NOS SportAangepast

Azië voert boventoon op medaillespiegel • Griekspoor: 'Had niet zoveel met Spelen, dat is wel veranderd'

liveblog gesloten

Algemeen | Programma dag 4

We zijn aan het einde gekomen van de derde dag van de Olympische Spelen in Parijs. Het programma van morgen is weer bomvol, bekijk hieronder wat er op het programma staat voor de Nederlandse sporters.

  • NOS
    Parijs vandaag: dinsdag 30 juli
  • NOS
    Parijs vandaag: dinsdag 30 juli
  • NOS
  • NOS
  • NOS

De thuisbasis van TeamNL is pal tegenover die van Oekraïne. Daar is meedoen echt belangrijker dan winnen, zegt de minister van sport

'Om te zorgen dat wij hier kunnen zijn, sterven onze militairen op het slagveld'

Dag 3 op de Spelen in beeld

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Medaillespiegel: Frankrijk stijgt

Kleine aanpassing in de medaillespiegel. Zuid-Korea is van het podium gekukeld en staat nu op de vijfde stek. Japan gaat nog altijd aan de leiding met 6 keer goud. Nummer twee is nu gastland Frankrijk met 5 gouden medailles. China completeert het podium, met ook vijfmaal goud.

Tennis | Terugkijken: Griekspoor stunt niet

Het lukte Tallon Griekspoor vandaag niet om te stunten tegen Carlos Alcaraz, de Spaanse nummer drie van de wereld. Griekspoor maakte het hem nog lastig, maar verloor uiteindelijk met 1-6, 6-7 (3).

Terugkijken? Bekijk dan onderstaande samenvatting:

Griekspoor komt net tekort tegen wereldtopper Alcaraz

Tafeltennis | Terugkijken: Eerland knokt zich terug

Britt Eerland leek vandaag te verliezen van de Tsjechische Hana Matelová, maar ze knokte zich helemaal terug in de partij en won uiteindelijk alsnog. Eerland plaatste zich zodoende op knappe wijze voor de achtste finales.

Terugkijken? Bekijk dan onderstaande samenvatting:

Eerland vecht zich langs Matelová en bereikt laatste zestien

Record van 66.000 bezoekers voor vrouwenrugby

Er zaten maar liefst 66.000 toeschouwers op de tribune van het Stade de France voor de openingsdag van de Women's Sevens. Dat meldt de internationale rugbybond World Rugby. Dit is het hoogste aantal ooit voor het vrouwenrugby.

Het vorige record stamt uit 2023, toen 58.498 toeschouwers in Twickenham de wedstrijd tussen Engeland en Frankrijk bijwoonden.

In het Stade de France waren gisteren alle Women’s Sevens-wedstrijden

Griekspoor: 'Ik had niet zo veel met de Spelen, maar dat is wel veranderd'

Griekspoor: "Het was denk ik een hele moeilijke eerste set. Hij begon ongelofelijk goed, ongelofelijk snel. Ik serveerde niet heel erg goed aan het begin wat me veel moeilijkheden opleverde. In de tweede set doe ik het denk ik ongelofelijk goed, maak ik er een enorme battle van en haal ik een heel hoog niveau."

Griekspoor kreeg zelfs een set point nog in de tweede set. "Ja, die werkt hij heel erg goed weg. Je hebt een klein beetje geluk nodig, klein beetje hulp van hem. En hij speelt een hele goeie tiebreak er nog overheen. Een jongen als Alcaraz met vertrouwen is heel moeilijk te verslaan. Ik had niks te verliezen. Maar hij gaf mij helemaal niks weg."

Dit was een hele bijzondere wedstrijd. Het waren zeker de mooiste omstandigheden waar ik ooit in heb gespeeld. Het publiek was ongelofelijk. Je ziet vlaggen van over de hele wereld. De Olympische Spelen zijn gewoon heel bijzonder. Ik had er vooraf niet heel erg veel mee, maar dat is wel degelijk veranderd. Ik heb ondanks het verlies enorm genoten. Als ik nog een keer de kans krijg over vier jaar om mee te doen, dan zal ik dat zeker doen."

Morgen wacht in het dubbeltoernooi opnieuw Alcaraz, samen met Griekspoors idool Rafael Nadal: "Ik heb nog nooit tegen Nadal gespeeld. Heel bijzonder om die nog mee te pakken. Wil je voor een medaille spelen, dan heb je misschien liever een ander team tegenover je staan", lacht hij. Maar ik denk als wij goed kunnen spelen dat er zeker kansen komen. Het zijn geen dubbelaars, nu ben ik dat ook niet echt, maar ik doe dat wel vaker dan zij. Maar het zijn natuurlijk twee ongelofelijke spelers. Een hele bijzondere combinatie ook. Ik heb die eerste dubbel van ze gezien. Daar geniet ik ook gewoon van als tennisliefhebber."

Griekspoor: 'Ik had niet zo veel met de Spelen, maar dat is wel veranderd'

Alcaraz over Griekspoor: 'Indrukwekkende groei doorgemaakt'

Alcaraz na zijn zege op Griekspoor over de Nederlander: "Hij is een goede speler, ik heb al meerdere keren tegen hem gespeeld. Ik weet dat hij een gevaarlijke speler is. Hij maakt het toppers erg moeilijk. Hij wint vaak van toppers. De groei die hij als speler heeft doorgemaakt is indrukwekkend. Elke keer als ik tegen hem speel moet ik scherp zijn, anders raak ik in de problemen.

Morgen zien ze elkaar weer in het dubbeltoernooi, als Alcaraz samen met Nadal tegen Griekspoor en Wesley Koolhof aantreedt in de tweede ronde van het mannendubbel.

Alcaraz na zege op Griekspoor: 'Moet altijd scherp zijn tegen hem'

Bondscoach Van Ass: 'Hebben nog niet al onze wapens ingezet'

Marijn Veen en Yibbi Jansen redden met hun goals in de slotfase Oranje van een zeldzame nederlaag tegen Duitsland. "Duitsland is een supergoed team, daar win je niet zomaar van, we moesten er hard voor knokken", zegt Veen.

"We gingen pas te laat echt hockeyen", analyseert Jansen, die met haar rake strafcorner de gelijkmaker op het bord zette.

Waar lag het aan, dat het vandaag zo moeizaam ging? "We verloren iets te veel ballen. Dat is niets voor ons, maar goed, we zijn geen machine", zegt bondscoach Paul van Ass na de met 2-1 gewonnen wedstrijd.

Hoe gaat de topfavoriet van deze Spelen zich herpakken? "Iedere tegenstander heeft tegen ons niks te verliezen. Wij moeten ervan af dat wij wel iets te verliezen hebben. Als we met bluf en lef naar voren stappen, zijn we de betere ploeg."

Zwemmen | medailles verdeeld op vijf onderdelen

Alle zwemonderdelen van vandaag zijn nu afgelopen. Er zijn medailles verdeeld op vijf onderdelen:

  • 400 meter wisselslag vrouwen (goud voor Summer McIntosh, zilver voor Katie Grimes, brons voor Emma Weyant)
  • 200 meter vrije slag mannen (goud voor David Popovici, zilver voor Matthew Richards, brons voor Luke Hobson)
  • 100 meter rugslag mannen (goud voor Thomas Ceccon, zilver voor Xu Jiayu, brons voor Ryan Murphy)
  • 100 meter schoolslag vrouwen (goud voor Tatjana Smith, zilver voor Tang Qianting, brons voor Mona McSharry)
  • 200 meter vrije slag vrouwen (goud voor Mollie O'Callaghan, zilver voor Ariarne Titmus, brons voor Siobhán Haughey)

Terugkijken: Heijnen wint debuutwedstrijd

Eerder vandaag won boksster Chelsey Heijnen haar debuutwedstrijd op de Olympische Spelen. Ze versloeg de Noord-Koreaanse Ungyong Won met 4-1.

Bekijk hier de samenvatting:

Algemeen | Azië hoog in de medaillespiegel

Nederland staat nog altijd op de hatelijke nul als het gaat om het winnen van medailles deze Spelen. Nee, dan de Aziatische landen: Japan, China en Zuid-Korea completeren momenteel het podium in de medaillespiegel. Japan heeft al zes keer goud gepakt, China en Zuid-Korea vijf keer. Frankrijk en Australië staan op de vierde en vijfde plaats.

Medaillespiegel top 3

Turnen | Japan wint goud op meerkamp turnen (m)

Ondertussen wint Japan de meerkamp voor mannen in het turnen. En dat laat Kazuma Kaya, Shinnosuke Oka, Takaaki Sugino niet onberoerd.

  • NOS
    De Japanse ploeg schreeuwt het uit na de gewonnen gouden medaille bij het turnen
  • Reuters

Even terug naar het mountainbiken

We gaan tussen het zwemmen door even terug naar eerder vandaag, toen Tom Pidcock na een fraaie inhaalactie olympisch goud veroverde op de mountainbike.

Bekijk hier de samenvatting:

Mountainbiker 'speelt zijn kaarten goed' en wint weer goud

Zwemmen | Geen finaleplaatsen voor Toussaint en De Waard

Kira Toussaint en Maaike de Waard zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale op de 100 meter rugslag.

In de halve eindstrijd noteert Toussaint een tijd van 1.00,37, De Waard is met 1.00,22 nipt sneller.

Voor een plek in de finale moesten Toussaint en De Waard bij de snelste acht eindigen. Dat lukte niet: De Waard wordt dertiende, Toussaint veertiende.

Tafeltennis | Match point en winst!

We schrijven het nog niet eens, of het is alweer 9-9. En nu mag Eerland op voor haar match point. En die pakt ze ook: 11-9. Erg knap hoor. Eerland kwam helemaal terug in de wedstrijd en wint ook nog, met 4-3 in games!

Tafeltennis | Ongekend spannend

Het is ongekend spannend in het tafeltennis. Britt Eerland staat voor tegen de Tsjechische Hana Matelová. Het is 9-7 in de laatste game.

Hockey | Oranje wint topper van Duitsland

Het is afgelopen. In het Yves-du-Manoir-stadion is Oranje met 2-1 te sterk voor Duitsland.

De hockeysters krijgen in de laatste seconde nog een strafcorner, maar benutten die niet. De bal wordt van de lijn gehaald door een Duitse verdedigster.

Zwemmen | Toussaint zevende in eerste halve finale

Kira Toussaint tikt in haar halve finale op de 100 meter rugslag als zevende en een-na-laatste aan. Ze noteert een tijd van 1.00,37.

In de volgende halve finale is het de beurt aan Maaike de Waard. In totaal komen er zestien zwemsters in actie in de halve eindstrijd, waarvan de snelste acht zich plaatsen voor de finale.

Tafeltennis | Eerland komt terug

Het zag er niet goed uit voor tafeltennisster Britt Eerland, maar ze knokt zich terug in de partij tegen de Tsjechische Hana Matelová. Het staat momenteel 3-3 in sets.

Ze zijn inmiddels begonnen aan de laatste set. Dat Eerland en Matelová aan elkaar gewaagd zijn, is niet opvallend: ze staan direct onder elkaar op de wereldranglijst.

Hockey | Marijn Veen scoort!

En daar is 4 minuten later ook al de 2-1 van de Nederlandse hockeysters. Een mooie aanval. Marijn Veen krijgt de bal aangespeeld met de rug naar de Duitse keeper. Ze draait mooi weg van haar verdediger en haalt verwoestend uit.

Tennis | Griekspoor verliest van Alcaraz

De tiebreak gaat naar Alcaraz: 7-6 (3). Even houdt Griekspoor gelijke tred met de Spanjaard, maar na de 3-3 in de tiebreak loopt Alcaraz uit. Hij wint met 2-0 in sets. Toch heeft Griekspoor zich kranig geweerd.

Hockey | Yibbi Jansen scoort uit strafcorner

De hockeysters krijgen met nog 10 minuten te spelen een strafcorner en natuurlijk is het Yibbi Jansen die het doet. Ze zet Nederland naast de Duitse hockeysters: 1-1.

Boksen | Tegenstander Heijnen bekend

Boksster Chelsey Heijnen neemt het in de kwartfinales van de klasse tot 60 kilogram op tegen de Braziliaanse Beatriz Ferreira.

Ferreira versloeg Jajaira Gonzalez uit de Verenigde Staten met 5-0.

Tennis | Het is 6-6 in de tweede set

Griekspoor behoudt zijn eigen servicebeurt en komt op 6-5. Daarna is het de vraag of hij Alcaraz een keer kan breken, maar dat lukt niet. De Spanjaard slaat redelijk eenvoudig vanuit zijn servicebeurten naar een 6-6. En dus krijgen we nu de tiebreak.

Tafeltennis | Ook Eerland heeft het lastig

Ook tafeltennisster Britt Eerland staat op achterstand. Ze heeft het lastig tegen de Tsjechische Hana Matelová, die met 3-1 leidt. Een plek in de achtste finales wordt een lastig verhaal.

Hockey | Oranje op achterstand

De hockeysters zijn zojuist op een 1-0 achterstand gekomen tegen Duitsland. Charlotte Stapenhorst is de Duitse doelpuntenmaakster.

Oranje heeft het lastig tegen Duitsland en zal in het laatste kwart met een ander plan moeten komen om niet te verliezen.

Zwemmen | Halve finales over een kwartier

Over een kwartier (20.57 uur) komt Kira Tousaint in actie in de halve finales van de 100 meter rugslag.

Om 21.03 uur is het de beurt aan Maaike de Waard, die in de andere halve finale van de 100 meter rugslag zwemt.

Tennis | Griekspoor laat set punt liggen

Griekspoor laat een set punt liggen in de servicebeurt van Alcaraz. Daarna pakt de Spanjaard het voordeel vanuit deuce terug en wint alsnog de 10e game van de tweede set. Het is 5-5. Griekspoor kijkt teleurgesteld, maar staat goed te tennissen.

Hockey | Koningspaar ziet dat Oranje het lastig heeft

Het is een drukke avond voor het koningspaar. Willem-Alexander en Máxima zagen eerder op de avond hoe de waterpolosters met 15-11 wonnen van China, nu zien ze in het Yves-du-Manoir-stadion dat de hockeysters het lastig hebben met de stugge Duitsers.

Tennis | Haase en Rojer winnen van Argentinië

Robin Haase en Jean-Julien Rojer verslaan het Argentijnse duo na twee sets. Ook de tweede set eindigde in een tiebreak in het voordeel van de Nederlanders: 7-6 (3), 7-6 (4).

Boksen | Heijnen wint eerste partij

Boksster Chelsey Heijnen heeft haar debuut op de Olympische Spelen bekroond met een zege in haar eerste partij. In de klasse tot 60 kilogram verslaat ze de Noord-Koreaanse Won Ungyong met 4-1.

Op dit moment staan Jajaira Gonzalez en Beatriz Ferreira in de ring. De winnaar van die partij is in de kwartfinales de volgende tegenstander van Heijnen.

Hockey | Tweede helft begonnen

De hockeysters zijn begonnen aan de tweede helft tegen Duitsland. Het staat nog altijd 0-0.

De vorige keer dat beide ploegen elkaar troffen, was eind juni in de Pro League. Oranje versloeg Duitsland toen nipt met 1-0.

Tennis | Lovegame Griekspoor

Ja, het is zijn eigen servicebeurt. Maar hij slaat Alcaraz met een lovegame weg, het is 5-4 in de tweede set. Griekspoor speelt gewoon goed tegen de Spanjaard, de nummer drie van de wereld.

Daarna vraagt Alcaraz om een medische time-out. Het spel ligt even stil.

Hockey | Rust bij Nederland tegen Duitsland

De hockeysters gaan met een gelijke stand (0-0) rusten tegen Duitsland.

Dat beide ploegen gewaagd aan elkaar zijn, was op voorhand bekend. Oranje is de mondiale nummer één van de wereldranglijst, Duitsland volgt op plek drie.

Tennis | Keurige tweede set Griekspoor

Keurige tweede set tot nu toe van Griekspoor. Een 4-3 voorsprong op service tegen Alcaraz. Hij is veel aanvallender gaan spelen, maakt mooie punten aan het net, en veel minder tweede fouten.

De partij trekt aardig veel bekijks, ziet verslaggever Susanne Morren:

Tallon Griekspoor en Carlos Alcaraz trekken veel bekijks

Boksen | Heijnen in actie tegen Noord-Koreaanse

Boksster Chelsey Heijnen komt in beursgebouw Parc des Expositions de Villepinte de ring in voor haar partij tegen de Noord-Koreaanse Won Ungyong.

Heijnen komt uit in de klasse tot 60 kilogram. Heijnen is na Nouchka Fontijn de tweede Nederlandse boksster op de Olympische Spelen. Fontijn was actief in Rio en Tokio en won olympisch zilver en brons.

Nog altijd geen duidelijkheid voor deelnemers triatlon

Morgen horen de deelnemers aan de triatlon in Parijs pas of de Seine schoon genoeg is om in te zwemmen. Specialisten van het Amsterdamse Waternet geven hun Parijse collega's advies hoe ze de Seine net zo schoon kunnen krijgen als de Amstel:

In Parijs hopen ze op het schone water van de Amstel

Tafeltennis | Eerland begonnen aan tweede rondepartij

In beursgebouw Paris Expo Porte de Versailles is Britt Eerland inmiddels begonnen aan haar tweederondepartij tegen de Tsjechische Hana Matelová, die één plekje lager staat op de wereldranglijst.

Tennis | Griekspoor behoudt ternauwernood z'n servicebeurt

Een mooie vijfde game in de tweede set tussen Griekspoor en Alcaraz. Allebei komen ze in deuce-stand een paar keer in advantage. Maar uiteindelijk gaat Griekspoor toch nog met zijn eigen servicebeurt aan de haal door twee keer agressief naar het net te bewegen. Het gaat nog aardig gelijk op in de tweede set, al moet gezegd dat Alcaraz zijn eigen beurten wat makkelijker wint.

Hockey | Nederland en Duitsland in evenwicht

Nederland en Duitsland houden elkaar vooralsnog in evenwicht. Met nog tien minuten tot de rust staat het 0-0.

Tennis | Griekspoor op voorsprong in tweede set

Griekspoor behoudt zijn eigen servicebeurten en pakt zo de leiding in de tweede set: 2-1. Maar makkelijk gaat het allemaal overigens niet. De eerste game moet hij vanuit deuce binnenhalen.

Het lot van stand-by staan op de Spelen

Met keepster Anne Veenendaal onder de lat hopen de hockeysters dit toernooi uiteraard zo weinig mogelijk doelpunten tegen te krijgen.

Veenendaal is al jaren in een concurrentiestrijd verwikkeld met Josine Koning, die in Parijs reserve is.

Reserves blijven trainen, voor het geval de bondscoach ze nodig hebben, maar zitten op de tribune als de wedstrijd begint. En als hun team een olympische medaille wint? Dan krijgen zij die niet omgehangen.

Lees hier meer over het lot van stand-by staan op de Spelen:

Terugblik: dramatische zeildag

De tweede racedag van het zeiltoernooi is teleurstellend verlopen voor Oranje. Medaillekandidaten Odile van Aanholt en Annette Duetz raakten hun eerste plek in het klassement kwijt, windfoilers Luuc van Opzeeland en Sara Wennekes kregen puntenstraffen.

Lees hier meer over de teleurstellende zeildag:

Hockey | Oranje treft Duitsland

We gaan van een blauw waterpolobad naar een blauw kunstgrasveld. De hockeysters zijn begonnen aan hun groepsduel tegen Duitsland.

Een topper in het hockey: Duitsland is de nummer drie van de wereldranglijst, Oranje is de mondiale nummer één.

Tennis | Alcaraz pakt eerste set

De eerste set tussen Griekspoor en Alcaraz gaat overduidelijk naar de Spanjaard: 6-1. Griekspoor speelt niet slecht, maar zeker in de service blijft hij achter bij het geweld van Alcaraz.

Tennis | Tiebreak Oranje vs Argentinië

Het is 6-6. Robin Haase en Jean-Julien Rojer spelen in hun partij in het dubbelspel meteen een tiebreak in de eerste set tegen Argentijnen Tomás Martín Etcheverry en Mariano Navone.

Het Nederlandse duo wint de set uiteindelijk met 7-6 (4). Haase en Rojer liepen meteen uit naar 5-0 en laten niet meer los in de tiebreak.

Waterpolo | Nederland wint van China

Afgelopen: de Nederlandse waterpolosters verslaan China met 15-11.

Oranje heeft in deze wedstrijd - onder toeziend oog van het koningspaar - een fraai staaltje veerkracht getoond.

In groep A staat Oranje nu bovenaan, hoewel nummer twee Australië een duel minder heeft gespeeld. Australië is dinsdag de volgende tegenstander van Oranje.

Het wedstrijdverslag is hier te lezen:

Waterpolo | Zege binnen handbereik

Met nog twee minuten te gaan verdedigt Oranje een voorsprong van vijf punten in de wedstrijd tegen China: 15-10.

Het ziet er goed uit voor de Nederlandse waterpolosters, die in aanvallend én verdedigend opzicht in de wedstrijd moesten groeien.

Stilte voor de storm bij het tafeltennis

In een prachtig verlichte arena staat Britt Eerland om 20.00 uur te tafeltennissen tegen de Tsjechische Hana Matelová, die slechts één plekje lager staat op de wereldranglijst.

Beide speelsters versloegen in hun eersterondepartij een hoger geplaatste tegenstander en strijden zo meteen om een plek in de kwartfinales.

Verslaggever Dean van het Laar is al aanwezig in het Paris Expo Porte de Versailles en maakte deze fraaie foto:

De tafeltennisarena wordt prachtig verlicht

Tennis | Spannende derde game

Een prachtige derde game op Court Philippe-Chatrier tussen Griekspoor en Alcaraz. Een breekpunt voor de Nederlander wordt weer tenietgedaan door de Spanjaard. En vervolgens slaat hij met een ace en een te harde service toch nog zijn eigen beurt naar zich toe. Het is 3-0.

Waterpolosters | Oranje op voorsprong tegen China

In de onderbreking voorafgaand aan het laatste kwart was het de vraag of Oranje de goede lijn door kon trekken, nadat het in het derde kwart een achterstand van drie punten ongedaan had gemaakt en voor het eerst op voorsprong was gekomen.

Het antwoord: ja. Oranje staat momenteel met 13-9 voor en blaakt van het zelfvertrouwen. Het momentum ligt nu duidelijk bij de Nederlandse waterpolosters.

Tennis | Alcaraz breekt Griekspoor direct

En Alcaraz breekt Griekspoor meteen: het is 2-0 op Court Philippe-Chatrier.

Waterpolo | Nederland op voorsprong

Oranje liet zich in aanvallend opzicht steeds meer geleden en staat nu, met nog één kwart te gaan, met 10-9 voor tegen China.

In één kwart heeft Oranje een achterstand van drie punten daarmee helemaal ongedaan gemaakt en staat het voor het eerst op voorsprong.

Kan het goede gevoel doorgetrokken worden na de onderbreking? Nog één kwart te gaan.

Tennis | Forehands Alcaraz

Alcaraz laat zich meteen gelden in zijn eigen servicebeurt. Met een paar stevige forehands slaat de Spanjaard de eerste game naar zich toe tegen Griekspoor.

Samenvatting tenniskraker tussen Nadal en Djokovic

Rafael Nadal en Novak Djokovic stonden vandaag voor de zestigste keer tegenover elkaar. Djokovic versloeg Nadal in twee sets: 6-1, 6-4.

Kijk hier de samenvatting terug:

Tenniskraker op de Spelen: Djokovic te sterk voor Nadal

Waterpolo | Oranje knokt zich terug tegen China

De Nederlandse waterpolosters komen steeds beter in de wedstrijd tegen China. Ze stonden met 8-5 achter, maar het staat nu 8-8.

Tennis | Griekspoor begonnen tegen Alcaraz

Tallon Griekspoor is begonnen aan zijn tweederondepartij tegen Carlos Alcaraz.

Hij zal boven zichzelf uit moeten stijgen om de regerend Wimbledon-kampioen te verslaan. Kan Griekspoor verrassen op Court Philippe-Chatrier?

Tennis | Griekspoor vs Alcaraz

Griekspoor treft om 19.00 uur de Spanjaard Alcaraz, de nummer drie van de wereld, in de tweede ronde van het enkelspel voor mannen. Ze komen nu de baan op.

Griekspoor stond vier keer eerder tegenover Alcaraz. De eerste ontmoeting won hij nog, daarna was Alcaraz driemaal sterker.

Waterpolo | Waterpolosters wat doeltreffender

Het begint aanvallend wat beter te lopen bij de Nederlandse waterpolosters. Maar nu verdedigend nog: want de Chinezen gaan nog steeds aan de leiding met 7-5.

De Chinese waterpolosters verloren hun eerste wedstrijd nog met 7-5 van Australië.

Fransman en olympisch debutant Gestin wint goud op de kano-slalom

De Franse kanovaarder Nicolas Gestin heeft bij zijn debuut op de Spelen op het onderdeel slalom goud gewonnen. Hij is ruim 5 seconden sneller dan de concurrentie.

Fransman en Spelen-debutant Gestin wint goud op de kano-slalom

Drukte bij Nadal

Het is bijna tijd voor de partij tussen Tallon Griekspoor en Carlos Alcaraz, de nummer drie van de wereld.

De 21-jarige Spanjaard staat samen met Jannik Sinner (de Italiaanse nummer één van de wereld) symbool voor de nieuwe generatie in het tennis, maar vandaag draaide het toch vooral om de twee die de sport de afgelopen decennia hebben gedomineerd: Rafael Nadal en Novak Djokovic.

Nadal en Djokovic stonden vandaag in de tweede ronde tegenover elkaar - het was hun zestigste ontmoeting. Djokovic won de kraker in twee sets (6-1, 6-4).

De partij tussen de tennisiconen trok veel bekijks, zag verslaggever Susanne Morren:

Veel belangstelling voor olympische tenniskraker tussen Djokovic en Nadal

Waterpolo | China op voorsprong

De Nederlandse waterpolosters kijken al vroeg tegen een 2-0 achterstand aan maar doen wat terug vanuit een fijne counter met Nienke Rogge die Lola Moolhuijzen bedient: 2-1.

Extra livestream finale turnen meerkamp (mannen)

Kijk hier naar de extra stream van de finale turnen meerkamp voor mannen.

Waterpolo | Nederlandse waterpolosters tegen China

We zijn begonnen met de tweede groepswedstrijd van de waterpolosters, tegen China.

Zaterdag wonnen ze na een pittige strijd met 10-8 hun eerste groepswedstrijd van Hongarije.

Tennis | Rus en Schuurs uitgeschakeld na tiebreak

Na de 1-1 in sets hebben de Françaises Garcia en Parry ook de tiebreak daarna gewonnen: 10-4. Rus en Schuurs zijn uitgeschakeld in het dubbeltoernooi. Straks komt Schuurs opnieuw op de baan samen met Wesley Koolhof in het gemengde dubbeltoernooi.

Tennis | Garcia en Parry komen terug tegen Rus en Schuurs

De Françaises Caroline Garcia en Diane Parry geven de tweede set niet meer weg en winnen die uiteindelijk met 6-3 van Rus en Schuurs. Het is 1-1 op baan 13 in deze dubbelpartij. Het grotendeels Franse publiek is daar maar wat blij mee, uiteraard. "Allez les Bleus!", wordt er gezongen.

Tennis | Nieuwe tegenstander voor Haase en Rojer

Ook Robin Haase en Jean-Julien Rojer komen straks in actie in het dubbelspel. Oorspronkelijk zouden zij Tomás Martín Etcheverry en Francisco Cerúndolo uit Argentinië tegenover zich krijgen op baan 12, maar laatstgenoemde heeft zich zojuist teruggetrokken.

Mariano Navone is zijn vervanger en staat zodoende naast Etcheverry in de partij tegen Haase en Rojer.

Vooralsnog komt Cerúndolo nog wel in actie in het enkelspeltoernooi.

Tennis | Schuurs en Rus winnen eerste set van Frans duo

Gaan we even weer terug naar baan 13 van Roland Garros. Tennissters Schuurs en Rus hebben in het dubbeltoernooi de eerste set tegen Garcia en Parry binnengesleept na een tiebreak: 7-6 (2). De tweede set is een stukje eenzijdiger, in het voordeel van de Françaises. Ze staan met 4-1 voor.

Zwemmen | Peaty heeft corona

De Britse zwemmer Adam Peaty is positief getest op corona. Dat blijkt een dag nadat hij zilver pakte op de 100 meter schoolslag.

Peaty deelde daar het zilver met de Amerikaan Nic Fink. Beide zwemmers finishten 0.02 seconden achter de Italiaan Nicolo Martinenghi.

Wat de coronabesmetting voor gevolgen heeft, is nog niet duidelijk. In tegenstelling tot de laatste Spelen in Tokio zijn er in Parijs geen strikte coronaprotocollen die hem ervan zouden kunnen weerhouden deel te nemen.

Mountainbiken | Spectaculaire inhaalactie levert Pidcock tweede goud op rij op

Bekijk hier hoe de Brit Tom Pidcock na een spectaculaire inhaalrace voor de tweede keer op rij olympisch kampioen mountainbiken wordt:

Spectaculaire inhaalactie levert mountainbiker Pidcock tweede olympische titel op rij op

Tennis | Rus en Schuurs op de baan

2,5 uur na haar uitschakeling in het enkelspel keert Arantxa terug op baan 13 van Roland Garros. Daar begint zij met Demi Schuurs aan het dubbeltoernooi. Het Nederlandse duo neemt het op , die eerder vandaag met duidelijke cijfers (6-1, 6-1) verloor van Iga Swiatek.

Arantxa Rus en Demi Schuurs

Paardensport | Boonzaaijer stijgt één plek, wordt negende

Voor Boonzaaijer en haar paard Champ de Tailleur zit het eventing erop. Ze eindigt na een drie dagen als negende. De Duitser Michael Jung kroont zichzelf tot olympisch kampioen eventing, voor de Australiër Christopher Burton en de Britse Laura Collett.

Paardensport | Boonzaaijer ook in finale foutloos

Wat een geweldige Spelen kent Janneke Boonzaaijer tot nu toe. In haar individuele finale bij het eventing is ze bij het springen foutloos. Dat is een ongekende prestatie. Een medaille zou in theorie nog kunnen, maar dan moet de concurrentie nog wel veel minder presteren dan de Nederlandse.

Hoe dan ook kan Boonzaaijer terugkijken op een prachtig olympisch toernooi.

Janneke Boonzaaijer

Badminton | Ook Piek stopt: 'Hoopte badminton nog één keer op de kaart te zetten'

De overwinning in hun laatste groepsduel blijkt niet alleen de laatste van Robin Tabeling te zijn geweest, maar ook van Selena Piek. De 32-jarige badmintonner stopt ook, maakt ze zojuist bekend in RadiOlympia. "Ik vind het mooi geweest", aldus Piek. "Het waren mijn derde Spelen en het was voor mij nooit meer een optie om tot de volgende Spelen door te gaan."

"Ik heb behoorlijk wat blessures gehad, het was met Robin, of niet. En daarnaast hebben we slecht nieuws gehad wat betreft financiën en dergelijke. Waarschijnlijk gaat badminton uit het programma op Papendal. En met het huidige kabinet heb ik er ook geen vertrouwen in dat er meer geld naar sport, laat staan badminton gaat."

Ze nam het besluit al snel nadat Tabeling had aangekondigd te stoppen. "Op de Spelen hoopten we badminton nog één keer goed op de kaart te zetten."

"Ik had gehoopt het iets beter af te sluiten, maar dat is ook sport." Helemaal klaar is Piek nog niet. Ze speelt in competitieverband nog wel even door, in Noorwegen en Duitsland. "Dat is ook in eigen belang", zegt Piek. "Als ik direct stop, word ik echt moddervet. Ik hoop daarna iets te vinden waar ik net zoveel passie voor heb als voor badminton, maar dat wordt lastig, denk ik."

Selena Piek

Tennis | Djokovic wint tenniskraker van Nadal

Novak Djokovic heeft in twee sets afgerekend met Rafael Nadal: 6-1, 6-4. De Serviër gaf Nadal in de tweede set nog hoop op setwinst, maar uiteindelijk was het de 24-voudig grandslamwinnaar uit Servië die de armen in de lucht kon steken.

In de eerste set had Nadal veel moeite om het tempo van Djokovic bij te benen, in de tweede set was het niveau van beide kanten hoog. Er waren mooie rally's en prachtige punten.

Novak Djokovic

Tennis | Rus geniet van Olympische Spelen ondanks uitschakeling: 'Hele mooie sfeer'

Rus geniet van Olympische Spelen ondanks uitschakeling: 'Hele mooie sfeer'

Badminton | Tabeling en Piek sluiten winnend af

Als het op het water niet wil vlotten met de Nederlanders, komt er gelukkig positiever nieuws uit de Porte de la Chapelle Arena. Daar heeft Robin Tabeling de laatste wedstrijd van zijn carrière gewonnen. Met Selena Piek won hij in twee games van Koceila Mammeri en Tanina Violette Mammeri: 21-18, 21-9.

De overwinning tegen de Algerijnse broer en zus maakte echter weinig meer uit. Het Nederlandse badmintonduo was al uitgeschakeld, de twee vorige groepsduels werden beide in twee games verloren.

Selena Piek en Robin Tabeling

Tennis | Nadal geeft nog niet op

Rafael Nadal leek keihard op een nederlaag af te stevenen in de wedstrijd tegen Novak Djokovic. De eerste set verloor hij met 6-1 en in de tweede set liep de Serviër al vrij snel uit naar een 4-0 voorsprong. Maar Nadal geeft niet op en vecht zich terug tot 4-3.

Gaat de Spanjaard nog helemaal terugkomen in deze wedstrijd, of beslist Djokovic het duel in twee sets?

Rafael Nadal

Zeilen | Geen best begin voor Nederlandse zeilers, puntenstraf en diskwalificatie

Tijd voor een update vanuit Marseille, waar het zeilen plaatsvindt. Het gaat vandaag nog niet goed met de Nederlanders.

  • Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn zojuist als tiende geëindigd in de vierde race van de 49erFX-klasse. Maar omdat ze hun slechtste resultaat mogen wegstrepen, staat het duo vooralsnog op de tweede plaats in het klassement.
  • Bart Lambriex en Floris van de Werken (49er) zijn in race vier als zestiende geëindigd. Dat is hun slechtste resultaat tot nu toe en wordt dus ook weggestreept. In race vijf eindigden de Nederlanders als vijfde.
  • Luuc van Opzeeland is bij het windfoilen gediskwalificeerd, hij startte vals in zijn eerste race.
  • Sara Wennekes is bij het windfoilen negende geworden in de eerste race. Maar zij heeft ook een kleine puntenstraf gekregen (5 procent van het puntentotaal van race 1), ze heeft de giek geschuurd zonder toestemming van de wedstrijdleiding. Ze had mondeling toestemming gevraagd, maar dat had schriftelijk gemoeten. Dat schuren zorgt ervoor dat Wennekes de giek iets beter kan vasthouden.
Van Aanholt en Duetz in problemen bij vierde race en eindigen als tiende

Brits olympisch commentator geschorst na seksistische opmerking

De Britse sportcommentator Bob Ballard geeft deze Olympische Spelen geen commentaar meer bij wedstrijden. Hij is door zijn werkgever Eurosport op non-actief gezet, nadat hij zaterdag een seksistische opmerking had gemaakt, meldt de BBC.

Op het moment dat de Australische vrouwelijke zwemmers na de gewonnen 4x100 meter vrije slag wegliepen van het zwembad, zei Ballard dat "de vrouwen nog bezig waren met zich klaarmaken. Je weet hoe vrouwen zijn, ze hangen rond, doen hun make-up".

Medecommentator Lizzie Simmonds, die zelf eerder als zwemster meedeed aan de Olympische Spelen, zei daarna meteen dat de opmerking ongepast was.

Paardensport | Het is bloedheet in Versailles

In Versailles, waar de paardensport zo verdergaat, is het bloedheet. Op de tribune is het in de volle zon moeilijk uit te houden. Bezoekers zoeken tussendoor dan ook massaal de schaduw op.

Maar zij zullen zo de tribunes weer op willen zoeken. Zeker de Nederlandse fans, want Janneke Boonzaaijer is bijzonder goed bezig. De amazone is door naar de individuele finale van het onderdeel eventing.

Bloedheet in Versailles

Triatlon nog steeds onzeker, bondscoach maakt zich geen zorgen

Het is nog altijd onzeker of de triatlon op de Olympische Spelen in Parijs doorgang kan vinden. Morgen staat het evenement voor de mannen op het programma, een dag later zijn de vrouwen aan de beurt. Er kan momenteel echter nog niet worden gezwommen in de Seine, die vervuild is.

"Morgenochtend tussen 4 en 5 uur horen we of het doorgaat", vertelt Marcel Wouda, bondscoach van de Nederlandse triatleten, in RadiOlympia.

Lees hier meer:

Zeilen | Er is wind! 49ers op zee

De races werden vandaag meermaals uitgesteld, maar nu is er genoeg wind om te starten. Skiff race 3 bij de mannen is begonnen, net als skiff race 4 bij vrouwen, waar Annette Duetz en Odile Van Aanholt aan de leiding gaan.

Skiff race 3 bij de mannen, voor de kust van Marseille.

Burgemeester wil olympische ringen ook na Spelen op Eiffeltoren

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs wil de Olympische ringen, die nu op de Eiffeltoren bevestigd zijn, ook na de Spelen behouden op het kunstwerk. Daarnaast wil Hidalgo ook de gouden beelden van grote vrouwen uit de Franse geschiedenis, die te zien waren tijdens de openingsceremonie, een vaste plaats geven.

Ook de vuurschaal, waar de olympische vlam woedt, mag in de stad laten blijven. "Het zijn symbolen waar we naar moeten blijven kijken, zodat het een erfenis kan blijven", aldus burgemeester Hidalgo.

  • De ringen op de Eiffeltoren
    De ringen op de Eiffeltoren
  • De plek waar het vuur werd aangestoken
    De plek waar het vuur werd aangestoken

Tennis | Topdrukte bij Nadal tegen Djokovic

  • NOS
    Het is druk bij Nadal-Djokovic
  • NOS
    Cameraplatform vol met toeschouwers

Op de tribunes is bijna geen enkel vrij plekje meer te vinden. En zelfs op het cameraplatform, waar normaal cameramensen moeten staan, staat het vol met geïnteresseerden voor deze wedstrijd.

Op de baan heeft Novak Djokovic voorlopig de overhand, de Serviër heeft zijn tweede break binnen en leidt met 4-0 in de eerste set tegen Rafael Nadal.

Paardensport | Boonzaaijer maakt weer indruk, Brits goud bij eventing

Janneke Boonzaaijer blijft indruk maken bij het eventing. De amazone was gisteren al de eerste Nederlandse ooit die foutloos bleef op de cross en ook vandaag, bij het springen, was ze foutloos. Daardoor staat ze tiende en is ze door naar de individuele finale. Een medaille halen wordt lastig, het gat met de top drie is groot.

Raf Kooremans plaatste zich net niet voor de individuele finale. Hij eindigde op de 26ste plaats, terwijl de eerste 25 door mochten naar die finale.

De teamfinale bij het eventing is gewonnen door Groot-Brittannië. De Britten eindigden voor Frankrijk en Japan. Nederland werd tiende.

Boonzaaijer maakt weer indruk

Teleurgestelde Plak: 'Kak, we waren zo dichtbij'

Volleybalster Celeste Plak reageert op de nederlaag van de volleybalsters tegen Turkije. Ondanks het verlies is ze tevreden.

Tennis | Nadal tegen Djokovic

Iga Swiatek was snel klaar met Diane Parry (6-1, 6-1) en dus is het tijd voor het grootste tennisaffiche van dag drie van de Spelen: Rafael Nadal neemt het op tegen Novak Djokovic.

De Spaanse gravelkoning won veertien keer - Djokovic drie keer - de grandslam op de banen van Roland Garros, waar nu ook het olympisch tennistoernooi plaatsvindt.

Novak Djokovic en Rafael Nadal.

Zeilen | Boten te water, maar is er genoeg wind?

Na lang wachten gaan eindelijk de eerste boten het water op in Marseille. We zien de 49er FX van het Nederlandse duo Duetz/Van Aanholt, die aan de leiding gaan na dag 1.

Als er genoeg wind is, begint het om 14.00 uur.

Tennis | Rus onderuit tegen Zheng

Voor Arantxa Rus zit het olympisch tennistoernooi erop. De Nederlandse is niet opgewassen tegen Zheng en gaat in twee sets onderuit: 2-6, 4-6. Rus kreeg in de laatste game nog een kans om de break achterstand ongedaan te maken, maar zij kreeg het niet voor elkaar om het breakpunt te benutten.

Daardoor is de tweede ronde het eindstation voor Rus. Ze komt later vandaag nog wel met haar dubbelpartner Demi Schuurs uit in het dubbelspel.

Tennis | Hoe zit onze commentator er eigenlijk bij?

Op dit moment speelt Rus dus haar wedstrijd tegen Zheng. Bij het tennis hebben wij onze commentator Jan Roelfs, die toch wel een mooi plekje voor zichzelf heeft bemachtigd op Court Philippe-Chatrier, de hoofdbaan van Roland Garros.

Ondertussen lijkt Rus op baan 13 overigens ook de tweede set, en daarmee de wedstrijd, te gaan verliezen.

Jan Roelfs op Court Philippe-Chatrier

Judo | Algerijn plots te zwaar voor duel Israëliër, bond doet onderzoek

Tohar Butbul (Isr) wordt aangewezen als winnaar, er is geen tegenstander.

De Algerijnse judoka Messaoud Redouane Dris zou het in de gewichtsklasse tot 73 kilogram opnemen tegen de Israëliër Tohar Butbul, maar het duel gaat niet door. Vlak voor de wedstrijd blijkt Dris 400 gram te zwaar te zijn. Daarom werd de Algerijn gediskwalificeerd.

De Internationale Judo Federatie (IJF) onderzoekt de zaak, omdat het vermoeden bestaat dat de Algerijn weigert uit te komen tegen de Israëliër. "De sport moet vrij blijven van internationale conflicten. Helaas worden atleten vaak het slachtoffer van grote politieke geschillen die indruisen tegen de waarden van de sport", zegt het IJF.

Boycot tijdens vorige Spelen

De spanningen tussen Arabische en islamitische landen en Israël leiden vaker tot boycots, ook op de vorige Spelen ging er om die reden een judowedstrijd niet door. Toen trok de Algerijn Fethi Nourine zich terug van het olympisch judotoernooi in Tokio. Als hij in de eerste ronde had gewonnen, zou hij Butbul treffen in de tweede ronde. "We hebben hard gewerkt om de Spelen te bereiken, maar de Palestijnse zaak is groter", was destijds het commentaar van Nourine, die tijdens het WK 2019 al hetzelfde had gedaan. Het leverde Nourine een schorsing van tien jaar op.

Overigens mocht de Israëliër Butbul in Tokio meteen door naar de derde ronde. De Sudanees Mohamed Abdalrasool kwam niet opdagen voor het duel met Butbul.

Zeilen | Uitgesteld tot 14.00 uur

Voorlopig nog geen actie op het water aan de kust van Marseille. Er wordt nog gewacht op de nodige wind, daarom is het programma voorlopig uitgesteld tot 14.00 uur.

Nog even wachten dus voor onder anderen Odile van Aanholt en Annette Duetz, die hun toernooi in de 49erFX vandaag hervatten.

Tennis | Rus heeft het lastig tegen Zheng en levert eerste set in

Arantxa Rus heeft het zwaar met de Chinese opponente Zheng. Binnen de kortste keren keek de Nederlandse tegen een 0-4 achterstand aan. Ze kwam vervolgens nog wel terug naar 5-2, maar uiteindelijk was de eerste set voor Zheng: 6-2.

Ondertussen heeft Iga Swiatek, de nummer 1 van de wereld, op Court Philippe-Chatrier de eerste set gewonnen van Diane Parry. En er wacht meer moois in het tennistoernooi. Na de partij van Swiatek nemen Novak Djokovic en Rafael Nadal het tegen elkaar op, later in de middag speelt Tallon Griekspoor tegen Carlos Alcaraz.

Rus verliest de eerste set

Zwemmen | Toussaint blij met tijd: 'Maar finale halen wordt heel pittig'

Kira Toussaint en Maaike de Waard plaatsten zich voor de halve finale van de 100 meter rugslag, achteraf was vooral Toussaint heel blij met haar gezwommen tijd.

Tennis | Rus tegen Zheng

We schakelen over naar de tennisbanen van Roland Garros, daar komt Arantxa Rus de baan op voor haar tweederondepartij tegen Zheng Qinwen uit China.

Arantxa Rus

Judo | Beurskens: 'Ben vaak iets te gehaast'

Het olympisch debuut van judoka Julie Beurskens duurde korter dan zij had gehoopt. De 20-jarige kreeg bij een gelijke stand haar derde straf (shido), waardoor ze de partij verloor van de Duitse Pauline Starke.

"Ik ben vaak iets te gehaast en dan neem ik te weinig tijd om mijn aanvallen voor te bereiden", zei Beurskens na afloop. "Dat is een verbeterpunt."

Debutant Beurskens na verlies tegen 'sterke meid' Starke: 'Niet waar ik voor kwam'

En, als toegift, de beelden van de opvallendste judopartij van de ochtend. De pas 15-jarige Nera Tiebwa uit Kiribati ligt al na vijf seconden op haar rug tegen de Oekraïnse gigant Daria Bilodid: ippon.

Extreem kort olympisch judo-optreden: ippon na vijf seconden

Roeien | Holland Acht tweede en naar herkansingen

Roeiers mannen-acht niet direct naar olympische finale, Amerikanen zijn sneller

De Holland Acht heeft zich nog niet geplaatst voor de finale. Het was twee kilometer lang spannend, maar de Amerikanen bleken uiteindelijk de sterksten te zijn. Nederland werd tweede op enkele meters achterstand.

Daardoor wacht nu een race in de herkansing voor de roeiers. Op 1 augustus om 10.20 uur strijden de vijf landen die zich nog niet hebben geplaatst voor de finale om de laatste vier plekken.

De eindstrijd is op 3 augustus.

Roeien | Holland Acht is vertrokken

De Holland Acht is vertrokken. Alleen de nummer één gaat meteen naar de finale.

Holland Acht

Zwemmen | De Waard tikt als vijfde aan en gaat door, Toussaint ook

Maaike de Waard tikt bij de 100 meter rugslag als vijfde aan in haar serie. Dat doet ze in een tijd van 1.00,12. Dat is net genoeg voor een plek in de volgende ronde. Ook Toussaint staat in de halve finale. Beide Nederlandse vrouwen zien we vanavond dus weer terug.

De halve finales zijn rond de klok van 21.00 uur.

Volleybal | Turkije wint beslissende vijfde set

Het zag er allemaal zo goed uit voor de volleybalsters, die verrassend op een 2-0 voorsprong kwamen tegen Turkije. Maar toen ging het lopen bij de Tuken. De rally's werden langer en steeds vaker in Turks voordeel beslist, waardoor een beslissende vijfde set nodig was.

Ook die ging naar Turkije (13-15), dat dus van 2-0 terugkomt en wint: 2-3.

Zwemmen | Toussaint derde in de serie

Kira Toussaint tikt bij de 100 meter rugslag als derde aan in een tijd van 59,84. Dat is geen sensationele tijd, daardoor moeten we nog even afwachten of ze de halve finale heeft bereikt. Maar het lijkt er wel op dat ze er, door haar klassering op basis van tijd, vanavond gewoon bij is.

Supporters worden vermaakt

De supporters in Versailles, waar de paardensport straks vanaf 12.00 uur verder gaat, worden onderweg goed vermaakt, ziet onze verslaggever.

Om 11.40 uur begint Sanne de Jong aan het afsluitende onderdeel van Eventing, het springen. Raf Kooremans begint om 12.31 uur en Janneke Boonzaaijer is om 13.07 aan de beurt.

Muziek in Versailles

Fans van de Holland Acht

Straks om 11.40 uur roeit de Holland Acht voor het eerst in Parijs. Een van de roeiers, Sander de Graaf, heeft zijn eigen fans meegenomen naar Frankrijk. Ze dragen shirts met hem afgebeeld als een superheld.

Fans van de Holland Acht

Volleybal | Turkije maakt 2-2

De vierde set gaat naar Turkije, dat na een 2-0 voorsprong van Nederland nu op 2-2 komt. De Nederlandse volleybalsters stonden in de vierde set lang op voorsprong, tot 21-19 leek er geen reden voor paniek. Maar daarna lukt niets meer en komen de Turken sterk terug: 22-25.

Ook de koninklijke familie ziet het met lede ogen aan.

Koning Willem-Alexander en prinses Amalia

Judo | Beurskens uitgeschakeld

Helaas, ook voor Julie Beurskens komt het judotoernooi snel ten einde. De debutante op de Spelen loopt na waza-ari van de Duitse Starke tegen drie straffen aan.

Julie Beurskens

Judo | Beurskens op de mat

Julie Beurskens is begonnen aan haar eersterondepartije tegen de Duitse Pauline Starke in de klasse tot 57 kilogram.

Een van de vorige partijen deed een hoop wenkbrauwen fronzen in de judohal. De pas 15-jarige Nera Tiebwa uit Kiribati moest het opnemen tegen de Oekraïnse gigant Daria Bilodid. Het was na vijf seconden gedaan: ippon! Tiebwa kan weer naar huis.

Volleybal | Nederland pakt initiatief in vierde set

Voor het eerst sinds 2016 van Turkije winnen op een groot toernooi? Het kan zomaar gebeuren. Nederland pakt het initiatief in de vierde set. Het staat nu 16-11.

Skateboarden was veel meer dan alleen een wedstrijd

Het skateboardtoernooi zit er voor Nederland op sinds gisteren. Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot haalden de finale niet. Maar dat skateboardtoernooi was veel meer dan alleen een sportwedstrijd, zo zag onze verslaggeefster ter plaatse.

Het skateboarden is niet alleen een wedstrijd, maar eigenlijk ook een klein festival

Extreemlinkse activist gearresteerd na sabotage spoorwegen Frankrijk

Een ultralinkse activist is gearresteerd op het terrein van spoorwegen in Frankrijk na de sabotage op het treinnetwerk. Dat meldt persbureau AFP. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, vermoedde al dat linkse activisten achter de sabotage zaten.

Volgens Darmanin is een politiek motief aannemelijk gezien de timing van de branden, net voor de start van de Olympische Spelen. Tegen televisiekanaal France 2 zei hij dat er verschillende mensen zijn geïdentificeerd die mogelijk achter de sabotage zaten. Ook spreekt hij van een "manier van actievoeren die past bij extreemlinks".

Beachvolleybal | Boermans en De Groot winnen van Spaans duo

Binnen! Het was een makkelijke ochtend voor Stefan Boermans en Yorick de Groot. De tweede set werd ook met 21-15 binnengesleept. Zo winnen de Nederlanders voor het eerst in twee sets van het Spaanse duo Herrera/Gaviria en zo gaan ze nu soeverein aan de leiding in de groep.

Beachvolleybal | Ook de tweede set gaat de goede kant op

Ook de tweede set bij het beachvolleybal lijkt de goede kant op te vallen. Boermans en de Groot hebben inmiddels een 15-11 voorsprong te pakken.

Stefan Boermans vindt het een applausje waard

Volleybal | Derde set voor Turkije

Nederland maakte het nog even heel spannend in het slot van de derde set, maar die gaat toch echt naar Turkije: 25-22. De Turken stonden het grootste deel van de set op voorsprong, maar toen Nederland op 22 gelijk maakte, liep de spanning hoog op. Na een time-out maakten de Turken het toch opvallend makkelijk af.

Kan Nederland de wedstrijd in de vierde wedstrijd alsnog beslissen?

Beachvolleybal | Eerste set is voor Nederland

De eerste set is voor Nederland! Boermans en De Groot slaan meteen toe met 21-15. Dat betekent dat de Nederlandse beachvolleyballers de zaken goed voor elkaar hebben voorlopig.

Stefan Boermans (links) en Yorick De Groot

Beachvolleybal | Boermans en De Groot gaan goed

Vooralsnog gaat het goed voor het Nederlandse duo Boermans en De Groot. Het verschil met de Spanjaarden is op dit moment vier punten: 16-12. Maar over is het nog zeker niet. Het is de vierde keer dat deze duo's elkaar treffen en het werd altijd een wedstrijd met drie sets.

Triatlon | Wouda optimistisch over zwemmen in de Seine

Marcel Wouda, de bondscoach van de triatleten, is optimistisch dat er dinsdag in de Seine gezwommen kan worden. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ze het voor elkaar gaan krijgen", zegt hij.

Vandaag werd de zwemtraining van de triatleten, net als gisteren, afgelast vanwege de slechte kwaliteit van het water. Wouda wilde voor zijn atleten in eerste instantie zelf het water gaan verkennen als er wel getraind mocht worden, maar dat gaat dus niet door.

Mitch Kolkman en Richard Murray gaan morgen voor Nederland dus zelf als eerste het water in.

Beachvolleybal | Boermans en De Groot tegen Spaans duo

Stefan Boermans en Yorick de Groot beginnen aan hun eerste groepsduel. Het Nederlandse duo neemt het op tegen Adrian Gavira en Pablo Herrera.

Stefan Boermans en Yorick de Groot

Volleybal | 2-0 voor Nederland!

Na een spannend begin van de set gaat het ineens hard. Nederland loopt, op de service van Juliët Lohuis, in rap tempo uit naar 21-11. Turkije stribbelt daarna nog even tegen, maar Nederland sleept de tweede set binnen: 25-19.

Wat een fijne verrassing, zo op de vroege morgen. De volleybalsters plaatsten zich met pijn en moeite voor de Spelen, maar laten in Parijs wel gelijk zien wat ze in hun mars hebben.

Op naar de derde set..

Volleybal | Koninklijke familie juicht mee

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen Amalia en Alexia zijn weer present en zien dat het goed gaat bij de volleybalsters.

In de tweede set is op de service van Indy Baijens een flink gat geslagen. Maar na de 11-5 van Oranje loopt Turkije weer een paar puntjes in. 11-9 nu, spannend dus.

De koninklijke familie juicht voor de volleybalsters

Naar de Spelen? Pas op, het wordt heet

Ga jij nog een dezer dagen kijken in Parijs? Zorg goed voor zonnebrand, water en genoeg eten en schaduw. Het wordt namelijk behoorlijk warm in Frankrijk. Het land zit midden in een hittegolf en daarvoor wordt gewaarschuwd door de departementen.

Volleybal | Eerste set is binnen

De eerste van vijf setpoints wordt benut, Nederland komt verrassend op voorsprong.

Het gaat mis in de set-up van de Turken, die het laatste punt nog wel even laat bekijken door middel van een challenge. Maar het punt blijft staan, 25-19.

Volleybal | Spanning in de eerste set

Nederland en Turkije zijn zeer aan elkaar gewaagd. De Turken begonnen beter, maar boven de tien begint het te draaien bij Nederland, dat de achterstand goedmaakt en nu zelfs op een kleine voorsprong staat: 18-16.

  • Reuters
  • NOS
    Bondscoach Felix Kozlowski

Volleybal | Volksliederen

De volksliederen van Nederland en Turkije klinken door de grote volleybalhal, waar het publiek nog binnenstroomt voor de eerste wedstrijd van de dag.

De nummer acht (Nederland) tegen de nummer zes van de wereldranglijst, het belooft meteen een kraker te worden.

Britt Bongaerts, Jolien Knollema, Juliët Lohuis, Celeste Plak, Nika Daalderop, Indy Baijens en libero Florien Reesink beginnen aan de wedstrijd.

  • NOS
  • NOS/Anne van Eijk

Olympische podcast

Goed aan de dag beginnen? In de NOS Olympische podcast praten we je iedere dag bij over de verrichtingen van de Nederlandse sporters.

In de tweede aflevering van de podcast vanuit Parijs praat presentator Thierry Boon met vaste sidekick Erben Wennemars. Ze blikken samen met commentator Jeroen Koster terug op de lekke band van Puck Pieterse en kijken vooruit naar dag drie. Te beluisteren via alle platforms!

Volleybalsters draaien warm

Om 9.00 uur beginnen de volleybalsters aan hun eerste wedstrijd, Turkije is de tegenstander. De warming up trekt al veel bekijks, ook omdat de Nederlandse vrouwen de voorbereidingen op de wedstrijd doen in de ontvangsthal van de Paris Expo, een grote hal in het zuiden van de stad.

De warming up van de volleybalsters

Training triatlon opnieuw afgelast vanwege vervuilde Seine

Morgen staat de triatlon voor de mannen op het programma, maar de atleten hebben nog altijd niet kunnen trainen in het water in Parijs. Net als gisteren is de triatlontraining van vandaag afgelast.

Door de hevige regenval in Parijs van de laatste dagen is het water in de Seine vervuild geraakt. De organisatie zegt er desondanks vertrouwen in te hebben dat de triatlon morgen gewoon kan doorgaan. Een beslissing hierover wordt maandagavond verwacht na nieuwe testen van de kwaliteit van het water.

De dag van vandaag

We hebben een bomvol programma op dag 3 van de Olympische Spelen, met ook een boel Nederlanders die in actie komen.

Benieuwd wat er allemaal te zien is? Dat lees je in Parijs Vandaag.

De medaillespiegel na dag 2

Nederland staat na twee 'officiële' dagen op de Olympische Spelen nog niet op de medaillespiegel. De laatste keer dat dat gebeurde was tijdens de Spelen van 1996 in het Amerikaanse Atlanta.

Momenteel gaan Japan en Australië samen aan kop met elk vier gouden plakken.

Medaillespiegel na dag 2

Welkom!

Goedemorgen en welkom op dag drie van de Olympische Spelen.

Voor Nederland begint de dag met volleybal. De vrouwen openen het toernooi om 9.00 uur met een kraker tegen Turkije. Daarna wordt er ook buiten gevolleybald. Aan de voet van de Eiffeltoren nemen Stefan Boermans en Yorick de Groot het op tegen een Spaans duo.

In en op het water wordt er geroeid, gezwommen en gezeild. Ook volgen we landgenoten bij het boksen en judo. Vanavond wachten er ook nog wedstrijden op de hockeyvelden en komen de waterpolosters in actie.

Veel plezier!