NOS Sport

Griekspoor maakt het Alcaraz moeilijk, maar olympische stunt zit er niet in

Griekspoor komt net tekort tegen wereldtopper Alcaraz

Tallon Griekspoor heeft in het olympisch tennistoernooi niet kunnen stunten tegen Carlos Alcaraz. Hij boog op het sfeervolle Court Philippe-Chatrier van Stade Roland-Garros in twee sets voor de nummer drie van de wereld en - bij afwezigheid van de zieke Jannik Sinner - nummer twee van de plaatsingslijst: 1-6, 6-7 (3).

"Hij begon ongelooflijk goed, ongelooflijk snel", keek Griekspoor terug. "Ik serveerde niet heel erg goed in het begin wat me veel moeilijkheden opleverde. In de tweede set haalde ik wel een heel hoog niveau en maakte ik er een enorme battle van. Je hebt een klein beetje geluk nodig, klein beetje hulp van hem, maar hij gaf mij helemaal niks weg."

Ondanks de nederlaag had Griekspoor wel volop genoten. "Het waren zeker de mooiste omstandigheden waarin ik ooit heb gespeeld. Het publiek was ongelofelijk. Je ziet vlaggen van over de hele wereld. De Olympische Spelen zijn gewoon heel bijzonder. Ik had er vooraf niet heel erg veel mee, maar dat is wel degelijk veranderd."

Begin 2021 won Griekspoor van de toen nog net 17 jaar oude Alcaraz, maar in de drie partijen die daarna volgden was hem zelfs geen set meer gegund tegen de Spanjaard, die inmiddels alweer vier grandslamtitels op zijn naam heeft staan. De laatste twee haalde hij de afgelopen maanden binnen: Roland Garros en Wimbledon.

Daar zou Alcaraz uiteraard graag olympisch goud aan willen toevoegen en met die ambitie maakte Griekspoor al snel kennis. Al bij zijn eerste opslagbeurt ging het mis voor de 28-jarige Nieuw-Venneper, die zijn met een machtige forehand gezegende opponent een handje hielp met een dubbele fout en prompt tegen serviceverlies aanliep.

Alcaraz schreeuwt het uit na een gewonnen punt

De game erop kreeg Griekspoor de kans op een rebreak, maar die sloeg Alcaraz vakkundig weg. De Nederlandse nummer 28 van de wereld bleef ondertussen tobben met zijn opslag en kreeg na een volgende dubbele fout en wilde forehand een tweede break te incasseren. Daarmee was de eerste set verloren.

In de tweede set liep de service van Griekspoor veel beter en dat vertaalde zich direct tot een evenwichtiger speelbeeld. Er waren nog geen breekpunten geweest toen Alcaraz bij een 5-4 stand voor Griekspoor om de fysio vroeg en even de catacomben opzocht.

Met een ingetapet rechterbovenbeen werkte de Spanjaard een moeizame servicegame af, waarin Griekspoor zowaar een breek- tevens setpunt kreeg. Alcaraz hield het hoofd echter koel en uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen in de set.

Daarin pakte Griekspoor de eerste 'mini-break', maar keerde Alcaraz met zijn klasse het tij toch in zijn voordeel.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl