In Hodeida is een grote vlammenzee te zien na de luchtaanvallen
NOS NieuwsAangepast

Israël valt Houthi-havenstad aan, 'wraak voor dode in Tel Aviv'

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hodeida in Jemen, een havenstad die onder controle staat van de Houthi's. Bij de aanval zijn zes doden en zeker 90 gewonden gevallen, meldt de belangrijkste Houthi-zender op basis van het ministerie van Gezondheid.

Zender Al-Masirah zegt dat Israël hevige luchtaanvallen uitvoerde die waren gericht op olie- en dieselopslaglocaties. Ook de elektriciteitscentrale van de stad aan de Rode Zee zou doelwit zijn geweest. Op door de Houthi's verspreide beelden is een enorme vuurzee te zien in de haven.

Het Israëlische leger zegt dat straaljagers militaire doelen van de Houthi's in het havengebied hebben geraakt. Volgens minister van Defensie Gallant heeft Israël de Houthi's aangevallen om een boodschap te sturen, nadat zij een Israëliër hadden gedood in Tel Aviv. "Het vuur dat momenteel in Hodeida brandt, is overal in het Midden-Oosten te zien en de betekenis is duidelijk."

De grote brand na de Israëlische wraakactie in Jemen:

Grote brand na Israëlische wraakactie in Jemen

"De Houthi's hebben ons meer dan 200 keer aangevallen", zegt Gallant. "De eerste keer dat ze een Israëlische burger raakten, sloegen we terug. En dat zullen we steeds doen, waar dan ook, als het noodzakelijk is."

Premier Netanyahu volgde de operatie in Jemen vanuit het hoofdkwartier van de krijgsmacht:

Een Houthi-woordvoerder zegt dat de Israëlische vergeldingsaanval de Houthi's er niet van zal weerhouden om Gaza en de Palestijnen te steunen. Ook zeggen de Houthi's dat ze doorgaan met hun aanvallen, die ze naar eigen zeggen uitvoeren uit solidariteit met de Palestijnen.

Bij de aanval op Tel Aviv gisternacht viel een dode en raakten vier mensen gewond. De drone die werd gebruikt, is volgens Israël gemaakt door Iran. De luchtafweer onderschepte die drone niet, waardoor die tot ontploffing kon komen.

De Houthi's voeren al maanden aanvallen uit op Israël en bondgenoten. Met name de scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden heeft daar veel last van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl