NOS Sport

Waterpolosters winnen na moeilijke start toch nog ruim van China

Waterpolosters buigen achterstand om en winnen na moeizame start van China

Nederland heeft in de tweede groepswedstrijd van het olympisch waterpolotoernooi met 15-11 gewonnen van China. De ploeg van bondscoach Evangelis Doudesis behield daarmee in Parijs de ongeslagen status.

Eerder was Oranje het toernooi begonnen met een 10-8 zege op het sterke Hongarije.

Vroege achterstand

Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia kende Nederland een allesbehalve voortvarend begin van het duel. In het eerste kwart keek de ploeg meteen tegen een 4-1 achterstand aan. Nederland had voor die ene treffer niet minder dan acht doelpogingen nodig. Halverwege het duel stond Oranje met 8-5 achterstand.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima juichen de waterpolosters toe

In het tweede speldeel herstelde Nederland de verhoudingen en bepaalde het de eindstand op 15-11, mede dankzij goed keerperswerk van Laura Aarts. De 27-jarige doelvrouw kent vooralsnog een uitstekend debuut op de Olympische Spelen.

In 2015 trad ze toe tot nationale team, dat zich dat jaar tijdens de WK in Kazan verzekerde van mondiaal zilver. Oranje slaagde er een jaar later niet in een ticket voor de Spelen van Rio in de wacht te slepen. Tussen 2018 en 2022 bedankte ze voor Oranje, na verschil van inzicht met toenmalig bondscoach Arno Havenga. In Parijs krijgt de fysiotherapeute de kans om ook op het olympisch podium aan te tonen dat ze misschien wel de beste keepster ter wereld is.

Laura Aarts maakt een Chinese aanval onschadelijk

Nederland kwam uiteindelijk met de schrik vrij tegen de nummer 10 van de WK van eerder dit jaar in Doha. De ploeg van Doudesis redde daarmee het vege lijf, iets dat maandag niet voor alle topploegen bleek te zijn weggelegd.

Verrassingen

In de sterk bezette poule B zorgde Spanje voor een daverende stunt door met 13-11 van de ongenaakbaar geachte Verenigde Staten te winnen. Team USA kan in Parijs voor de vierde opeenvolgende keer olympisch kampioen worden.

In de finale van Peking 2008 verloren de Amerikaanse vrouwen van Nederland, dat aan de hand van de ontketende Daniëlle de Bruijn (goed voor zeven treffers) met 9-8 zegevierde. Van de zeventien WK's waar de ploeg sinds 1986 aan deelnam, werden er acht gewonnen.

Minstens net zo spectaculair was de 9-8 overwinning die gastland Frankrijk in dezelfde groep boekte tegen het vele malen sterker geachte Italië.

Europees kampioen Nederland kwam uiteindelijk met de schrik vrij en behoudt daarmee de ongeslagen status. De vrouwen van Doudesis treffen later in poulefase ook nog Australië en Canada.

Bekijk hieronder de reacties van Sabrina van der Sloot en Maartje Keuning.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl