liveblog
NOS NieuwsAangepast

Engeland tot half februari in lockdown • 24.000 zorgverleners melden zich voor prik

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het kabinet werkt aan een verbod op leeftijdsselectie voor de intensive care.
  • De inentingen in Nederland beginnen twee dagen eerder.
  • RIVM: 6671 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds 9 december.
  • Minister De Jonge erkent dat de vaccinaties eerder hadden kunnen starten.
liveblog gesloten

Amerikaanse toezichthouder FDA ook kritisch over langere wachttijd

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die voor de federale overheid toezicht houdt op de veiligheid van medicijnen, waarschuwt in een nieuwe verklaring voor experimenten met een langere wachtperiode tussen twee prikken, of het toedienen van een lagere dosis. "Dat is voorbarig, en wordt niet ondersteund door de beschikbare testresultaten. Als zulke veranderingen worden doorgezet, levert dat mogelijk een risico op voor de volksgezondheid."

De aanbevolen wachtperiode tussen twee inentingen, brengt de FDA in herinnering, is 21 dagen voor het vaccin van Pfizer-BioNTech en 28 voor het vaccin van Moderna.

Bondsarts hoopt op snelle vaccinatie Olympische sporters

De verschillende vaccins tegen corona beloven veel goeds voor de aankomende grote sporttoernooien, zegt bondsarts Cees-Rein van den Hoogenband van sportkoepel NOC*NSF in radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. Maar het risico is dat landen die nu snel hun topsporters inenten, een sportief voordeel hebben ten opzichte van landen die dat niet doen. "Ik weet van sommige landen die hun atleten zelfs al aan het vaccineren zíjn. Vooral in het Oostblok. En dat gebeurt vooral met het oog op de komende olympische kwalificatietoernooien."

Een onwenselijke situatie, vindt Van den Hoogenband. "Er ontstaat zo een uneven playing field, om het in goed Nederlands te zeggen. Er gaan straks ploegen naar een olympisch kwalificatietoernooi die gevaccineerd zijn, terwijl er ook ploegen rondlopen die dat niet zijn en die bij twee of meer besmettingen uit het toernooi worden gewipt." Het Internationaal Olympisch Comité zou volgens hem moeten overwegen om desnoods zelf vaccins in te kopen.

Werk en onderwijs naast elkaar aan de keukentafel

Op deze eerste schooldag van 2021 was het voor veel werkende ouders jongleren tussen de baas en de kinderen. De scholen houden in ieder geval nog twee weken de deuren dicht voor de meeste leerlingen. Behalve voor ouders is het ook een uitdaging voor leerkrachten en natuurlijk de kinderen zelf.

Johnson: nieuwe variant 50 tot 70 procent besmettelijker

De nieuwe variant van het coronavirus is volgens wetenschappers tussen de 50 en 70 procent besmettelijker, zei de Britse premier Johnson. De coronamutatie, bij ons bekend als de Britse variant, is de belangrijkste oorzaak van de nieuwste lockdown in Engeland. De huidige maatregelen zouden volgens Johnson hebben volstaan als er geen nieuwe variant zou zijn geweest.

De Britse premier ging in de tweede helft van zijn toespraak in op de vaccinaties. Als die volgens plan verlopen en het aantal besmettingen en sterfgevallen afneemt, is het volgens Johnson mogelijk om halverwege februari de teugels te laten vieren.

"Elke prik in onze armen valt uit in het nadeel van covid en in het voordeel van het Britse volk", zei Johnson. "Dankzij het wonder van de wetenschap is het einde van de crisis in zicht, en we weten precies hoe we daar gaan komen."

Johnson: Engeland tot half februari in lockdown

Heel Engeland gaat tot zeker medio februari in lockdown, de derde sinds het begin van de pandemie. In een groot deel van het land was al een lockdown van kracht.

De Britse premier Johnson kondigde de verscherpte maatregelen aan in een acht minuten durende televisietoespraak. Hij sprak van een kritiek punt, omdat het aantal besmettingen in het hele land snel toeneemt.

Alle niet-essentiële winkels gaan dicht en restaurants mogen alleen open zijn voor afhalen. Scholen moeten vanaf morgen overschakelen op onderwijs op afstand. Ze blijven dicht tot 22 februari.

In de Engelse ziekenhuizen liggen 30 procent meer coronapatiënten dan een week geleden. De druk op de zorg is sinds het begin van de pandemie niet zo groot geweest, zei de premier.

Johnson zei verder dat hij gelooft dat het land de laatste fase ingaat van de strijd tegen corona.

Boris Johnson: 'Hele land in lockdown vanwege nieuwe coronavariant'

24.056 zorgmedewerkers melden zich op eerste dag voor vaccinatie

Bij het speciale belcentrum van de GGD's hebben zich vandaag 24.056 zorgmedewerkers aangemeld voor een coronavaccin. Het gaat om mensen die werken in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg of de thuiszorg. Via hun werkgever hebben ze een uitnodiging gekregen om zich aan te melden.

Met de zorgmedewerkers is een afspraak gemaakt voor een eerste en tweede injectie. Ze krijgen het Pfizer-vaccin toegediend en daarvan zijn twee prikken nodig, met drie weken tussentijd.

De telefoonlijn van de GGD's ging vanochtend om 08.00 uur open. Dagelijks is het tot 20.00 uur mogelijk om een afspraak te maken bij een van de 2000 medewerkers van het belcentrum. Het vaccineren begint woensdag in Veghel.

Schots parlementslid opgepakt voor reizen met ov

Een Schots parlementslid is gearresteerd voor reizen met het openbaar vervoer nadat ze positief was getest op corona. Ze wordt aangeklaagd voor verwijtbaar en roekeloos gedrag, laat de politie weten.

Margaret Ferrier, lid van de Scottish National Party, was in september voor haar werk in Londen toen ze de positieve testuitslag kreeg. Volgens de regels had ze in isolatie gemoeten, maar Ferrier besloot toch met de trein naar Schotland te gaan, een reis van ruim 640 kilometer.

Hoewel ze excuses heeft aangeboden besloot de SNP om Ferrier te schorsen. De Schotse premier en SNP-leider Sturgeon, die haar in een onbewaakt ogenblik "Margaret Covid" noemde, riep het parlementslid meerdere keren op om op te stappen.

Ruim 4,5 miljoen Amerikanen ingeënt

In de VS hebben inmiddels ruim 4,5 miljoen mensen een eerste dosis gekregen van een coronavaccin. De Amerikanen zijn geprikt met een van de twee vaccins die zijn goedgekeurd in de VS. Het gaat om de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna. In beide gevallen zijn er per persoon twee injecties nodig.

In het land zijn tot nu toe meer dan 15 miljoen vaccins gedistribueerd, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. De VS heeft zo'n 330 miljoen inwoners.

Farmaceuten: geen bewijs voor werking bij uitstel tweede prik

Vaccinontwikkelaars Pfizer en BioNTech waarschuwen dat er geen bewijs is dat hun coronavaccin voldoende bescherming biedt als de tweede injectie wordt uitgesteld.

Het middel moet twee keer worden toegediend voor maximale bescherming. De fabrikanten hanteren een tussentijd van drie weken. Dat is ook de termijn die werd aangehouden bij de testen. "Er zijn geen gegevens die laten zien dat de bescherming aanhoudt na de periode van 21 dagen," zeggen de fabrikanten.

Onder meer Groot-Brittannië en Denemarken hebben besloten om de tweede prik van het vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste inenting kunnen krijgen. De Britten willen de twee injecties met een tussenpoos van 12 weken toedienen, de Denen hanteren een termijn van 6 weken. Ook Duitsland overweegt uitstel van de tweede prik.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap stelt dat er maximaal 6 weken tussen de eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin mogen zitten.

Kabinet werkt aan verbod op leeftijdsselectie voor IC

Het kabinet werkt met spoed aan een wet die het zorgverleners verbiedt om op basis van leeftijd te kiezen wie bij schaarste een plek krijgt op de intensive care. Dat schrijft minister Van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Artsenorganisaties hebben een draaiboek gemaakt voor het geval de toestroom van coronapatiënten zo hoog is dat er te weinig IC-bedden beschikbaar zijn. In dat geval wordt eerst gekozen voor patiënten die naar verwachting kort op de IC zullen liggen, bijvoorbeeld vanwege een hersenaandoening of bloedvergiftiging. Vervolgens wordt gekozen voor zorgverleners die coronapatiënten hebben verpleegd, op het moment dat er landelijk of in een bepaalde regio een tekort was aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes.

Als er dan nog steeds schaarste is, wordt gekeken naar leeftijd. Jongeren zijn dan eerder aan de beurt dan ouderen. Van Ark spreekt van leeftijdsdiscriminatie. "Ieder mensenleven is evenveel waard." Wat het kabinet betreft wordt de keuze op basis van leeftijd overgeslagen en wordt in zo'n geval gekozen voor het uiterste selectiecriterium dat de artsen hebben aangedragen: loten.

"Als een oudere patiënt op medische gronden even veel herstelkansen heeft als een jongere patiënt, mag volgens het kabinet hem of haar geen aanspraak op levensreddende zorg worden ontzegd", schrijft Van Ark. Toepassing van het draaiboek is "nu niet en hopelijk nooit aan de orde".

Vandaag geen goedkeuring voor Moderna-vaccin

Het coronavaccin van farmaceut Moderna wordt vandaag nog niet gefiatteerd door het Europees Medicijnagentschap EMA. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland betrokken is bij de Europese beoordeling. Vanmiddag kwam het bericht dat er mogelijk vandaag al goedkeuring zou komen voor gebruik van het middel in de Europese Unie. Dat wordt nu op z'n vroegst woensdag.

"Ik kan nog niet goed beoordelen op welke punten het niet is gelukt", zegt voorzitter Ton de Boer van het CBG. "Je hoopt dat het anders is, maar het kan zo zijn dat niet alle vragen over een vaccin in één vergadering beantwoord worden."

Woensdag overleggen de deskundigen van het EMA opnieuw over het middel van Moderna. De Boer: "Maar het is niet zeker dat men er dan wel uitkomt."

Medicijnagentschap: 'Nog geen goedkeuring voor coronavaccin Moderna'

Oostenrijk verlengt lockdown

Cafés, restaurants en veel winkels in Oostenrijk blijven tot zeker 24 januari gesloten. In het land waren plannen om de zaken vanaf 18 januari weer te openen voor iedereen die een negatief werd getest op corona. De oppositie was daar fel op tegen. Omdat die een meerderheid heeft in de senaat, gaat het plan niet door.

In Oostenrijk is inmiddels ook een besmetting met de Britse coronavariant vastgesteld.

De Jonge: vaccineren had eerder gekund

Minister De Jonge van Volksgezondheid geeft toe dat Nederland eerder had kunnen beginnen met vaccineren. In november werd duidelijk dat niet het AstraZeneca-vaccin, maar het middel van Pfizer/BioNTech als eerste op de markt zou komen.

De Jonge vindt dat hij toen had moeten ingrijpen en de GGD's eerder had moeten vragen om zich voor te bereiden op het Pfizer-vaccin, dat bij veel lagere temperaturen bewaard moet worden. "We zijn onvoldoende wendbaar gebleken," zegt de minister.

Hij hoopt dat de vaccinaties in Nederland in het derde kwartaal van 2021 zijn afgerond. Maar veel hangt af van de leveringen, zegt de minister. "Die bepalen de snelheid waarmee je kunt vaccineren. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa."

De eerste die woensdag in Nederland wordt gevaccineerd is een medewerker van een verpleeghuis. Dat gebeurt in Veghel.

Vaccinaties in Caribische delen vanaf half februari

In de Caribische delen van Nederland wordt naar verwachting half februari begonnen met vaccineren, schrijft minister De Jonge in zijn Kamerbrief over de vaccinatiestrategie. Het gaat om Aruba, Sint-Maarten, Curaçao, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Net als in Nederland wordt op de meeste eilanden begonnen met het inenten van zorgpersoneel en mensen boven de 60 jaar. Op Saba en Sint-Eustatius wordt de hele bevolking waarschijnlijk in een keer gevaccineerd, "gezien de beperkte zorgvoorzieningen, het kleine aantal bewoners en het voorkomen van verspilling". Op de beide eilanden wonen zo'n 5000 mensen.

Welk vaccin de inwoners toegediend krijgen, wordt medio januari bekend. Dan is er volgens de minister meer duidelijkheid over de beschikbaarheid van de vaccins van AstraZeneca en Moderna.

De Jonge meldt goedkeuring Moderna-vaccin, maar te vroeg

Het ministerie van Volksgezondheid heeft voorbarig gemeld dat het Moderna-vaccin is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. In een Kamerbrief van minister De Jonge die vanmiddag werd verstuurd staat: "Het EMA heeft vandaag een positief advies gegeven over de toelating van het vaccin van Moderna. Dat betekent dat het vaccin geleverd kan worden."

Elders in de brief staat echter dat het EMA "naar verwachting vandaag" een advies zal geven. Navraag bij het ministerie over deze tegenstrijdigheid leerde dat de eerste passage niet had mogen worden gepubliceerd.

Mocht de goedkeuring er vandaag wel komen, dan kan het Moderna-vaccin binnen afzienbare tijd worden ingezet in Nederland. De levering wordt eind januari verwacht en kort daarna kunnen de eerste prikken worden gezet. De Jonge wil het Moderna-vaccin onder meer inzetten voor huisartsen en bewoners van verpleeghuizen.

Het vaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna wordt het tweede dat in Nederland wordt gebruikt. Vandaag werd bekend dat komende woensdag wordt begonnen met vaccinaties met het eerste middel, dat van Pfizer/BioNTech.

Tweede Pfizer-prik Denemarken mag ook na zes weken

Denemarken heeft goedkeuring gegeven voor een langere periode tussen de twee inentingen met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De tijd tussen de injecties is normaal gesproken drie weken, maar in Denemarken kan nu ook zes weken gewacht worden.

Het idee is dat op die manier meer mensen sneller een eerste dosis krijgen en bescherming opbouwen tegen het coronavirus. Voor een optimale werking van het vaccin zijn wel twee doses nodig. De werkzaamheid van het middel van Pfizer is vastgesteld op 52 procent na de eerste prik en op 95 procent na de tweede inenting. In Denemarken zijn tot nu toe bijna 47.000 mensen ingeënt, voornamelijk zorgpersoneel en ouderen.

Ook Duitsland overweegt of het de tweede injectie moet uitstellen.

Johnson spreekt Britten toe, Schotland sowieso tot 1 februari op slot

De Britse premier Johnson houdt vanavond een televisietoespraak waarin hij strengere coronamaatregelen bekendmaakt voor Engeland. Volgens Downing Street leidt de zogeheten Britse variant van het coronavirus tot snel oplopende besmettingscijfers.

ITV News meldt dat Johnson bekendmaakt dat in heel Engeland een lockdown van kracht wordt. Ongeveer driekwart van de inwoners van het land zit al in lockdown. Vooral in het zuidwesten gaat het hard met de besmettingen.

De toespraak van Johnson is om 21.00 uur Nederlandse tijd.

In Schotland heeft premier Sturgeon aangekondigd dat dat land vanaf middernacht in lockdown gaat. Schotten mogen alleen het huis uit als dat noodzakelijk is, zoals om eten of medicijnen te halen, voor lichaamsbeweging of zorgtaken.

Scholen moeten grotendeels overschakelen op online lessen, huishoudens mogen nog maximaal een persoon thuis ontvangen en kerken en moskeeën moeten sluiten. Bij bruiloften zijn slechts vijf gasten welkom. De lockdown duurt in ieder geval de rest van de maand.

Volgens Sturgeon is de nieuwe coronavariant verantwoordelijk voor bijna de helft van de nieuwe besmettingen. Ook zei ze dat de mutatie 70 procent besmettelijker is.

16.000 aanmeldingen voor coronaprik

Bij de GGD's hebben zich tot nu toe 16.000 zorgmedewerkers gemeld voor een vaccinatie-afspraak. De medewerkers worden door hun werkgever per brief uitgenodigd om een afspraak te maken en kunnen dan contact opnemen met het callcenter. Omdat het zo druk is kunnen de wachttijden aan de telefoon oplopen, zegt koepelorganisatie GGD GHOR.

Kuipers: eerder vaccineren is uitstekend nieuws

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt het eerder vaccineren van ambulancemedewerkers en cruciaal ziekenhuispersoneel "uitstekend nieuws". Met cruciaal ziekenhuispersoneel worden volgens hem onder anderen IC-verpleegkundigen bedoeld.

"Als zo'n verpleegkundige uit het rooster valt, scheelt dat vier IC-bedden." Ziekenhuizen kunnen hun medewerkers niet verplichten zich te laten inenten, maar ze geven het personeel wel veel informatie, benadrukt Kuipers.

Ernst Kuipers: 'Komende woensdag beginnen met vaccinatie ziekenhuispersoneel'

Inenten zorgpersoneel begint twee dagen eerder

Nederland begint twee dagen eerder dan gepland met het vaccineren van zorgpersoneel. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. De bedoeling was dat op 8 januari de eerste prik zou worden gezet, maar dat wordt woensdag 6 januari.

Er wordt die dag gevaccineerd door de GGD-regio Hart voor Brabant, in Veghel. Daar worden als eerste zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen gevaccineerd.

Op die dag wordt ook in ziekenhuizen begonnen met het inenten van personeel op de IC, de spoedeisende hulp en de corona-verpleegafdelingen. Vanwege de schaarste kunnen volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg niet alle medewerkers van de acute zorg in de eerste ronde worden gevaccineerd. Voorrang krijgen de zorgmedewerkers die directe patiëntenzorg verlenen en bij wie uitval door ziekte directe gevolgen heeft voor de opnamecapaciteit.

Het zorgpersoneel krijgt het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend. Minister De Jonge komt straks met een toelichting op de vaccinatieplanning.

Mogelijk vandaag oordeel EMA over Moderna-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt mogelijk vandaag al met een eindoordeel over het coronavaccin van Moderna. Het beoordelingscomité CHMP praat vandaag over de veiligheid en werkzaamheid van het middel van de Amerikaanse farmaceut.

Als er een eindoordeel komt wordt dat zo snel mogelijk naar buiten gebracht. Als er meer tijd nodig is praten de deskundigen woensdag verder. Het EMA zei eerder al woensdag 6 januari een conclusie te verwachten en dat was al een week eerder dan gepland.

6671 nieuwe besmettingen, laagste toename sinds 9 december

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6671 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 757 minder dan gisteren. Het is het laagste aantal sinds 9 december.

Het aantal ligt fors lager dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 8229 positieve tests bij kwamen. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

In de ziekenhuizen liggen nu 2845 coronapatiënten, 135 meer dan gisteren. Van die groep liggen er 715 op de intensive care. Gisteren waren dat er nog 704, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 226 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 15 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 41 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 12 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Willem Engel van Viruswaarheid kandidaat voor Tweede Kamer

Voorman Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid staat als derde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van Vrij en Sociaal Nederland (VSN).

VSN noemt zich meer een volksbeweging dan een partij, "bestaande uit betrokken burgers". De speerpunten zijn vrijheid, "echte democratie" en ondernemerschap.

Lijsttrekker is Bas Filippini. Hij was oprichter en tot 9 september vorig jaar voorzitter van de stichting Privacy First. Belangrijkste doel van deze stichting is het behouden en bevorderen van het recht op privacy.

Overleg kabinet over PCR-test reizigers uit hoogrisicogebieden

Het kabinet komt morgen extra bijeen om te bespreken hoe de verplichte test voor reizigers vanuit het buitenland wettelijk geregeld kan worden.

Het kabinet besloot eerder tot een verplichting van een negatieve PCR-test voor reizigers uit hoogrisicogebieden, om te voorkomen dat mensen die van het buitenland terugreizen naar Nederland het virus met zich meebrengen. Daartegen spande Jeroen Pols, jurist van de actiegroep Viruswaarheid, met succes een kort geding aan; zijn vrouw en kinderen hoefden zo'n negatieve test niet te tonen voor terugkeer naar Nederland.

Het kabinet is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan, maar wil geen risico nemen en bespreekt dus morgen hoe de verplichte test kan worden opgenomen in de Covid-wet.

Leraren, agenten en boa's willen ook voorrang

Na de medewerkers in de acute zorg willen ook leraren, politieagenten en boa's voorrang bij het inspuiten van coronavaccins. "We snappen dat we niet tot de kopgroep behoren en dat de zorg eerst moet, maar als we willen dat de boel straks weer volledig gaat draaien, moeten we ervoor zorgen dat het onderwijspersoneel zo snel mogelijk gevaccineerd wordt", zegt onderwijsbond AOb tegen persbureau ANP. Een woordvoerder wijst erop dat het kabinet wil dat eindexamenklassen fysiek les krijgen. "Daar zijn heel veel zorgen over."

Ook de politiebonden willen voorrang voor hun achterban. "Het kabinet bestempelt de politie als vitaal beroep. Dan is het logisch om deze beroepsgroep ook snel te vaccineren", zegt voorzitter Van de Kamp van de ACP. Volgens hem en zijn NPB-collega Struijs komen agenten veel in contact met besmette personen, bijvoorbeeld bij arrestaties en reanimaties.

Boa's nemen een vergelijkbaar standpunt in. "Boa's worden gezien als mensen met een vitaal en essentieel beroep. Ze hebben veel contacten met andere mensen en lopen daarom extra risico op besmetting met het coronavirus. Een snelle vaccinatie van boa's is gewenst", zegt vakbondsvoorzitter Ruud Kuin. "Het is logisch dat zorgpersoneel en kwetsbare ouderen voorrang krijgen bij de inentingen, maar daarna verdienen ook boa's een snelle vaccinatie."

Het kabinet stelde zaterdag 30.000 Pfizervaccins beschikbaar voor medewerkers uit de acute gezondheidszorg. Dat was "een klein zijstapje op de hoofdroute", zei minister De Jonge van Volksgezondheid. De strategie van het kabinet blijft om eerst de meest kwetsbare mensen te beschermen. Dat zijn de mensen in de verpleeghuizen.

Zondag kregen huisartsen die in de spoedzorg werken te horen dat ze de eerste groep zijn die het Moderna-vaccin krijgt. Dat moet voor gebruik in de EU nog worden goedgekeurd.

Scholen kampen met storingen bij opstart online lessen

Verschillende apps die scholen gebruiken om online onderwijs te organiseren hebben last van storingen. Zo ook de Parro-app die door een groot gedeelte van de 6000 basisscholen wordt gebruikt om met ouders te communiceren. ICT-manager Bob Reijnders van Parro: "Je moet je voorstellen, heel Nederland volgt op dit moment online onderwijs en probeerde vanochtend in te loggen, om negen uur viel het systeem uit. Inmiddels zijn de grootste problemen opgelost."

Ook een ander systeem, Zulu Connect, waar het digitale lesmateriaal voor kinderen staat, viel vanochtend uit. Het is inmiddels weer in de lucht. Woordvoerder Prince Heyliger: "We hebben vanochtend een uur lang technische problemen gehad waardoor het vastliep. Iedereen probeerde tegelijk in te loggen, een enorme hause. We hebben nu extra capaciteit geregeld en gaan ervan uit dat het vanaf nu goed gaat."

Boris Johnson: er komen moeilijke weken aan

De Britse regering neemt op korte termijn hardere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te brengen. Er komen heel moeilijke weken aan, zei premier Johnson bij het bezoek aan een ziekenhuis in Londen. "Als je kijkt naar de aantallen staat het vast dat we hardere maatregelen moeten nemen. Dat doen we op het gepaste moment."

Het aantal besmettingen neemt in het Verenigde Koninkrijk nog altijd snel toe. Gisteren kwamen er voor de zesde dag op rij 50.000 besmettingen bij.

Johnson zei dat het van vitaal belang is dat mensen zich op "dit kritieke moment" aan de regels houden. Meer dan 75 procent van de Engelsen moet zich op dit moment aan het strengste pakket maatregelen houden. Johnson zei dat hij het uiterste zal doen om de basisscholen open te houden.

Schotland en Wales beslissen zelf over hun coronamaatregelen.

'Verlenging lockdown in Duitsland tot einde van de maand'

De Duitse krant Bild schrijft dat de lockdown in Duitsland tot 31 januari wordt verlengd. De bondsregering en de deelstaten zouden daarover overeenstemming hebben bereikt. Andere media hebben het bericht nog niet bevestigd.

De huidige lockdown ging half december in en geldt tot 10 januari. Gisteren werd al duidelijk dat er een verlenging aan zit te komen. Er was toen nog geen forse daling van het aantal besmettingen te zien. Merkel hakt mogelijk morgen de knoop door.

Correspondent Wouter Zwart acht een verlenging aannemelijk. Een discussiepunt is mogelijk nog of ook de scholen langer dicht moeten blijven.