Leger Israël beschuldigd van executie elf Palestijnen • Biden: voorlopig geen gijzelaarsdeal
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Ruim tien doden gemeld bij luchtaanval in Rafah.
- Dodental in Gaza inmiddels ruim 20.000, melden de autoriteiten daar.
- Hamas-leider in Caïro, overleg over nieuwe gevechtspauze.
- Nederlandse ministers bij grens met Gaza: 25 miljoen extra voor noodhulp.
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.
Beschietingen tussen Libanon en Israël, ook raketaanval uit Syrië
Ook vandaag zijn er aanvallen over en weer geweest tussen Hezbollah in Libanon en het Israëlische leger. Vanuit Syrië werden vier raketten gelanceerd richting Israël. Het Israëlische leger zegt dat het als reactie een militie in Syrië heeft beschoten.
Sinds het begin van de oorlog zijn er vrijwel dagelijks beschietingen tussen Libanon en Israël. Hezbollah zegt dat het nu Israëlische militairen in het grensgebied onder vuur heeft genomen. Israël zegt dat het een Hezbollah-commandopost heeft getroffen. Over slachtoffers is niets bekendgemaakt.
In Syrië, Libanon en Irak is een reeks milities actief die zichzelf het Islamitisch Verzet noemen. Deze door Iran gesteunde groeperingen voeren met regelmaat kleinschalige aanvallen uit op Israël.
VN-organisatie: melding over executie van elf Palestijnen door Israëlische leger
Het Israëlische leger wordt beschuldigd van het standrechtelijk executeren van zeker elf ongewapende Palestijnse mannen. VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR spreekt van "verontrustende informatie" en roept de Israëlische autoriteiten op de aantijging te onderzoeken.
Israël heeft nog niet op het bericht gereageerd. De beschuldiging is gebaseerd op ooggetuigenverslagen, die onder meer zijn verkregen door hulporganisatie Euro-Mediterranean Human Rights Monitor. De veronderstelde moordpartij zou gisteren zijn uitgevoerd in Gaza-Stad.
In een huis zouden militairen schuilende vrouwen en mannen van elkaar hebben gescheiden. Vervolgens zouden zeker elf mannen zijn doodgeschoten. Volgens ooggetuigen zijn ook vrouwen en kinderen beschoten. Twee kinderen zouden gewond zijn geraakt.
OHCHR bevestigt dat er mensen in het gebouw zijn gedood, maar voegt toe dat de omstandigheden en details nog worden onderzocht. "Het leger van Israël heeft geen informatie vrijgegeven over het incident."
President Biden: voorlopig geen nieuwe gijzelaarsdeal
De Amerikaanse president Biden verwacht niet dat er snel een nieuwe afspraak komt voor een gevechtspauze in Gaza. Via bemiddelaars Egypte, Qatar en de VS proberen Hamas en Israël tot een nieuwe uitruil van gijzelaars en gevangenen te komen. Biden zegt dat de VS erbovenop zit, maar tempert de verwachtingen.
Minister Yesilgöz: politiek kan Hamas-vlag niet verbieden
Het Nederlandse parlement kan niet met een algemeen verbod komen op het tonen van de vlag van de terroristische organisatie Hamas. Wel kunnen het Openbaar Ministerie en burgemeesters bepalen of in een bepaalde situatie het tonen van deze vlag strafbaar is. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft dat gezegd in een debat over terrorisme en extremisme.
"Er kan worden ingegrepen, maar dat moet per concreet geval worden beoordeeld", aldus de minister. Vooral de PVV en BBB vroegen om een algemeen verbod op het tonen van de Hamas-vlag. Maar het kan niet. "Het is altijd het Openbaar Ministerie dat het bepaalt, het parlement kan dat nooit doen", zei Yesilgöz. Ze voegde eraan toe dat ze het wel "ingewikkeld vindt om uit te leggen".
In Nederland is het tonen van vlaggen niet verboden. Het OM en de burgemeesters kunnen dit "op basis van de context" wel doen, zegt Yesilgöz, maar ze gaf geen verdere informatie over wat die context kan zijn.
Gazaans ministerie meldt dodental van meer dan 20.000
Volgens het Gazaanse ministerie voor Volksgezondheid zijn inmiddels ruim 20.000 mensen omgekomen in de oorlog. Zo'n 8000 slachtoffers zijn kinderen en 6200 van hen zijn vrouwen, zo vermeldt de verklaring.
De vrijgegeven statistieken worden door mensenrechtenorganisaties en de wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwd als betrouwbaar. In de cijfers wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen Hamas-strijders en burgers, of hoe ze om het leven zijn gekomen.
Op 7 oktober voerde Hamas grootschalige terreuraanslagen uit in Israël en doodde daarbij ruim 1200 mensen. Sindsdien heeft Israël de Gazastrook vrijwel onophoudelijk gebombardeerd. Zeker 60 procent van de dodelijke slachtoffers daarbij zijn burgers, concludeerde een Israëlische studie deze maand.
Hamas-leider in Caïro, overleg over nieuwe gevechtspauze
De hoogste leider van Hamas is op bezoek in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ismail Haniyeh is verwikkeld in gesprekken over onder meer een nieuwe gevechtspauze.
Onder begeleiding van Egypte en Qatar wordt eveneens gesproken over een nieuwe uitruil van Palestijnse gevangen tegen de vrijlating van Israëlische gijzelaars. Maar volgens anonieme bronnen lijkt een akkoord nog niet dichtbij. Er zou nog druk worden onderhandeld over de voorwaarden voor een nieuwe deal.
"Het zijn serieuze discussies en onderhandelingen", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. "We hopen dat de gesprekken ergens toe leiden."
Schoenenprotest in Rotterdam voor omgekomen Palestijnse kinderen
In het centrum van Rotterdam is een herdenkingsprotest ter nagedachtenis van de in Gaza omgekomen kinderen. Op de Binnenrotte zijn duizenden kinderschoenen neergezet.
"Voor elk kind zetten we een paar schoenen neer", had de organiserende actiegroep vooraf aangekondigd. Stichting Plant een Olijfboom roept op tot een einde aan de Israëlische bombardementen op Gaza.
Sinds het begin van de oorlog zijn volgens het Gazaanse ministerie voor Volksgezondheid bijna 20.000 mensen omgekomen. Het merendeel van hen is vrouw of kind. In de vrijgegeven statistieken wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers of Hamas-strijders, of hoe de slachtoffers zijn omgekomen.
Ruim tien doden gemeld bij luchtaanval in Rafah
In een woonwijk bij een ziekenhuis in Rafah is een luchtaanval uitgevoerd, meldt Al Jazeera. Volgens medici zijn er zeker tien mensen gedood bij de luchtaanval in het zuiden van Gaza. Tientallen gewonden zijn naar het nabijgelegen Koeweit Ziekenhuis gebracht.
Een journalist van Al Jazeera raakte gewond, evenals een medewerker. Bij de aanval zouden twee appartementencomplexen en een grote moskee zijn verwoest. Vlak voor de aanval werden Israëlische drones gesignaleerd, meldt een verslaggever van de nieuwszender.
Zware vuurgevechten gemeld in Noord-Gaza
In het noorden van Gaza worden zware vuurgevechten tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger gemeld. De strijd zou zich concentreren in de stad Beit Hanoun, direct aan de grens met Israël.
Ook op andere plekken is de afgelopen 24 uur hard gevochten, melden diverse media. Het Israëlische leger zegt dat het 300 Hamas-doelwitten heeft aangevallen in een dag tijd. Daarbij zouden tientallen militanten zijn gedood. In de zuidelijke stad Khan Younis is volgens het leger een Hamas-basis ingenomen.
De militaire tak van Hamas zegt dat het een aantal Israëlische militairen heeft gedood en verwond. Dat zou gebeurd zijn bij hinderlagen, boobytraps en aanvallen met mortieren. De organisatie zegt niet hoeveel strijders het heeft verloren. In Gaza zijn bijna 20.000 mensen gedood sinds het begin van de oorlog, meldt het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat daarbij om Hamas-militanten, maar ook om veel burgers.
Sinds het begin van de oorlog zijn bijna 2000 Israëlische militairen gewond geraakt. Vandaag heeft het leger de namen bekendgemaakt van twee gesneuvelde militairen. Sinds het begin van het grondoffensief zijn zeker 134 militairen gedood.
'Politieke top Hamas overlegt met Palestijnse rivalen over bestuur na oorlog'
De politieke leiders van Hamas zouden druk aan het plannen zijn hoe Gaza en de Westelijke Jordaanoever na de oorlog zullen worden bestuurd. Volgens de Wall Street Journal worden er zelfs gesprekken gevoerd met rivalen, zoals de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.
De krant stelt dat met deze onderhandelingen de relatie tussen de militaire en politieke tak van Hamas onder druk komt te staan. "We willen niet blijven vechten om te vechten", wordt een Hamas-leider geciteerd. "We willen dat er een einde komt aan de oorlog."
Volgens de krant is dit een heel ander standpunt dan aan het begin van de oorlog had. Het wordt ook opvallend genoemd dat de politieke leiding toenadering zoekt tot rivalen als het PLO en Fatah, de Palestijnse beweging die de macht heeft op de Westoever. Hamas zou nu in samenwerking met deze groepen een "Palestijnse staat" op willen zetten in Gaza, de Westoever en Oost-Jeruzalem.
Nederlandse ministers bij grens met Gaza: 25 miljoen extra voor noodhulp
Nederland maakt nog eens 25 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Gaza. Demissionair minister Van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat bekendgemaakt bij zijn bezoek aan de Egyptische kant van de grens met de Gazastrook.
"De situatie in Gaza is schrijnend en de noden zijn enorm", zegt Van Leeuwen in een verklaring. Het demissionair kabinet heeft daarom besloten het extra budget voor humanitaire hulp te verdubbelen. In oktober werd aanvankelijk 10 miljoen euro en vervolgens nog eens 15 miljoen vrijgemaakt.
In totaal komt de noodhulp vanuit Nederland dit jaar op 101 miljoen euro uit. Aan het begin van het jaar was 51 miljoen euro uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking.
Van Leeuwen, die sinds deze maand het ministerschap tijdelijk overneemt van Schreinemacher, is samen met minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot in Egypte. Het buurland speelt een cruciale bij de toevoer van noodhulp aan Gazanen.
Eerste konvooi met noodhulp uit Jordanië bereikt Gaza
In Gaza zijn 46 vrachtwagens vol noodhulp uit Jordanië aangekomen. Het is de eerste keer dat er vanuit Jordanië een humanitair konvooi naar de Palestijnse enclave is gereden, zegt het Wereldvoedselprogramma van de VN.
In Gaza is een dringend tekort aan voedsel, medicijnen en drinkwater. Het konvooi heeft in totaal 750 ton voedsel en andere hulpmiddelen afgeleverd.
Doden in Khan Younis na Israëlische luchtaanvallen
In Khan Younis, in het zuiden van Gaza, zijn ook vannacht doden gevallen na Israëlische luchtaanvallen. Mensen zijn bezig om lichamen onder het puin vandaan te halen:
Vrijgelaten Nederlandse gijzelaar Ofir Engel: 'Ben geestelijk mishandeld'
Ofir Engel (18) heeft in een interview met persbureau Reuters voor het eerst gesproken over zijn gijzeling door Hamas. Engel kreeg tijdens zijn gevangenschap in een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit, naast zijn Israëlische nationaliteit. Hij werd op 7 oktober gegijzeld toen hij zijn vriendin bezocht in de kibboets Be'eri. Drie weken geleden werd hij vrijgelaten, na 54 dagen.
"Ik werd lichamelijk niet mishandeld, maar geestelijk heel erg", zegt hij tegen Reuters. "Ze zeiden dat niemand ons wilde en dat onze families in Israël ons niet terug wilden. En dat we zelfs over een jaar niet thuis zouden zijn. Allerlei dingen om je maar geestelijk te breken."
De gijzelaars kregen nauwelijks eten tijdens hun gevangenschap, waardoor ze verzwakt waren, zegt Engel. "Elke keer als we moesten opstaan, werd het zwart voor onze ogen. Ik ben een keer flauwgevallen en na verloop van tijd leer je hoe je ermee om moet gaan. Je gaat eerst op je knieën zitten, dan sta je langzaam op, wacht je een minuutje en dan kun je lopen."
Na zijn vrijlating liet hij een tatoeage zetten met de tekst "Zelfs in een situatie zonder geluk, helpt een beetje geluk". "We zijn wel gevangen genomen, maar we zijn niet vermoord en we zijn ook niet mishandeld. Dus we hebben ook een beetje geluk gehad."
Bekijk hier het interview met Engel:
Unicef: zonder 'veilig' water zullen meer kinderen sterven in Gaza
Unicef waarschuwt dat zonder veilig water nog veel meer kinderen zullen sterven in Gaza. Volgens de hulporganisatie hebben kinderen in het zuiden van Gaza minder water dan ze nodig hebben om te overleven.
"Zonder veilig water zullen de komende dagen nog veel meer kinderen sterven door ontbering en ziekten", aldus Catherine Russell, uitvoerend directeur van de VN-kinderorganisatie. "Kinderen en hun gezinnen zijn aangewezen op water uit onveilige bronnen die sterk verzilt of vervuild zijn."
In Rafah, waar honderdduizenden mensen verblijven (van wie de helft naar schatting kinderen), bevinden de water- en sanitaire voorzieningen zich "in een uiterst kritieke toestand", zegt Russell. De waterproblemen hebben volgens haar al geleid tot twintig keer zoveel gevallen van diarree bij kinderen onder de vijf jaar als normaal.
'Hamas-leider Haniyeh naar Caïro'
Hamas-leider Ismail Haniyeh gaat vandaag naar Caïro om over een nieuwe deal te praten rond de vrijlating van gijzelaars in Gaza, meldt het Franse persbureau AFP. Palestijnse bronnen hadden eerder tegen de Israëlische krant Haaretz gezegd dat een zware Hamas-delegatie naar de Egyptische hoofdstad zou gaan om over een staakt-het-vuren te praten.
Islamitische Jihad laat beelden van gijzelaars zien
De al Quds Brigades, de gewapende tak van de Islamitische Jihad, hebben videobeelden vrijgegeven van twee Israëlische gegijzelden.
Gadi Mozes (79) en Elad Katzir (47) werden op 7 oktober ontvoerd vanuit de plaats Nir Oz, ten oosten van de Gazastrook. De vrouw van Mozes werd gedood bij de aanval door Hamas. De moeder van Katzir werd vorige maand vrijgelaten. Zijn vader is gedood.
Britse minister Cameron naar Jordanië en Egypte
De Britse minister van Buitenlandse Zaken (en oud-premier) David Cameron reist deze week naar Jordanië en Egypte om aan te dringen op een langdurig staakt-het-vuren en humanitaire hulp voor Gaza.
Het is het tweede bezoek aan de regio als minister. Hij wil ook "helpen bij pogingen om alle gijzelaars vrij te krijgen, meer hulp naar Gaza te brengen en een einde te maken aan de raketaanvallen op Israël door Hamas."
In Jordanië zal Cameron zijn ambtgenoot Ayman Safadi ontmoeten. In Egypte gaat hij naar Al Arish, bij de grens met Gaza, om te zien hoe Britse hulp naar de Palestijnse bewoners wordt gebracht.
Stemming in Veiligheidsraad over wapenstilstand weer uitgesteld
De stemming in de VN-Veiligheidsraad over een staakt-het-vuren in de Gazastrook dinsdagavond opnieuw uitgesteld. Net als maandag kwamen de leden er niet uit. Vandaag wordt er verder gepraat over de tekst van de resolutie.
De Veiligheidsraad lijkt er alles aan te willen doen om een nieuw Amerikaans veto te voorkomen. De Verenigde Staten stemden tegen bij twee eerdere pogingen om op te roepen tot een humanitair staakt-het-vuren. De VS gelden als de grootste bondgenoot van Israël en zeggen Hamas niet in de kaart te willen spelen met een wapenstilstand.
De Verenigde Arabische Emiraten hebben een resolutie opgesteld om op te roepen tot een staakt-het-vuren. De Amerikanen zeggen dat ze gezamenlijk proberen om tot de juiste tekst te komen. Washington wil van een wapenstilstand niets weten en spreekt liever van een gevechtspauze. Een bestand zou dus tijdelijk moeten zijn.
Welkom
We beginnen een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.