Hamas/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Botsing Erdogan en Netanyahu na Hitler-vergelijking • Spanning noordgrens Israël loopt op

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Rijksambtenaren houden morgen weer stil protest om positie Gaza

Een groep ambtenaren die ontevreden is over het beleid van het demissionaire kabinet wat betreft de oorlog tussen Israël en Hamas, houdt morgen weer een stil protest. Net als vorige week zijn ze van plan een zogeheten sit-in te houden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ze vinden dat Nederland moet oproepen tot een permanent staakt-het-vuren. De groep wil wekelijks gaan demonstreren.

Vorige week deden ruim honderd rijksambtenaren mee aan de sit-in. Ze waren van verschillende ministeries en ook van uitvoeringsorganisaties zoals Rijkswaterstaat. De demonstrerende ambtenaren wezen toen op het hoge dodental in Gaza. "Miljoenen mensen zijn dakloos, op de vlucht, getraumatiseerd en gewond", voegden ze daaraan toe.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid en tevens VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz reageerde fel op het protest. "De politieke leiding bepaalt de lijn, niet andersom", zei ze.

Leger Israël in 'zeer hoge staat van paraatheid' nu geweld aan noordgrens toeneemt

De legerchef van Israël, Herzi Halevi, zegt in reactie op het toenemende geweld aan de Israëlische noordgrens dat het leger in "zeer hoge staat van paraatheid" is en dat het "klaar is voor een offensief, indien nodig".

Sinds de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober zijn er over en weer beschietingen tussen Israël en Hezbollah in Libanon. Hezbollah is een bondgenoot van Hamas. Gisteren voerde Israël een luchtaanval uit op Libanon waarbij een Hezbollah-strijder, zijn broer en zijn vrouw om het leven kwamen.

Vandaag zei Israël dat vanuit Libanon achttien raketten zijn gelanceerd richting Rosh Hanikra, een kibboets in het noorden van Israël. Hezbollah claimde die aanval. Later vuurde Hezbollah nog eens dertig raketten af richting het Israëlische stadje Kiryat Shmona.

Benny Gantz, de voorzitter van het Israëlische parlement, zei vandaag op een persconferentie "dat de strijd in het noorden vraagt om een politieke oplossing, maar dat de tijd voor een diplomatieke oplossing op begint te raken."

President Israël noemt uitspraak Erdogan 'diep beledigend', Turkije reageert

De Israëlische president Herzog heeft de opmerkingen van de Turkse president Erdogan, die zei dat de Israëlische premier Netanyahu niet verschilt van Adolf Hitler, "diep beledigend" genoemd. Volgens hem zijn de uitspraken kwetsend naar alle Joden wereldwijd, en naar alle Joden die zijn vermoord door de nazi's. Volgens hem is "geen strijd rechtvaardiger dan de oorlog tegen Hamas".

Fahrettin Altun, de communicatiedirecteur van Erdogan, reageerde daar weer op. Volgens hem zal Netanyahu de geschiedenisboeken in gaan als oorlogsmisdadiger. Ook stelt Altun dat de Israëlische premier "al veertig jaar op een missie is om de Palestijnen uit hun land te verdrijven".

Ook vergeleek Erdogan eerder vandaag de Israëlische aanvallen in Gaza met de Holocaust.

Turkse president vergelijkt Netanyahu met Hitler

Netanyahu: Erdogan is de laatste die kritiek mag hebben op onze regering

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gereageerd op de opmerkingen van de Turkse president, waarin hij zei dat Netanyahu niet verschilt van Hitler. "Erdogan pleegt genocide op de Koerden, heeft het wereldrecord gebroken voor het gevangen zetten van journalisten die kritiek hebben op zijn regering, en is de laatste persoon die ons moreel de les kan lezen", stelt de Israëlische premier in een persbericht.

Netanyahu voegde daaraan toe dat het Israëlische leger strijdt tegen de terreurorganisatie Hamas, terwijl Erdogan "hen prijst en hun hoge functionarissen ontvangt".

Erdogan zei eerder dat Netanyahu niet verschilt van Adolf Hitler, en vergeleek de Israëlische aanvallen in Gaza met de Holocaust.

Palestijnse Rode Halve Maan: tientallen doden en gewonden bij aanval op ziekenhuis Khan Younis

Volgens het ministerie van gezondheid in Gaza zijn er minstens twintig doden en tientallen gewonden gevallen bij een Israëlische aanval op Khan Younis. De aanval zou dicht bij het Al Amalziekenhuis hebben plaatsgevonden. Ook de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), die het ziekenhuis runt, meldt tientallen slachtoffers.

De Palestijnse Rode Halve Maan spreekt op X van afschuwelijke taferelen. De hulporganisatie deelt heftige beelden van paniek rond het ziekenhuis. Ambulances rijden af en aan en op de grond liggen bebloede slachtoffers. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Turkse president vergelijkt Netanyahu met Hitler

De Turkse president Erdogan heeft de Israëlische premier Netanyahu op één lijn gesteld met Hitler. Dat deed hij tijdens een evenement in Ankara. Ook vergeleek hij de aanvallen van Israël op Gaza met de behandeling van de Joden door nazi-Duitsland.

Edorgan herhaalde zijn kritiek op de westerse landen die Israël steunen. Daaraan voegde hij toe dat wetenschappers die in eigen land onder vuur komen te liggen voor hun standpunten over de oorlog in Gaza welkom zijn in Turkije.

De Israëlische premier en zijn regering maken in de strijd tegen Hamas ook vergelijkingen met nazi-Duitsland. Eind oktober omschreef hij Hamas als de "nieuwe nazi's". De Israëlische overheid heeft Hamas ook vaak vergeleken met terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Turkse president vergelijkt Netanyahu met Hitler

Meer dan 21.000 Palestijnen gedood in Gaza sinds 7 oktober

Het ministerie van gezondheid in Gaza, dat door Hamas wordt gecontroleerd, meldt dat in totaal nu 21.110 Palestijnen zijn gedood in de oorlog tussen Israël en Hamas. Ruim 55.000 mensen raakten gewond.

Dat is inclusief de afgelopen 24 uur, waarin 195 Palestijnen omkwamen en er 325 gewond raakten.

Israël: 18 raketten afgevuurd door Hezbollah

Israël zegt dat Libanon 18 raketten heeft gelanceerd richting Rosh Hanikra, een kibboets in het noorden van Israël. Hezbollah heeft de aanval geclaimd en stelt dat een Israëlische militaire post doelwit van de aanval was. Acht raketten zijn onderschept door Israël, acht andere zijn in open gebied gevallen en de overige twee zijn spoorloos.

Sinds 7 oktober, de dag van de terreuraanvallen door Hamas op Israël, zijn aan Libanese zijde meer dan 150 mensen gedood. De meesten van hen zijn Hezbollahstrijders, maar ook meer dan tien burgers kwamen om. Onder hen zouden drie journalisten zijn geweest.

Drie doden bij Israelische luchtaanval op zuid-Libanon

Een Israëlische luchtaanval op het zuiden van Libanon heeft aan drie mensen het leven gekost, schrijven staatsmedia. De aanval volgde op een reeks aanvallen van Hezbollah op Israelische posten bij de grens.

Hezbollah zegt in een statement dat een van hun strijders werd gedood bij de Israëlische aanval op de stad Bint Jebil. Volgens het National News Agency is één persoon gewond geraakt.

VS bezorgd over rapport uraniumverrijking Iran

De Verenigde Staten zijn "zeer bezorgd" over een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over de toename van de productie van verrijkt uranium door Iran. De atoomwaakhond zegt dat Iran sinds eind november weer zo'n 9 kilo uranium in de maand verrijkt, tot 60 procent. Dat is veel meer dan nodig is om stroom op te wekken. Hoogverrijkt uranium wordt gebruikt voor de productie van kernwapens.

Het hoofd van het Iraanse atoomprogramma Mohammad Eslami zegt volgens Iraanse media dat er "niets nieuws" staat in het rapport van het IAEA. "We hebben niks nieuws gedaan en voeren dezelfde acitiviteiten uit, volgens de regels", zei Eslami.

De Israëlische minister van Defensie zette Iran dinsdag op een lijst van landen en gebieden waarvan hij zei dat ze Israël in "zeven theaters" aanvallen. Hij bedoelt daarmee dat Iran op allerlei manieren probeert Israël aan te vallen. Ook Gaza, Libanon, Syrië, Judea, Irak, Jemen en de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever werden door de minister genoemd.

Iran wordt internationaal al langer beschuldigd van het verrijken van uranium voor een kernwapenprogramma. Israël heeft nooit publiekelijk verklaard kernwapens te bezitten, maar waarnemers denken dat het land over minstens 80 kernkoppen beschikt.

Zes doden bij droneaanval Westelijke Jordaanoever

Bij een droneaanval door Israël op de Westelijke Jordaanoever zijn zes doden gevallen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook vielen er vier gewonden.

De drones raakten een voertuig. Dat gebeurde bij vluchtelingenkamp Nur Shams, in de buurt van de stad Tul Karm. Drie van de vier gewonden zouden in kritieke toestand verkeren. Het Israelische leger heeft nog niet gereageerd op het bericht.

President Cuba hekelt Israëlische ‘terreurstaat’ die ‘genocide’ pleegt

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel heeft uitgehaald naar Israël. Hij beschuldigt het leger van Israël van genocide op de bevolking van Gaza. Hij vraagt zich op X af hoe lang Israël "straffeloos misdaden kan blijven plegen".

"De genocide die de terroristische staat Israël pleegt in Gaza is een vernedering voor de hele mensheid", schrijft hij op het socialemediaplatform. "Hoe lang zal er straffeloosheid zijn, hoe lang zal er een vrije manier zijn om te moorden?" Hij zegt dat Cuba "keer op keer zijn stem voor Palestina" zal heffen. Zijn land zal volgens hem nooit "tot de onverschilligen behoren".

Israël en VS bespreken plannen voor na de oorlog

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, en de Israëlische minister van Strategische Zaken, Ron Dermer, hebben met elkaar gesproken over het plannen van de situatie na de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze spraken onder meer over het bestuur en de veiligheid in Gaza, aldus een functionaris van het Witte Huis.

Sullivan en Dermer bespraken ook de inspanningen om de overgebleven gijzelaars naar huis te brengen en een overgang naar een andere fase in de oorlog. In die fase zou "de focus maximaal moeten liggen op waardevolle Hamas-doelen", zei de functionaris.

Biden en emir van Qatar overleggen over gegijzelden

De Amerikaanse president Joe Biden en emir Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani van Qatar hebben met elkaar gesproken over de noodzaak van het vrijlaten van de gegijzelde Israëliërs uit Gaza. Daarnaast spraken ze met elkaar over hun inspanningen om de humanitaire hulp in het oorlogsgebied te vergroten, meldt het Witte Huis.

Het Qatarese staatspersbureau meldt dat de emir een telefoontje van Biden kreeg om de laatste ontwikkelingen en gezamenlijke bemiddelingspogingen tussen de strijdende partijen te bespreken.

Qatar en Egypte waren de bemiddelaars tussen Hamas en Israël tijdens de wapenstilstand eind november. Tot nu toe hebben huidige diplomatieke inspanningen weinig vooruitgang geboekt.

Joe Biden

Gezondheidsministerie Gaza: 240 doden in afgelopen 24 uur

Het door Hamas geleide gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er in de afgelopen 24 uur zeker 240 mensen om het leven zijn gekomen. En in dezelfde periode zijn volgens het departement zeker 380 mensen gewond geraakt.

Het ministerie meldt dat er in elf weken, sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas, 20.915 Palestijnen zijn omgekomen.

Houthi's eisen aanval op Israëlisch vrachtschip op

De Jemenitische Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval van gisteren op een Israëlisch vrachtschip op de Rode Zee. De militiegroep, die gesteund wordt door Iran, valt sinds oktober commerciële schepen op de Rode Zee aan die gelinkt zijn aan Israël, uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza.

De Israëlische vereniging voor de voedselindustrie waarschuwde de overheid na de aanval van gisteren op een dreigend voedseltekort, als de aanvallen met raketten en drones op de schepen doorgaan.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van woensdag 27 december over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren lees je hier terug.