NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

OMT-lid somber over einde lockdown • Kamer wijst plan voor leeftijdselectie op IC’s af

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Onduidelijkheid over levering extra Pfizer-vaccins.
 • Duitsland drie weken langer in lockdown.
 • De Jonge denkt niet aan opstappen.
Liveblog gesloten
 • Kritische Kamer uiteindelijk achter vaccinatieplannen kabinet

  Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) kregen flink wat kritiek in een Kamerdebat over het vaccinatiebeleid. Maar de meeste partijen schaarden zich toch achter de plannen. Lees (en kijk) in onderstaand bericht meer over het verloop van het debat.

 • Wetenschappers kijken of doses Moderna-vaccin gehalveerd kunnen worden

  Amerikaanse gezondheidsautoriteiten onderzoeken samen met farmaceut Moderna of het vaccin van deze producent bij een halvering van een dosis ook werkt. Als dat zo is, verdubbelt het aantal beschikbare vaccins, schrijft The New York Times. Dat zou een opsteker zijn, gezien het tekort aan vaccins in de VS, waar het aantal besmettingen boven de 21 miljoen is gestegen.

  Het hoofd van het Amerikaanse vaccinatieprogramma zei zondag in een tv-programma dat toediening van een halve dosis van het Moderna-vaccin bij testpersonen in de leeftijdsgroep 18 tot 55 jaar exact dezelfde immuunreactie opriep als bij mensen die de voorgeschreven dosis hadden gekregen.

  Om de vaccinaties te halveren, is toestemming van de FDA nodig, maar deze toezichthouder wil daar nog niet aan. Het ging om een relatief kleine groep testpersonen en het feit dat de immuunreactie hetzelfde was, betekent volgens regeringsadviseur Fauci nog niet dat het vaccin bij halvering net zo effectief zal zijn. Om daarachter te komen, is meer onderzoek nodig.

 • OMT-lid ziet geen snel einde van de lockdown

  Arts-microbioloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten rekent er niet op dat de lockdown snel voorbij zal zijn. "Het reproductiegetal (R) zit op dit moment rond de 1", zei hij in Nieuwsuur. "Dat betekent dat de besmettelijkheid maar heel weinig daalt. Anders dan in het voorjaar, toen we het aantal besmettingen net zo snel zagen dalen als het eerst was gestegen. We hebben op dit moment geen alternatieven."

  Het RIVM en premier Rutte lieten zich vandaag in gelijke bewoordingen uit. Het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners blijft met ruim 300 onverminderd hoog, terwijl dat aantal juist omlaag moet voor een versoepeling van de lockdownmaatregelen.

  Bonten denkt niet dat vaccineren op korte termijn verlichting kan geven. Van de bevolking moet 30 tot 40 procent gevaccineerd zijn voordat de besmettingscijfers structureel gaan dalen, zei hij. Het zal nog maanden duren voor het zover is.

  Het kabinet beslist vermoedelijk pas aan het eind van de week of de lockdown wordt verlengd. Het wachten is op een advies van het OMT over de rol van jongeren en kinderen bij de verspreiding van het virus, nu een nieuwe mutatie ervan rondgaat.

 • Uitreiking Grammy's uitgesteld tot in maart

  De uitreiking van de Grammy Awards die op 31 januari in Los Angeles zou plaatsvinden, is uitgesteld tot maart. De datum is nog niet bekend.

  Los Angeles is het epicentrum van de corona-uitbraak in Californië. Meer dan 10.000 inwoners van Los Angeles County zijn aan de gevolgen van een besmetting overleden, 40 procent van alle corona-doden in Californië. Gemiddeld komen er per uur zes sterfgevallen bij. De autoriteiten zijn bang dat het aantal besmettingen verder oploopt nu Kerstmis en Oud en Nieuw achter de rug zijn.

  De uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen wordt gepresenteerd door Trevor Noah van The Daily Show. Zangeres Beyoncé is negen keer genomineerd voor een prijs. Andere genomineerden zijn onder meer Taylor Swift, Billie Eilish, Harry Styles en The Strokes.

 • Kamer wil geen verbod op leeftijdselectie op IC's

  De Tweede Kamer wil toch geen verbod op leeftijdselectie bij een zogenoemde 'code zwart' op de intensive care. De regeringspartijen D66, VVD, ChristenUnie en zes oppositiepartijen keren zich tegen het plan van minister Van Ark voor Medische Zorg om leeftijdsselectie per wet te verbieden. Haar is gevraagd het plan in te trekken. Het is nog onduidelijk of ze dat doet.

  In een situatie van 'code zwart' is het zo druk op een IC dat er maar één patiënt opgenomen kan worden. Als twee vergelijkbare patiënten direct hulp nodig hebben, moet er een keuze worden gemaakt. Het kabinet vindt dat deze moeilijke keuze niet aan medici overgelaten moet worden. Na veel discussie is besloten dat in het uiterste geval geloot moet worden en er nooit gekozen mag worden voor de jongere patiënt.

  Artsen, specialisten en Kamerleden zijn het niet met het kabinet eens. Artsen en ethici stelden zelf een draaiboek op voor het geval de toestroom van coronapatiënten zo hoog is dat er te weinig IC-bedden zijn. Als er echt geen andere opties zijn, komen jongeren eerder aan de beurt.

 • Gezondheidsraad adviseert opnieuw ouderen eerst te vaccineren

  De Gezondheidsraad heeft het kabinet voor de derde keer geadviseerd om alles op alles te zetten om ouderen en kwetsbaren als eerste in te enten tegen het coronavirus. Dat gebeurde ook al op 19 november en 24 december. Bij deze groepen is met een vaccin de meeste gezondheidswinst te behalen, denkt de raad. Ze wil ten minste 90 procent van de beschikbare vaccins van farmaceuten Pfizer en Moderna gebruiken voor het vaccineren van ouderen.

  In de huidige vaccinatiestrategie van kabinet is de groep van 60 jaar en ouder in maart aan de beurt. Mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie kunnen in februari al een prik halen.

  Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de huidige strategie te verdedigen, omdat de 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie vooral met het vaccin van farmaceut AstraZeneca worden ingeënt. Bij ouderen wordt gewacht op voldoende leveringen van het Pfizer- en Moderna-vaccin, die mogelijk effectiever zijn bij ouderen.

  Daar komt bij dat verpleeghuizen, gehandicapten in instellingen en de intramurale GGZ-cliënten wel al in januari en februari aan bod komen. Daarmee staan de meest kwetsbaren vooraan in de vaccinatiestrategie van het kabinet.

 • NOC*NSF in gesprek met ministerie over vaccineren topsporters

  NOC*NSF heeft bij het ministerie van Volksgezondheid aan de bel getrokken over het vaccineren van topsporters. Andere landen zijn al bezig zijn met het vaccineren van atleten. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, vreest dat er daardoor een ongelijk speelveld ontstaat. "Dat zou ik heel ongewenst vinden."

  Hendriks benadrukt dat de topsport niet om voorrang vraagt, maar hij vindt het wel belangrijk om snel een route voor de komende maanden uit te stippelen. In Oost-Europese landen worden atleten al gevaccineerd met het oog op olympische kwalificatietoernooien.

  "Dat is de reden dat we toch aan de bel hebben getrokken de afgelopen week", zegt Hendriks. "Je moet je voorstellen dat Nederlandse teams de komende maanden kwalificatietoernooien moeten spelen en dat ze te maken krijgen met teams die al volledig gevaccineerd zijn. Wetende dat je van het toernooi wordt uitgesloten bij twee positieve gevallen, dan ontstaat er echt een ongelijk speelveld. Dat vind ik in de topsport echt niet gewenst."

  NOC*NSF heeft al gesprekken met het ministerie gevoerd, maar concrete afspraken zijn er nog niet.

 • Utrechtse prikkers krijgen laatste instructies en oefenen op spons

  In een zalencentrum in Houten hebben 25 GGD-medewerkers een fysieke training gekregen om vanaf vrijdag coronavaccins van farmaceut Pfizer te injecteren. Ze hadden op de computer al een training achter de rug. Vandaag konden ze vragen stellen en oefenen met een nepvaccin op een om een arm gebonden spons.

  "Vaccineren is voor mij eigenlijk een dagelijks iets, maar werken met dit vaccin en de manier van klaarmaken is nieuw", zegt jeugdverpleegkundige Harmke van Doorn. Opleider Carla Rozendaal doet voor hoe de optreknaald en opzetspuit op elkaar gezet moeten worden. Ze doet er oplosvloeistof in, tikt de lucht eruit en doet de naald in het flacon. "Dan tien keer zwenken. Zo. Je mag er niet mee schudden."

  In het zalencentrum wordt vrijdagochtend de eerste echte prik in de regio Utrecht gezet. Landelijk gaan 350 tot 400 prikkers aan de slag op 25 locaties. De eerste prik wordt morgen in Veghel gezet.

  Vanuit een opslagbedrijf voor medicijnen in Oss vertrok het eerste doosje met 195 flesjes coronavaccin naar de priklokatie in Veghel:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste coronavaccins vervoerd naar priklocatie
 • Onduidelijkheid over levering extra Pfizer-vaccins aan Nederland

  De extra bestelde Pfizer-vaccins voor Nederland worden niet in maart geleverd, maar waarschijnlijk pas na juni. Dat zeggen bronnen binnen de Europese Commissie tegen de NOS.

  In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister De Jonge gisteren nog dat in het eerste kwartaal een half miljoen extra Pfizer-vaccins naar Nederland zullen komen en in het tweede kwartaal nog eens 1,5 miljoen. Het ministerie zegt dit leveringsschema te hebben overgenomen van de Europese Commissie, maar daar gaan ze dus uit van een veel later tijdstip.

  Ook Pfizer zei gisteren tegen de NOS dat de extra vaccins pas in juni komen. Vandaag liet het bedrijf weten dat dat een misverstand was en dat april ook kan, een maand later dus dan het ministerie aan de Kamer beloofde.

 • Vlucht jonge Nederlandse virusdrager uit Zwitserland mislukt

  In Zürich is een Nederlands meisje opgepakt toen ze met een vals negatief coronatestresultaat naar Nederland probeerde te vluchten. Het 17-jarige meisje was kort daarvoor in het kanton Wallis positief getest en had van de autoriteiten opdracht gekregen in isolatie te gaan.

  Daar had ze geen zin in en ze besloot met een vervalste testuitslag naar een vliegveld te gaan om een vlucht naar Amsterdam te nemen. De autoriteiten in het dorp waar zij verbleef, merkten dat ze verdwenen was en waarschuwden de politie. Die pakte haar op kort voordat ze aan boord wilde gaan.

  Het meisje is met een ambulance teruggebracht naar Wallis. Ze wordt vervolgd voor het overtreden van de epidemiewetgeving en vervalsen van documenten.

 • Belgische corona-app aangesloten bij Europees netwerk

  De Belgische corona-app Coronalert is aangesloten op het Europese netwerk van corona-apps. Dat betekent dat Belgen ook een melding krijgen als ze elders in Europa lang bij iemand in de buurt zijn geweest die het virus bij zich draagt. Als het goed is, werkt de Nederlandse CoronaMelder nu ook in België.

  Gebruikers van de Coronalert kregen vandaag een melding daarover. Daarin stond ook dat 2,3 miljoen Belgen de app hebben gedownload.

  De Coronalert werd gelanceerd in september. VRT Nieuws meldde net voor Kerstmis dat zo'n 4 procent van de mensen die besmet waren geraakt de app in gebruik hadden. Het lage aantal was deels te verklaren uit kinderziektes waar gebruikers tegenaan liepen.

 • Eerste vaccin in Nederland voor zorgmedewerker Sanna Elkadiri

  De eerste zorgmedewerker die morgen wordt ingeënt is Sanna Elkadiri van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) in Boxtel. Zij en haar collega's krijgen hun prik in Veghel.

  "Toen ik zaterdag werd benaderd, heb ik wel even moeten nadenken", zegt ze in een interview met de NOS. "Ik doe het uiteindelijk met name voor mezelf, maar ook voor de boodschap naar buiten: laat je vaccineren zodat we straks terug kunnen naar een normale samenleving." Het interview is vanavond te zien De avond van de vaccinatie, een programma van de NOS over de vaccinatiecampagne. De uitzending begint om 20.35 uur en is te volgen op NPO 1, NPO Start, via onze site en app en via de sociale media van de NOS.

  Elkadiri werkt met dementerenden. Ze haalt de vaccinatie voor zichzelf, maar vindt ook dat ze het voor haar cliënten moet doen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zij krijgt morgen als eerste in Nederland een coronavaccin
 • Duitsland drie weken langer in lockdown, maatregelen aangescherpt

  Duitsland verlengt zoals verwacht de lockdown met ten minste drie weken tot 31 januari. In die periode gelden strengere maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Zo mogen bewoners van gebieden waar het aantal besmettingen hoog is niet verder dan 15 kilometer van hun woonplaats reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Dat geldt voor meer dan zeventig regio's.

  De besluiten zijn door bondskanselier Merkel bekendgemaakt. "We vragen alle burgers hun contacten tot het absolute minimum te beperken", zei ze. Ze deed een beroep op bedrijven om kantoorpersoneel zo veel mogelijk thuis te laten werken. Scholen blijven dicht tot 31 januari. Winkels en restaurants waren al dicht.

  Merkel reageerde ook op kritiek dat de inkoop van vaccins door de Europese Unie niet goed is verlopen. Het plan om met alle EU-lidstaten samen in te kopen was een goed plan, zei ze.

  Duitsland besloot vorige maand scholen, cafés, restaurants en niet-essentiële bedrijven en winkels te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, in elk geval tot 10 januari. De verwachting was al dat de maatregelen zouden worden verlengd en aangescherpt, maar sommige deelstaten wilden minder ver gaan dan Merkel.

 • 1,3 miljoen Britten gevaccineerd

  Tot nu toe hebben 1,3 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk een vaccin gekregen, waarvan 1,1 miljoen in Engeland. Dat heeft premier Johnson gezegd in een persconferentie.

  Hij is tevreden met de vaccinatiestrategie zoals die nu verloopt. Bijna 1 op de 4 Britten boven de 80 jaar heeft het vaccin gekregen. Gezien de sterftecijfers in die leeftijdscategorie zegt de premier blij te zijn dat die groep nu aan de beurt is. "We willen elke seconde van deze lockdown gebruiken om ouderen en kwetsbaren te beschermen. Om deze crisis te eindigen."

  Johnson denkt dat er 15 februari begonnen kan worden met het vaccineren van andere groepen die een hoge prioriteit hebben, zoals 70-plussers en mensen die om medische redenen kwetsbaar zijn.

  Volgens de adviseurs van de Britse overheid is het aantal besmettingen in de twee laatste weken van 2020 met 70 procent gestegen. In Engeland zou 1 op de 50 inwoners besmet zijn met het virus.

 • Thema-uitzending NOS over vaccinatiecampagne

  De NOS zendt vanavond een tv-programma uit over de vaccinatiecampagne die morgen begint. Avond van de vaccinatie is vanaf 20.35 uur te volgen op NPO 1, NPO Start, NOS.nl, de NOS-app, het NOS-Facebookaccount en via het YouTube-kanaal van de NOS. NPO Nieuws zendt het programma uit met een gebarentolk.

  Te gast zijn vertegenwoordigers van onder andere de Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD; mensen die verantwoordelijk zijn voor wie, wanneer en waarmee zal worden ingeënt. Ook wordt geschakeld met een covid-afdeling van een ziekenhuis voor een gesprek met ervaringsdeskundigen: patiënten en verpleegkundigen.

  Verder zijn Nederlandse onderzoekers te zien die meedoen aan een internationaal onderzoek naar de werking van een vaccin en is er livecontact met de locatie in Veghel waar morgen de eerste Nederlandse prik wordt toegediend.

  In Veghel werd vandaag hard gewerkt om de priklocatie gereed te krijgen NOS/ Kysia Hekster