NOS Nieuws

Israëlische minister dreigt Hezbollah met 'totale oorlog'

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz dreigt met een totale oorlog tegen Hezbollah in Libanon. "We komen heel dichtbij het moment waarop we besluiten de spelregels tegen Hezbollah en Libanon te veranderen", schrijft Katz op X. "In een totale oorlog zal Hezbollah worden vernietigd en zal Libanon zwaar worden verslagen."

Katz reageert op een dreigement van Hezbollah tegen Israël. De Libanese militie verspreidde vandaag een video waarop beelden zijn te zien die boven de Israëlische havenstad Haifa zijn gemaakt. De binnenstad, het vliegveld, de haven en een aantal militaire installaties zijn te herkennen. Wanneer de beelden zijn gemaakt is niet bekend, maar kennelijk was Hezbollah in staat dat ongehinderd te doen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz

Ook het Israëlische leger heeft gereageerd en zegt een aanvalsplan te hebben. "Plannen voor een offensief in Libanon zijn goedgekeurd en we hebben meer troepen klaarstaan", zegt het leger in een verklaring.

Twee dagen geleden zei legerwoordvoerder Daniel Hagari al dat "de toenemende agressie van Hezbollah verwoestende gevolgen kan hebben voor Libanon". Hij zei erbij: "Israël is verplicht Israëliërs te verdedigen. We zullen aan die verplichting voldoen."

Hezbollah is heer en meester in het zuiden van Libanon en een bondgenoot van Hamas. Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog bestoken Hezbollah en het Israëlische leger elkaar. Aan beide kanten van de grens zijn slachtoffers gevallen, tienduizenden mensen hebben hun woningen moeten verlaten.

De afgelopen weken namen de beschietingen in intensiteit toe. De Gaza-oorlog dreigt daardoor tot een regionaal conflict uit te groeien. De Amerikaanse diplomaat Amos Hochstein reist rond in het Midden-Oosten in een poging om verdere escalatie te voorkomen.

Katz schrijft in zijn bericht op X dat ook Israël bij een oorlog tegen Hezbollah een prijs zal betalen. "Maar met een sterke en verenigde natie, en met de kracht van het Israëlische leger, zullen we de veiligheid voor de inwoners van het noorden herstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl