De campus van Moderna in de Amerikaanse staat Massachusetts
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse medicijnwaakhond keurt Moderna-vaccin goed

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft zoals verwacht het coronavaccin van farmaceut Moderna goedgekeurd. Daarmee is het het tweede coronavaccin dat door de autoriteiten is goedgekeurd, na dat van Pfizer/BioNTech.

Het officiële bericht volgt op een tweet gisteren van president Trump, die al meldde dat het vaccin "in overweldigende mate" was goedgekeurd. Daar had de FDA niet op gereageerd.

Het is de verwachting dat de eerste 6 miljoen doses van Moderna dit weekend worden uitgeleverd. Volgens de producent is het vaccin voor 94 procent effectief. Dat houdt in dat het middel 94 van de 100 gebruikers tegen een corona-infectie beschermt. De FDA keurt het vaccin nu goed op basis van een noodtoelating. Moderna zegt dat het volgend jaar een definitieve licentie gaat aanvragen.

De Verenigde Staten hebben 200 miljoen doses besteld. Ook de Europese Commissie heeft het vaccin van Moderna besteld. Het Europees medicijnagentschap EMA bespreekt het vaccin op 6 januari en zal het toelaten als alles in orde is. Dat is een week eerder dan gepland. Europa heeft nu 160 miljoen doses in bestelling. Nederland kan aanspraak maken op 3,89 procent van die hoeveelheid.

Beter te bewaren

Het vaccin van Moderna werkt net als het vaccin van Pfizer/BioNTech via de zogenoemde mRNA-technologie, waarbij een stukje genetisch materiaal van het spike-eiwit van het virus wordt nagebootst.

Voordeel van het Moderna-vaccin is dat het op een minder lage temperatuur bewaard kan worden. Het bedrijf zegt dat het 30 dagen lang in de koelkast bewaard kan worden, terwijl het Pfizer-vaccin maar vijf dagen in de koelkast houdbaar is. Het Moderna-vaccin zal daarom naar verwachting vooral worden gebruikt in afgelegen gebieden, omdat er geen 'supervriezers' voor nodig zijn.

"Met de beschikbaarheid van twee vaccins voor de preventie van covid-19 hebben we een cruciale stap gezet in de strijd tegen deze wereldwijde pandemie, die dagelijks enorme aantallen ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de Verenigde Staten veroorzaakt", zegt FDA-functionaris Stephen Hahn.

President Trump heeft op Twitter gereageerd op de toelating. "Gefeliciteerd, het Moderna-vaccin is nu beschikbaar!", liet hij weten.

Coronavaccins: hoe zorgen ze ervoor dat jij straks beschermd bent tegen corona? We leggen het uit in onderstaande video:

Coronavaccins: hoe zorgen ze ervoor dat jij straks beschermd bent tegen corona?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl