Beoordeling tweede vaccin in EU uitgesteld, mogelijk over twee dagen
De Europese beoordeling van het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is uitgesteld. Het was de bedoeling dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vandaag goedkeuring zou verlenen, maar dat wordt waarschijnlijk twee dagen later.
"We hadden anders gehoopt", aldus voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland betrokken is bij de Europese beoordeling. "Maar zoiets kan gebeuren. Het geeft aan dat het een zorgvuldig proces is."
De Boer sprak zijn teleurstelling uit op een persconferentie van het CBG, die eigenlijk was belegd om een goedkeuring bekend te maken.
Vragen onbeantwoord
Meerdere EU-lidstaten zijn volgens De Boer met vragen gekomen die kennelijk vandaag in een overleg van het EMA niet zijn beantwoord. Hij zei niet te kunnen vertellen waarover die vragen gingen. "Ik ben er zelf niet bij geweest."
Woensdag overleggen de deskundigen van het EMA opnieuw over het middel van Moderna.
De Boer verwacht dat ze er dan wel uitkomen, maar dat staat volgens hem niet vast:
Nederland wil het Moderna-vaccin gaan gebruiken voor onder anderen bewoners van verpleeghuizen en thuiswonenden ouder dan 75 jaar. Ook huisartsen zullen ermee worden gevaccineerd.
Eind deze maand
Zodra de goedkeuring er is, kan het vaccin binnen afzienbare tijd kan worden ingezet in de lidstaten van de Europese Unie. Minister De Jonge, die vandaag in een Kamerbrief al voorbarig schreef dat het Moderna-vaccin was goedgekeurd, verwacht de eerste levering uiterlijk eind deze maand. Kort daarna zouden de eerste prikken kunnen worden gezet.
De Europese Unie heeft in totaal 160 miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld, waarvan er dit jaar 6,2 miljoen naar Nederland zouden moeten gaan. Er zijn twee prikken per persoon nodig, dus in totaal kunnen ruim drie miljoen Nederlanders ermee worden ingeënt. Tussen de twee prikken zit een maand.
Het Moderna-vaccin, dat eerder werd goedgekeurd in de Verenigde Staten en Canada, moet het tweede worden dat in Nederland wordt gebruikt. Vandaag werd bekend dat woensdag wordt begonnen met inenten met het eerste middel, dat van Pfizer/BioNTech.
Beide middelen zijn gebaseerd op dezelfde mRNA-techniek. Het Moderna-vaccin heeft wel als voordeel dat het niet hoeft te worden bewaard bij -70 graden maar bij 'slechts' -20.