NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Engeland tot half februari in lockdown • 24.000 zorgverleners melden zich voor prik

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het kabinet werkt aan een verbod op leeftijdsselectie voor de intensive care.
 • De inentingen in Nederland beginnen twee dagen eerder.
 • RIVM: 6671 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds 9 december.
 • Minister De Jonge erkent dat de vaccinaties eerder hadden kunnen starten.
Liveblog gesloten
 • Amerikaanse toezichthouder FDA ook kritisch over langere wachttijd

  De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die voor de federale overheid toezicht houdt op de veiligheid van medicijnen, waarschuwt in een nieuwe verklaring voor experimenten met een langere wachtperiode tussen twee prikken, of het toedienen van een lagere dosis. "Dat is voorbarig, en wordt niet ondersteund door de beschikbare testresultaten. Als zulke veranderingen worden doorgezet, levert dat mogelijk een risico op voor de volksgezondheid."

  De aanbevolen wachtperiode tussen twee inentingen, brengt de FDA in herinnering, is 21 dagen voor het vaccin van Pfizer-BioNTech en 28 voor het vaccin van Moderna.

 • Bondsarts hoopt op snelle vaccinatie Olympische sporters

  De verschillende vaccins tegen corona beloven veel goeds voor de aankomende grote sporttoernooien, zegt bondsarts Cees-Rein van den Hoogenband van sportkoepel NOC*NSF in radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. Maar het risico is dat landen die nu snel hun topsporters inenten, een sportief voordeel hebben ten opzichte van landen die dat niet doen. "Ik weet van sommige landen die hun atleten zelfs al aan het vaccineren zíjn. Vooral in het Oostblok. En dat gebeurt vooral met het oog op de komende olympische kwalificatietoernooien."

  Een onwenselijke situatie, vindt Van den Hoogenband. "Er ontstaat zo een uneven playing field, om het in goed Nederlands te zeggen. Er gaan straks ploegen naar een olympisch kwalificatietoernooi die gevaccineerd zijn, terwijl er ook ploegen rondlopen die dat niet zijn en die bij twee of meer besmettingen uit het toernooi worden gewipt." Het Internationaal Olympisch Comité zou volgens hem moeten overwegen om desnoods zelf vaccins in te kopen.

 • Werk en onderwijs naast elkaar aan de keukentafel

  Op deze eerste schooldag van 2021 was het voor veel werkende ouders jongleren tussen de baas en de kinderen. De scholen houden in ieder geval nog twee weken de deuren dicht voor de meeste leerlingen. Behalve voor ouders is het ook een uitdaging voor leerkrachten en natuurlijk de kinderen zelf.

 • Premier League gaat vooralsnog door

 • Johnson: nieuwe variant 50 tot 70 procent besmettelijker

  De nieuwe variant van het coronavirus is volgens wetenschappers tussen de 50 en 70 procent besmettelijker, zei de Britse premier Johnson. De coronamutatie, bij ons bekend als de Britse variant, is de belangrijkste oorzaak van de nieuwste lockdown in Engeland. De huidige maatregelen zouden volgens Johnson hebben volstaan als er geen nieuwe variant zou zijn geweest.

  De Britse premier ging in de tweede helft van zijn toespraak in op de vaccinaties. Als die volgens plan verlopen en het aantal besmettingen en sterfgevallen afneemt, is het volgens Johnson mogelijk om halverwege februari de teugels te laten vieren.

  "Elke prik in onze armen valt uit in het nadeel van covid en in het voordeel van het Britse volk", zei Johnson. "Dankzij het wonder van de wetenschap is het einde van de crisis in zicht, en we weten precies hoe we daar gaan komen."

 • Johnson: Engeland tot half februari in lockdown

  Heel Engeland gaat tot zeker medio februari in lockdown, de derde sinds het begin van de pandemie. In een groot deel van het land was al een lockdown van kracht.

  De Britse premier Johnson kondigde de verscherpte maatregelen aan in een acht minuten durende televisietoespraak. Hij sprak van een kritiek punt, omdat het aantal besmettingen in het hele land snel toeneemt.

  Alle niet-essentiële winkels gaan dicht en restaurants mogen alleen open zijn voor afhalen. Scholen moeten vanaf morgen overschakelen op onderwijs op afstand. Ze blijven dicht tot 22 februari.

  In de Engelse ziekenhuizen liggen 30 procent meer coronapatiënten dan een week geleden. De druk op de zorg is sinds het begin van de pandemie niet zo groot geweest, zei de premier.

  Johnson zei verder dat hij gelooft dat het land de laatste fase ingaat van de strijd tegen corona.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boris Johnson: 'Hele land in lockdown vanwege nieuwe coronavariant'
 • 24.056 zorgmedewerkers melden zich op eerste dag voor vaccinatie

  Bij het speciale belcentrum van de GGD's hebben zich vandaag 24.056 zorgmedewerkers aangemeld voor een coronavaccin. Het gaat om mensen die werken in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg of de thuiszorg. Via hun werkgever hebben ze een uitnodiging gekregen om zich aan te melden.

  Met de zorgmedewerkers is een afspraak gemaakt voor een eerste en tweede injectie. Ze krijgen het Pfizer-vaccin toegediend en daarvan zijn twee prikken nodig, met drie weken tussentijd.

  De telefoonlijn van de GGD's ging vanochtend om 08.00 uur open. Dagelijks is het tot 20.00 uur mogelijk om een afspraak te maken bij een van de 2000 medewerkers van het belcentrum. Het vaccineren begint woensdag in Veghel.

 • Schots parlementslid opgepakt voor reizen met ov

  Een Schots parlementslid is gearresteerd voor reizen met het openbaar vervoer nadat ze positief was getest op corona. Ze wordt aangeklaagd voor verwijtbaar en roekeloos gedrag, laat de politie weten.

  Margaret Ferrier, lid van de Scottish National Party, was in september voor haar werk in Londen toen ze de positieve testuitslag kreeg. Volgens de regels had ze in isolatie gemoeten, maar Ferrier besloot toch met de trein naar Schotland te gaan, een reis van ruim 640 kilometer.

  Hoewel ze excuses heeft aangeboden besloot de SNP om Ferrier te schorsen. De Schotse premier en SNP-leider Sturgeon, die haar in een onbewaakt ogenblik "Margaret Covid" noemde, riep het parlementslid meerdere keren op om op te stappen.

 • Ruim 4,5 miljoen Amerikanen ingeënt

  In de VS hebben inmiddels ruim 4,5 miljoen mensen een eerste dosis gekregen van een coronavaccin. De Amerikanen zijn geprikt met een van de twee vaccins die zijn goedgekeurd in de VS. Het gaat om de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna. In beide gevallen zijn er per persoon twee injecties nodig.

  In het land zijn tot nu toe meer dan 15 miljoen vaccins gedistribueerd, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. De VS heeft zo'n 330 miljoen inwoners.

 • Farmaceuten: geen bewijs voor werking bij uitstel tweede prik

  Vaccinontwikkelaars Pfizer en BioNTech waarschuwen dat er geen bewijs is dat hun coronavaccin voldoende bescherming biedt als de tweede injectie wordt uitgesteld.

  Het middel moet twee keer worden toegediend voor maximale bescherming. De fabrikanten hanteren een tussentijd van drie weken. Dat is ook de termijn die werd aangehouden bij de testen. "Er zijn geen gegevens die laten zien dat de bescherming aanhoudt na de periode van 21 dagen," zeggen de fabrikanten.

  Onder meer Groot-Brittannië en Denemarken hebben besloten om de tweede prik van het vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste inenting kunnen krijgen. De Britten willen de twee injecties met een tussenpoos van 12 weken toedienen, de Denen hanteren een termijn van 6 weken. Ook Duitsland overweegt uitstel van de tweede prik.

  Het Europees Geneesmiddelenagentschap stelt dat er maximaal 6 weken tussen de eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin mogen zitten.

 • Kabinet werkt aan verbod op leeftijdsselectie voor IC

  Het kabinet werkt met spoed aan een wet die het zorgverleners verbiedt om op basis van leeftijd te kiezen wie bij schaarste een plek krijgt op de intensive care. Dat schrijft minister Van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

  Artsenorganisaties hebben een draaiboek gemaakt voor het geval de toestroom van coronapatiënten zo hoog is dat er te weinig IC-bedden beschikbaar zijn. In dat geval wordt eerst gekozen voor patiënten die naar verwachting kort op de IC zullen liggen, bijvoorbeeld vanwege een hersenaandoening of bloedvergiftiging. Vervolgens wordt gekozen voor zorgverleners die coronapatiënten hebben verpleegd, op het moment dat er landelijk of in een bepaalde regio een tekort was aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes.

  Als er dan nog steeds schaarste is, wordt gekeken naar leeftijd. Jongeren zijn dan eerder aan de beurt dan ouderen. Van Ark spreekt van leeftijdsdiscriminatie. "Ieder mensenleven is evenveel waard." Wat het kabinet betreft wordt de keuze op basis van leeftijd overgeslagen en wordt in zo'n geval gekozen voor het uiterste selectiecriterium dat de artsen hebben aangedragen: loten.

  "Als een oudere patiënt op medische gronden even veel herstelkansen heeft als een jongere patiënt, mag volgens het kabinet hem of haar geen aanspraak op levensreddende zorg worden ontzegd", schrijft Van Ark. Toepassing van het draaiboek is "nu niet en hopelijk nooit aan de orde".

 • Vandaag geen goedkeuring voor Moderna-vaccin

  Het coronavaccin van farmaceut Moderna wordt vandaag nog niet gefiatteerd door het Europees Medicijnagentschap EMA. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland betrokken is bij de Europese beoordeling. Vanmiddag kwam het bericht dat er mogelijk vandaag al goedkeuring zou komen voor gebruik van het middel in de Europese Unie. Dat wordt nu op z'n vroegst woensdag.

  "Ik kan nog niet goed beoordelen op welke punten het niet is gelukt", zegt voorzitter Ton de Boer van het CBG. "Je hoopt dat het anders is, maar het kan zo zijn dat niet alle vragen over een vaccin in één vergadering beantwoord worden."

  Woensdag overleggen de deskundigen van het EMA opnieuw over het middel van Moderna. De Boer: "Maar het is niet zeker dat men er dan wel uitkomt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Medicijnagentschap: 'Nog geen goedkeuring voor coronavaccin Moderna'
 • Oostenrijk verlengt lockdown

  Cafés, restaurants en veel winkels in Oostenrijk blijven tot zeker 24 januari gesloten. In het land waren plannen om de zaken vanaf 18 januari weer te openen voor iedereen die een negatief werd getest op corona. De oppositie was daar fel op tegen. Omdat die een meerderheid heeft in de senaat, gaat het plan niet door.

  In Oostenrijk is inmiddels ook een besmetting met de Britse coronavariant vastgesteld.

 • De Jonge: vaccineren had eerder gekund

  Minister De Jonge van Volksgezondheid geeft toe dat Nederland eerder had kunnen beginnen met vaccineren. In november werd duidelijk dat niet het AstraZeneca-vaccin, maar het middel van Pfizer/BioNTech als eerste op de markt zou komen.

  De Jonge vindt dat hij toen had moeten ingrijpen en de GGD's eerder had moeten vragen om zich voor te bereiden op het Pfizer-vaccin, dat bij veel lagere temperaturen bewaard moet worden. "We zijn onvoldoende wendbaar gebleken," zegt de minister.

  Hij hoopt dat de vaccinaties in Nederland in het derde kwartaal van 2021 zijn afgerond. Maar veel hangt af van de leveringen, zegt de minister. "Die bepalen de snelheid waarmee je kunt vaccineren. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa."

  De eerste die woensdag in Nederland wordt gevaccineerd is een medewerker van een verpleeghuis. Dat gebeurt in Veghel.

 • Vaccinaties in Caribische delen vanaf half februari

  In de Caribische delen van Nederland wordt naar verwachting half februari begonnen met vaccineren, schrijft minister De Jonge in zijn Kamerbrief over de vaccinatiestrategie. Het gaat om Aruba, Sint-Maarten, Curaçao, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

  Net als in Nederland wordt op de meeste eilanden begonnen met het inenten van zorgpersoneel en mensen boven de 60 jaar. Op Saba en Sint-Eustatius wordt de hele bevolking waarschijnlijk in een keer gevaccineerd, "gezien de beperkte zorgvoorzieningen, het kleine aantal bewoners en het voorkomen van verspilling". Op de beide eilanden wonen zo'n 5000 mensen.

  Welk vaccin de inwoners toegediend krijgen, wordt medio januari bekend. Dan is er volgens de minister meer duidelijkheid over de beschikbaarheid van de vaccins van AstraZeneca en Moderna.