Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrika start genocidezaak tegen Israël bij Gerechtshof

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


WHO bezorgd over gezondheidssituatie Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich "ernstige zorgen" over de gezondheidssituatie in Gaza en vooral over de groeiende dreiging van infectieziekten. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus, waarschuwt op X dat mensen die uit hun huis zijn verdreven, ziek zijn geworden.

"Bijna 180.000 mensen lijden aan infecties van de bovenste luchtwegen en er zijn 136.400 gevallen van diarree geregistreerd waarvan de helft onder kinderen jonger dan vijf jaar", schrijft Ghebreyesus.

Samen met partners probeert de WHO Gaza te voorzien van medicijnen en testpakketten om de ziekten snel op te sporen en probeert het de toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen te verbeteren.

Zuid-Afrika beschuldigt Israël voor ICJ van 'genocidale daden'

Zuid-Afrika heeft Israël beschuldigd voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag van "genocidale daden" tegenover Palestijnen in de Gazastrook. In de aanklacht stelt Zuid-Afrika dat het "handelen en de nalatigheid van Israël genocidaal van aard zijn".

Het land zou met de aanvallen in Gaza "specifiek de bedoeling hebben om Palestijnen in Gaza te vernietigen als onderdeel van een bredere raciale en etnische groep". Daarbij heeft Israël volgens Zuid-Afrika gefaald om - sinds het uitbreken van de oorlog - een genocide te voorkomen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de aanklacht in een verklaring die is ingezien door persbureau Reuters. En noemt de beschuldigingen "bloedsmaad", verwijzend naar een oude mythe waarbij joden er valselijk van worden beschuldigd christenen te vermoorden om hun bloed.

"Zuid-Afrika werkt samen met een terroristische groepering die oproept tot de vernietiging van Israël. Het volk van Gaza is geen vijand van Israël. Wij zetten ons in om de schade voor niet-strijders te beperken", luidt de verklaring.

Gazanen op de vlucht in gebombardeerd Rafah: 'Waar moet ik nu heen?'

De afgelopen dagen zijn opnieuw duizenden Palestijnen naar Rafah gevlucht, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Ook daar voert het Israëlische leger aanvallen uit, vanaf de grond en vanuit de lucht.

'Waar moet ik nu heen?'

Tv-zender: 35 doden bij aanvallen op vluchtelingenkampen

Zeker 35 mensen zijn om het leven gekomen bij Israëlische artillerie- en luchtaanvallen op de vluchtelingenkampen Nuseirat en Maghazi in het midden van de Gazastrook, meldt tv-zender Al Jazeera. Het dodental is moeilijk te controleren door journalisten. Het ziekenhuis in de stad Deir al-Balah, dat onder controle staat van Hamas, zegt dat er bij de aanvallen veertig doden zijn gevallen.

Er zijn ook gewonden naar het ziekenhuis gebracht, maar het is niet duidelijk hoeveel. Volgens een Al Jazeera-verslaggever zijn vooral vrouwen en kinderen getroffen en zullen de gewonden "waarschijnlijk sterven door onjuist en onvoldoende medisch ingrijpen als gevolg van een gebrek aan medische voorzieningen". Er komen nauwelijks medische hulpmiddelen de Gazastrook binnen.

Beelden van de strijd vandaag

  • EPA
    Rook na Israëlische beschietingen op een buitenwijk van Gaza-stad
  • EPA
    Israëlische militairen op de grens tussen Israël en Gaza
  • Israëlisch leger
    Het Israëlische leger publiceerde vandaag deze foto van militairen in de Gazastrook
  • AFP
    Een gewonde Palestijnse man in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook

Netanyahu annuleert vergadering vanwege discussie over toekomst Gaza

Een vergadering van het Israëlische oorlogskabinet is geannuleerd vanwege onenigheid over het tweede agendapunt. Het kabinet zou allereerst bijeenkomen om een mogelijke overeenkomst met Hamas te bespreken over het uitwisselen van gijzelaars met Palestijnse gevangenen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden.

Het tweede punt dat besproken zou worden, was hoe Gaza er de dag na de oorlog uit zou zien. Maar Bezalel Smotrich van de coalitiepartij van Likud wilde niet dat die discussie zou plaatsvinden. Hij is er zeer tegen dat de Palestijnse Autoriteit (PA) na de oorlog een rol speelt in het bestuur van Gaza. Hij is ook zeer gekant tegen het overmaken van geld aan de PA, waar de Verenigde Staten op hebben aangedrongen.

Hierop besloot Netanyahu dat het oorlogskabinet de kwestie niet bespreekt. Dat moet gebeuren in de bredere vergadering van het veiligheidskabinet, die dinsdag moet plaatsvinden. Netanyahu blies de hele vergadering af, omdat hij bang was dat het zijn regering en zijn positie als premier in gevaar zou brengen, meldden verschillende media.

Amerika steunt Israël bij het uitschakelen van Hamas en wil dat de Palestijnse Autoriteit na de oorlog aan de macht komt in Gaza. Die zou dan de enige Palestijnse partij moeten zijn bij onderhandelingen over een Palestijnse staat. Maar er zijn nog genoeg obstakels om te overwinnen.

Daarover lees je alles in onderstaand artikel:

Iran: vier mensen van Israëlische inlichtingendienst geëxecuteerd

Iran zegt vier aan de Israëlische inlichtingendienst Mossad gelieerde mensen te hebben geëxecuteerd. De vier zouden "acties hebben ondernomen tegen de veiligheid van het land". Het Iraanse regime spreekt van een "sabotageteam" dat onder leiding stond van Mossad-officieren. De vier zouden na "gerechtelijke procedures" zijn gedood. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Israël en Iran zijn al jarenlang aartsvijanden. Iran steunt Hamas sinds het begin van de oorlog, al ontkent het land betrokken te zijn geweest bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Ook steunt Iran andere tegenstanders van Israël in onder meer Libanon en Syrië.

Lees meer in het artikel hieronder:

The New York Times: 'Meer details seksueel geweld tegen vrouwen door Hamas'

Een twee maanden durend onderzoek door The New York Times heeft nieuwe details opgeleverd die erop wijzen dat de gewelddadige aanvallen op 7 oktober door Hamas gericht op vrouwen geen op zichzelf staande gebeurtenissen waren.

Op basis van videobeelden, foto's, gps-gegevens van mobiele telefoons en interviews met meer dan 150 mensen, onder wie getuigen, medisch personeel, soldaten en experts op het gebied van verkrachting, heeft de krant ten minste zeven locaties geïdentificeerd waar Israëlische vrouwen en meisjes seksueel zijn misbruikt of verminkt.

Vier getuigen beschrijven tot in detail hoe vrouwen werden verkracht en vermoord op twee verschillende plaatsen langs een snelweg. Ook militairen en medici beschreven dat ze meer dan dertig lichamen van vrouwen en meisjes hadden gevonden, in en rond de locatie van het festival dat werd bestormd door Hamasstrijders en in twee kibboetsen. Ze waren allemaal in een vergelijkbare staat achtergelaten: benen gespreid, kleding afgescheurd met tekenen van mishandeling in hun geslachtsorganen.

Politie-onderzoekers hebben bewijsmateriaal verzameld, maar er zijn geen cijfers over het aantal vrouwen dat is verkracht. De meeste vrouwen zijn dood en begraven. The New York Times schrijft dat na de aanval van Hamas door "een combinatie van chaos, enorm verdriet en joodse religieuze plichten" veel lichamen zo snel mogelijk werden begraven. De meeste zijn nooit onderzocht, en in sommige gevallen, zoals bij het festival, waren binnen een paar uur meer dan 360 mensen vermoord. Die lichamen zijn met vrachtwagenladingen tegelijk meegenomen.

In het geval van wijdverbreid seksueel geweld tijdens een oorlog is het niet ongebruikelijk dat er beperkt forensisch bewijsmateriaal beschikbaar is, zeggen experts tegen de krant. "Gewapende conflicten zijn zo chaotisch", zegt een hoogleraar rechten en deskundige op het gebied van oorlogsmisdaden. "Mensen zijn meer gefocust op hun veiligheid dan op het opbouwen van een strafzaak in de toekomst."

Lees er hier meer over:

Amerikaans-Israëlische gijzelaar doodverklaard

Een van de Amerikanen van wie werd gedacht dat ze was ontvoerd door Hamas is doodverklaard. De 70-jarige Amerikaans-Israëlische Judith Weinstein blijkt al bij de bloedige aanslagen van 7 oktober te zijn vermoord door Hamas. Dat heeft kibboets Nir Oz, waar ze woonde, bekendgemaakt. Haar lichaam is nog altijd in handen van de terroristen.

De Amerikaanse president Biden heeft verslagen gereageerd op het nieuws. "Deze tragische ontwikkeling raakt ons diep, kort na het nieuws van vorige week dat Judiths echtgenoot, Gad Haggai, ook is vermoord door Hamas."

Weinstein had naast een Israëlisch en Amerikaans paspoort ook de Canadese nationaliteit. Ze was de laatste nog vermiste Canadese gijzelaar. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly zegt dat het land rouwt om Weinstein.

'Luchtaanvallen op doelen in Syrië'

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië, melden Syrische staatsmedia. Het zou gaan om aanvallen vanuit de Golanhoogvlakte. Een deel van de raketten zou zijn onderschept door de Syrische luchtverdediging, maar er zou wel materiële schade zijn. Ook in de buurt van de luchthaven van Damascus worden raketaanvallen gemeld.

Onafhankelijke bevestiging of details vanuit het Israëlische leger over luchtaanvallen op Syrië zijn er niet.

Peuter uit puin gehaald in zuiden van Gaza

Na een vermoedelijke luchtaanval op een gebouw in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, werd een peuter bedolven onder het puin. Omstanders wisten haar er levend onder vandaan te halen.

Peuter uit puin gehaald na luchtaanval in zuiden van Gaza

Welkom

Welkom in het liveblog van vrijdag 29 december over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren lees je hier terug.