Familie en vrienden rouwen om de dood van de 23-jarige Hazem Qatawi
NOS Nieuws

VN slaat alarm over geweld door Israël op Westoever, 'zeker 300 doden'

In een nieuw rapport slaan de Verenigde Naties alarm over de mensenrechtensituatie op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens de VN zijn er zeker 300 Palestijnen gedood tussen 7 oktober en 27 december. In het rapport wordt Israël opgeroepen te stoppen met "arbitraire detentie en slechte behandeling van Palestijnen".

Volgens het Bureau Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (OHCHR) zijn 291 Palestijnen omgekomen door toedoen van het Israëlische leger en acht Palestijnen door Joodse kolonisten. Van één persoon is het niet zeker of deze door het leger of Joodse kolonisten om het leven is gekomen. Nooit eerder telde de VN in zo'n korte tijd zoveel Palestijnse doden op de Westelijke Jordaanoever.

"Palestijnen leven in voortdurende angst voor discriminatie en het geweld van het leger en van kolonisten", valt te lezen in het rapport. "De situatie is al nijpend en wij hebben alle reden om aan te nemen dat deze nog verder kan verslechteren." Volgens de OHCHR gebruikt Israël buitenproportioneel geweld, wat resulteert in het hoge aantal "onwettige doden".

Eerder deze maand doken er beelden op van lachende Israëlische militairen die Palestijnen vernederen op de Westelijke Jordaanoever:

Israëlische militairen geschorst om beelden op social media

Sinds de bloedige aanval Hamas op 7 oktober in Israël zijn er volgens de OHCHR ruim 4700 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever aangehouden. Het rapport beschrijft hoe een Palestijnse man geknield, geblinddoekt en geboeid meerdere malen wordt geschopt, gespuugd en beledigd. Ook worden arrestanten in sommige gevallen onderworpen aan seksueel en gendergerelateerd geweld.

'Herhaling van patronen'

"Ik roep Israël op om onmiddellijk duidelijke en effectieve stappen te zetten om een einde te maken aan het geweld van kolonisten en het leger tegen de Palestijnse bevolking", zegt Volker Türk Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Türk noemt het rapport verontrustend en ziet een "herhaling van patronen en van de aard van de schendingen die in het verleden zijn gemeld". Maar de intensiteit en repressie waarmee dat nu gebeurt, hebben we in jaren niet meer gezien, aldus Türk.

Vorige maand vertelden meerdere Palestijnen al aan de NOS over hun wekenlange gevangenschap op de Westelijke Jordaanoever. "We werden vastgebonden en geslagen. Ze spuugden op ons en we kregen alleen vies water te drinken", vertelde een van hen.

Hoogste aantal doden

Ook vandaag deed het Israëlische leger weer meerdere invallen op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij is één Palestijn gedood en raakten minstens vijftien Palestijnen gewond. Volgens een correspondent van nieuwszender Al Jazeera hebben er tien invallen plaatsgevonden bij geldwisselkantoren in steden als Ramallah, al-Bireh, Hebron, Halhul, Nablus, Jenin, Tulkarem en Jericho.

Volgens de Israëlische minister Ben-Gvir van Nationale Veiligheid zijn er "tientallen miljoenen sjekels (de Israëlische munteenheid, red.), kluizen, documenten, opnamesystemen en telefoons gevonden die bedoeld waren om het Hamas-terrorisme te financieren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl