Nederlandse zeilsters
NOS SportAangepast

Eerste zeildag valt gedeeltelijk in het water, Nederlandse medaillekandidaten tonen vorm

De Nederlandse zeilers zijn het olympisch toernooi goed begonnen. Met name topfavorieten Odile van Aanholt en Annette Duetz kenden een sterke start: het duo gaat in de 49erFX-klasse na de eerste dag aan de leiding.

Nederland heeft meer medaillekandidaten in het zeilen. Zo zijn bij de mannen Bart Lambriex en Floris van de Werken de favorieten in de skiff (49er) en maken ook Luuc van Opzeeland en Sara Wennekes kans op medailles bij het windfoilen.

De dag in Marseille kende een valse start. Door een gebrek aan wind werd het windfoilen (iQfoil), de nieuwe discipline die de plaats van het windsurfen op de Spelen inneemt, meerdere uren uitgesteld en uiteindelijk afgelast. Van Opzeeland en Wennekes zijn daardoor nog niet in actie gekomen op de Spelen.

Van Aanholt en Duetz aan kop

Voor de skiffwedstrijden is minder wind nodig, waardoor die wel volgens planning konden beginnen. Van Aanholt en Duetz, de favorieten voor goud, pakten in de 49erFX-boot een goede vijfde plaats in de eerste wedstrijd.

De twee volgende races wisten ze allebei te winnen, waardoor ze na dag één aan de leiding gaan in het toernooi.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Van Aanholt en Duetz zeilen in de komende dagen in totaal twaalf races, de som van die uitslagen bepaalt uiteindelijk de top tien van het toernooi. Die tien varen op donderdag 1 augustus de 'medalrace'.

In die wedstrijd zijn dubbele punten te verdienen, waardoor die extra belangrijk is voor de medailles. De eerste races tellen echter ook mee. Een goed begin van het toernooi is dus cruciaal.

Valse start Lambriex en Van de Werken

Bij de mannen presteerden Lambriex en Van de Werken bij vlagen goed, maar niet constant. In de eerste race werden ze namelijk dertiende.

Lambriex en Van de Werken winnen zeilwedstrijd in bijna windstil Marseille

In de tweede race herpakte het duo zich. Met een eerste plaats toonden ze waarom ze bij de medaillekandidaten horen. In de derde ronde eindigden de mannen als zevende, waardoor ze de eerste dag als vierde afsloten.

Windfoilen afgelast

Het windfoilen kent een ander toernooiformat. In de eerste twintig wedstrijden wordt een klassement bijgehouden, waarbij je op zijn minst bij de beste tien moet horen. Na de twintig wedstrijden komt er namelijk een knock-out fase. De twintig openingswedstrijden spelen dan geen rol meer voor de uiteindelijke verdeling van de medailles.

Vandaag zouden de eerste vier wedstrijden gevaren worden, maar die konden door te weinig wind niet doorgaan. Voor windfoilen is namelijk wind nodig van minimaal vijf knopen, wat overeenkomt met windkracht twee op de schaal van Beaufort.

Wat maakt het olympische zeilen in Marseille zo uitdagend?
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl