Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'El Al-toestel krijgt geen brandstof na noodlanding in Turkije' • Hevige gevechten Gaza-Stad en Rafah

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

'El Al-toestel krijgt geen brandstof na noodlanding in Turkije'

Luchthavenpersoneel in de Turkse stad Antalya heeft volgens Israëlische media geweigerd een Israëlisch passagiersvliegtuig van brandstof te voorzien, nadat het daar een noodlanding moest maken vanwege een zieke passagier. In plaats van door te vliegen naar Tel Aviv is het toestel van het El Al vervolgens doorgevlogen naar het Griekse eiland Rhodos, waar wel kon worden getankt.

Eerder op de dag was een passagier onwel geworden op een vlucht Warschau naar Tel Aviv. De bemanning koos voor een noodlanding in Antalya waar de passagier van boord kon worden gehaald om medische hulp te krijgen. Het wachten op brandstof duurde uren. De passagiers mochten het toestel al die tijd niet uit. Uiteindelijk vloog het toestel naar Rhodos en vandaar naar Tel Aviv.

Turkije ontkent dat het toestel in Antalya geen brandstof kon krijgen. Bronnen zeiden tegen persbureau Anadolu dat de gezagvoerder besloot te vertrekken voordat de procedure die er voor tanken is, was afgerond.

Door de oorlog in Gaza is El Al niet meer welkom in Turkije. Het vliegverkeer tussen beide landen is stilgelegd. De Turkse president Erdogan vergeleek de oorlog in Gaza met de Holocaust en zei dat premier Netanyahu niet veel verschilde van Adolf Hitler. "Erdogan pleegt genocide op de Koerden en is de laatste persoon die ons moreel de les kan lezen", was het antwoord van Netanyahu.

Een Boeing 737 van El Al op het internationale vliegveld van Tel Aviv

Hevige gevechten Gaza-Stad en Rafah

Het Israëlische leger zegt dat het bij gevechten in een wijk van Gaza-Stad zeker 40 Hamas-militanten heeft gedood. Israëlische tanks drongen de wijk Shejaia donderdag binnen. Er wordt nog altijd hard gevochten. Volgens het leger zijn in een door de VN gerunde school "militaire infrastructuur", tientallen wapens en voor het inlichtingenwerk "waardevolle documenten" gevonden. In een ziekenhuis zou een "terroristisch hoofdkwartier" zijn aangetroffen. Hamas ontkent dat het civiele gebouwen als scholen en ziekenhuizen voor militaire doeleinden gebruikt.

Na acht maanden oorlog is Hamas nog altijd in staat om Israëlische militairen aan te vallen, ook op plaatsen die het leger al onder controle had gebracht. Dat geldt ook voor Shejaia. In december werd hier ook al hard gevochten. Het Israëlische leger zei toen dat het hoofdkwartier van het plaatselijke Hamas-bataljon was vernietigd.

Israël heeft ook de zuidelijke stad Rafah nog niet onder controle. Het offensief daar begon begin mei. Israëlische tanks zouden vandaag meerdere wijken dieper zijn doorgedrongen. In het centrum van de stad zijn bij een aanval op een huis zes mensen van een familie gedood. Volgens het Israëlische leger heeft het meerdere tegenstanders uitgeschakeld en zijn opnieuw tunnels ontdekt.

Familie en vrienden nemen afscheid van de in Rafah omgekomen familie:

Palestijnen rouwen om doden door Israëlische aanval in Rafah

Washington Post: 115.000 Gazanen gevlucht naar Egypte

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober zijn er naar schatting circa 115.000 van de ruim 2 miljoen Gazanen naar Egypte gevlucht, meldt The Washington Post. Dat terwijl Egypte meermaals heeft laten weten niet van plan te zijn inwoners van de Gazastrook op te vangen.

De krant citeert de ambassade van de Palestijnse Autoriteit in Egypte, die een onderscheid maakt tussen gewonden en 'toeristen'. Enkele duizenden gevluchte Palestijnse gewonden zijn behandeld in Egyptische ziekenhuizen. Maar veruit het grootste deel is 'toerist'. Die groep is binnengehaald met hulp van buitenlandse ambassades en door het Egyptische bedrijf Hala Consulting and Tourism. De krant schrijft dat het bedrijf gelieerd is aan de veiligheidsdiensten in Egypte. Het zou een "forse coördinatievergoeding" vragen om Palestijnen te helpen met vluchten.

Dat heeft als gevolg dat er nu veel 'toeristen' in Egypte rondlopen zonder status, nu hun toeristenvisum - dat 45 dagen geldig was - verlopen is. Ze maken daardoor geen aanspraak op onderwijs, zorg en andere diensten. Ook krijgen ze geen hulp van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, omdat ze in Egypte zitten.

Een woordvoerder van de Egyptische regering wil niet reageren tegenover The Washington Post. Egyptische functionarissen hebben in het verleden ontkend dat de overheid zaken doet met Hala.

Hoe de verhoudingen liggen tussen Egypte en de rest van het Midden-Oosten lees je in onze special:

Bevrijde gijzelaar Noa Argamani in videoboodschap: 'Vergeet de 120 andere gijzelaars niet'

Voor het eerst sinds haar bevrijding heeft Noa Argamani (26) van zich laten horen, de Israëlische vrouw die bijna 250 dagen gegijzeld werd door Hamas. Zij werd eerder deze maand bevrijd door Israëlische troepen.

In een videoboodschap, die op het plein in Tel Aviv werd vertoond waar families van gijzelaars wekelijks samenkomen, zegt ze dat "we niet de 120 gijzelaars moeten vergeten, die ook wachten op een positieve afloop". Onder hen is de partner van Argamani, Avinatan Or. "We moeten alles doen wat we kunnen om hen terug naar huis te krijgen."

Ook condoleerde ze de familie van Arnon Zmora, een Israëlische militair die omkwam bij haar bevrijding en die van drie andere gijzelaars. Bij de actie kwamen ook 270 Palestijnen om het leven.

Veel familieleden van gijzelaars hebben de Israëlische regering opgeroepen om akkoord te gaan met een wapenstilstand, in ruil voor de vrijlating van de resterende gijzelaars. De familieleden van Or hebben zich echter niet bij die oproep aangesloten, en Argamani deed ook zo'n oproep niet in haar videoboodschap. Wel zei ze: "Hopelijk kunnen we leren om lief te hebben, in plaats van te haten."

De video van Noa Argamani:

Voor het eerst in weken weer hulpgoederen vanaf door VS gebouwde pier

Voor het eerst sinds 9 juni hebben hulpverleners van het Wereldvoedselprogramma (WFP) weer hulpgoederen van de door Amerikanen gebouwde pier naar opslagplekken in Gaza gebracht, zo melden de Verenigde Naties. Die verspreiding was stilgelegd vanwege zorgen over de veiligheid van VN-medewerkers: trucks van hulpverleners worden vaak belaagd en geplunderd op weg naar opslagplekken. Ook doken geruchten op dat de pier zou zijn gebruikt door Israëlische troepen bij de bevrijding van enkele gijzelaars eerder deze maand. Daarbij kwamen meer dan 270 Palestijnen om het leven. De VN onderzoekt die claims nu.

Er staat op het moment zo'n 4,5 miljoen kilo aan hulpgoederen te wachten op verdere verspreiding, aan land gebracht door het Amerikaanse leger. Dat besloot afgelopen week echter de pier tijdelijk niet meer te gebruiken vanwege slecht weer, en twijfelde openlijk of het de pier wel weer in gebruik moest nemen als hulpgoederen toch niet bij Palestijnen terecht zouden komen.

De door Amerikanen gebouwde pier kampt vaker met problemen: eerder dit voorjaar raakte die al beschadigd door slecht weer, en was toen wekenlang buiten gebruik.

Israëlisch leger doodt Hezbollahstrijder in Zuid-Libanon

Het Israëlische leger heeft eerder vandaag een Hezbollahstrijder omgebracht in de buurt van het plaatsje Houla in Zuid-Libanon, tegen de grens met Israël. Het leger deelt een video op X waarop te zien is hoe een persoon een gebouw ingaat dat vervolgens wordt opgeblazen.

Hezbollah bevestigt in een bericht op Telegram de dood van een van zijn militanten. Het Israëlische leger en de militante Libanese organisatie Hezbollah beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza. De laatste weken lopen de spanningen op en groeit de vrees voor escalatie. Volgens the Times of Israel is het Israëlische kabinet verdeeld over het starten van een oorlog tegen Hezbollah.

Zo'n oorlog zou weer tot verdere escalatie in de regio kunnen leiden. Iran steunt Hezbollah en de Iraanse vertegenwoordiging bij de VN dreigde vandaag op X dat een grootschalig Israëlisch offensief tegen Hezbollah tot "een vernietigende oorlog" zou leiden waarbij "alle opties op tafel liggen".

Een eerder verwoest gebouw in Houla na een Israëlische luchtaanval deze maand

EU: legalisering buitenposten op Westoever 'bewuste poging vrede te ondermijnen'

De Europese Unie heeft de aankondiging van Israël om vijf buitenposten op de bezette Westelijke Jordaanoever te legaliseren scherp veroordeeld. "Dit is een volgende bewuste poging om vredesinspanningen te ondermijnen", zegt de EU. Duitsland veroordeelde de legalisatie gisteren ook al.

Buitenposten zijn ook voor de Israëlische wet illegale uitbreidingen van Israëlische nederzettingen op de Westoever. De ultrarechtse minister Smotrich presenteerde de legalisatie als strafmaatregel voor het erkennen van de Palestijnse staat door een groep landen, waaronder EU-landen Spanje, Slovenië en Ierland, vorige maand.

De Westelijke Jordaanoever werd in 1967 door Israël bezet en zou onderdeel moeten worden van een Palestijnse staat binnen de internationaal gesteunde tweestatenoplossing. Een groot probleem daarbij is dat er inmiddels honderdduizenden Israëliërs wonen, verspreid over zo'n 150 nederzettingen die in strijd zijn met internationaal recht. De EU zegt dat het "geen wijzigingen aan de grenzen van 1967 zal erkennen, tenzij de partijen hierover overeenstemming bereiken".

Palestijnen op de Westoever zijn regelmatig slachtoffer van intimidatie of aanslagen van Israëlische kolonisten. Een Israëlische mensenrechtenorganisatie deelde gisteren beelden van Israëlische kolonisten op de Westoever die vernielingen aanrichten aan een Palestijns huis nabij een nieuwe buitenpost.

Reuters: wapensteun VS aan Israël gaat onverminderd door

Sinds het begin van de oorlog in Gaza hebben de Verenigde Staten zeker 14.000 zware, zeer destructieve bommen aan Israël geleverd, naast nog eens duizenden lichtere bommen en raketten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee Amerikaanse functionarissen.

Het is bekend dat Israël militaire steun krijgt van de VS, maar de precieze omvang was eerder niet duidelijk. Volgens Reuters laten deze aantallen zien dat de wapensteun van de VS aan Israël gedurende de oorlog onverminderd is doorgegaan.

Een Israëlische straaljager in actie eerder deze maand

Premier Netanyahu baarde twee weken geleden opzien door in een video te stellen dat de VS Israël wapens onthoudt. Het Witte Huis reageerde daar verbouwereerd op en zei dat wapenleveringen sinds het begin van de oorlog gewoon zijn doorgegaan. De VS heeft wel een enkele lading zware bommen achtergehouden sinds Israël de stad Rafah is binnengevallen, vanwege het risico dat deze bommen in dichtbevolkte gebieden gebruikt zouden worden. Het overzicht van Reuters toont dat veel zware bommen ook wel zijn geleverd.

Sommige Amerikaanse politici, zoals Bernie Sanders, willen dat de VS stopt met het leveren van wapens aan Israël, maar zij zijn in de minderheid. Een onderzoek van de VN stelde eerder deze maand dat het Israëlische leger oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan in Gaza en het Internationaal Gerechtshof heeft Israël opgedragen het offensief in Rafah te stoppen om de burgerbevolking te ontzien.

Dode en gewonde kruisboogaanval bij Israëlische ambassade Belgrado

Hulpdiensten bij de Israëlische ambassade na kruisboogaanval

Een man heeft met een kruisboog geschoten op een Servische politieagent voor de Israëlische ambassade in Belgrado, de hoofdstad van Servië. De agent werd door de pijl in zijn nek geraakt en schoot vervolgens de aanvaller dood, zegt de Servische minister van Binnenlandse Zaken. Hij spreekt van een terroristische aanval op Servië.

De agent, een bewaker van de ambassade, is naar het ziekenhuis gebracht waar de pijl is verwijderd. De identiteit van de aanvaller is nog niet bekend. De precieze toedracht en mogelijke motieven voor de aanval worden onderzocht.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het incident een "poging tot een terroristische aanslag".

Meerdere doden gemeld in Gaza-Stad, Israëlische operatie in noorden gaat door

Bij Israëlische beschietingen vanochtend op verschillende plekken in de Gazastrook zijn doden gevallen. Nieuwszender Al Jazeera, dat correspondenten ter plekke heeft, meldt twee doden in Rafah, vier doden bij aanvallen op een auto en huis in de wijk Sabra in het noorden, vijf doden bij een beschieting op een park in het centrum van Gaza-Stad, en nog eens vier doden op een andere locatie in Gaza-Stad.

Bij deze laatste aanval werd een familie getroffen die stond te wachten op water bij een uitdeelpunt, aldus Al Jazeera.

Het Israëlische leger heeft niet op deze specifieke aanvallen gereageerd, maar wel een update van gevechtshandelingen gedurende de afgelopen dag gedeeld. Het leger zegt meerdere "terroristen" te hebben gedood in Rafah, Centraal-Gaza en de wijk Shejaia in Noord-Gaza. Daarnaast heeft het antitankposities vernietigd en een wapendepot gevonden.

Op donderdag vielen Israëlische tanks wijk Shejaia binnen en de gevechten duren al enkele dagen. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei gisteren dat minstens 60.000 Palestijnen uit de nu grotendeels verwoeste wijk waren weggevlucht.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn 37.834 Palestijnen omgekomen, zegt het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook.

Nasleep van een Israëlische aanval in Gaza eerder deze week

Tweede ronde nodig in presidentsverkiezingen Iran

De presidentsverkiezingen in Iran hebben in de eerste ronde geen winnaar opgeleverd. Op 5 juli volgt een tweede ronde. Die gaat tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen, de hervormingsgezinde Masoud Pezeshkian en de hardliner Saeed Jalili.

De verkiezingen werden uitgeschreven na de dood van president Raisi. Hij kwam om het leven bij een helikopterongeluk in mei. Pezeshkian zegt betere banden met het Westen te willen om het land uit zijn isolement te halen en de economie te verbeteren. Deze banden zijn juist verder verslechterd als gevolg van de oorlog in Gaza.

Iran en Israël zijn aartsvijanden en de verhoudingen staan op scherp. Iran steunt Hamas en Hezbollah in Libanon. Na een grootschalige Iraanse raketaanval op Israël in april, een vergelding voor de dood van Iraanse officieren in een Israëlische luchtaanval, besloten de VS en de EU extra sancties in te stellen tegen Iran.

Lees hier meer:

Axios: VS stelt aanpassing voor op vredesplan

De VS heeft een aanpassing voorgesteld op het vorige maand door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren en gevangenenuitruil tussen Hamas en Israël. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van drie direct betrokken bronnen.

Het plan van Biden bestaat uit drie fases waarin Hamas de overgebleven gijzelaars zou vrijlaten en het Israëlische leger zich zou terugtrekken uit de Gazastrook. Het plan begint met een tijdelijk staakt-het-vuren in fase 1 en voorziet in verdere onderhandelingen om een permanent staakt-het-vuren te bereiken in fase 2.

De voorgestelde wijziging gaat over de overgang tussen fase 1 en 2. Israël wil daarin onderhandelen over een demilitarisatie van Gaza, Hamas niet, zeggen de bronnen. De VS heeft in samenwerking met bemiddelaars Qatar en Egypte de tekst aangepast om de posities van Hamas en Israël bij elkaar te brengen. Precieze details daarbij geeft Axios niet.

Het plan van Biden is gebaseerd op een Israëlisch voorstel, maar heeft niet tot een doorbraak geleid. Hamas stelde een aantal wijzigingen voor, terwijl Netanyahu vorige week zei dat hij alleen een "gedeeltelijke" deal met Hamas wil en na een tijdelijk staakt-het-vuren de oorlog wil doorzetten "om Hamas te vernietigen".

Netanyahu trok deze woorden later terug en zei zich wel te willen houden aan het Biden-plan, maar Hamas zei daarop er weinig vertrouwen in te hebben.

  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren

Leger VS vernietigt meerdere Houthi-drones in Jemen

Het Amerikaanse leger heeft in 24 uur zeven Houthi-drones vernietigd en een militair voertuig bij een "grondbedieningsstation", zoals het leger het zelf noemt. "Er werd vastgesteld dat de drones en het het grondbedieningsstation een onmiddellijke bedreiging vormden voor de VS, coalitietroepen en koopvaardijschepen in de regio", meldt het Amerikaanse leger.

Sinds november neemt de Jemenitische rebellengroep schepen onder vuur in de Rode Zee en de Golf van Aden. Dat blijven ze naar eigen zeggen doen totdat Israël stopt met de aanvallen in de Gazastrook.

Spanje sluit zich aan bij genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël

Spanje heeft een verzoek ingediend bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om mee te kunnen doen met de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Zuid-Afrika verzocht het hof in december om Israël te vervolgen voor het plegen van genocide in Gaza. Ierland, Mexico, Colombia, Nicaragua, Libië, Turkije en de Palestijnen deden dat ook al, of kondigden aan dat te gaan doen.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zo bij te willen dragen aan het herstel van vrede in Gaza en het Midden-Oosten. Ook wil het land zo zijn steun uitspreken voor de werkzaamheden van het hof.

In twee tussenvonnissen oordeelde het hof dat Israël alles moest doen om de burgerbevolking van Gaza te beschermen en humanitaire hulp toe te laten. Daar is weinig van terechtgekomen. De bevolking van Gaza lijdt honger en de aantallen doden en gewonden bleven oplopen. Het aantal omgekomen Palestijnen is volgens de VN inmiddels tot boven de 37.000 gestegen, het aantal gewonden boven de 85.000.

In een derde tussenvonnis in mei sprak het hof uit dat Israël onmiddellijk moest stoppen met het offensief in Rafah. Ook daar heeft Israël zich niet aan gehouden. De uitspraken van het VN-hof zijn bindend, maar het hof heeft geen middelen om naleving van vonnissen af te dwingen. Het kan nog jaren duren voordat er een definitieve uitspraak komt.

Noodpier VS opnieuw gedemonteerd, keert voorlopig niet terug

De Amerikaanse noodpier voor de kust van Gaza is vanwege een ruige zee opnieuw gedemonteerd. Dat is voorlopig voor het laatst, omdat de hulp die via de pier aan land wordt gebracht Gaza niet in kan omdat het te onveilig is. Ondertussen is de plek voor tijdelijke opslag bij de pier zo goed als vol.

Het Amerikaanse leger overweegt daarom de pier pas terug te brengen als de noodhulp bij de Gazanen kan worden afgeleverd. "Als er niet genoeg ruimte is, heeft het geen zin om onze mannen en vrouwen daarheen te brengen als er toch niets te doen is", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

President Biden maakte in maart bekend dat de VS aan de kust van Gaza een pier zou aanleggen om voedsel, water, medicijnen en tenten aan de bevolking te kunnen leveren. Pas op 17 mei kwam de eerste lading aan land. Daarna werden veel minder goederen aan land gebracht dan was gehoopt, ook omdat slecht weer dat onmogelijk maakte.

De grootste leverancier, de VN, gebruikt de pier sinds 9 juni helemaal niet meer. De dag ervoor had het Israëlische leger vier gijzelaars uit handen van Hamas bevrijd en hen in nabijheid van de pier in helikopters gezet. De VN onderzoekt of daarmee de veiligheid van VN-personeel bij de pier in gevaar is gebracht.

Via de pier werd noodhulp aan land gebracht

Overlevenden Supernova-festival helpen elkaar bij overwinnen van trauma's

Tienduizenden Israëliërs hebben gisteren in Tel Aviv het Nova Healing Concert bezocht, een muziekfestival bedoeld om geld op te halen voor de slachtoffers van de Hamas-aanslag van 7 oktober op het Supernova-festival bij de kibboets Re'im.

De overlevenden vinden dat de regering te weinig doet om hen te helpen bij het overwinnen van hun trauma's. De organisatie achter het festival probeert dat wel door overlevenden met elkaar in contact te brengen, onder meer door het organiseren van massage-, surf- en yogasessies. Ze kunnen dan ook een beroep doen op therapeuten, advocaten en maatschappelijk werkers.

"We begrepen dat deze mensen bij elkaar moeten komen", zegt Omri Sasa van de festivalorganisatie Tribe of Nova tegen persbureau AP. Met het festival is geld opgehaald om de activiteiten te financieren.

Bezoekers van het Nova Healing Concert gisteravond

Hila Fakliro werkte op 7 oktober als barmedewerker toen Hamas aanviel. Ze ontsnapte maar verloor zes vrienden. Drie vrienden zijn door Hamas als gijzelaar meegenomen naar Gaza. "Mensen vroegen of ik ooit weer kon dansen en ik zei nee." Bij een herdenking in januari probeerde ze het toch. Terwijl ze danste kwamen de tranen. Dankzij de bijeenkomsten met lotgenoten lukt het nu weer zonder dat het verdriet van het verlies weer bovenkomt.

Sivian Cohen verloor haar partner. Hij bestuurde de auto waarmee hij zichzelf en negen andere festivalgangers in veiligheid wilde te brengen. Cohen werd in haar been geraakt en dacht nooit meer te kunnen dansen. Ze herstelde en nam zich voor om op het Nova Healing Concert voor twee te dansen.

Op de ochtend van 7 oktober waren op het Supernova-festivalterrein ongeveer 3000 mensen bijeen toen Hamas aanviel. Zeker 364 bezoekers en medewerkers werden vermoord, meer dan 40 zijn als gijzelaar meegenomen. Een aantal daarvan is nog altijd niet terug.

Het hoofdpodium gisteravond

'Grote verdeeldheid in Israëlisch kabinet over wel of geen oorlog in Libanon'

The Times of Israël schrijft dat het Israëlische kabinet hevig verdeeld is over de vraag of het een oorlog tegen Hezbollah in Libanon moet beginnen. Dat begon volgens de krant nadat minister van Defensie Gallant had gezegd dat Israël het conflict met Hezbollah op een diplomatieke manier wil oplossen. Ook premier Netanyahu is daar voor.

De ultrarechtse minister van Nationale Veiligheid Ben Gvir was het daar totaal niet mee eens, aldus de krant. "Hebben we de afgelopen twintig jaar niet genoeg geleerd wat betreft het sluiten van akkoorden? Binnen een jaar of twee verkrachten ze onze vrouwen en vermoorden ze onze kinderen", zou hij hebben gezegd. Ook zei hij dat een diplomatieke oplossing niet nodig is, omdat Israël Hezbollah kan verslaan.

De eveneens uiterst rechtse minister van Financiën Smotrich kreeg het aan de stok met stafchef Halevi van het Israëlische leger. In een discussie over de verantwoordelijkheid voor de aanval van Hamas van 7 oktober zou Smotrich hebben gezegd: "Wij waren niet degenen die op 6 oktober gingen slapen." "Neem dat terug", zou Halevi hebben geschreeuwd. Minister van Defensie Gallant koos de kant van Halevi. Netanyahu zou zowel de opmerkingen van Smotrich als Halevi onacceptabel hebben gevonden.

Een bijeenkomst van het Israëlische kabinet begin deze maand

Duitsland veroordeelt de legalisering van vijf buitenposten op Jordaanoever

Duitsland veroordeelt de legalisering van nog eens vijf Israëlische buitenposten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Buitenposten zijn ook voor de Israëlische wet illegale uitbreidingen van Israëlische nederzettingen.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een ernstige schending van het volkenrecht die de inspanningen om tot een tweestatenoplossing te komen ondergraaft. "We eisen dat de Israëlische regering dit besluit onmiddellijk terugdraait", zegt een woordvoerder.

Strafmaatregel

De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Smotrich presenteerde het besluit als een strafmaatregel tegen het Palestijnse gezag op de Westelijke Jordaanoever, omdat recent meerdere landen de Palestijnse staat hebben erkend. "Het veiligheidskabinet heeft voor elk land dat in de afgelopen maand de Palestijnse staat heeft erkend een nederzetting gelegaliseerd", zei Smotrich.

Daarnaast heeft het Israëlische kabinet groen licht gegeven voor de bouw van nog eens duizenden woningen in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever in 1967 en houdt het gebied sindsdien bezet. Het is in de internationale gemeenschap algemeen aanvaard dat dit gebied samen met Gaza het grondgebied van de nog op te richten Palestijnse staat zou moeten worden.

Een groot probleem daarbij is dat er inmiddels honderdduizenden Israëliërs wonen, verspreid over zo'n 150 nederzettingen. Dat is in strijd met het internationaal recht, omdat het gebied niet bij Israël hoort.

Zich op de Israëlische nederzetting Efrata bij Bethlehem

Organisaties dagen Staat voor rechter om F-35-onderdelen

De rechtbank in Den Haag behandelt vandaag het kort geding dat mensenrechtenorganisaties Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum tegen de Nederlandse Staat hebben aangespannen. De organisaties willen voorkomen dat onderdelen van de F-35-gevechtsvliegtuigen vanuit Nederland via een omweg naar Israël kunnen worden getransporteerd.

Het gerechtshof in Den Haag heeft in februari al bepaald dat Nederland moet stoppen met de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël. Ook die zaak was een initiatief van de drie organisaties. Volgens hen worden de onderdelen nu wel naar andere landen vervoerd, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten. Die zouden ze dan weer aan Israël leveren. "De Staat moet er alles aan doen om te voorkomen dat de onderdelen vanuit Nederland via een omweg bij Israël komen", zegt een van de advocaten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WHO-baas: nog duizenden medische evacuaties nodig

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt het positief dat gisteren 21 zieke en gewonde kinderen de Gazastrook mochten verlaten in het kader van een medische evacuatie. Het zijn de eerste evacuaties sinds de laatste sluiting van de grens bij Rafah begin mei.

Nog 10.000 andere Gazanen hebben zo'n evacuatie ook nodig, benadrukt hij op X. "Wij pleiten voor gefaciliteerde medische evacuaties via alle mogelijke routes, inclusief Rafah en Karem."

Gazanen rouwen na Israëlische aanvallen in Centraal-Gaza

In Centraal-Gaza rouwen Palestijnen in het Al-Aqsa-ziekenhuis. Al Jazeera meldt dat Israël vannacht aanvallen heeft uitgevoerd in nabijgelegen vluchtelingenkamp Nuseirat.

  • AFP
    Rouw in het Al-Aqsa-ziekenhuis
  • AFP
    Rouw in het Al-Aqsa-ziekenhuis
  • AFP
    Rouw in het Al-Aqsa-ziekenhuis

'VS nodigt Israël en Arabische landen uit voor NAVO-top'

De Verenigde Staten hebben Israël en een aantal Arabische landen uitgenodigd voor de NAVO-top volgende maand, bericht de krant Financial Times op basis van bronnen binnen de NAVO. Het gaat om Egypte, Jordanië, Qatar, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De buitenlandministers van 31 landen hebben een uitnodiging ontvangen. Normaal gesproken is dat aantal iets minder. Ook Japan, Australië en Zuid-Korea behoren tot die 31 landen, volgens de krant om spanningen over de Israëlische uitnodiging af te wenden.

De NAVO-top wordt op 9, 10 en 11 juli gehouden in Washington.

'Dode zone in zuiden Libanon door beschietingen'

De zeer regelmatige Israëlische aanvallen op het zuiden van Libanon hebben ertoe geleid dat er daar een "dode zone" is ontstaan. Het betreft een 5 kilometer brede strook langs de Israëlische grens, blijkt uit een analyse van luchtfoto's door de Financial Times.

"De bijna dagelijkse luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en aanvallen met de brandbare chemische stof witte fosfor hebben veel van de 5 kilometer ten noorden van de Blauwe Lijn onleefbaar gemaakt", staat in het artikel. De Blauwe Lijn is de officieuze grens tussen Libanon en Israël.

Volgens de Financial Times verblijft er nog maar een handjevol Libanese burgers in het gebied. Veel van de gebouwen in de omgeving zijn verwoest. De gebouwen die wel nog overeind staan, zijn grotendeels leeg.

Tientallen raketten van Hezbollah werden onderschept boven Noord-Israël

Ook vandaag waren er weer beschietingen tussen het Israëlische leger en Hezbollah. De militante Libanese groepering vuurde vanavond tientallen raketten af op het noorden van Israël. De veertig raketten werden allemaal neergeschoten door het Israëlische luchtverdedigingssysteem Iron Dome. Er zijn geen berichten over gewonden.

Wel is er brand ontstaan op de plek waar de projectielen zijn geland:

Hezbollah zegt dat de aanval een reactie is op recente Israëlische aanvallen in het zuiden van Libanon. Daarbij is eerder vandaag een militant van Hezbollah gedood.

Spanning aan de grens, mee op patrouille in Zuid-Libanon

De beschietingen op de grens tussen Libanon en Israël zijn de laatste dagen toegenomen. De VN-missie UNIFIL is in de grensregio actief om de situatie te monitoren. Correspondent Daisy Mohr en cameraman Jaap van den Biesen gaan mee met blauwhelmen op patrouille.

Bekijk hier hun reportage:

Spanning aan de grens, mee op patrouille in Zuid-Libanon

Tientallen zieke en gewonde kinderen verlaten Gaza

Tientallen zieke en gewonde kinderen hebben de Gazastrook vandaag mogen verlaten in het kader van een medische evacuatie. De Israëlische autoriteiten zeggen dat 68 kinderen en hun begeleiders via grensovergang Kerem Shalom naar Egypte zijn gebracht. Volgens persbureau AFP krijgen ze een behandeling in de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder op de dag spraken Palestijnse bronnen van 21 geëvacueerde kinderen.

Mohammed Zaqout, het hoofd van de ziekenhuizen in de Gazastrook, zegt dat de evacuatie is uitgevoerd in samenspraak met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en drie Amerikaanse liefdadigheidsorganisaties. Volgens de Israëlische instantie Cogat, die onder het ministerie van Defensie valt, is de evacuatie uitgevoerd in samenwerking met de Verenigde Staten, Egypte en de internationale gemeenschap. Het is de eerste medische evacuatie sinds Israëlische troepen begin mei de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah hebben ingenomen.

Palestijnse ouders nemen afscheid van hun zieke kinderen, die in het buitenland een behandeling krijgen

Zaqout zegt dat er in totaal zo'n 25.000 patiënten naar het buitenland gebracht moeten worden voor een behandeling. Onder hen zijn 980 kinderen met kanker, van wie een kwart dringend hulp nodig heeft, aldus Zaqout. De WHO spreekt van meer dan 10.000 patiënten die hulp nodig hebben buiten de Gazastrook. Door de oorlog is de zorgsector in Gaza ingestort en zijn de meeste ziekenhuizen buiten werking geraakt.

Zaqout noemt de evacuaties van vandaag een "druppel op een gloeiende plaat". Hij noemt het veel te ingewikkeld om mensen via Kerem Shalom, in het uiterste zuidoosten van de Gazastrook, naar Egypte te brengen en vindt dat de grensovergang in Rafah weer geopend moet worden. Egypte weigert de grens te heropenen zolang die niet onder Palestijnse controle staat.

Meerdere doden bij aanval op Gaza-Stad

Bij een Israëlische aanval op Gaza-Stad zijn in de wijk Shejaia zeker zeven mensen gedood, melden Palestijnse bronnen aan persbureau Reuters. Naar verwachting liggen er meer doden onder het puin.

Israëlische tanks drongen Shejaia eerder vanmiddag binnen. Inwoners zeggen tegen Reuters dat ze verrast waren door het geluid van tanks, explosies en drones. "Het klonk alsof de oorlog opnieuw begon: er was een reeks bombardementen die meerdere huizen in de buurt heeft verwoest", zegt een bewoner tegen het persbureau.

Op beelden is te zien dat mannen, vrouwen en kinderen met tassen over straat rennen. Het Israëlische leger riep Palestijnen een paar uur geleden op om richting het zuiden te trekken. Het leger zegt zelf geen informatie te hebben over slachtoffers.

Palestijnen slaan opnieuw op de vlucht na een nieuwe Israëlische aanval op Gaza-Stad

Zorgen om oorlog tussen Hezbollah en Israël blijven groeien

Internationaal blijven de zorgen toenemen over het uitbreken van een grootschalige oorlog tussen Israël en Hezbollah. Nadat onder meer Canada, Duitsland en Nederland hun staatsburgers hebben opgeroepen om het land te verlaten, doet nu ook de VS eenzelfde oproep. "Amerikaanse burgers moeten hun reis naar Libanon heroverwegen" omdat er sprake kan zijn van "plotseling geweldsuitbraken en een gewapend conflict", laat de Amerikaanse ambassade in Beiroet weten.

Frankrijk laat weten "extreem bezorgd" te zijn over de dreigende situatie in Libanon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept de betrokken partijen op tot terughoudendheid. De Israëlische minister Gallant van Defensie zei vannacht bij een bezoek aan Washington dat hij niet uit is op een oorlog. Wel voegde hij eraan toe dat het leger van zijn land in staat is om Libanon "terug naar het stenen tijdperk" te brengen, mocht er toch een oorlog uitbreken met Hezbollah.

Het Israëlische leger laat weten dat militairen deze week bij de noordelijke grens simulatieoefeningen hebben gedaan, als voorbereiding op een confrontatie met Hezbollah. Zo voerde een brigade een oefening uit die gevechten op "complex terrein" simuleerde. En een andere brigade trainde op diverse gevechtsscenario's, waaronder het oprukken langs een "bergachtige route", aldus het leger.

Het noordelijke Israëlische dorp Metulla werd gisteren geraakt door raketten van Hezbollah

Volgens The Times of Israel komt het veiligheidskabinet vanavond bijeen om het onder meer over de situatie aan de grens met Libanon te hebben. Na het opheffen van het oorlogskabinet is het veiligheidskabinet nu het regeringsorgaan dat besluiten neemt over de oorlog.

Intussen heeft de nationale ombudsman van Israël een waarschuwende brief gestuurd naar premier Netanyahu. Matanyahu Englman wijst erop dat Israël niet goed genoeg voorbereid is op het evacueren van zijn burgers in het noorden van het land als er een oorlog uitbreekt. De ombudsman schrijft dat er een onenigheid is tussen de ministeries van Veiligheid en Binnenlandse Zaken over wie er verantwoordelijk is voor de eventuele evacuatie. Englman noemt de situatie onacceptabel.

Bermbom bij Jenin doodt Israëlische militair en verwondt anderen

Bij een nachtelijke actie op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is een militair omgekomen en zijn anderen gewond geraakt. Volgens het Israëlische leger keerden militairen terug van een operatie in Jenin, waar ze leden van Hamas wilden doden of arresteren.

Bij terugkeer ontplofte een bom onder een gepantserd voertuig van de militairen. De inzittenden raakten lichtgewond. Toen collega's hen te hulp schoten, ontplofte een tweede bom.

Palestijnen bij de krater die de bermbom in de aarde sloeg

Israël draagt inwoners wijken in Gaza-Stad op te vertrekken

Het leger van Israël maant inwoners van een aantal wijken in Gaza-Stad om het gebied te verlaten, vermoedelijk omdat het daar een grote operatie gaat uitvoeren. "Voor uw veiligheid moet u onmiddellijk naar het zuiden evacueren", zegt het leger. De inwoners wordt aangeraden naar een humanitaire zone in het zuiden te vertrekken waar ze veilig zouden zijn.

Daarvoor maakten Palestijnse media al melding van een reeks aanvallen op het gebied en de aanwezigheid van Israëlische tanks. De nieuwszender Al Jazeera zegt dat inmiddels een vluchtelingenstroom op gang is gekomen. Het Israëlische leger drong dit gebied al eerder in deze oorlog met grondtroepen binnen.

In april was het Israëlische leger ook al actief in dit gebied

Schip in Rode Zee zegt geraakt te zijn bij aanval

De bemanning van een koopvaardijschip in de Rode Zee meldt dat het is geraakt bij een aanval met een niet nader aangeduid projectiel. Het schip voer op dat moment 156 kilometer uit de kust van de Jemenitische havenstad Hodeida. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn en of het schip beschadigd is geraakt.

De aanval is vrijwel zeker het werk van Houthi-rebellen in Jemen. Die hebben in de Gaza-oorlog de kant van de Palestijnen gekozen en nemen sinds november schepen onder vuur die volgens hen iets met Israël te maken hebben.

Inmiddels hebben de Houthi's meer dan 60 schepen onder vuur genomen. Daarbij zijn vier zeelieden omgekomen. Twee schepen zijn tot zinken gebracht en een derde schip werd gekaapt. Een internationale vloot onder leiding van de VS probeert een eind aan de aanvallen te maken.

Op 12 juni wisten de Houthi's de Tutor te raken, een Grieks schip dat later zonk

AzG wil bewijs zien dat gedode fysiotherapeut terrorist was

Het Israëlische leger zegt dat de fysiotherapeut van Artsen zonder Grenzen (AzG) die dinsdag in Gaza om het leven kwam een belangrijk lid was van Islamitische Jihad. Op foto's die door het leger zijn verspreid, zou Fadi al-Wadiya te zien zijn temidden van andere leden van deze terroristische groep. Hij werd dinsdag gedood bij een droneaanval die op hem gericht was toen hij naar zijn werk fietste.

Volgens het Israëlische leger was al-Wadiya betrokken bij de ontwikkeling van raketten voor Islamitische Jihad en werkte hij sinds 2018 ook voor AzG. "Hij misbruikte zijn positie bij een humanitaire organisatie om terroristische operaties te steunen", aldus een woordvoerder.

De omcirkelde man zou Fadi al-Wadiya zijn

AzG liet gisteren weten geen aanwijzing te hebben dat de beschuldiging dat al-Wadiya een terrorist was, klopt. Israël kwam daarmee nadat al-Wadiya was omgebracht en daarvoor heeft het AzG nooit gewaarschuwd. "Alleen een onafhankelijk onderzoek kan de feiten aan het licht brengen", zegt AzG in een verklaring. Het is onduidelijk of AzG op dat moment de foto's al kende die door Israël zijn verspreid.

Volgens de hulporganisatie werkte al-Wadiya tussen 2018 en 2022 ook voor AzG. Pas recent keerde hij terug om de gewonden van de Gaza-oorlog te helpen. Bij de aanval dinsdagmorgen kwamen ook vijf anderen om, onder wie drie kinderen.

Fysiotherapeut Fadi Al-Wadiya behandelt een patiënt in het noorden van Gaza

Doden en gewonden gemeld uit heel Gaza

De burgerbescherming in Gaza zegt dat het moment nabij is dat het moet stoppen met reddingsacties, omdat er bijna geen brandstof meer te krijgen is. Vanmorgen zijn op meerdere locaties doden en gewonden uit huizen gehaald. Alleen al in Gaza-Stad zou Israël zes huizen hebben aangevallen.

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn bij de aanvallen in Gaza-Stad twee mensen omgekomen en meerdere mensen gewond geraakt. Naar vermisten wordt nog gezocht. In Jabalia zouden bij Israëlische aanvallen negen doden zijn gevallen. In Beit Laiya twee.

Het Israëlische leger maakt melding van een aanval op een school in Khan Younis. Daarin zou Hamas een hoofdkwartier hebben gevestigd. Over slachtoffers wordt niets gezegd. Wafa zegt dat er doden en gewonden zijn gevallen en dat daar vrouwen en kinderen onder zijn.

Stank, honger en ziekte: het leven in een tentenkamp in Gaza

Kinderen sjokken op sandalen door rioolwater, beklimmen bergen afval op zoek naar iets bruikbaars. Mensen doen hun behoefte in gaten in de grond die met juten zakken zijn afgedekt, maar aan de stank is bij temperaturen van meer dan 30 graden niet te ontkomen. En dan is er ook nog de pijn in de buik van de honger en het gedonder van bombardementen in de buurt.

Zo beschrijft persbureau AP het leven van meer dan een miljoen Palestijnen die na acht maanden oorlog in tentenkampen verblijven. Hulporganisaties doen wat ze kunnen, maar hulpgoederen kunnen het gebied niet in omdat het te onveilig is.

"Overal zijn vliegen", zegt een bewoner van een kamp bij Nuseirat. "Als je probeert te slapen, kom je onder de vliegen, andere insecten en kakkerlakken te zitten." Een bewoner van een kamp bij Deir al-Balah kan niet slapen omdat hij bang is voor schorpioenen en ratten. "De stank van het riool is niet te harden. Je gaat eraan kapot." Zijn kinderen mogen hun tent niet uit, omdat hij bang is dat ze ziek worden door muggen en afval.

De VN schat dat bombardementen 70 procent van de water- en rioolinstallaties hebben beschadigd of vernietigd. Daar zitten alle waterzuiveringsinstallaties bij. Het personeel dat voor deze installaties verantwoordelijk was, is gevlucht of omgekomen.

Kinderen bij een waterverdeelpunt in het tentenkamp bij Deir al-Balah

Syrië: twee doden door Israëlische luchtaanval

Het Syrische staatspersbureau Sana zegt dat bij Israëlische luchtaanvallen gisteravond laat twee mensen zijn omgekomen en een militair gewond is geraakt. Het Israëlische leger zou vanaf de bezette Golanhoogvlakte meerdere doelwitten hebben bestookt. De Syrische luchtverdediging zou meerdere raketten hebben onderschept.

Een Syrische mensenrechtengroep zegt dat Israël onder meer een "servicecentrum" van de Libanese Hezbollah en andere pro-Iraanse milities heeft beschoten. Daarbij zouden drie doden en elf gewonden zijn gevallen. Daarnaast is een aantal mensen gewond geraakt door brokstukken van Syrische luchtafweerraketten, aldus de mensenrechtengroep.

Syrië is een bondgenoot van Iran en de Libanese Hezbollah. Israël valt al jaren doelen in Syrië aan die een link met Iran zouden hebben. Na de uitbraak van de Gaza-oorlog namen de aanvallen toe. Ook Hamas is een bondgenoot van Iran.

Minister Israël: 'We kunnen Libanon terugbrengen naar de steentijd'

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft tijdens een bezoek aan Washington gezegd dat het leger van zijn land in staat is om Libanon "terug naar het stenen tijdperk" te brengen als het komt tot een oorlog met Hezbollah-militanten. Hij benadrukte dat Israël geen oorlog wil met Hezbollah en streeft naar een diplomatieke oplossing.

In een gesprek met verslaggevers zei Gallant ook dat hij met hoge Amerikaanse functionarissen voorstellen heeft besproken voor het bestuur van het naoorlogse Gaza. Volgens die voorstellen zouden daar lokale Palestijnen, regionale partners en de VS bij betrokken moeten zijn. Gallant verwacht dat het "een lang en complex proces" wordt.

Minister van Defensie Gallant

VS houdt lading zware munitie voor Israël nog vast

De VS houdt een lading zware munitie voor Israël vooralsnog in de wacht. Dat heeft een Amerikaanse functionaris tegen journalisten in het Witte Huis gezegd. De regeringen van de VS en Israël blijven in gesprek over de levering. De lading bommen werd vorige maand tegengehouden vanwege de vrees dat deze gebruikt zou kunnen worden in dichtbevolkte gebieden in Gaza.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, zei eerder vandaag nog dat hij in gesprekken met afgevaardigden van de Amerikaanse regering "significante vooruitgang" had geboekt over wapenleveranties. "Obstakels zijn weggehaald en knelpunten aangepakt", zei Gallant.

Vorige week haalde premier Netanyahu zich de woede van de VS op de hals door een videoboodschap op X te delen waarin hij de VS beschuldigde van het tegenhouden van wapens en munitie voor Israël. De VS reageerde verbijsterd op de beschuldiging en noemde deze "teleurstellend". Het Witte Huis zei dat op één lading zware bommen na de wapensteun voor Israël gedurende de oorlog gewoon door is gegaan.

De Amerikaanse en Israëlische ministers van defensie, Lloyd Austin en Yoav Gallant (l), gisteren in Washington

Ook Duitsland spoort staatsburgers aan Libanon te verlaten

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Duitsers in Libanon dringend op het land te verlaten. "De huidige verhoogde spanningen in het grensgebied met Israël kunnen elk moment verder escaleren", schrijft het ministerie in een aangepast reisadvies.

Eerder vandaag vaardigde het Nederlandse ministerie een vergelijkbare waarschuwing uit. Gisteren zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken dat het voor Canadezen tijd is Libanon te verlaten, "nu commerciële vluchten nog beschikbaar zijn".

De spanningen tussen Israël en Hezbollah zijn de afgelopen weken opgelopen en er zijn grote zorgen over een verdere escalatie van de gevechten. Vorige week dreigde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken met een "totale oorlog" tegen Hezbollah en zei het Israëlische leger dat plannen voor een offensief in Libanon waren goedgekeurd.

Rook boven een plaats in Zuid-Libanon na een Israëlische beschieting

USAID: Hulp op strand bij pier kan Gaza niet in vanwege 'wetteloosheid'

Duizenden tonnen voedsel en medicijnen, opgestapeld op het stand bij de tijdelijke pier, kunnen Gaza niet in vanwege wetteloosheid en de voortdurende gevechten. Dat zegt Doug Stropes, een woordvoerder van USAID, aan persbureau AP.

Vrachtwagens die vanaf de pier Gaza in willen, komen in de vuurlinie terecht of worden geplunderd door bendes. De veiligheid die nodig is om de humanitaire hulp te verlenen, "ontbreekt momenteel echt", zegt Stropes.

Volgens een rapport van IPC, de voedselwaakhond van de VN, heeft 96 procent van de bevolking van Gaza te maken met acute voedseltekorten. Bijna een half miljoen mensen wordt bedreigd met hongersnood door een extreem gebrek aan voedsel. Het Wereldvoedselprogramma heeft het gebruik van de pier opgeschort, vanwege berichten dat het Israëlische leger het gebied rond de pier zou hebben gebruikt voor de bevrijdingsactie van vier gijzelaars op 8 juni, waarbij meer dan 250 Palestijnen werden gedood.

De VN en andere hulporganisaties zeggen dat de aanvoer van hulpgoederen via alleen de pier sowieso niet genoeg is voor de bevolking van Gaza, en dat een staakt-het-vuren en het openen van meer toegangspunten voor hulp over land onontbeerlijk zijn om de erbarmelijke humanitaire omstandigheden te verbeteren.

Hulpgoederen staan klaar in Cyprus om naar Gaza te worden verscheept

Houthi's en Irakese militie claimen drone-aanvallen op Israël

De Houthi's beweren samen met een Irakese sjiitische militie een schip in de haven van Haifa in Israël te hebben beschoten. Dat zegt de woordvoerder van de Jemenitische rebellengroep, Yahya Saree, in een toespraak op televisie. Israël heeft geen weet van een dergelijke aanval, zegt een woordvoerder van het leger tegen persbureau Reuters.

Saree zegt dat de Houthi's samen met de militie genaamd Islamitisch Verzet in Irak een drone-aanval hebben uitgevoerd op het Portugese containerschip MSC Manzanillo, maar er zijn geen berichten die dit kunnen bewijzen. Dit is de tweede keer dat de Houthi's een aanval op Haifa claimen. Ook de vorige keer ontkende Israël. Zowel de Houthi's als Islamitisch Verzet worden gesteund door Iran.

Het Israëlische leger zegt wel dat vanochtend vroeg een drone is neergestort voor de kust bij Eilat, in het zuiden van Israël. Islamitisch Verzet in Irak heeft de verantwoordelijk voor deze aanval opgeëist. Daarnaast landde een veronderstelde Houthi-raket in de buurt van een vrachtschip in de Golf van Aden, voor de kust van Jemen, zonder voor schade te zorgen.

De Houthi's beschieten sinds november schepen in de Rode Zee, Arabische Zee en de Golf van Aden als ze vermoeden dat een schip een link met Israël heeft. Ze zeggen te handelen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza en hiermee door te gaan tot de oorlog in Gaza stopt. Veel rederijen vermijden vanwege de aanvallen de Rode Zee, een van de belangrijkste maritieme transportroutes ter wereld.

Ondanks de aanwezigheid van een militaire missie van de VS en het VK om de scheepvaart te beschermen en Houthi-doelen in Jemen te beschieten, gaan de aanvallen van de Houthi's onverminderd door.

Vorige week zonk een schip na een aanval van de Houthi's:

Ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders op Libanon te verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders opgeroepen Libanon te verlaten "nu er (nog) commerciële vluchten zijn", in een bericht op X. Het reisadvies voor Libanon is al sinds 20 oktober 2023 rood, wat betekent dat alle reizen naar het land worden ontraden. De Libanese militie Hezbollah en Israël beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Ook vandaag zijn er Israëlische beschietingen op verschillende plekken in het zuiden van Libanon. Het Israëlische leger zegt luchtaanvallen en artilleriebeschietingen te hebben uitgevoerd op een observatiepost en andere Hezbollah-doelwitten. Hezbollah zegt militaire doelwitten in het noorden van Israël te hebben beschoten.

Het Nederlandse ministerie waarschuwt nu dat de situatie "steeds instabieler wordt". De internationale zorgen over een mogelijke escalatie van de gevechten tussen Hezbollah en Israël groeien.

De Amerikaanse buitenlandminister Blinken drong er gisteren bij Yoav Gallant, de Israëlische defensieminister, nog op aan dat escalatie met Libanon moet worden voorkomen. Premier Netanyahu heeft juist aangekondigd om meer Israëlische troepen naar de grens met Libanon te sturen, nu de gevechten in Rafah volgens hem ten einde lopen.

Meer dan 20 doden bij aanvallen Centraal- en Noord-Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval in Beit Lahiya in het uiterste noorden van de Gazastrook zijn 15 mensen omgekomen, onder wie kinderen, meldt Al Jazeera op basis van journalisten van de nieuwszender ter plekke. Bij een aanval in Khan Younis kwamen twee mensen om.

Persbureau Reuters meldt nog eens acht doden door Israëlische aanvallen in de verstedelijkte vluchtelingenkampen Nuseirat en Jabalia in Centraal- en Noord-Gaza, en twee doden in het zuiden in Rafah.

Israëlische grondtroepen en militanten van Hamas en de Islamitische Jihad zijn daarnaast in hevige gevechten verwikkeld in Tel As Sultan in het noordwesten van Rafah. Israëlische tanks proberen daarbij noordwaarts op te rukken, vertellen inwoners aan Reuters en AFP. Palestijnse milities zeggen op Telegram Israëlische troepen met mortieren en raketten te hebben beschoten.

Het Israëlische leger zegt op X dat het een wapensmokkelaar van Hamas heeft gedood in een luchtaanval in Rafah. Daarnaast zegt het een lanceerplek voor raketten in Rafah te hebben vernietigd en tientallen beschietingen verspreid over Gaza te hebben uitgevoerd. Claims van beide kanten zijn nagenoeg niet te controleren en het is vaak onduidelijk welke berichten van het Israëlische leger betrekking hebben op welke door media gemelde aanvallen.

Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 37.718 Palestijnen omgekomen, volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Onderscheid tussen militanten en burgers wordt daarbij niet gemaakt. Daarnaast zijn er duizenden vermisten.

Verwoesten gebouwen langs de kust in de Gazastrook

Tientallen hulpverleners opgepakt in Jemen: 'Waar is de internationale druk?'

De Jemenitische Houthi's hebben afgelopen maand tientallen hulpverleners gearresteerd en vastgezet zonder aanklacht. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Het gaat om minstens dertien VN-medewerkers en nog eens, naar schatting, zo'n zestig hulpverleners van ngo's. Zowel mannen als vrouwen zijn opgepakt en in alle gevallen gaat het om Jemenieten.

Dat laatste is ook de reden dat er zo weinig internationale verontwaardiging en druk is, zegt Human Rights Watch. "Als het om internationale medewerkers zou gaan, zou dit leiden tot een enorme escalatie vanuit de rest van de wereld", klinkt het in Jemen volgens de mensenrechtenorganisatie. Wel heeft de VN al opgeroepen tot de vrijlating van alle hulpverleners.

Lees hier meer over de arrestatie van hulpverleners in Jemen:

Vastgebonden Palestijn: 'Zat zeker halfuur vast op jeep'

Het Amerikaanse persbureau AP heeft de man gesproken die afgelopen weekend door Israëlische militairen werd vastgebonden op een legerjeep op de Westelijke Jordaanoever. Mujahid Abadi vertelt dat hij zeker een halfuur gewond werd vastgebonden, zegt hij vanuit een ziekenhuisbed.

Abadi zegt dat hij in het huis van zijn oom in Jenin was toen hij buiten oproer hoorde. "Bij de huizen van de buren zag ik het leger. Toen ik terug naar binnen probeerde te gaan, werd ik opeens onder vuur genomen. Mijn neef die naast me stond werd ook geraakt." Nadat Abadi in zijn arm was geschoten, schuilde hij achter een auto. Daar werd hij opnieuw geraakt, in zijn voet. Hij zegt dat hij zich niet meer kon verplaatsen.

Enkele uren later werd hij door Israëlische soldaten gevonden. Abadi zegt dat ze hem op zijn hoofd, in zijn gezicht en op zijn schotwonden sloegen. Ze pakten hem op en gooiden hem op de motorkap van de jeep, zegt hij. "Ik schreeuwde het uit omdat het zo warm was. Een van de soldaten begon te schelden en zei dat ik stil moest zijn."

Een ooggetuige filmde de langsrijdende legerjeep:

Gewonde Palestijn op motorkap vervoerd

Het leger zegt dat soldaten Abadi op de motorkap hebben gebonden om hem naar hulpverleners te brengen. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt juist dat het leger het gebied had afgezet en hulpverleners zeker een uur lang de toegang had ontzegd.

'Menselijk schild'

Op de beelden is te zien dat de jeep met Abadi erop zeker twee ambulances passeerde zonder te stoppen. Abadi zegt dat hij in elk geval een halfuur was vastgebonden voordat hij aan hulpverleners werd overgedragen.

VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden Francesca Albanese beschuldigt Israël ervan Abadi als menselijk schild te hebben gebruikt. Dat terwijl Israël zelf Hamas aanhoudend beschuldigt van het inzetten van Palestijnen als menselijk schild in dichtbevolkte wijken in de Gazastrook.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de video van Abadi schokkend. "Burgers mogen nooit gebruikt worden als menselijk schild. Het Israëlische leger moet snel onderzoeken wat er is gebeurd en de betrokken mensen ter verantwoording roepen."

'Hamas kan zich hergroeperen na operatie in Rafah'

Amerikaanse denktanks verwachten dat Hamas-militanten zich na het einde van de zwaarste gevechtsfase in Rafah zullen hergroeperen. Daarmee weerspreken ze recente uitspraken van de Israëlische regering en legertop.

Premier Netanyahu en topgeneraal Halevi zeiden enkele dagen geleden dat Hamas in Rafah bijna is uitgeschakeld en dat de militanten straks geen gevechtseenheid meer kunnen vormen. "We naderen het punt dat we kunnen zeggen dat de Rafah-brigade is ontmanteld", zei Halevi. Als dat punt volgens Israël is bereikt, zal het offensief worden afgeschaald en zullen er enkel nog invallen worden gedaan, meldde de Israëlische legerradio gisteren.

Maar denktanks Institute for the Study of War (ISW) en Critical Threats Project (CTP) komen na een analyse tot de conclusie dat duizenden militanten van Hamas Rafah al hadden verlaten voor het begin van de Israëlische grondoperatie. Die militanten hebben volgens de denktanks "de capaciteit om zichzelf te hergroeperen en volledig gevechtsklare eenheden samen te stellen".

Israëlische tanks in de zuidelijke grensstad Rafah in de Gazastrook

ISW en CTP wezen eerder al op de beperkte effectiviteit van de Israëlische militaire operatie in de Gazastrook en doen dat nu nogmaals. "Zonder aanhoudende militaire druk en zonder een levensvatbaar alternatief voor een regering kan Hamas zich hergroeperen in de Gazastrook. Invallen kunnen het herstelproces van Hamas tijdelijk ontwrichten, maar zullen dit niet tegenhouden."

Daarmee valt opnieuw niet uit te sluiten dat er na een hergroepering van Hamas in andere gebieden in de Gazastrook weer nieuwe gevechten kunnen oplaaien, zoals half mei ook al in het noordelijk gelegen vluchtelingenkamp Jabalia gebeurde.

Leger opgedragen 3000 orthodoxen op te roepen voor dienst

De procureur-generaal van Israël draagt het leger op om per direct 3000 ultraorthodoxe joden op te roepen voor militaire dienst. Eerder op de dag zette het Hooggerechtshof een streep door de uitzonderingspositie voor streng gelovige joden. Ook voor hen geldt voortaan de dienstplicht.

Er zijn naar schatting zo'n 63.000 orthodoxen die volgens het vonnis verplicht het leger in moeten. De legertop heeft het Hooggerechtshof verteld dat het realistischerwijs dit jaar zo'n 3000 van hen kan oproepen. Volgens The Times of Israël heeft de procureur-generaal nu opgeroepen om dit uit te voeren. Ook moet het leger met een plan komen om de rest van de groep in dienst te nemen.

Een ultraorthodoxe man bij een aanmeldcentrum voor het leger

De procureur-generaal is de hoogste juridische adviseur van de regering. Met de brief aan het leger wordt de druk op de regering weer verder opgevoerd. Premier Netanyahu, voor wie het vonnis een nederlaag was, heeft nog niet op de uitspraak van het hof gereageerd. Hij heeft samen met orthodoxe regeringspartijen de invoering van dienstplicht voor de 63.000 personen steeds geprobeerd te vertragen.

Al Jazeera deelt beelden van mishandeling Palestijnse vrouw door Israëlische leger

Nieuwszender Al Jazeera zegt gelekte camerabeelden in handen te hebben waarop te zien is hoe een oudere Palestijnse vrouw wordt mishandeld door het Israëlische leger in Jabalia. De schokkende beelden zouden afkomstig zijn van een camera die was bevestigd aan een politiehond. De vrouw zou meerdere bloedingen en botbreuken hebben opgelopen na de brute mishandeling.

De vrouw vertelde Al Jazeera dat ze werd aangevallen terwijl ze in haar huis lag te slapen.

Op de Engelstalige site van de nieuwszender staat dat de video te schokkend is om te delen. De Arabische website van Al-Jazeera deelt de beelden wel. Het is niet duidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt.

Fysiotherapeut Artsen zonder Grenzen gedood door Israëlische aanval

Artsen zonder Grenzen (AzG) meldt dat een van hun medewerkers is gedood bij een aanval in Gaza-Stad. "Fadi werd gedood terwijl hij naar onze kliniek fietste om aan zijn werkdag te beginnen", zegt de organisatie. Bij de Israëlische aanval werden ook nog vijf anderen, waaronder drie kinderen, gedood, schrijft AzG.

De fysiotherapeut werkte sinds 2018 voor de organisatie.

  • Artsen zonder Grenzen
    Fysiotherapeut Fadi Al-Wadiya behandelt een patiënt in het noorden van Gaza

"Het doden van een hulpverlener die onderweg is om vitale medische zorg te verlenen aan gewonde slachtoffers van de eindeloze slachtpartijen in Gaza is meer dan schokkend; het is cynisch en afschuwelijk", zegt Caroline Seguin, operationeel manager van AzG in Gaza.

Update 26-06, 12.10 uur: De Israëlische luchtmacht zegt dat Fadi een militant was van Islamitische Jihad. Hij zou betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van raketten en had volgens het leger "unieke kennis binnen de organisatie over electronica en chemie". Het Israëlische leger heeft geen bewijs gedeeld voor die claim.

'VN zegt hulp aan Gaza op te schorten als Israël niet de veiligheid verbetert'

Hoge VN-functionarissen hebben aan Israël laten weten te stoppen met de hulpoperaties in Gaza, tenzij er snel stappen worden ondernomen om hulpverleners beter te beschermen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen binnen de VN.

Er is nog geen sprake van een definitief besluit om de hulp aan Gaza op te schorten, volgens de VN-functionarissen.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza zijn er honderden hulpverleners gedood door Israëlische aanvallen. Eind april stond het dodental op 254, bleek uit VN-cijfers.

Een verwoeste ambulance van de Halve Rode Maan in Deir al-Balah

VN-voedselwaakhond in nieuw rapport: 'Extreem menselijk lijden'

In de hele Gazastrook blijft een hoog risico op hongersnood bestaan zolang de oorlog voortduurt en de toegang tot humanitaire hulp beperkt blijft. Dat zegt het IPC, de voedselwaakhond van de VN, in een nieuw rapport.

Het is het eerste rapport in maanden. Bij het vorige IPC-rapport, in maart, gold voor ruim een miljoen mensen het hoogste waarschuwingsniveau. Israël weigert om onderzoekers binnen te laten in Gaza en door de chaos is het voor hulpverleners steeds moeilijker om zicht te krijgen en houden op de humanitaire situatie.

Bijna een kwart van de bevolking, zo'n half miljoen mensen, heeft te maken met het ernstige, catastrofale niveau van voedselonzekerheid. In het noorden is de voedseldistributie toegenomen in maart en april, waardoor het lijkt dat de honger wat is verminderd. In mei kwamen er echter weer minder vrachtwagens met hulpgoederen de enclave binnen.

Het IPC had eerder voorspeld dat hier een hongersnood zou komen. "Desondanks blijft de situatie in Gaza catastrofaal en is er een hoog een blijvend risico op hongersnood in de hele Gazastrook", schrijft de organisatie.

Of het label 'hongersnood' nu wel of niet wordt gegeven, "verandert niets aan het feit dat er op dit moment zonder twijfel sprake is van extreem menselijk lijden in de Gazastrook", schrijft het IPC. "En niets verandert aan de onmiddellijke humanitaire noodzaak om dit burgerleed aan te pakken door volledige, veilige ongehinderde en aanhoudende humanitaire toegang tot de Gazastrook."

Bekijk hieronder de beelden die een lokale journalist onlangs in een ziekenhuis in Gaza maakte voor de NOS:

Honger in Gaza: voor deze kinderen is er een tekort aan alles

Hulporganisatie Save the Children beaamt het beeld dat het IPC-rapport schetst. "In de afgelopen vijf weken zijn alleen al in één kliniek 40 zeer zwaar ondervoede kinderen binnengebracht", zegt teamleider Rachel Cummings vanuit Gaza. "Dit weekend kwam een moeder van 38 jaar binnen die nog maar 37 kilo woog. We weten hoe we ondervoeding moeten behandelen, maar door de voortdurende gevechten en de te beperkte toegang voor ons kunnen wij niet behoorlijk hulp verlenen."

Cummings benadrukt dat haast geboden is. "Voor kinderen die zwaar ondervoed zijn, is het een kwestie van dagen voordat ze overlijden. Zeker als ze ook nog eens diarree, geelzucht of een zware verkoudheid hebben."

Openbare orde in Gaza bijna volledig ingestort, zegt hoofd van UNRWA

Over de humanitaire situatie in Gaza valt weinig positiefs te melden, zegt het hoofd van UNRWA, Philippe Lazzarini, op een persconferentie in Genève. Vooral het leveren van hulp gaat de afgelopen week moeizaam, omdat Israël maar weinig grensovergangen openlaat en hulpgoederen niet de warenhuizen bereiken.

"We worden geconfronteerd met een bijna volledige instorting van de openbare orde", zei Lazzarini. Vrachtwagenchauffeurs worden geregeld bedreigd en aangevallen en steeds minder bestuurders zijn bereid om hulpgoederen van de grens naar warenhuizen van de VN te brengen. Doordat er structureel te weinig hulpgoederen binnenkomen, is de schaarste groot. In de belegerde enclave zijn bendes actief die hulpgoederen stelen en voor hoge prijzen op de zwarte markt verkopen.

Daar komt bij dat het Israëlische leger faciliteiten van UNRWA aanvalt. Inmiddels zijn er 190 gebouwen van de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen aangevallen, aldus Lazzarini. Daardoor is er ook steeds minder bescherming voor inwoners die onderdak en veiligheid zoeken.

Op dit moment zijn maar twee grensovergangen op: die van Kerem Shalom en Erez-West

Israëlische aanval op familiehuis van Hamas-leider Haniyeh

Het Israëlische leger heeft vannacht het familiehuis van Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, gebombardeerd. Dat meldden Al Jazeera en lokale Palestijnse media. Bij de aanval in het vluchtelingenkamp al-Shati in Gaza-Stad zouden tien bewoners zouden gedood, allemaal familieleden van Haniyeh. Onder hen zou ook de zus van Haniyeh zijn.

In april werden drie zoons en meerdere kleinkinderen van de Hamas-leider gedood bij een aanval. "Het bloed van mijn kinderen is niet waardevoller dan het bloed van de kinderen van het Palestijnse volk", zei hij toen tegen Al Jazeera. De Hamas-leider zelf woont in Qatar.

Het leger viel vannacht ook twee VN-scholen aan, waar Palestijnen schuilen. Daarbij vielen veertien doden, onder wie ook kinderen. Volgens het leger hielden leden van Hamas zich daar schuil, het is onduidelijk of dit ook echt het geval is.

Vrouwen rouwen na een Israëlische aanval op een VN-school in het vluchtelingenkamp al-Shati

Israëlisch hooggerechtshof: ultra-orthodoxe studenten moeten leger in

Het Israëlische hooggerechtshof heeft bepaald dat ultra-orthodoxe studenten in het leger moeten gaan dienen. Het oordeel hangt samen met de oorlog in Gaza, waardoor er tienduizenden reservisten zijn opgeroepen om in het leger te dienen.

Het is onduidelijk of deze uitspraak ook betekent dat jonge ultra-orthodoxe mannen meteen opgeroepen moeten worden door het leger. Het gaat naar schatting om zo'n 67.000 mannen. Premier Netanyahu en zijn rechtse coalitiepartners hebben nog geen reactie gegeven. Voor deze religieuze partijen zou dit een breekpunt kunnen zijn.

Sinds de oprichting van de staat Israël is deze groep, ook wel charedim genoemd, juist vrijgesteld van dienstplicht. Seculiere politici probeerden de afgelopen jaren al de uitzonderingspositie af te schaffen, maar die pogingen worden geblokkeerd door religieuze partijen in de regering.

Door de oorlog in Gaza werd het opnieuw een punt van discussie. Oppositieleider Lapid zei eerder dat studenten van religieuze scholen opgeroepen moeten worden in het leger te gaan, omdat het anders niet eerlijk is tegenover Israëliërs die al een tijd als reservist in het leger dienen.

Ultra-orthodoxe mannen in Jeruzalem

VS dringt er bij Israël op aan escalatie Libanon te voorkomen

De Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft in gesprek met Yoav Gallant, de Israëlische defensieminister, erop aangedrongen dat escalatie met Libanon voorkomen moet worden. Premier Netanyahu heeft juist aangekondigd om meer Israëlische troepen naar de grens met Libanon te sturen, nu de gevechten in Rafah volgens hem ten einde lopen.

Hezbollah en het Israëlische leger bestoken elkaar al ruim acht maanden, sinds de aanval van Hamas en het begin van de oorlog in Gaza, met raketten. Daar zijn al honderden mensen bij omgekomen. In de afgelopen weken zijn die aanvallen heviger geworden.

Er moet volgens Blinken een diplomatieke oplossing komen, waardoor de vele Israëlische en Libanese families weer naar huis kunnen. Afgelopen maanden zijn tienduizenden Israëliërs en Libanezen om veiligheidsredenen vertrokken uit de grensstreek.

Auto waar 6-jarige Hind in zat, werd honderden keren beschoten

De auto waarin het 6-jarige Gazaanse meisje Hind zat, die in februari dood werd gevonden, is 335 keer beschoten. Dat blijkt uit onderzoek van de groep Forensic Architecture in opdracht van Al Jazeera. Zij kwamen tot die conclusie op basis van audiofragmenten, getuigenverklaringen en openbaar beeldmateriaal.

Het onderzoek stelt dat de kogels zeer waarschijnlijk afkomstig zijn van een wapen op een Israëlische tank. Het wapen dat gebruikt is kon zo'n 750 tot 900 kogels per minuut afvuren, dat kunnen de wapens die Hamas gebruikt niet. Volgens de onderzoekers is het "niet waarschijnlijk dat de schutter niet had kunnen zien dat er in de auto burgers, waaronder kinderen zaten".

Het Palestijnse meisje werd van dichtbij beschoten toen ze met vijf familieleden met een auto vluchtte uit Gaza-Stad. Op een eerder vrijgegeven telefoongesprek met de Palestijnse Rode Halve Maan is te horen dat ze om hulp vraagt. Internationaal heeft haar dood veel aandacht gekregen.

Een demonstrant in New York houdt een foto omhoog van de gedode Hind Rajab

VS noemt annexatieplan Israëlische minister 'contraproductief voor vrede'

Het Witte Huis heeft negatief gereageerd op de plannen van een Israëlische minister voor annexatie van de Westelijke Jordaanoever. De ultrarechtse minister van Financiën, Bezalel Smotrich, zou onlangs in een toespraak hebben verteld hoe de Israëlische regering langzaam het bezette Palestijnse gebied onderdeel maakt van Israël. The New York Times had er afgelopen weekend een artikel over gepubliceerd.

Op een persconferentie kreeg een Witte Huis-woordvoerder een vraag over de kwestie. "We hebben gezien dat de minister van Financiën, die ook minister is binnen het defensiedepartement, probeert om nederzettingen op administratieve wijze binnen Israël te integreren." De woordvoerder noemde dit contraproductief voor vrede. "We zullen blijven zeggen dat deze handelingen niet alleen schadelijk zijn voor de Palestijnen, maar ook voor Israël."

Minister van Financiën Bezalel Smotrich

Sinds zijn aantreden als minister heeft Smotrich zich ingezet voor Israëlische kolonisten met illegale nederzettingen op de Westoever. Op een besloten bijeenkomst heeft hij gedetailleerd uitgelegd hoe de regering, inclusief premier Netanyahu, in het geheim het gebied annexeert, stelt The New York Times. De krant baseert zich op een geluidsopname van de toespraak. Een woordvoerder van Smotrich heeft bevestigd dat hij de speech heeft gehouden.

Volgens het plan zou het leger stapsgewijs de controle over de Westoever overdragen aan functionarissen van Smotrich. De krant stelt vast dat dit plan al deels in werking is gesteld. Het leger zou op papier betrokken blijven bij het bestuur, "zodat het makkelijker te slikken is in de internationale en legale context", zou Smotrich hebben gezegd. Op deze manier zou het moeilijker vast te stellen zijn dat het gaat om een annexatie.

Weer video van ontvoerde Israëliërs, maar deal met Hamas lijkt ver weg

Opnieuw zijn in Israëlische media videobeelden gepubliceerd van Israëliërs die worden ontvoerd door Hamas-terroristen. De families van de drie, die aanwezig waren op het Supernova-festival op 7 oktober, hebben daar toestemming voor gegeven. Ze proberen internationaal de druk op te voeren voor een akkoord over de vrijlating van hun geliefden. De kans op een akkoord met Hamas lijkt momenteel ver weg.

De drie gijzelaars zijn Hersh Goldberg-Polin (23), Eliya Cohen (26) en Or Levy (33). Een van hen is bebloed te zien achterop een pick-uptruck, terwijl hij naar Gaza wordt gereden. Premier Netanyahu noemt de beelden in een reactie hartverscheurend. Hij herhaalt zijn belofte dat Hamas zal worden "vernietigd". Eerder vandaag zei Netanyahu dat Israël slechts akkoord zal gaan met "een gedeeltelijke deal" en alleen wil praten over een tijdelijke gevechtspauze.

Vorige maand was de begrafenis van een omgekomen gijzelaar

Hamas blijft erbij dat het alleen gijzelaars zal vrijlaten in ruil voor een permanente wapenstilstand. Daarmee is het door de Amerikaanse president Biden gepresenteerde vredesplan voorlopig een luchtkasteel gebleken. Biden zei dat het voorstel, waarin een permanente wapenstilstand wordt geboden in ruil voor vrijlating van alle ontvoerden, door Israël was goedgekeurd. Al snel werd duidelijk dat het fundamentele meningsverschil tussen de strijdende partijen niet was verholpen.

Vandaag maakte het Israëlische leger bekend dat een ontvoerde militair is omgekomen in gevangenschap bij Hamas. Het is onduidelijk hoeveel van de ruim 120 niet vrijgelaten Israëliërs nog in leven zijn.

‘Vijf ernstig zieke kinderen mogen Gaza verlaten voor behandeling’

Een groep van vijf ernstig zieke Palestijnse kinderen zou Gaza binnenkort mogen verlaten via de grensovergang Kerem Shalom. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft op X dat de kinderen momenteel in het Nasser-ziekenhuis zijn om hun overplaatsing af te wachten.

Vier kinderen hebben kanker en één heeft ernstige brandwonden. Het zou de eerste keer zijn sinds 7 oktober dat zieke Palestijnen Gaza via Kerem Shalom mogen verlaten. Bronnen binnen het Israëlische leger bevestigen dat de geplande operatie plaatsvindt in coördinatie met Egypte, schrijft The Jerusalem Post.

Volgens persbureau AFP zijn dit kinderen die straks Gaza mogen verlaten

Na de aanval van Hamas op 7 oktober sloot Israël al zijn grensovergangen met Gaza. Later opende Israël deze overgangen weer gedeeltelijk voor hulpgoederen, maar niet voor mensen. Sinds begin mei houdt het Israëlische leger ook de Palestijnse grensovergang tussen Rafah en Egypte bezet.

Legerchef Israël: Hamas' Rafah-brigade bijna ontmanteld

De opperste bevelhebber van het Israëlische leger stelt dat Hamas in Rafah bijna is uitgeschakeld. "We naderen het punt dat we kunnen zeggen dat de Rafah-brigade is ontmanteld. Niet dat die volledig verslagen is en dat er geen terroristen meer zijn, maar in de zin dat zij geen gevechtseenheid meer kunnen vormen."

Opperbevelhebber generaal Herzi Halevi op een foto uit mei

Vanwege de guerrilla-strategie van Hamas wordt het vrijwel onmogelijk de militie volledig te verslaan. Ook vanuit andere plekken in Gaza die volgens het Israëlische leger waren 'schoongeveegd' hebben Hamas-strijders opnieuw raketaanvallen uitgevoerd, en dat gebeurde vandaag ook nog vanuit Rafah. Maar de uitspraken van topgeneraal Halevi sluiten wel aan bij wat premier Netanyahu gisteren zei: de zwaarste gevechtsfase van de oorlog lijkt bijna voorbij.

Momenteel worden nog steeds dagelijks tientallen doden gemeld in Gaza. Palestijnse media schrijven bijvoorbeeld dat er vandaag zeven burgers werden gedood door Israëlische beschietingen bij Khan Younis. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn in totaal ruim 37.626 mensen omgekomen. Het is onduidelijk hoeveel van hen Hamas-strijders zijn, maar naar schatting zo'n twee derde van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Meer noodhulp, maar honger blijft groot probleem in Gaza

Er komt de laatste tijd meer noodhulp Gaza binnen, maar toch blijven honderdduizenden Palestijnen kampen met ernstige ondervoeding. Persbureau AP schrijft dat op basis van een conceptrapport van de internationale waakhond voor voedselzekerheid, IPC.

De nijpende situatie in het noorden van de enclave lijkt iets verlicht. Toch blijven bijna een half miljoen mensen de komende maanden het risico lopen op het zwaarste niveau van ondervoeding, staat in het rapport, dat door AP is ingezien, en morgen wordt gepubliceerd.

Bij het vorige IPC-rapport over Gaza in maart gold voor het dubbele aantal mensen het hoogste waarschuwingsniveau. Vrijwel alle 2,2 miljoen Gazanen slaan een of meerdere maaltijden over.

Kinderen krijgen voedsel van hulporganisatie UNRWA

Volgens de autoriteiten van Gaza zijn inmiddels 33 mensen overleden aan extreme ondervoeding. Vooral jonge kinderen verhongeren. Hulporganisaties willen de komende tijd 200.000 kinderen medisch onderzoeken op ondervoeding. Omdat ontheemde Palestijnen steeds naar nieuwe plekken worden gestuurd, hebben artsen geen overzicht van de situatie.

"Mensen komen op nieuwe plekken terecht en hebben daar geen toegang tot drinkwater of voedsel", zegt een arts tegen Reuters. Er wordt gevreesd dat ondervoede mensen hierdoor verstoken blijven van hulp. Het inventariseren van het aantal ernstig ondervoede kinderen is volgens hulporganisaties daarom belangrijk.

Groeiende zorgen escalatie conflict Israël en Hezbollah

Internationaal groeien de zorgen over een escalatie in het conflict tussen Israël en de Libanese Hezbollahbeweging. EU-buitenlandchef Borrell waarschuwde vanochtend dat het risico op escalatie met de dag groter wordt. Analist Mohanad Hage Ali van de Amerikaanse denktank Carnegie Middel East Center in Beiroet denkt dat beide partijen niet uit zijn op een totale confrontatie, maar ziet het wel die kant op bewegen.

Lees hier meer over de zorgen die leven over een escalatie tussen de beide partijen:

UNRWA wil verzet tegen Israëls pogingen organisatie te ontmantelen

UNRWA-topman Lazzarini roept de Verenigde Naties op zich te verzetten tegen Israëls pogingen om de VN-vluchtelingenorganisatie in de Gazastrook te ontmantelen.

"Israël is al lange tijd kritisch op het mandaat van de organisatie. Maar nu probeert het een einde te maken aan de activiteiten van UNRWA en verwerpt het de status van de organisatie als een VN-organisatie die door een overweldigende meerderheid van de lidstaten wordt gesteund", zei Lazzarini in een vergadering van de VN.

"Als we niet terugslaan, zullen andere VN-entiteiten en internationale organisaties volgen", citeert persbureau Reuters Lazzarini's waarschuwing.

De UNRWA verstrekt humanitaire hulp, onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen voor de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten en is al sinds 1949 actief. Dat gebeurt vooral in de Gazastrook, maar de organisatie helpt ook op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Het is een van de belangrijkste hulporganisaties voor Palestijnse vluchtelingen.

Geen bewijs voor banden met Hamas

Begin dit jaar beschuldigde Israël de VN-organisatie ervan dat medewerkers betrokken waren geweest bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Verschillende belangrijke donoren, waaronder Nederland, schortten daarop hun steun op.

Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat er geen bewijs was dat UNRWA-medewerkers banden hadden met leden van Hamas of de Islamitische Jihad. Na het onderzoek hervatten verschillende westerse landen hun steun. Ook Nederland stelt voor volgend jaar weer geld beschikbaar.

Ook op andere vlakken bemoeilijkt Israël de humanitaire hulp van de organisatie. UNRWA maakte gisteren bekend dat 69 procent van de UNRWA-scholen in de Gazastrook vernietigd zijn door Israëlische aanvallen. De scholen zijn in gebruik om ontheemde Palestijnen op te vangen in de Gazastrook.

Kinderen staan in de rij voor voedsel bij een UNRWA-school in vluchtelingenkamp Jabalia

'Opnieuw medisch personeel gedood bij Israëlische luchtaanval'

Bij een Israëlische luchtaanval op een medische kliniek in Gaza-Stad is gisteren opnieuw een gezondheidsmedewerker om het leven gekomen, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Het gaat om de directeur van de ambulancedienst en spoedeisende hulp.

Volgens het ministerie zijn sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober 500 zorgmedewerkers gedood. 300 anderen zijn gevangen genomen door het Israëlische leger, meldt het ministerie.

"We hebben tientallen gezondheidsinstellingen verloren door volledige of gedeeltelijke vernietiging", zegt een medewerker van het ministerie. Hij roept op om medisch personeel, medische instellingen en het logo van de ambulance te respecteren.

Familieleden en collega's nemen afscheid van de overleden directeur

Save the Children: 21.000 kinderen vermist in Gaza

Naar schatting zijn 21.000 kinderen vermist in de Gazastrook, zegt Save the Children. Het is bijna onmogelijk om op dit moment informatie te verzamelen en te verifiëren in de Gazastrook, erkent de organisatie, maar het zou gaan om zeker 17.000 kinderen die nu zonder begeleiding in het gebied verblijven. Ongeveer 4000 andere kinderen liggen nog onder het puin van gebombardeerde gebouwen.

Door het voortdurend moeten vluchten voor nieuwe aanvallen van het Israëlische leger zijn duizenden kinderen van hun ouders gescheiden geraakt en is het lastig ze te herenigen met hun families. "Elke dag vinden we meer onbegeleide kinderen en elke dag is het moeilijker om hen te ondersteunen", zegt een medewerker van de organisatie. "Er zijn geen veilige faciliteiten voor hen. Er is geen veilige plek in Gaza."

Een onbekend aantal kinderen is in massagraven begraven. Dat blijkt ook uit onderzoek van de VN. Ook zijn er kinderen die onder dwang zijn verdwenen, vastgezet zijn en weggevoerd uit de Gazastrook door Israël, zegt Save the Children. "Hun verblijfplaats is niet bekend bij familie, maar er zijn berichten over mishandeling en marteling."

In de video hieronder vertelt Khamis hoe hij al maanden zoekt naar zijn vermiste zoon:

Khamis zoekt al maanden naar zoon Mohammed (15) in Gaza

EU-chef Borrell: 'Groot risico dat de oorlog in Gaza overslaat naar Libanon'

"Elke dag is er een groot risico dat de oorlog in Gaza overslaat naar Libanon", waarschuwt EU-buitenlandchef Josep Borrell. "We staan aan de vooravond van oorlogsuitbreiding", zegt hij voorafgaand aan een ontmoeting met buitenlandministers uit de Europese Unie.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza bestoken Hezbollah en het Israëlische leger elkaar. Aan beide kanten van de grens zijn slachtoffers gevallen. De afgelopen weken nam het aantal beschietingen toe. Hezbollah werd begin jaren 80 opgericht en de militante tak van de organisatie wordt door de EU bestempeld als terroristische organisatie.

Vorige week dreigde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz met een totale oorlog tegen Hezbollah in Libanon, nadat de Libanese militie een video verspreidde waarop dronebeelden te zien zijn van de Israëlische havenstad Haifa. "We komen heel dicht bij het moment waarop we besluiten de spelregels tegen Hezbollah en Libanon te veranderen", schreef hij op X.

Hezbollahleider Nasrallah waarschuwde vorige week ook Cyprus, een lidstaat van de EU. Cyprus stelde in het verleden vliegtuigen en militaire bases ter beschikking aan Israël. De Cypriotische president Christodoulides reageerde dat zijn land op "geen enkele manier betrokken" is bij een militaire operatie in de regio.

Nasrallah zei vorige week geen totale oorlog te willen. Maar als die toch zou uitbreken, dan zou het nergens in Israël meer veilig zijn, dreigde de Hezbollahleider.

Rook in het grensgebied tussen Israël en Libanon na beschietingen

Palestijnse media melden invallen en arrestaties Westelijke Jordaanoever

Israël heeft vanochtend tientallen Palestijnse mannen en jongens gearresteerd bij invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden Palestijnse media.

Het Israëlische leger heeft de arrestaties niet bevestigd, maar valt regelmatig Palestijnse steden en dorpen binnen op de Westelijke Jordaanoever om verdachten op te pakken die volgens Israël lid zouden zijn van een terroristische organisatie. Vaak zitten zij in zogeheten administratieve detentie, wat betekent dat ze zonder proces vastzitten.

Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever wonen zo'n drie miljoen Palestijnen, maar er wonen intussen ook ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Regelmatig vallen zij de Palestijnse bevolking aan of steken gebouwen en boomgaarden in brand. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waar de kolonisten wonen illegaal, maar de nederzettingen breiden zich steeds verder uit.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, treedt Israël ook harder op in de Westelijke Jordaanoever en worden er meer mensen opgepakt. Sinds oktober zijn duizenden Palestijnen opgepakt. Sommigen worden vastgehouden in detentiecentra, die inmiddels overvol zitten. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al langere tijd dat de omstandigheden in de gevangenissen daardoor nog verder verslechterd zijn.

Netanyahu: fase van zware gevechten in Gaza bijna voorbij

De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat de fase van zware gevechten tegen Hamas in de Gazastrook bijna voorbij is. Volgens hem loopt het grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah ten einde. Maar het betekent niet dat de oorlog snel is afgelopen, zei de premier gisteren in een gesprek met de Israëlische tv-zender Channel 14.

Als er straks minder militairen nodig zijn in Gaza, kunnen er volgens Netanyahu meer manschappen worden ingezet aan de grens met Libanon. Daar zijn sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober vrijwel dagelijks beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger. De afgelopen tijd is het aantal beschietingen toegenomen.

De troepen worden volgens Netanyahu vooral ingezet voor de verdediging, maar ook om uitgeweken Israëliërs naar huis te laten terugkeren. Vanwege het geweld hebben in het grensgebied tienduizenden mensen hun huis verlaten.

Bekijk hieronder de opmerking van Netanyahu op de Israëlische tv-zender:

Netanyahu: 'Binnen een maand einde aan zware gevechten Gaza'

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.