Odile van Aanholt en Annette Duetz

Tweede zeil- en windfoildag verloopt slecht voor Nederlandse medaillekandidaten

De Nederlandse zeilers Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn hun eerste plek in het klassement kwijt. Op de tweede racedag van het olympisch toernooi werd het duo in de 49erFX-klasse bewust dwarsgezeten door Brazilië.

Ook voor windfoilers Luuc van Opzeeland en Sara Wennekes was het geen goede dag. Zij overtraden de regels en kregen puntenstraffen opgelegd.

Er stond net als gisteren amper wind en het was verzengend heet in Marseille: 32 graden Celsius.

Brazilië pest Nederlandse zeilers en vaart ze klem

De dag begon nerveus voor Van Aanholt en Duetz, zij lagen niet goed gepositioneerd en werden klem gezet door de Brazilianen. Hierdoor konden zij niet weg komen bij de start, maar omdat te veel boten vals startten, moest deze over.

De hartslag zat hoog bij het Nederlandse duo, dat een andere startplek koos. Uiteindelijk finishte de Nederlandse boot als vijftiende, maar door straffen bij andere landen klommen ze uiteindelijk naar de tiende plek.

Gewaagd

De tweede race van de dag was ook niet imponerend, Van Aanholt en Duetz werden achtste. In de derde race koos het Nederlandse duo voor een andere strategie. Ze gingen als enige boot over stuurboord, een gewaagde keuze die in eerste instantie niet goed uit leek te pakken. Halverwege lagen ze elfde, in het tweede deel van de race wisten ze boten in te halen en uiteindelijk kwamen ze als vijfde over de finishlijn.

Na zes races staat het duo tweede. Frankrijk voert het klassement aan.

Kantjeboord voor de mannen

Bart Lambriex en Floris van de Werken staan na twee zeildagen met hun skiff (49er) op de tiende plek in het algemeen klassement na een 16de, 7de en 11de plek vandaag. Zij staan 25 punten achter op de Nieuw-Zeelandse klassementsleiders McHardie en McKenzie.

Lambrie en Van de Werken moeten in de komende races hard aan de slag om nog kans te maken op een medaille.

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Ook de windfoilers hadden geen lekkere dag. Windfoiler Sara Wennekes had haar giek geschuurd, zodat ze die beter kon vasthouden. Ze had mondeling toestemming gevraagd aan de wedstrijdleiding, maar dat had schriftelijk gemoeten. Materiaal in bezit van de organisatie Parijs 2024 moet je in ongewijzigde staat terug kunnen geven.

De straf is niet zwaar: 5 procent op het puntenaantal van de eerste race. Wennekes staat na twee races elfde.

Sara Wennekes

Luuc van Opzeeland had ook geen beste dag. Door een gebrek aan wind werd het windfoilen (iQfoil), gisteren afgelast. Vandaag kwam hij eindelijk in actie, maar met een valse start. Hij kreeg daarom de maximale puntenstraf en staat laatste. De windfoilers hebben na 2 dagen nog maar 1 race gevaren en hij heeft nog de ruimte om dit resultaat weg te poetsen.

Nog twee racedagen tot 'medalrace'

Van Aanholt en Duetz zeilen in de komende dagen in totaal twaalf races, bij de mannen zijn dat er tien. De som van die uitslagen bepaalt uiteindelijk de top tien van het toernooi. Die tien varen op donderdag de 'medalrace'.

In die wedstrijd zijn dubbele punten te verdienen, waardoor die extra belangrijk is voor de medailles. De eerste races tellen echter ook mee. Een goed begin van het toernooi is dus cruciaal.

In het windfoilen zijn er 18 races voor zowel de mannen als de vrouwen.