Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Dodental Maghazi naar 106 • Netanyahu: geen gesprekken over staakt-het-vuren

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Ook op eerste kerstdag gaan mensen wereldwijd de straat op

In onder meer New York, Vaticaanstad en Pakistan zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor de Palestijnse zaak en op te roepen tot staakt-het-vuren.

 • AFP
  New York
 • AFP
  Karachi, Pakistan
 • AFP
  Vaticaanstad
 • AFP
  New York
 • AFP
  New York
 • Twitter/@JamesMarcher
  New York

Beelden van Palestijnse mannen en jongens in stadion

Op sociale media gaat een video rond van honderden gevangen Palestijnse mannen en jongens in hun ondergoed, die door Israëlische militairen worden vastgehouden in een voetbalstadion. Er rijden Israëlische tanks rond en de militairen bewaken de mannen en jongens, die geboeid in een rij lopen. Quds Network, een lokaal persbureau, claimt dat de video gemaakt is door een Israëlische fotograaf die werkzaam is voor het leger.

De beelden zijn nog niet geverifieerd, maar mensenrechtenorganisaties hebben eerder al gemeld dat Israël dergelijke 'detentiekampen' inricht, en dat Palestijnse mannen daar ook geëxecuteerd zouden worden.

Voedselbranche Israël waarschuwt voor tekorten door aanvallen op Rode Zee

De organisatie van de Israëlische voedselindustrie waarschuwt voor mogelijke tekorten door de aanvallen op hun schepen op de Rode Zee. De Israëlische krant Maariv schrijft dat de sector zich zorgen maakt over de acties van Houthi-rebellen uit Jemen. Zij vallen uit solidariteit met de Palestijnen vrachtschepen aan die een link met Israël hebben. De voedselbranche roept Israël op om ervoor te waken dat er genoeg levensmiddelen geproduceerd worden.

Iraanse leger reageert op dood generaal: 'Israël zal boeten'

De Iraanse Revolutionaire Garde zegt dat Israël moet boeten voor het doden van Sayyed Razi Mousavi, een van de belangrijkste generaals binnen de Iraanse krijgsmacht. Hij kwam om het leven bij een Israëlische luchtaanval in Syrië. De Iraanse staatstelevisie, die een reguliere nieuwsuitzending onderbrak om de dood van Mousavi te melden, omschrijft hem als een van de voornaamste adviseurs in de militaire relatie tussen Syrië en Iran. "Het wrede zionistische regime van Israël zal ongetwijfeld boeten voor deze misdaad."

Pro-Palestina activist Shaun King verbannen van Instagram

Meta heeft het Instagram-account van de Amerikaanse pro-Palestijnse activist Shaun King verbannen. Hij beheerde een account met miljoenen volgers en was een van de activisten met het grootste bereik op het platform. Hij uitte dagelijks kritiek op de Israëlische aanvallen in Gaza en op het Israëlische leger.

Op sociale media reageren mensen kritisch op zijn uitsluiting. De topman van Instagram, Adam Mosseri, die zowel de Israëlische als de Amerikaanse nationaliteit heeft - heeft niet gereageerd op de kritiek.

Israëlische leger doodt generaal Iraanse leger in Syrië

Bij een Israëlische luchtaanval bij de Syrische hoofdstad Damascus is een belangrijke generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen, Sayyed Razi Mousavi, meldt het Iraanse persbureau Tasneem. Hij was verantwoordelijk voor het coördineren van de militaire samenwerking tussen Syrië en Iran. De Revolutionaire Garde is een van de drie onderdelen de Iraanse krijgsmacht en heeft in Iran veel macht. Met ruim 600.000 leden is het het grootste legeronderdeel in het Midden-Oosten.

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober bombardeerde de VS meerdere keren opslagplaatsen voor wapens in Syrië. Die zouden van milities zijn die banden zouden hebben met het Iraanse leger.

Minstens 250 Palestijnen gedood in de afgelopen 24 uur

Het Gazaanse ministerie van Gezondheidszorg meldt dat de afgelopen 24 uur zeker 250 Palestijnen zijn gedood door Israëlische lucht- en grondaanvallen. Minstens 500 zijn gewond geraakt. Volgens het ministerie zijn sinds 7 oktober zeker 20.675 Palestijnen omgebracht.

Netanyahu: geen gesprekken over staakt-het-vuren

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat oorlog in Gaza nog lang niet voorbij is. Het bericht dat zijn kabinet bijeenkomt om een Egyptisch vredesplan te bespreken noemt hij speculatie. "We stoppen niet. We gaan door met vechten en de komende dagen zullen we ook harder en langer vechten", zei Netanyahu tegen zijn partijgenoten van Likud.

Vanmorgen schreef onder meer The Jerusalem Post dat Netanyahu's kabinet een Egyptisch stappenplan voor vrede zou bespreken, maar volgens Netanyahu klopt dat dus niet.

Hezbollah: 'Israëlische basis aangevallen'

De Libanese terreurorganisatie Hezbollah zegt een aanval te hebben uitgevoerd op de militaire basis Beit Hillel, vlak bij de grens met Libanon. Daarbij zouden slachtoffers zijn gevallen. Hezbollah zou acht raketten hebben afgevuurd vanuit het zuiden van Libanon. Het Israëlische leger heeft de afgelopen 24 uur op zijn beurt tientallen doelen in het zuiden van Libanon bestookt. Het zouden allemaal militaire doelen van Hezbollah zijn.

Dodental luchtaanval Maghazi loopt op naar 106

De Israëlische luchtaanval van vannacht op het vluchtelingenkamp Maghazi heeft aan zeker 106 mensen het leven gekost, zeggen Palestijnse artsen. Dat betekent dat het een van de dodelijkste nachten in Gaza is geweest sinds Israël daar luchtaanvallen uitvoert. Vanmorgen werden nog 70 doden gemeld, van wie 12 vrouwen en 7 kinderen, zegt persbureau AP.

Israël arresteert 35 mensen op de Westelijke Jordaanoever

Israëlische troepen hebben vannacht op de bezette westelijke Jordaanoever zeker 35 mensen opgepakt, meldt een organisatie die opkomt voor de rechten van gevangenen in de Palestijnse gebieden.

De invallen waren in verschillende plekken, waaronder Hebron, Bethlehem, Ramallah en Jericho. Sinds de aanvallen van 7 oktober zijn 4730 Palestijnen opgepakt door het Israëlische leger.

Pause in urbi et orbi: 'Nee tegen oorlog, ja tegen vrede'

In zijn urbi et orbi (de zegen voor 'de stad en wereld') heeft paus Franciscus ook stilgestaan bij het conflict in Israël en Gaza. Hij riep op tot een staakt-het-vuren. "Ik denk aan de slachtoffers van de verschrikkelijke aanval op 7 oktober" zei de paus, die opnieuw oproept tot vrijlating van de gegijzelden.

Franciscus riep op tot een eind aan de invallen van Israël in de Gazastrook. Hij sprak ook nadrukkelijke steun uit voor de christenen in Gaza en het Heilige Land.

Lichamen geborgen na luchtaanval op vluchtelingenkamp in Gaza

Lichamen geborgen na luchtaanval op vluchtelingenkamp in Gaza

'Israël bespreekt Egyptisch voorstel voor beëindigen strijd'

De Israëlische regering komt vandaag bijeen om te praten over een voorstel van Egypte om de oorlog in Gaza te in stappen te beëindigen, dat schrijft de Jerusalem Post. Egypte stelt voor om als eerste stap een gevechtspauze van twee weken te houden, waarin 40 Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten en Israël 120 Palestijnse gevangenen vrijlaat.

Daarna zouden beide partijen onder leiding van Egypte moeten praten over een totaal staakt-het-vuren en het ruilen van gijzelaars en gevangenen. Tot slot zou Israël zijn leger terugtrekken uit de Gazastrook.

De Israëlische premier Netanyahu benadrukte gisteren wel dat Israël zal doorgaan met het uitschakelen van Hamas, en daarmee niet ophoudt tot de Gazastrook geen veiligheidsrisico meer is.

'Minstens 70 doden in vluchtelingenkamp', Israël zegt zaak te onderzoeken

In een vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook is het dodenaantal na een Israëlische luchtaanval opgelopen tot 70, aldus het lokale gezondheidsministerie. Een woordvoerder van het door Hamas geleide departement verwacht dat het aantal doden in het Maghazi-kamp nog zal stijgen.

In een eerste reactie zegt het Israëlische leger de zaak te onderzoeken. De aanwezigheid van Hamas-strijders in bewoonde gebieden stelt het leger voor uitdagingen, staat in een verklaring. De woordvoerder voegt eraan toe dat het leger is gebonden aan internationaal recht. "Dat betekent dat we doen wat mogelijk is om leed onder de bevolking te minimaliseren", schrijft het in een verklaring.

Israël meldt vondst van vijf dode gijzelaars in tunnel in Gaza

Vijf Israëlische gijzelaars die in gevangenschap om het leven zijn gekomen, zijn door het Israëlische leger aangetroffen in een tunnel in het noorden van Gaza. Dat meldt het leger in een video op sociale media. Het zou gaan om drie militairen en twee burgers.

Hoe ze zijn overleden, meldt het leger niet, maar vorige week waren drie van de slachtoffers nog levend te zien in een video van Hamas. In Hebreeuwse letters stond toen in beeld: "Jullie wapens hebben de drie gedood". Volgens een woordvoerder van het leger wordt er nu onderzoek gedaan naar de lichamen, waarna de families zullen worden ingelicht. "Als zij ermee akkoord gaan, lichten we dan ook het publiek in."

Hamas heeft eerder gezegd dat sommige gijzelaars zijn omgekomen door Israëlische luchtaanvallen en heeft ook gedreigd gijzelaars te executeren als Israël zijn aanvallen in Gaza voortzet. Volgens het Israëlische leger houdt Hamas nog 129 mensen vast in Gaza die op 7 oktober door de terreurgroep zijn gegijzeld en meegenomen vanuit Israël, vooral Israëliërs.

In een andere video toont het Israëlische leger het tunnelstelsel waarin de gijzelaars gevonden werden:

Paus: in gedachten bij Gaza

In zijn kerstnachtmis heeft de paus stilgestaan bij het geweld in het Midden-Oosten. Hij herinnerde eraan dat de plek waar Jezus ter wereld kwam nu kampt met oorlog.

"In ons hart zijn we vanavond in Bethlehem, waar de Vredesprins opnieuw wordt verworpen voor de vruchteloze logica van oorlog. Zelfs vandaag is er geen plek in de wereld voor hem door het wapengekletter."

De 87-jarige paus werd de Sint-Pieter binnengereden in een rolstoel, met het Christuskind op zijn schoot. Nadat het beeld in een kribbe op het altaar was gelegd, werd het door kinderen van over de hele wereld versierd met bloemen.

Eerder op de dag had Franciscus ook al stilgestaan bij het leed in Palestina, Israël en Oekraïne, naast iedereen "die lijdt onder verdriet, honger en slavernij". "Moge de God die zelf voor een menselijk hart koos ook menselijkheid brengen in de harten van allen."

Franciscus tijdens de kerstnachtmis

Welkom in een nieuw blog

Welkom in het liveblog van maandag 25 december over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren lees je hier terug.