Een ondervoed meisje in de Gazastrook in het ziekenhuis in Deir Al-Balah
NOS Nieuws

VN-voedselwaakhond: kans op hongersnood in Gaza hoog, situatie catastrofaal

Het risico op hongersnood is nog altijd hoog in de hele Gazastrook, schrijft de VN-voedselwaakhond IPC in een nieuw rapport dat vooruitblikt op de komende drie maanden. De organisatie noemt de situatie in Gaza catastrofaal.

Het IPC hanteert vijf categorieën van voedselonzekerheid. Ongeveer 96 procent van de bevolking bevindt zich in een van de drie hoogste categorieën. Bijna een kwart van de bevolking, zo'n half miljoen mensen, zit op het ernstigste, catastrofale niveau van voedselonzekerheid.

Het IPC had in het vorige rapport, in maart, voorspeld dat er op dit moment sprake zou zijn van hongersnood in het gebied, maar de huidige gegevens wijzen er niet op dat dat ook zo is. Sindsdien zijn er namelijk een aantal dingen veranderd, zegt de organisatie. In april en mei werden er bijvoorbeeld meer hulpgoederen toegelaten in het noorden van Gaza.

'Geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid'

Maar door de voortdurende gevechten en de beperkte toegang voor hulporganisaties blijft het risico op hongersnood dus wel hoog, zegt het IPC. "De waarschijnlijke verbetering mag geen ruimte bieden voor zelfgenoegzaamheid over een verminderd risico op hongersnood." Doordat er al maandenlang te weinig voedsel is, blijft het risico net zo hoog als de afgelopen maanden.

Of het label 'hongersnood' nu wel of niet wordt gegeven "verandert niets aan het feit dat er op dit moment zonder twijfel sprake is van extreem menselijk lijden in de Gazastrook", schrijft het IPC. "En aan de onmiddellijke humanitaire noodzaak om dit burgerleed aan te pakken door volledige, veilige ongehinderde en aanhoudende humanitaire toegang tot de Gazastrook."

Slechts 23 van de 44 geplande humanitaire hulpmissies werden begin juni gefaciliteerd door Israël, citeert het IPC VN-hulporganisatie OCHA. In een aantal gevallen werd de toegang geweigerd of verhinderd door gevechten of urenlange vertraging door het Israëlische leger bij grensovergangen.

Afname hulpleveringen zuiden

In het zuiden van Gaza is de aanvoer van goederen flink afgenomen sinds het Israëlische leger vorige maand de grensovergang bij Rafah bezette en de stad binnentrok. Bovendien is het aantal vrachtwagens met hulpgoederen nog altijd veel lager dan voor het uitbreken van de oorlog. Voor oktober kwamen er dagelijks ruim 500 vrachtwagens per dag de enclave binnen.

Hieronder is het aantal vrachtwagens met hulpgoederen dat Gaza binnenkomt weergegeven:

Hoewel de officiële drempel voor hongersnood op dit moment niet is overschreden, kan dit wel elk moment gebeuren, zegt de IPC. De beschikbaarheid en toegang tot voedsel en basisvoorzieningen is erg wisselend, wat ervoor zorgt dat de bevolking erg kwetsbaar is.

Vooral kinderen lopen daarbij een groot gevaar. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat zeker 32 kinderen de afgelopen maanden zijn overleden door ondervoeding. Duizenden kinderen zijn ondervoed en hebben dringend medische hulp en voeding nodig.

Bekijk hieronder de beelden die een lokale journalist onlangs in een ziekenhuis in Gaza maakte voor de NOS:

Honger in Gaza: voor deze kinderen is er een tekort aan alles

Het IPC-rapport kwam later dan verwacht. De toegang tot het gebied is erg beperkt, wat het onderzoek ernstig dwarsboomde, zegt de VN-organisatie.

Israël weigert om onderzoekers binnen te laten in Gaza en door de chaos is het voor hulpverleners steeds moeilijker om zicht te krijgen en houden op de humanitaire situatie.

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) bepaalde eind vorige maand in een tussenvonnis dat Israël er alles aan moet doen om de burgerbevolking van Gaza te beschermen en humanitaire hulp toe te laten.

Ook moet Israël van de rechters onafhankelijke experts toelaten in Rafah voor onderzoek, zodat mogelijk bewijs niet verloren gaat. Het ICJ kan naleving van het vonnis niet afdwingen.

'Haast is geboden'

Hulporganisatie Save the Children beaamt het beeld dat het IPC-rapport schetst. "In de afgelopen vijf weken zijn alleen al in één kliniek veertig zeer zwaar ondervoede kinderen binnengebracht", zegt teamleider Rachel Cummings vanuit Gaza. "Dit weekend kwam een moeder van 38 jaar binnen die nog maar 37 kilo woog."

Cummings benadrukt dat haast geboden is. "Voor kinderen die zwaar ondervoed zijn, is het een kwestie van dagen voordat ze overlijden. Zeker als ze ook nog eens diarree, geelzucht of een zware verkoudheid hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl