Een boei die bedoelde was voor de laatste triatlontraining wordt opgeruimd
NOS Sport

Triatlon door vervuilde Seine nog steeds onzeker, bondscoach maakt zich geen zorgen

Het is nog altijd onzeker of de triatlon op de Olympische Spelen in Parijs doorgang kan vinden. Morgen staat het evenement voor de mannen op het programma, een dag later zijn de vrouwen aan de beurt. Er kan momenteel echter nog niet worden gezwommen in de Seine, die vervuild is.

"Morgenochtend tussen 4 en 5 uur horen we of het doorgaat", vertelt Marcel Wouda, bondscoach van de Nederlandse triatleten, in RadiOlympia.

"Als het morgen niet kan, dan wordt het evenement automatisch verplaatst naar vrijdag 2 augustus. Als dat ook niet kan doorgaan, wordt het een duatlon. Dan begin je met hardlopen, dan ga je fietsen, en eindig je weer met hardlopen."

"Maar de kwaliteit van het water is vandaag alweer beter dan gisteren", zegt Wouda. "De organisatie verzekert ons dat het morgen door kan gaan, en dat is toch de partij die je daarin moet volgen."

Marcel Wouda in 2021

Toch is maandagochtend een streep gezet door de training die gepland stond. Het water, dat besmet is met E. coli- en enterococci-bacteriën, was namelijk nog steeds niet schoon genoeg. Desondanks valt het met de onrust onder de Nederlandse triatleten reuze mee, zegt Wouda.

"Deze sporters hebben op het test-event al in de Seine gezwommen, dus die zijn bekend met de omstandigheden. Bovendien zijn dit zeer ervaren atleten, die weten dat zoiets bij hun sport hoort. Ze laten zich niet snel van de wijs brengen."

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, nam een kleine twee weken geleden nog een duik in de Seine, in een poging om de twijfels over de waterkwaliteit weg te nemen.

Burgemeester Parijs neemt duik in de Seine
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl