Agenten staan bij de ambassade
NOS NieuwsAangepast

Brandend voorwerp naar Israëlische ambassade in Den Haag gegooid

De Israelische ambassade in Den Haag is afgezet, omdat er een brandend voorwerp in de richting van de ambassade is gegooid. Dat meldt de politie op X. Er is een verdachte aangehouden. De straat is in beide richtingen afgesloten.

In de omgeving van de verdachte is ook een tas aangetroffen. Op foto's is te zien dat de tas voor onderzoek wordt meegenomen door de politie. Onderzocht wordt of de tas en de verdachte iets met elkaar te maken hebben.

De politie doet onderzoek in de omgeving van de Israëlische ambassade:

Brandend voorwerp gegooid naar Israëlische ambassade in Den Haag

Rond 10.50 uur werd er vanaf de Johan de Wittlaan, waar de ambassade gevestigd is, een brandend voorwerp gegooid. Er zijn geen gewonden, maar er is wel lichte schade aan het gebouw, zegt de politie. Die doet onderzoek en heeft de omgeving rond het pand ruim afgezet.

Verder laat de politie weten dat er geen sprake is van een gevaarlijke situatie. Die kan nog niet zeggen of de ambassade is ontruimd of dat het personeel nog binnen is. Volgens Omroep West is in het gebied veel politie aanwezig, onder anderen zwaarbewapende agenten met kogelvrije vesten. Ook zijn er explosievenexperts aangekomen.

'Dit kan niet getolereerd worden'

"Het is onacceptabel dat een dergelijke aanval kan plaatsvinden in Nederland", zegt de ambassade in een verklaring. "Dit bewijst de gevaarlijke gevolgen van de zorgwekkende trend van toenemende haat en opruiing. Deze haat kan niet getolereerd worden".

De ambassade zegt erop te vertrouwen dat de autoriteiten "alle mogelijke maatregelen" nemen om herhaling te voorkomen.

Zwarte schermen

De Israëlische ambassade wordt al langere tijd bewaakt, omdat er sprake was van "serieuze dreiging", meldde burgemeester Van Zanen eerder. Daarom stonden er al zwarte schermen bij de ambassade en was er beveiliging aanwezig. Ook gold er een noodbevel.

In februari konden auto's wel weer langs de ambassade rijden, maar de beveiliging met zwarte schermen bleef. Volgens Omroep West, die sprak met de gemeente, worden er rond de ambassade nog geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. De gemeente zegt eerst het onderzoek van de politie af te willen wachten.

  • Regio15
    De straat rondom de ambassade is afgezet
  • Regio15
    Tas aangetroffen in de buurt waar de verdachte is aangehouden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl