NOS Nieuws

Extreemlinkse activist gearresteerd na sabotage spoorwegen Frankrijk

Een ultralinkse activist is gearresteerd op het terrein van spoorwegen in Frankrijk na de sabotage op het treinnetwerk. Dat meldt persbureau AFP. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, vermoedde al dat linkse activisten achter de sabotage zaten.

Volgens Darmanin is een politiek motief aannemelijk gezien de timing van de branden, net voor de start van de Olympische Spelen. Tegen televisiekanaal France 2 zei hij dat er verschillende mensen zijn geïdentificeerd die mogelijk achter de sabotage zaten. Ook spreekt hij van een "manier van actievoeren die past bij extreemlinks".

Gisteren meldde de Franse krant Le Parisien dat de redactie een e-mail had ontvangen van een anoniem adres. Daarin eiste een extreemlinkse groepering de verantwoordelijkheid op van de acties. "Noemen ze het een feest? Wij zien het als een viering van nationalisme, een gigantische enscenering van de onderwerping van bevolkingen door staten", schrijft de anonieme groep over de opening van de Olympische Spelen.

Glasvezelkabels doorgebrand

Door de sabotage van vrijdag werden honderdduizenden reizigers gedupeerd. Hogesnelheidstreinen moesten omrijden en ritten werden geannuleerd. Op drie plekken was schade aangericht aan de apparatuur langs het Franse spoor. Tientallen ondergrondse glasvezelkabels, waarop veiligheidsinformatie wordt verzonden voor machinisten, werden doorgebrand.

Vanuit verschillende hoeken klonk er al langer kritiek op de Olympische Spelen, die vrijdag begonnen. Actievoerders in Parijs vinden bijvoorbeeld dat er te veel geld gaat naar het evenement, en dat het veel te druk zou worden in de stad. Op TikTok riepen sommige Parijzenaren zelfs op om "niet te komen kijken" naar de Spelen.

Ook is bij een groep mensen veel woede over de deelname van Israël aan de Spelen. Zo vinden ze het hypocriet dat Israël mag meedoen, ondanks de oorlog in Gaza. Ze vinden dat Israël moet worden buitengesloten, net zoals Rusland en Belarus niet mogen meedoen vanwege de oorlog in Oekraïne. Bij pro-Palestijnse protesten in Parijs, maar ook op sociale media, roepen mensen op om de Spelen te boycotten.

Na de openingsceremonie van vrijdag was er ook ophef vanwege een uitbeelding van Het Laatste Avondmaal. De twaalf apostelen die met Jezus Christus zijn laatste maaltijd delen voorafgaand aan de kruisiging bestonden uit een groep dragqueens, een trans model en een halfnaakte zanger. Een aantal katholieken en andere christenen zag dat als het bespotten van hun geloof. De organisatie maakte later excuses.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl