Israël 'klaar voor nieuwe humanitaire pauze' voor vrijlating gijzelaars
Gazanen zeggen te zijn geslagen en geblinddoekt in Israëlische cel
Zeven Palestijnse mannen uit Gaza zouden zijn meegenomen naar Israël en daar een maand zijn vastgehouden. Op 14 december werden ze naar eigen zeggen vrijgelaten bij de grenspost Kerem Shalom. De mannen zeggen tegen een verslaggever van de BBC dat ze tijdens ondervragingen werden geblinddoekt, vastgebonden en geslagen. Ook zou er op hen zijn gespuugd. "Ze hadden geen respect voor ons", zegt een van hen.
Een andere man werd gevraagd om uit te zoeken waar Hamas zich schuilhield en waar de Israëlische gijzelaars zaten. Toen hij daar niet op kon antwoorden, werd hij door zijn been geschoten. Later zouden ze het been van de man hebben geamputeerd.
Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat zij mensen vasthouden die "verdacht worden van terrorisme", maar gaf geen details over waarom deze mannen werden vastgehouden. Daarnaast zeggen ze niet genoeg informatie te hebben om deze gebeurtenissen te onderzoeken.
VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen over staakt-het-vuren in de Gazastrook
De VN-Veiligheidsraad is opnieuw bijeen om te praten over een staakt-het-vuren in de Gazastrook.
Eigenlijk zou de stemming gisteren plaatsvinden, maar de betrokken diplomaten stelden de stemming uit. Dit deden ze omdat ze meer tijd nodig hadden om de Verenigde Staten ervan te weerhouden een veto uit te spreken. Eerdere resoluties in de Veiligheidsraad over de oorlog tussen Israël en Hamas werden getroffen door een Amerikaans veto.
Het is niet duidelijk of de Verenigde Staten hun veto zullen gebruiken tijdens de stemming. Anderhalve week geleden stemden de Verenigde Staten nog tegen een resolutie die had moeten oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.
De oproep van de resolutie wordt misschien verzwakt van het "staken van de vijandelijkheden" tot een oproep tot "opschorting van de vijandelijkheden" om de steun van de Verenigde Staten te krijgen, schrijft persbureau AP op basis van anonieme betrokken diplomaten.
Uitgeprocedeerde Palestijnse asielzoekers mogen voorlopig blijven
Asielzoekers uit de Palestijnse Gebieden die geen asiel krijgen in Nederland en uitgeprocedeerd zijn, mogen de komende zes maanden wachten op hun vertrek, schrijft demissionair staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.
Onder normale omstandigheden is een terugkeer naar Gaza of de Westelijke Jordaanoever in de praktijk al vrijwel onmogelijk, schrijft de staatssecretaris. "Onder de huidige omstandigheden is het simpelweg niet mogelijk om terugkeer te organiseren."
Hoofd ziekenhuis in Gaza tijdens ondervraging: 'sommige medewerkers horen bij Hamas'
Het Israëlische leger heeft een video vrijgegeven waarin het hoofd van het Kamal Adwan-ziekenhuis, Ahmad Kahalot, in Gaza ondervraagd wordt door de Israëlische veiligheidsdienst. Kahalot vertelt daarin dat Hamas de ziekenhuizen gebruikt als schuilplaats. Ook zegt hij zestien mensen te kennen die in het ziekenhuis werkten, maar tegelijkertijd deel uitmaken van Hamas. "Hun positie is arts, verpleegkundige of paramedici of griffier", zegt Kahalot in de video. Daarnaast zouden ze militaire posities bekleden bij de Qassam-brigades, de gewapende tak van Hamas, zegt Kahalot.
Volgens Kahalot verstopten Hamasleden zich in het ziekenhuis en gebruikten meerdere ruimtes als kantoor. Ook zou Hamas gebruik hebben gemaakt van een privéambulance en geweigerd hebben gewonden te vervoeren.
Afgelopen weekend sprak Nieuwszender Al Jazeera met ooggetuigen die meldden dat het leger een groot deel van het ziekenhuis vernietigd heeft. Het Israëlische leger zei zaterdag dat alle activiteiten bij het ziekenhuis waren afgerond en dat het leger in een aantal dagen tachtig militanten gevangen had genomen. Kahalot werd op 12 december gevangen genomen, volgens het Israëlische leger.
Het is niet duidelijk hoe de verklaring van Kahalot tijdens de ondervraging tot stand is gekomen.
Israëlische president Herzog: Israël klaar voor nieuwe humanitaire pauze
Israël is klaar voor een nieuwe humanitaire gevechtspauze om de vrijlating van meer gijzelaars mogelijk te maken. Dat heeft de Israëlische president Herzog gezegd tijdens een bijeenkomst met tientallen ambassadeurs. Volgens Herzog ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de Hamasleiding.
Een hooggeplaatste Hamasfunctionaris schrijft in een statement dat Hamas onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars afwijst zolang de oorlog voortduurt, maar openstaat voor elk initiatief dat de oorlog beëindigt.
Vorige maand was er een tijdelijke gevechtspauze van zeven dagen. Tijdens die gevechtspauze werden dagelijks Palestijnse gevangenen en Israëlische gijzelaars uitgeruild. Op 1 december werd de oorlog in Gaza hervat.
Militairen geschorst die eigen wangedrag filmden tussen Palestijnse gevangenen
Het Israëlische leger heeft een groep militairen geschorst nadat een video van hun wangedrag was opgedoken op sociale media. Op de beelden die de militairen zelf maakten is te zien hoe ze grappend en rokend tussen geblinddoekte Palestijnen zitten. De video zou zijn opgenomen rond een inval in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever.
De militairen praten onderling over hun verlangens, die variëren van een douche tot seks op het strand van Gaza. De video is in enkele dagen tijd miljoenen keren bekeken en leidde wereldwijd tot ophef.
"Het gedrag van de militairen in de video is betreurenswaardig en staat in schril contrast met de waarden van het Israëlische leger", zei een woordvoerder tegen persbureau AP.
Schade en doden in Rafah na Israëlische luchtaanvallen
De nasleep van de nachtelijke Israëlische bombardementen op de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Palestijnen in Rafah begraven vanochtend de doden.
Tot nu toe ruim 2.800 gewonde Israëlische militairen behandeld
Israël zegt dat sinds het uitbreken van de oorlog ruim 2800 militairen zijn behandeld in rehabilitatiecentra en ziekenhuizen. Drie procent van hen raakte zwaargewond en 18 procent kampt met geestelijke gezondheidsproblemen en een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Houthi-rebellen vinden internationaal optreden op Rode Zee 'onnodig'
Houthi-leider Mohammed Abdulsalam noemt de nieuwe missie waarbij landen gezamenlijk de scheepvaart op de Rode Zee gaan beschermen "onnodig".
Volgens Abdulsalam is de zee veilig, behalve voor Israëlische schepen of schepen op weg naar Israël.
Verschillende landen gaan gezamenlijk patrouilleren op de Rode Zee. Houthi-rebellen hebben daar schepen aangevallen met drones en raketten. Dit deden ze naar eigen zeggen omdat de schepen een link hadden met Israël. De Houthi's hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen in de Gazastrook en zeggen met de aanvallen humanitaire hulp af te willen dwingen.
Meerdere rederijen besloten om de Rode Zee te mijden, wat grote gevolgen heeft voor de internationale handel. De roep om internationaal ingrijpen nam toe, waarna de nieuwe missie tot stand kwam onder leiding van de Verenigde Staten. Nederland doet ook mee en gaat stafofficieren leveren, zei demissionair defensieminister Ollongren.
'Zeker 20 doden door bombardementen op Rafah'
Bij Israëlische bombardementen vannacht op de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook zijn zeker 20 mensen om het leven gekomen, zegt het Palestijnse ministerie van gezondheid.
Rafah is een van de weinige plekken in Gaza waar Palestijnen volgens het Israëlische leger nog veilig zouden moeten zijn. Veel mensen zijn ernaartoe gevlucht waardoor de opvanglocaties uitpuilen. Volgens VN-organisatie UNWRA verblijven er gemiddeld 12.000 mensen op één schuilplek, Vier keer meer dan UNRWA verantwoord vindt. Ook moet elk toilet worden gedeeld met gemiddeld 485 anderen.
Nederland levert officieren voor internationale missie op Rode Zee
Nederland gaat stafofficieren leveren die gaan helpen bij het plannen en uitvoeren van patrouilles op de Rode Zee. Dat zegt demissionair defensieminister Ollongren. Onder leiding van de Verenigde Staten gaan landen gezamenlijk patrouilleren om een vrije doorvaart voor commerciële schepen te waarborgen.
De roep om internationaal optreden in de Rode Zee nam de afgelopen tijd toe nadat Houthi-rebellen schepen op de Rode Zee met drones en raketten hadden aangevallen. De rebellen doen dat naar eigen zeggen "uit solidariteit met het Palestijnse volk". De belaagde schepen hadden volgens de Houthi's een link met Israël.
Meerdere grote rederijen besloten om de Rode Zee voorlopig te mijden. Door de aanvallen kan ook het Suezkanaal niet worden gebruikt, waardoor er wordt omgevaren via Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.
"Dat kunnen we niet tolereren", zegt Ollongren. "Wij vinden als land een vrije doorvaart heel belangrijk, ook voor de economie."
Om ervoor te zorgen dat schepen niet meer kunnen worden belaagd, gaan landen gezamenlijk patrouilleren. De Verenigde Staten leiden de missie, waaraan ook het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Spanje, Bahrein en de Seychellen meedoen.
Sommige landen sturen schepen met luchtverdediging die raketten kunnen onderscheppen. Andere landen leveren personeel, waaronder Nederland. "Tot nu toe gaat het dus om stafofficieren", aldus Ollongren. "Maar we hebben wel toegezegd om te onderzoeken of we op termijn ook schepen zouden kunnen leveren."
Twee Israëlische militairen omgekomen in Gaza
Het Israëlische leger meldt dat gisteren twee militairen zijn omgekomen bij gevechten in het noorden van de Gazastrook. Het gaat om de 24-jarige kapitein Rotem Yoseff en de 31-jarige sergeant Daniel Yacov Ben Harosh. Twee andere militairen raakten zwaargewond.
Israël bestookt Syrië na beschietingen
Het leger van Israël zegt dat het doelen in Syrië heeft aangevallen nadat het vanuit dat land was bestookt met raketten. De projectielen uit Syrië kwamen volgens Israël neer in open terrein.
Israël zegt dat het de bron van de raketten onder vuur heeft genomen en ook een positie van het Syrische leger. Niet bekend is of daarbij mensen zijn gedood.
Het leger plaatste een kort filmpje op X van de aanval:
Veiligheidsraad stelt stemming uit
De VN-Veiligheidsraad heeft een stemming over een staakt-het-vuren in de Gazastrook uitgesteld tot dinsdagochtend, Amerikaanse tijd. De stemming stond voor maandag op het programma, maar betrokken diplomaten hebben langer de tijd nodig om te proberen de Verenigde Staten ervan te weerhouden een veto uit te spreken.
Eerdere resoluties in de V-raad over de oorlog tussen Israël en Hamas werden getroffen door een Amerikaans veto. Bij een stemming eerder deze maand vond de VS dat in de tekst van de resolutie bijvoorbeeld de terreuraanval van Hamas niet voldoende werd veroordeeld.
Het doel van de resolutie is dat er humanitaire hulp aan Gaza kan worden geleverd. Volgens het Amerikaanse persbureau AP zal de tekst, die door Arabische landen is opgesteld, niet meer spreken van een duurzaam staakt-het-vuren, maar van een gevechtspauze. Dit zou de Amerikanen tegemoet moeten komen.
Welkom
Welkom in het liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas van dinsdag 19 december. Het blog van gisteren kan je hier teruglezen.