Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Ruim 100 ambtenaren protesteren tegen Nederlands standpunt oorlog Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Koning van Jordanië spreekt Franse president Macron

De Jordaanse koning Abdullah waarschuwt dat de aanhoudende Israëlische militaire operatie in de Gazastrook rampzalige gevolgen zal hebben voor de regio. In een gesprek met de Franse president Macron voegde de koning eraan toe dat de wereld moet aandringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen, meldt het staatspersbureau van Jordanië.

Koning Abdullah benoemde ook in het gesprek het geweld van Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Nederland gaat nareizende gezinsleden helpen Gaza te verlaten

Gezinsleden van Palestijnen in Nederland die groen licht hebben gekregen voor gezinshereniging kunnen vanaf vandaag op de lijst komen om Gaza te verlaten. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan de NOS.

Lees er hier alles over:

Onderzoek naar 19 Israëlische cipiers na dood Palestijnse gevangene

Er loopt een onderzoek naar 19 Israëlische gevangenbewaarders na de dood van een 38-jarige Palestijnse gevangene. Persbureau AP zegt na gesprekken met een belangenorganisatie voor Palestijnse gevangenen dat er ernstige tekenen van geweld op het lichaam gevonden zijn.

Het gaat om Thaer Abu Assab, die op 18 november overleed in een gevangenis in het zuiden van Israël. Hij werd in 2005 gearresteerd en zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit wegens een poging tot moord.

De Israëlische politie kondigde vandaag, na aandringen van de belangenorganisatie, een onderzoek aan. De gevangenis heeft gezegd mee te werken aan het onderzoek.

Oorlogsretoriek ook te horen in Israëlische hitlijsten

Muziek die over de oorlog gaat is enorm populair in Israël. De nummers worden miljoenen keren beluisterd en staan boven aan de hitlijsten.

Het Hebreeuwse militaristische hiphopnummer Harbu Darbu van het duo Ness en Stilla is op dit moment het populairst. De songteksten vinden weerklank in een land waar oorlogsretoriek nu overal te horen is.

Lees hier meer over over dit onderwerp en hoe dit zorgt voor steun voor de oorlog:

Ruim 100 ambtenaren protesteren tegen Nederlands standpunt oorlog Gaza

Ruim honderd rijksambtenaren houden in Den Haag een "stil protest" tegen het Nederlandse standpunt rond de oorlog tussen Israël en Hamas. De groep zit op de grond voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een protest van rijksambtenaren is in Nederland zeldzaam.

De ambtenaren maken zich zorgen dat Nederland niet oproept tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Volgens de demonstranten strookt dat niet met het internationaal en humanitair recht. Ze wijzen op de duizenden doden in de Gazastrook, onder wie kinderen.

In oktober uitte een groep ambtenaren in een brief aan het kabinet al "grote zorgen over de onvoorwaardelijke steun" aan Israël. Zij riepen toen op om Israël een halt toe te roepen. Eerder deze maand onthield Nederland zich bij een stemming in de VN voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Ambtenarenprotest in Den Haag

Gezinsleden van Palestijnen in Nederland kunnen Gaza vanaf vandaag verlaten

Gezinsleden van Palestijnen in Nederland die groen licht hebben gekregen voor gezinshereniging kunnen vanaf vandaag op de lijst komen om Gaza te verlaten. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de NOS weten.

Eerder werd bekend dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aanvragen voor gezinshereniging met spoed zou behandelen, maar het was voor deze gezinsleden nog niet mogelijk om Gaza te verlaten. Alleen mensen met een Nederlands paspoort en hun kerngezinsleden, en personen met een Nederlandse verblijfsvergunning, kregen hulp om Gaza te verlaten. Dat verandert vandaag, meldt het ministerie.

Inmiddels hebben 30 personen in Gaza een positieve beslissing op gezinshereniging van de IND gekregen. Zij mogen zich bij hun Nederlandse familielid voegen. Voor circa 25 personen loopt de procedure bij de IND nog, laat het ministerie weten.

De NOS sprak eerder met Yasmin Mousa. Ze kwam twee jaar geleden naar Nederland en is in afwachting van de komst van haar vier kinderen die vastzitten in Gaza:

Yasmin wacht op beslissing over haar kinderen in Gaza: 'Elke minuut telt'

WHO: geen functionerend ziekenhuis meer in noorden Gaza

Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er in het noorden van Gaza geen enkel functionerend ziekenhuis meer. Elk ziekenhuis heeft een gebrek aan brandstof, personeel en voorraden. Ook worden ze volgens de WHO regelmatig aangevallen door Israëlische troepen.

Het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza-Stad zou het laatste functionerende ziekenhuis zijn, maar de directeur daarvan meldt dat die instelling inmiddels volledig buiten werking is door Israëlische aanvallen.

Volgens Israël gebruikt Hamas ziekenhuizen onder meer als commandocentrum of verbergen ze er ingangen van de tunnelcomplexen van de militante beweging.

Gesprekken in Caïro over een staakt-het-vuren

In Caïro zijn op dit moment topfunctionarissen uit Israël, de VS en Qatar in gesprek over een staakt-het-vuren. Ook Hamas-leider Ismail Haniyeh reisde naar de Egyptische hoofdstad voor de gesprekken.

"Dit zijn zeer serieuze discussies en onderhandelingen en we hopen dat ze ergens toe leiden", zegt Witte Huis-woordvoerder John Kirby. Volgens de Amerikaanse president Biden is een deal echter nog ver weg.

Hamas zegt dat er geen gijzelaars meer worden vrijgelaten totdat er een permanent staakt-het-vuren is. Ook dringt de terreurorganisatie aan op het vrijlaten van een groot aantal Palestijnse gevangenen. Israël wil daar vooralsnog niets van weten. Het beweert dat de oorlog pas voorbij is als Hamas volledig is uitgeschakeld.

Israël: 'Einde grondoffensief noorden Gaza in zicht'

Het Israëlische leger zegt dat het einde in zicht is van het grondoffensief in het noorden van de Gazastrook. Volgens een woordvoerder zijn de meeste Hamasstrijders in het gebied uitgeschakeld, bijna twee maanden nadat het grondoffensief begon. Dat grondoffensief concentreerde zich aanvankelijk op het noorden van Gaza, maar is inmiddels uitgebreid naar het zuiden. Daar gaat de strijd volop door. "We zitten daar in een nieuwe belangrijke fase in nieuwe gebieden", meldt het Israëlische leger. "We zullen blijven doorgaan."

Beschietingen tussen Libanon en Israël, ook raketaanval uit Syrië

Ook woensdag zijn er aanvallen over en weer geweest tussen Hezbollah in Libanon en het Israëlische leger. Vanuit Syrië werden vier raketten gelanceerd richting Israël. Het Israëlische leger zegt dat het als reactie een militie in Syrië heeft beschoten.

Sinds het begin van de oorlog zijn er vrijwel dagelijks beschietingen tussen Libanon en Israël. Hezbollah zegt dat het nu Israëlische militairen in het grensgebied onder vuur heeft genomen. Israël zegt dat het een Hezbollah-commandopost heeft getroffen. Over slachtoffers is niets bekendgemaakt.

In Syrië, Libanon en Irak is een reeks milities actief die zichzelf het Islamitisch Verzet noemen. Deze door Iran gesteunde groeperingen voeren met regelmaat kleinschalige aanvallen uit op Israël.

Explosie in het Libanese dorpje Meiss El-Jabal, na een Israëlische luchtaanval

VN-organisatie: melding over executie van elf Palestijnen door Israëlische leger

Het Israëlische leger wordt door de VN-organisatie OCHA, die zich met humanitaire zaken bezighoudt, in een rapport beschuldigd van het standrechtelijk executeren van zeker elf ongewapende Palestijnse mannen. VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR spreekt van "verontrustende informatie" en roept de Israëlische autoriteiten op de aantijging te onderzoeken.

Israël heeft nog niet op het bericht gereageerd. De beschuldiging is gebaseerd op ooggetuigenverslagen, die onder meer zijn verkregen door hulporganisatie Euro-Mediterranean Human Rights Monitor. De executies zouden dinsdag zijn uitgevoerd in Gaza-Stad.

In een huis zouden militairen schuilende vrouwen en mannen van elkaar hebben gescheiden. Vervolgens zouden zeker elf mannen zijn doodgeschoten. Volgens ooggetuigen zijn ook vrouwen en kinderen beschoten. Twee kinderen zouden gewond zijn geraakt.

OHCHR bevestigt dat er mensen in het gebouw zijn gedood, maar voegt toe dat de omstandigheden en details nog worden onderzocht. "Het leger van Israël heeft geen informatie vrijgegeven over het incident."

Stemming VN-Veiligheidsraad over Gaza opnieuw uitgesteld

Ook woensdag heeft de VN-Veiligheidsraad niet gestemd over een geplande resolutie over noodhulp aan Gaza. De stemming is opnieuw uitgesteld, volgens diplomaten op verzoek van de VS. De nieuwe stemming staat gepland voor vandaag.

Volgens de voorgestelde resolutie gaat de VN de noodhulp aan Gaza monitoren. Het is een poging Israëls controle over de toestroom van humanitaire hulp te beperken, schrijft persbureau Reuters, om zo het tempo ervan op voeren. Het voorstel is ingediend door de Verenigde Arabische Emiraten.

De VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, is zeer kritisch over de resolutie. "We willen eerst zeker weten dat de resolutie niet de toevoer van noodhulp zal schaden of ingewikkelder maakt", zei minister Blinken van Buitenlandse Zaken. Er wordt al ruim een week over onderhandeld. De stemming is inmiddels al meerdere dagen uitgesteld.

Welkom

We beginnen een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.