Premier Rutte op weg naar het debat over het vaccinatiebeleid
NOS NieuwsAangepast

Rutte somber over versoepeling lockdown, 'cijfers stemmen niet hoopvol'

Premier Rutte is niet optimistisch over een eind aan de huidige lockdown. "Als je naar de besmettingscijfers van nu kijkt stemt dat niet heel hoopvol over wat er kan na 19 januari", zei premier Rutte in een debat over het vaccinatiebeleid in de Tweede Kamer.

Hij denkt niet dat er gezien de cijfers de strenge coronaregels versoepeld kunnen worden. Maar het is te vroeg om dat te beoordelen, zei hij er ook nadrukkelijk bij. Het kabinet wacht nog op een advies van het Outbreak Management Team, dat begin volgende week naar buiten komt. Vervolgens gaat het kabinet bespreken wat er verder moet gebeuren.

Meer zichtbaar

De huidige lockdown is 14 december ingegaan. In een tv-toespraak vanuit het Torentje kondigde de premier onder meer de sluiting van niet-essentiële winkels, scholen en kinderopvang aan.

Het kabinet had gehoopt dat de besmettingscijfers daardoor naar beneden zouden gaan. Maar het RIVM meldde vanmiddag dat overtuigende effecten van de lockdown nog uitblijven. Dit weekend zouden de eerste effecten van de lockdown wat meer zichtbaar moeten zijn.

Rutte: cijfers stemmen niet heel hoopvol

Het kabinet wacht ook nog op OMT-advies een over de rol van jongeren en kinderen bij de verspreiding van het virus, nu een mutatie ervan rondgaat. Dat advies wordt maandag verwacht.

Scholen

Het kabinet kan nog niet zeggen of de scholen na 19 januari weer open kunnen. Premier Rutte zegt de wens de scholen weer te kunnen openen goed te begrijpen, maar het kabinet wacht eerst het OMT-advies af. "Als de scholen open zouden kunnen, eventueel met beperkingen, zullen we ook steeds het epidemiologische advies moeten blijven bekijken", aldus Rutte in het debat in de Tweede Kamer.

Donderdag liet het kabinet weten dat de scholen zeker niet eerder open kunnen dan 18 januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl