De Nederlanders volleybalsters balen

Volleybalsters kunnen net niet stunten en verliezen na 2-0 voorsprong van Turkije

De Nederlandse volleybalsters hebben in hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen net niet kunnen verrassen. Tegen Turkije, de nummer vier op de wereldranglijst, werden de eerste twee sets knap gewonnen, maar daarna maakten de Turkse vrouwen een indrukwekkende comeback: 25-19, 25-19, 22-25, 22-25, 13-15.

Nederland wist de eerste twee sets door goed spel en een slordige tegenstander verrassend te winnen, daarna ging Turkije steeds beter spelen. De rally's werden langer en steeds vaker in Turks voordeel beslist, waardoor een beslissende vijfde set nodig was.

Die werd gewonnen door Turkije, dat nu elk van de laatste acht ontmoetingen met de Nederlandse volleybalsters winnend heeft afgesloten.

Indrukwekkende eerste sets

De eerste set begon nog weifelend voor de Nederlandse volleybalsters, die na acht punten tegen een 6-2 achterstand aankeken. Daarna ging het lopen, met name omdat steeds meer Turkse pogingen werden geblokt en opgevangen.

Daar kwam bij dat Turkije zich in de eerste sets geregeld schuldig maakte aan (net)fouten, waar Nederland amper werd teruggefloten door de arbitrage.

Na de succesvolle eerste set (25-19) ging Nederland op dezelfde voet door en gaf het Turkije ook in de tweede set weinig lucht. Die was dan ook relatief snel afgelopen en werd beslist met dezelfde cijfers (25-19).

Teleurgestelde Plak: 'Kak. We waren zo dichtbij'

Daarna lieten de Turkse volleybalsters zien waarom ze tot de medaillefavorieten worden gerekend. Zo slordig als ze in de eerste sets soms waren, zo meedogenloos waren ze in de derde en vierde set, die ze allebei met 22-25 wisten te winnen.

Daardoor moest een beslissende vijfde set worden gespeeld. De spanning was voelbaar in Arena Paris Sud 1, waar ook de Nederlandse koninklijke familie op de tribunes zat, en was Nederland uiteindelijk net te machtig. Turkije sloeg zich overtuigend naar een 13-15 score in deze beslissende set.

Donderdag tegen Italië

Oranje krijgt met dit resultaat nog wel één punt. Nederland zit verder in de groep bij Italië en de Dominicaanse Republiek; de bovenste twee van iedere poule plaatsen zich voor de knock-outfase. Daar doen ook de twee beste nummers drie uit de groepsfase aan mee.

Italië is de eerstvolgende tegenstander, donderdagmiddag om 17.00 uur.