Een Houthi-soldaat in Jemen met op de achtergrond het ingenomen schip Galaxy Leader
NOS NieuwsAangepast

VS: internationale coalitie gaat schepen beschermen in Rode Zee, Nederland doet mee

Er komt een internationaal samenwerkingsverband om schepen in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van Houthi's vanuit Jemen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, bekendgemaakt.

Nederland doet mee aan de zogenoemde Operation Prosperity Guardian, zo zegt Austin. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie kan dat niet bevestigen.

De Amerikanen beschrijven de operatie als "multinationaal veiligheidsinitiatief" onder de paraplu van een al bestaande en door de VS geleide maritieme coalitie, die piraterij, terrorisme en smokkel bestrijdt.

Doel van de operatie is volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie niet alleen het beveiligen van de scheepvaartroute door de Rode Zee en de Golf van Aden, maar ook het "versterken van de regionale veiligheid en welvaart".

Naast Nederland en de VS doen ook Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankijk, Italië, Noorwegen, Spanje, Bahrein en de Seychellen mee. "Dit is een internationale uitdaging die om collectieve actie vraagt", aldus Austin.

Afgelopen weekend zei demissionair minister van Defensie Ollongren in WNL Op Zondag al dat er gesproken werd met internationale partners en de Amerikanen over de situatie in de Rode Zee, waar de bescherming van schepen volgens haar niet meer volstond. "We beschermen nu vaak tegen piraterij, maar hier gaat het over raketten en drones, dus aanvallen uit de lucht."

Ollongren: 'Overleg met internationale partners over bescherming vrachtschepen'

De militaire woordvoerder van de Houthi's eiste vandaag de verantwoordelijkheid op voor twee recente aanvallen op schepen in de Rode Zee. Op X schreef hij dat de aanvallen zijn gepleegd "uit solidariteit met het Palestijnse volk in het licht van de agressie tegen Gaza".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl