Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël zegt 'nevenschade' bij bombardement vluchtelingenkamp te betreuren

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Video: Peuter uit puin gehaald in zuiden van Gaza

Na een vermoedelijke luchtaanval op een gebouw in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, werd een peuter bedolven onder het puin. Omstanders wisten haar er levend onder vandaan te halen.

Peuter uit puin gehaald na luchtaanval in zuiden van Gaza

Israëlische leger zegt 'nevenschade' bij luchtaanval in vluchtelingenkamp te betreuren

Het Israëlische leger zegt de schade bij een aanval waarbij deze week tientallen doden vielen in het Maghazi-vluchtelingenkamp "te betreuren". Bij de aanval kwamen 86 mensen om, volgens cijfers van het mensenrechtenbureau van de VN.

Een officier van het Israëlische leger zei vandaag tegen het Israëlische Kan news, dat "het type munitie dat gebruikt werd bij de aanval, niet paste bij de aard van de aanval, waardoor nevenschade werd veroorzaakt die voorkomen had kunnen worden".

In een latere verklaring zei het leger dat "uit een voorlopig onderzoek bleek dat tijdens de aanvallen ook andere gebouwen in de buurt van de doelen werden getroffen, wat waarschijnlijk onbedoelde schade aan nog meer niet-betrokken burgers veroorzaakte". Het Israëlische leger zegt "de schade aan niet-strijders te betreuren".

Journalisten van AP zagen na de aanval hoe Palestijnen in paniek doden en gewonden wegdroegen. "We waren allemaal doelwit", zei Ahmad Turokmani, die meerdere familieleden verloor onder wie zijn dochter en kleinzoon. "Er is geen veilige plek in Gaza."

De aanval op het Maghazi-vluchtelingenkamp leidde tot veel schade:

De schade na een luchtaanval op Maghazi op 25 december

Steekincident bij checkpoint Oost-Jeruzalem

Bij een steekincident bij een Israëlisch checkpoint in bezet Oost-Jeruzalem zijn twee mensen neergestoken. Volgens de Israëlische hulporganisatie Magen David Adom gaat het om een 20-jarige vrouw en een 25-jarige man. Zij verkeren buiten levensgevaar en zijn behandeld door de hulporganisatie. De vermoedelijk dader werd neergeschoten, het is onduidelijk hoe zijn toestand is.

Een verslaggever van de Times of Israël was getuige van de aanval en zegt dat de dader uit zijn auto stapte en bewakers bij de checkpoint aanviel. Volgens de verslaggever is de man neergeschoten door een van de slachtoffers. Onderstaande foto werd gedeeld door de nieuwssite.

VN slaat alarm over geweld Israël op Westoever

In een rapport slaan de Verenigde Naties alarm over de mensenrechtensituatie op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens de VN zijn daar zeker 300 Palestijnen gedood tussen 7 oktober en 27 december. In het rapport wordt Israël opgeroepen te stoppen met "arbitraire detentie en slechte behandeling van Palestijnen".

Volgens het Bureau Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (OHCHR) zijn 291 Palestijnen omgekomen door toedoen van het Israëlische leger en acht Palestijnen door Joodse kolonisten. Van één persoon is het niet zeker of deze door het leger of Joodse kolonisten is gedood. Nooit eerder telde de VN in zo'n korte tijd zoveel Palestijnse doden op de Westelijke Jordaanoever.

Sinds de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober in Israël zijn er volgens de OHCHR ruim 4700 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever aangehouden.

Het rapport beschrijft hoe een Palestijnse man geknield, geblinddoekt en geboeid meerdere malen wordt geschopt, gespuugd en beledigd. Ook worden arrestanten in sommige gevallen onderworpen aan seksueel en gendergerelateerd geweld.

Verslaggever Al Jazeera: 'Twintig doden bij Israëlische luchtaanval op Rafah'

Volgens een verslaggever van Al Jazeera in Gaza zijn er bij een Israëlische luchtaanval op Rafah in Zuid-Gaza twintig doden gevallen. Volgens de nieuwszender maakte de luchtaanval "een gebouw dat volledig gevuld was met ontheemden volledig met de grond gelijk".

De verslaggever vertelt dat hij het nabijgelegen ziekenhuis in is gegaan om de slachtoffers te zien. Wat hij daar aantrof, beschrijft hij als "een angstaanjagende scène".

Ook het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder leiding staat van Hamas, meldt twintig doden. Daarnaast melden zij 55 gewonden.

Dertig ambtenaren houden sit-in voor staakt-het-vuren

Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag hebben ambtenaren vandaag opnieuw een zogenoemde sit-in gehouden om voor een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten te pleiten.

Volgens een woordvoerder van de ambtenaren waren er zo'n dertig medewerkers aanwezig. Vorige week kwamen ruim honderd ambtenaren op de demonstratie af. De lagere opkomst heeft volgens de woordvoerder met de feestdagen te maken.

De ambtenaren kondigden gisteren aan dat zij elke donderdag tijdens de lunchpauze een sit-in willen houden, totdat er een staakt-het-vuren in Gaza is.

De groep bestaat uit ambtenaren van verschillende ministeries en ook van uitvoeringsorganisaties zoals Rijkswaterstaat.

Foto van het stille protest van vorige week, toen deden er zo'n honderd ambtenaren mee

Egypte bevestigt voorstel bestand tussen strijdende partijen, wacht nog op reacties

Egypte heeft bevestigd dat er aan een nieuw voorstel wordt gewerkt voor een bestand in Gaza. Het land heeft een driestappenplan voorgelegd aan de strijdende partijen, maar zegt nog geen reacties te hebben ontvangen.

Afgelopen zondag meldden verschillende bronnen al dat Egypte werkt aan een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren. Onderdelen van het plan zijn dat alle Israëlische gijzelaars vrijkomen en dat er uiteindelijk democratische verkiezingen in Gaza en op de Westoever komen.

Israëlische functionarissen reageerden zondag in gesprek met verschillende Israëlische media al op het voorstel. Volgens The Jerusalem Post heeft een Israëlische functionaris gezegd dat onderdelen van het plan voor de Israëlische regering onacceptabel zijn, maar dat het stuk wel tot nieuwe onderhandelingen kan leiden. Ook de krant The Times of Israël schreef dat Israël het plan niet meteen heeft verworpen.

'Maersk wil bijna alle schepen via de Rode Zee-route sturen'

De Deense rederij Maersk heeft besloten bijna al haar containerschepen tussen Azië en Europa via het Suezkanaal te laten varen. Slechts enkele schepen zullen om Afrika heen worden geleid. Dat concludeert persbureau Reuters na een analyse van het vaarschema van de groep vandaag.

Uit het overzicht bleek dat Maersk de afgelopen tien dagen 26 van zijn eigen schepen rond Kaap de Goede Hoop had omgeleid. Maar voorlopig staan er nog maar vijf schepen op de planning om dezelfde reis te beginnen. Daar tegenover staat dat de komende weken ruim vijftig Maersk-schepen via het Suezkanaal varen, meldt Reuters op basis van de planning van het bedrijf.

Grote rederijen, waaronder Maersk, zagen af van de routes door de Rode Zee vanwege een golf van aanvallen op schepen door de Houthi-rebellen in Jemen. In plaats daarvan besloten ze een langere route via Kaap de Goede Hoop te varen. Afgelopen maandag meldde Maersk weer terug te keren naar de Rode Zee. De reden hiervoor was dat de VS een multinationale veiligheidsoperatie gaat leiden in het gebied.

VN-organisatie: '40 procent Gazanen loopt risico op hongersnood'

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft gezegd dat 40 procent van de bevolking van Gaza het risico loopt op hongersnood. In een bericht op sociale media zegt de organisatie: "Gaza worstelt met catastrofale honger. 40 procent van de bevolking loopt nu het risico van hongersnood. De realiteit is dat we meer hulp nodig hebben. De enige overgebleven hoop is een humanitair staakt-het-vuren."

"Elke dag is een strijd om te overleven, om voedsel en water te vinden", zegt UNRWA-directeur Thomas White. De organisatie zegt in het zuiden van Gaza meel te leveren. Tot nu toe is er aan 145.724 gezinnen meel geleverd. "Er worden warme maaltijden verstrekt in de tot opvangcentra omgebouwde scholen van de UNRWA, maar het gemiddelde aantal mensen in deze opvangcentra bedraagt meer dan 12.000, vier maal de capaciteit. Er is simpelweg niet genoeg voedsel", meldt de organisatie.

De Israëlische regeringswoordvoerder Eylon Levy heeft de VN ervan beschuldigd dat het geen hulp biedt aan burgers van Gaza. Hij beweerde dat Hamas de geleverde hulp onderschept en dat de "UNRWA dit verdoezelt". Ook gaf hij de VN-logistiek de schuld voor de sluiting van de door Israël gecontroleerde grensovergang bij Kerem Shalom deze week.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober in het zuiden van Israël, dringt Israël erop aan dat het alle hulp inspecteert die Gaza binnenkomt.

Palestijnse kinderen wachten in de rij om voedsel te ontvangen in een gaarkeuken, op 14 december

'Vijftig Palestijnen gedood in Gaza'

Bij Israëlische aanvallen in Beit Lahia, Khan Younis en Maghazi in Gaza zijn vandaag vijftig Palestijnen gedood. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat door Hamas wordt gecontroleerd.

Verdere details geeft het ministerie niet. De Palestijnse Rode Halve Maan meldt dat tien mensen zijn gedood en twaalf gewond zijn geraakt bij een aanval nabij een ziekenhuis in Khan Younis in het zuiden.

In een video toont de hulporganisatie de nasleep van de aanval nabij het stadsziekenhuis. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

'Eén dode en vijftien gewonden bij invallen Westelijke Jordaanover'

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat bij invallen door het Israëlische leger in geldwisselwinkels op de Westelijke Jordaanoever één Palestijn is gedood en minstens vijftien gewond zijn geraakt. Een correspondent van Al Jazeera zei dat er tien invallen hadden plaatsgevonden in steden als Ramallah, al-Bireh, Hebron, Halhul, Nablus, Jenin, Tulkarem en Jericho.

De Israëlische minister van Nationale Veiligheid heeft op sociale media een afbeelding gepubliceerd waarop volgens hem voorwerpen te zien zijn die door Israël in beslag zijn genomen tijdens invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

In zijn bericht beweert veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir dat "tientallen miljoenen sjekels, kluizen, documenten, opnamesystemen en telefoons die bedoeld waren om het Hamas-terrorisme te financieren in beslag werden genomen". Ben-Gvir stelt ook dat "21 verdachten, inwoners van Ramallah, Jenin, Hebron, Tulkarem, Atil en Albira" werden gearresteerd.

Veiligheidsminister Ben-Gvir is een omstreden figuur. Nieuwsuur schreef eerder deze maand over hem en waarom de Amerikaanse president Biden wil dat hij uit zijn functie wordt ontheven.

Dat artikel lees je hieronder:

Macron tegen Netanyahu: 'Streven naar blijvend staakt-het-vuren'

De Franse president Macron heeft tijdens een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu een "blijvend staakt-het-vuren" in Gaza geëist, meldt meldt het Élysée. "Frankrijk zal de komende dagen samenwerken met Jordanië om humanitaire operaties in Gaza uit te voeren", voegde het Franse presidentschap eraan toe in een verklaring.

Macron vertelde de Israëlische premier "diep bezorgd" te zijn over de burgerdoden en de humanitaire noodsituatie in Gaza. Hij benadrukte ook het belang van maatregelen om een einde te maken aan het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnse burgers op de bezette Westelijke Jordaanoever en om nieuwe geplande nederzettingen te voorkomen.

Het kantoor van Netanyahu meldde dat hij Macron bedankte voor "de betrokkenheid van Frankrijk bij het verdedigen van de vrijheid van scheepvaart en zijn bereidheid om de veiligheid langs de grens van Israël met Libanon te helpen herstellen".

Macron heeft zijn kritiek op Israël gestaag aangescherpt. Vorige week zei hij dat het doel van Israël om het terrorisme te bestrijden niet betekende dat het Gaza "met de grond gelijk moest maken", en riep hij de Israëlische regering op "om deze reactie stop te zetten omdat het niet gepast is, omdat alle levens evenveel waard zijn".

Leger Israël: 167 dode militairen sinds begin oorlog

Het leger van Israël meldt dat er gisteren drie militairen zijn omgekomen tijdens gevechten in Gaza. Hiermee komt het totaal aantal omgekomen militairen op 167 sinds het begin van de oorlog tegen Hamas.

Twee van hen sneuvelden in centraal Gaza, de derde in het zuiden van de Gazastrook.

Op 7 oktober begon de militante Palestijnse beweging Hamas een grootschalige aanval op Israël. Israël sloeg terug vanuit met aanvallen op de Gazastrook, de thuisbasis van Hamas. Na een gevechtspauze waarbij gegijzelden en gevangenen zijn geruild, is de strijd op 1 december hervat.

Pro-Palestina-demonstranten bij Amerikaanse luchthavens, tientallen arrestaties

Rondom verschillende Amerikaanse luchthavens zijn tientallen pro-Palestina-demonstranten gearresteerd omdat zij kortstondig verschillende toegangswegen naar de vliegvelden blokkeerden.

Op Los Angeles International Airport werden 36 mensen vastgezet, volgens de politie omdat de demonstranten het verkeer probeerden tegen te houden met onder meer verkeersborden, takken en betonblokken. Ook zouden zij een politieagent tegen de grond hebben geduwd. Driekwartier na het begin van de protestactie konden reizigers weer normaal naar de luchthaven komen.

In New York werden 26 mensen gearresteerd. Reizigers die vast waren komen te zitten in het verkeer werden met bussen naar de luchthaven John F. Kennedy gebracht, anderen gingen te voet verder. Op beelden van de protesten is te zien dat demonstranten spandoeken en protestborden bij zich droegen met teksten als 'Free Palestine'.

Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren het verkeer op de weg die naar de John F. Kennedy-luchthaven leidt

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 28 over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren lees je hier terug.