Laura Aarts
NOS Sport

RVD, daarin schuilt volgens Aarts geheim Oranje: ‘Rust, vertrouwen, dominantie’

  • Luuk Blijboom

    volgt EK waterpolo voor de NOS

  • Luuk Blijboom

    volgt EK waterpolo voor de NOS

RVD. Om het geheim van de Nederlandse waterpolosters te ontrafelen, volstaan drie letters die staan voor de drie pijlers onder Oranje. Doelvrouw Laura Aarts herhaalt ze tijdens haar vooruitblik op de EK-finale (vanavond om 20.30 uur) tegen Spanje als een mantra. Wat de ploeg zo goed maakt?

Rust. Vertrouwen. Dominantie.

Kick

Nu het EK in de beslissende fase is aanbeland, haalt Aarts (27) het allerbeste in zichzelf naar boven. "Wedstrijden als deze, en ook de halve finale tegen Italië, zijn veel leuker dan zo'n poulefase, waarin je dik wint van Hongarije. Het is veel spannender en geeft daarom een veel grotere kick. Zo'n finale tegen Spanje, da's de mooiste wedstrijd die je kunt spelen."

Natuurlijk brengt de herhaling van de eindstrijd van het recente WK in Fukuoka druk met zich mee. Maar hoe groter de spanning, hoe liever het Aarts is. "Het is geweldig om in zo'n ambiance te spelen. Tribunes volgepakt met mensen die van alles van je verwachten. Mooi toch?"

Het zijn van die momenten waarop ze kan terugvallen op een rotsvast geloof in eigen kunnen. "De basis van ons spel is vertrouwen. We hebben voor dit EK een plan gemaakt en daar houden we ons aan. Ook wanneer we, zoals tegen Italië, op achterstand komen. We weten dat we telkens terugkomen."

Angst is ook in waterpolo een slechte raadgever. "We blijven te allen tijde in onszelf geloven. Krijgen we in het begin van de wedstrijd een doelpunt tegen, dan is het van: we hebben de tijd, er komt nog een aantal periodes. Dat geeft ons de power om over te gaan tot de volgende actie."

"En als we scoren, gaat de knop gelijk om. Meteen is er focus. Wie ligt waar? Welk systeem gaan we spelen? We kijken heel erg vooruit, zeg maar. Dat geeft dus rust en vertrouwen. Omdat we weten dat we elke wedstrijd kunnen afmaken."

Revanche

Oranje treft zaterdag in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion een tot op het bot gemotiveerde tegenstrever. "Spanje zal revanche willen nemen voor de verloren WK-finale. Wij hebben heel veel vertrouwen gehaald uit die wedstrijd. We zijn volledig aan elkaar gewaagd. Dit is voor ons en voor het publiek de mooist denkbare finale."

Die WK-finale was de afgelopen maanden meer dan eens onderwerp van gesprek bij CN Mataró, de Spaanse club waar Aarts samen met Vivian Sevenich en Simone van de Kraats onder contract staat. "Dat was in het begin soms best wel gevoelig", zegt Aarts. "Gelukkig hebben we hele leuke teamgenoten die zich daar overheen kunnen zetten en er inmiddels oké mee zijn."

Bekijk hier het interview met Laura Aarts:

'Dames 3' inspireert keepster Aarts: 'Nu ook Europese titel van Spanje afpakken'

De laatste twee jaar maakte Aarts een roerige tijd door. Ze viel in de zomer van 2019 af voor de Olympische Spelen van Tokio. Ze kon zich niet confirmeren aan het Bankrasmodel dat toenmalig bondscoach Arno Havenga voor ogen had.

De keepster, algemeen beschouwd als één van 's werelds besten, wilde blijven spelen bij haar club, het Hongaarse Dunaújvaros. Ze kon het niet opbrengen om maanden intern te zitten in het bondsbad in de Zeister bossen.

Vlammenzee

Daarmee leek een veelbelovende loopbaan ten einde. Aarts was inmiddels afgedaald naar het derde team van het Utrechtse USZC toen Havenga's opvolger Evangelis Doudesis haar eind 2021 met succes verleidde tot een rentree in Oranje.

"Ik voel aan alles dat ik nog lang niet klaar ben met mijn carrière. Dit is wat ik wilde. Dit is wat ik weer nodig had. Dit is waar ik na mijn terugkeer klaar voor was."

Bekijk hier de voorbeschouwing op de EK-finale:

Waterpolosters kleuren en knutselen richting EK-finale: 'Wij praten niet over het WK'

De komst van de 38-jarige Doudesis leidde een cultuuromslag in bij Oranje. Aarts: "Hij is heel dominant en wil dat wij dat ook zijn." Nederland moet van de eerste tot de laatste minuut het heft in eigen hand nemen: "We moeten veel pressing spelen om de tegenstander te laten zien: boem, we zijn er. Als een muur."

"Wij bepalen in een wedstrijd het ritme, de snelheid, het moment waarop onze opponent gaat schieten. In balbezit, aanval, verdediging - wij maken uit hoe er gespeeld wordt. De tegenstander heeft geen keuze."

Laatste woord

"Het hoeft ons niet langer allemaal verteld te worden. Doudesis heeft ons ook geleerd mee te denken over spelsystemen. Het gevolg is dat wij met ideeën bij hem komen over hoe we kunnen spelen. We doen het echt samen."

Nou ja, zegt Aarts, tot op zekere hoogte dan. "Doudesis is uiteindelijk natuurlijk wel degene die het laatste woord heeft."

Kijk hier hoe de Nederlandse waterpolosters de finale bereikten.

Waterpolosters bereiken EK-finale na spannende strijd tegen Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl