Zware bombardementen Centraal-Gaza • Leger: oorlog duurt nog vele maanden
Houthi's eisen aanval op Israëlisch vrachtschip op
De Jemenitische Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval van gisteren op een Israëlisch vrachtschip op de Rode Zee. De militiegroep, die gesteund wordt door Iran, valt sinds oktober commerciële schepen op de Rode Zee aan die gelinkt zijn aan Israël, uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza.
De Israëlische vereniging voor de voedselindustrie waarschuwde de overheid na de aanval van gisteren op een dreigend voedseltekort, als de aanvallen met raketten en drones op de schepen doorgaan.
Qatarese emir in gesprek met Biden over bemiddeling in staakt-het-vuren
De Amerikaanse president Biden heeft gebeld met de Qatarese emir Al-Thani om de laatste ontwikkelingen in Gaza te bespreken. Dat is bekendgemaakt door het staatspersbureau in Qatar. Volgens de verklaring verkenden de twee bemiddelingsmogelijkheden voor een permanent staakt-het-vuren.
De VS geldt als de belangrijkste bondgenoot van Israël en vetoode begin deze maand een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren.
Sinds het begin van de oorlog heeft Qatar, als bemiddelaar, resultaten geboekt. Zo is de grens tussen Gaza en Egypte meerdere keren opengegaan zodat Gazanen de luchtaanvallen konden ontvluchten. Ook speelt Qatar een belangrijke rol bij het vrij krijgen van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.
Rode Halve Maan is contact kwijt met teams in Gaza
De humanitaire hulpverleningsorganisatie Rode Halve Maan is het contact kwijt met zijn hulpverleners in Gaza. Het enige contact verliep vanaf het hoofdkwartier in Khan Younis, maar dat is gebombardeerd door Israël. Het wordt nu voor ambulancepersoneel en noodhulpverleners nog moeilijker om gewonden te bereiken, zegt de organisatie.
In het gebouw dat gebombardeerd is, zouden duizenden mensen verblijven die hun huis zijn ontvlucht. Het aantal slachtoffers is niet bekend.
Rookpluimen stijgen op uit Gaza door zware luchtaanvallen
Legerchef Israël: oorlog duurt nog vele maanden
De oorlog in Gaza gaat nog vele maanden duren. De hoogste legerleider van Israël heeft dat gezegd. Het zwaartepunt van de Israëlische aanval ligt volgens hem momenteel in het zuiden en midden van de Gazastrook.
Er is geen snelle manier om een terreurorganisatie te ontmantelen, zei legerchef Herzi Halevi in een verklaring op tv. "De luchtmacht valt non-stop aan", refereerde hij aan de zware bombardementen op Gaza vandaag. Gebouwen waarin vijanden zich bevinden worden volgens Halevi vernietigd. Ook zei hij dat "terroristen zich als burgers verkleden".
Ook het leiderschap van Hamas zal uiteindelijk worden bereikt, stelde Halevi. "Of het nu een week of nog maanden gaat duren." De politieke leiders van de militante beweging bevinden zich in het buitenland. Afgelopen week was de hoogste Hamas-leider, Ismail Haniyeh, in Caïro. Onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de Verenigde Staten wordt onderhandeld over een nieuwe tijdelijke gevechtspauze.
Israëlische militairen gewond bij raketaanval op kerk vanuit Libanon
Volgens Israël zijn zeker negen militairen gewond geraakt door een raketaanval vanuit Libanon. Een antitankraket trof een kerk in Noord-Israël. Als reactie daarop heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah in Libanon.
Een van de gewonde Israëlische militairen verkeert in kritieke toestand, schrijft de krant Haaretz. Ook een Israëlische burger zou gewond geraakt zijn bij de raketaanval. Sinds het begin van de oorlog zijn er dagelijks beschietingen over en weer tussen de twee buurlanden.
Zware bombardementen Centraal-Gaza, mogelijke uitbreiding grondoffensief
Diverse vluchtelingenkampen in Centraal-Gaza worden zwaar gebombardeerd, schrijft persbureau AP. Er zijn volgens diverse persbureaus tekenen dat het Israëlische leger het grondoffensief in de Gazastrook gaat uitbreiden.
Het Israëlische leger heeft inwoners opgedragen een deel van Centraal-Gaza direct te verlaten. Mogelijk wordt in deze omgeving een grondaanval ingezet tegen de Palestijnse terreurorganisatie Hamas. Dat zou, na het offensief in het noorden en zuiden, het derde gebied worden waar van straat tot straat wordt gevochten. Premier Netanyahu kondigde gisteren aan dat de strijd tegen Hamas "verre van voorbij" is.
Voor de vierde keer in de oorlog ligt het internet en de telefonie in Gaza grotendeels plat, meldt nieuwssite Al Jazeera. Het wegvallen van telecomverbindingen is vaker gebeurd in de aanloop naar of tijdens grote aanvallen.
In 24 uur tijd zijn 241 Palestijnen omgekomen en 382 mensen gewond geraakt, zegt het Gazaanse ministerie voor Volksgezondheid. Het gemelde dodental in de oorlog is daarmee opgelopen tot bijna 21.000. Ongeveer twee derde van de slachtoffers zouden vrouwen en kinderen zijn. Israël beschuldigt Hamas van het gebruiken van burgers als levend schild.
India onderzoekt explosie in buurt van Israëlische ambassade
In de buurt van de Israëlische ambassade in New Delhi is een explosie geweest. De Indiase autoriteiten onderzoeken wat de ontploffing heeft veroorzaakt.
Het ambassadepersoneel is ongedeerd, zegt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. De explosie gebeurde rond 17.20 uur lokale tijd.
Opnieuw explosies bij schip in Rode Zee
Vermoedelijk is in de Rode Zee opnieuw een schip beschoten. De Britse maritieme organisatie Ukmoto zegt dat het bijna 5 kilometer uit de kust van de havenstad Hodeida in Jemen voer, toen er twee explosies werden gehoord. Kort daarvoor zijn twee drones waargenomen. Het schip zet zijn reis voort. Welk schip het was, is niet bekendgemaakt, nadere informatie evenmin.
Jemenitische Houthi-rebellen beschoten de afgelopen weken geregeld schepen die iets met Israël te maken zouden hebben. De Houthi's steunen de Palestijnen in de Gazastrook en hopen met dit soort beschietingen Israël te straffen voor de oorlog in Gaza.
Vanwege deze beschietingen mijden veel rederijen de scheepvaartroute over de Rode Zee. Vorige week zei de VS dat een internationale coalitie de scheepvaart in dit gebied zal beschermen.
India zet marine in tegen aanvallen in Arabische Zee
India stuurt drie marineschepen de Arabische Zee op na de aanval dit weekeinde op een tanker daar. De drie schepen hebben geschut aan boord dat drones en raketten kan onderscheppen en vernietigen.
De tanker MV Chem Pluto werd zaterdag aangevallen door een drone. Er brak brand uit, maar die kon worden geblust. Volgens het Amerikaanse minister van Defensie kwam de drone uit Iran. Iran noemde die beschuldiging ongefundeerd. De tanker zou in gebruik zijn bij een bedrijf dat een link heeft met een Israëlische zakenman. Israël is een aartsvijand van Iran.
Het schip ligt nu in een haven in India. "Verder forensisch en technisch onderzoek is nodig om de richting van de aanval vast te stellen en ook het type explosief dat is gebruikt", zegt de marine van India.
'Aanval op gebouw Rode Halve Maan'
De hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat zijn hoofdkwartier in Khan Younis is aangevallen. In het gebouw zouden duizenden mensen verblijven die hun huis zijn ontvlucht. Er zouden slachtoffers zijn, maar aantallen worden niet genoemd.
De Palestijnse Rode Halve Maan is lid van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen en een zusterorganisatie van het Nederlandse Rode Kruis.
Israël verwacht wraak voor ombrengen Iraanse officier
De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat hij vanuit Libanon een reactie verwacht op dood van een officier gisteren in Syrië. Sayyed Razi Mousavi van de Iraanse Revolutionaire Garde werd in Damascus door een luchtaanval van het Israëlische leger gedood. Mousavi was verantwoordelijk voor de militaire samenwerking tussen Syrië en Iran. President Raisi van Iran zei dat Israël hiervoor zal boeten.
In het zuiden van Libanon is de pro-Iraanse Hezbollah-militie actief. The Jerusalem Post zegt dat Gallant bij een bezoek aan de grens met Libanon heeft gezegd dat Israëlische gevechtsvliegtuigen boven Libanon vliegen en dat Hezbollah hard wordt getroffen.
VN-organisatie ziet bloedbad in ziekenhuis Centraal-Gaza
Een woordvoerder van de VN-hulporganisatie OCHA zegt dat in een ziekenhuis in het centrale deel van de Gazastrook sprake is van een "absoluut bloedbad". Ze zag patiënten met extreem zware verwondingen die niet behandeld kunnen worden, omdat er nog zo veel anderen op een operatie wachten.
Het ziekenhuis in Deir al-Balah kan de stroom gewonden niet aan. Gisteren zijn er slachtoffers van het bombardement op het vluchtelingenkamp Maghazi binnengebracht. Toen de OCHA-woordvoerder het ziekenhuis bezocht werd ook die omgeving gebombardeerd. "Sommige aanvallen waren in gebieden waar mensen te horen hadden gekregen dat ze moesten vertrekken. Het komt steeds weer terug en ik word er ziek van om het steeds weer te moeten zeggen: in Gaza is het nergens veilig".
De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren dat de oorlog in Gaza nog lang niet voorbij is. "We stoppen niet. We gaan door met vechten en de komende dagen zullen we ook harder en langer vechten."
Braziliaanse president luncht met teruggekeerde Palestijnse Brazilianen
De Braziliaanse president Lula heeft een kerstlunch gehad met een groep Palestijnse Brazilianen die uit de Gazastrook terug zijn gekeerd naar Brazilië. Op X deelde hij foto's van zijn ontmoeting met de groep. "Brazilië blijft met andere landen zoeken naar een weg naar vrede", schrijft hij. "En ik wil iedereen vragen om de hoop in vrede en harmonie niet te verliezen."
Waarschuwingen voor raketaanvallen op Israëlische grensplaatsen
Op meerdere plekken in Israël dicht bij de Gazastrook gaan luchtalarmen af, meldt de Israëlische krant Haaretz. Dat gebeurt regelmatig om burgers te waarschuwen voor mogelijke raketaanvallen vanuit de Gazastrook.
Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk ook raketten zijn neergekomen op de plekken waar het luchtalarm klinkt. Volgens Haaretz gingen de luchtalarmen onder meer af in Sderot, een van de plekken waar terroristen van Hamas op 7 oktober Israël binnenvielen en waar zeker 40 doden vielen.
Leider humanitair team VN in Gaza: 'Geen plek is veilig meer'
Geen plek in de Gazastrook is veilig meer voor ontheemde inwoners van het gebied, stelt Gemma Connell. Ze leidt een humanitair team van de Verenigde Naties in de Gazastrook en kwam enkele weken geleden in het gebied aan. Volgens haar is de Gazastrook voor ontheemden "een schaakbord" geworden waarbij zij van de enige vermeende veilige zone naar de andere verplaatsen.
"Ik heb met velen gesproken. Er is hier in Rafah zo weinig plek over dat mensen gewoon niet meer weten waar ze naartoe moeten. Het voelt alsof mensen worden verplaatst op een schaakbord omdat er dan weer ergens een evacuatiebevel komt." Ze doelt daarmee op het Israëlische leger dat regelmatig aankondigt in een gebied actief te gaan zoeken naar strijders van Hamas en dan mensen vraagt hun huis te verlaten.
Een woordvoerder van het Israëlische leger reageert tegen persbureau Reuters dat het leger mensen uit gebieden waar gevochten wordt probeert te evacueren, maar dat Hamas dat tegengaat. Volgens Israël gebruikt Hamas burgers als menselijk schild. Hamas ontkent dat.
Meerdere nachtelijke luchtaanvallen in Gazastrook
In de Gazastrook zijn meerdere luchtaanvallen uitgevoerd door Israël, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. In Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook werd volgens de aan de Palestijnse autoriteiten gelieerde nieuwsdienst een huis geraakt in de buurt al-Amal. Ook in het midden van de Gazastrook werden meerdere aanvallen uitgevoerd. Hierbij zouden volgens Wafa meerdere mensen om het leven zijn gekomen.
Vooral het zuiden van de Gazastrook wordt hevig gebombardeerd omdat daar volgens het Israëlische leger de meeste strijders van Hamas zich schuilhouden. Gisternacht werd onder meer het vluchtelingenkamp Maghazi aangevallen. Daarbij vielen volgens Palestijnse artsen minstens 106 doden.
Welkom in een nieuw blog
Welkom in het liveblog van maandag 26 december over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren lees je hier terug.