De Israëlische ambassade in Den Haag op 21 maart. Er waren toen al zwarte schermen rond het gebouw neergezet vanwege een serieuze dreiging.
NOS Nieuws

2,5 jaar cel voor gooien molotovcocktail naar Israëlische ambassade

Een 25-jarige man heeft 2,5 jaar celstraf gekregen voor het gooien van een molotovcocktail naar de ambassade van Israël in Den Haag. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De man gooide op 21 maart een molotovcocktail naar het gebouw waar de Israëlische ambassade in is gevestigd. Een deel van de gevel en de bosjes eromheen vlogen daarop in brand. De schade viel uiteindelijk mee.

Olijfoliefles

De man werd enkele minuten erna, met behulp van beelden van de beveiligingscamera's, opgepakt. Hij heeft bekend dat hij een olijfoliefles gevuld met benzine en een stuk stof, heeft aangestoken en naar het gebouw heeft gegooid.

Hij wilde aandacht vragen voor de situatie in Gaza, zei hij. "Dat had hij op een andere, vreedzame manier kunnen en moeten doen", oordeelt de rechtbank.

Geen impulsieve actie

De rechter vond de geëiste celstraf passend, omdat het ging om een geplande actie. Drie weken eerder had de man benzine getankt. Een deel daarvan hij had in een fles gegoten, waar hij mee naar Den Haag was gereisd.

Toen had de man de fles niet gegooid, omdat hij dat niet durfde. Drie weken later reed hij opnieuw naar Den Haag met een fles gevuld met benzine. Dit keer gooide hij hem wel naar het ambassadegebouw.

Beelden van het politieonderzoek in maart bij de Israëlische ambassade:

Brandend voorwerp gegooid naar Israëlische ambassade in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl