De Iraanse president Raisi op een conferentie in Teheran over de oorlog in Gaza
NOS NieuwsAangepast

Iran executeert vier mensen die volgens regime link hadden met Israëlische inlichtingendienst

Iran zegt vier aan de Israëlische inlichtingendienst Mossad gelieerde mensen te hebben geëxecuteerd. De vier zouden "acties hebben ondernomen tegen de veiligheid van het land", meldt het bij de rechterlijke macht aangesloten persbureau Mizan.

"Vier leden van een sabotageteam dat banden heeft met het zionistische regime en die onder leiding van Mossad-officieren uitgebreide acties hadden ondernomen tegen de veiligheid van het land, zijn vanochtend geëxecuteerd na juridische procedures", schrijft Mizan.

De executies waren in een gevangenis in het westen van Iran. Volgens de Koerdische mensenrechtenorganisatie Hengaw zijn de terechtgestelden Iraanse Koerden.

De groep bestond uit drie mannen en een vrouw. Het staatspersbureau IRNA publiceerde een video waarin te zien zou zijn hoe de mannen bekennen dat ze samenzweren met een Mossad-agent in Turkije. Ze verklaren dat ze ingeschakeld waren voor onder meer ontvoeringen en brandstichtingen.

Aartsvijanden

Iran executeerde eerder deze maand ook al een andere man die was veroordeeld voor het werken voor de Mossad. Israël en Iran zijn verwikkeld in een slepend conflict dat wordt omschreven als een schaduwoorlog. De Iraanse autoriteiten zeggen dat Israël achter sabotageacties en liquidaties zit die het Iraanse nucleaire programma moeten ondermijnen.

Israël en Iran zijn al jarenlang aartsvijanden. Iran steunt Hamas sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas, al ontkent het land betrokken te zijn geweest bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Ook steunt Iran andere tegenstanders van Israël in onder meer Libanon en Syrië.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is Iran een van de landen die de meeste executies uitvoeren. In 2022 werd er zeker 576 keer de doodstraf voltrokken. Alleen van China is bekend dat het daar vaker gebeurt.

Het aantal executies in Iran is vorig jaar flink opgelopen omdat het regime met harde hand de anti-regeringsprotesten de kop in wilde drukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl