Het schip Chem Pluto na de aanval in de Arabische Zee
NOS Nieuws

Dreiging voor scheepvaart uitgebreid met drone-aanval in Arabische Zee

Na een reeks aanvallen op vrachtschepen in de Rode Zee is er nu ook een incident gemeld in het oosten van de Arabische Zee. Daar is gisteren een tanker aangevallen met een vanuit Iran gelanceerde drone, zo stelt het Pentagon. Het aangevallen schip wordt beheerd door een Nederlandse firma.

Het gaat om de tanker Chem Pluto, die vaart onder de vlag van Liberia en een Japanse eigenaar heeft. Volgens The Wall Street Journal wordt het schip beheerd door het in Amsterdam gevestigde Ace-Quantum Chemical Tankers. Dat bedrijf zou gelinkt zijn aan een Israëlische zakenman.

Eerste directe beschuldiging aan Teheran

Iran heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging. Het is de eerste keer dat Washington het regime in Teheran openlijk beschuldigt van een aanval op een civiel schip sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Volgens het Pentagon raakte niemand aan boord van de Chem Pluto gewond. De drone veroorzaakte wel een brand, die kon worden geblust.

India

Waar in de Rode Zee al diverse vrachtschepen onder vuur zijn genomen door de Houthi's vanuit Jemen, gebeurde deze drone-aanval op 370 kilometer van de Indiase kustplaats Veraval.

De Indiase autoriteiten hebben nog niets gezegd over het incident. Wel had demarine van het land een aantal schepen naar de plek van de veronderstelde aanval gestuurd ter assistentie.

Het is de eerste keer dat een ogenschijnlijk vergelijkbaar incident op zo'n grote afstand van de Rode Zee gebeurt, zegt het maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey tegen de BBC. Op de plek van de aanval gold al wel een verhoogd risico op Iraanse drone-aanvallen.

Het is de vraag hoe de scheepvaart zal reageren op het nieuws. Diverse rederijen zijn al gestopt met varen door de Rode Zee. De verzekeringspremies voor de drukbevaren route zijn fors in prijs gestegen. Daardoor wordt ook het containertransport duurder.

Ook vandaag werden vrachtschepen in de Rode Zee aangevallen, vermoedelijk door Houthi's. Volgens de VS werden vier drones neergehaald. De Houthi-rebellen hebben nog niet gereageerd op deze verklaring.

De door Iran gesteunde militie heeft onlangs herhaald dat hun strijders aan Israël gelinkte schepen zullen blijven aanvallen. Deze drones en raketten worden ingezet als vergelding voor het Israëlische offensief in Gaza, aldus de Houthi's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl