Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech
NOS NieuwsAangepast

Woensdag begin met vaccinaties medewerkers ziekenhuizen en verpleeghuizen

Over twee dagen wordt in Nederland begonnen met vaccineren van zorgpersoneel, twee dagen eerder dan gepland.

Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Er wordt 6 januari gestart met prikken door de GGD Hart voor Brabant in Veghel, waar verpleeghuismedewerkers zich kunnen melden voor een inenting.

Op die dag wordt ook in ziekenhuizen begonnen met het inenten van personeel op de IC, de spoedeisende hulp en de corona-verpleegafdelingen.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gaf op een persconferentie aan om welk ziekenhuispersoneel het in eerste instantie gaat:

Ernst Kuipers: 'Komende woensdag beginnen met vaccinatie ziekenhuispersoneel'

Afgelopen zaterdag zei minister De Jonge al dat een kleine zijroute genomen wordt ten opzichte van het oorspronkelijke plan. De acute zorg dreigt de toestroom niet meer aan te kunnen en daarom besloot De Jonge zo snel mogelijk 30.000 vaccins beschikbaar te stellen voor personeel op ambulances, de spoedeisende hulp en de IC- en corona-afdelingen in de ziekenhuizen.

De strategie van het kabinet blijft om eerst de meest kwetsbare mensen te beschermen. Dat zijn de mensen in de verpleeghuizen. Het personeel ontvangt vanaf vandaag een uitnodiging daarvoor. Als het Moderna-vaccin wordt goedgekeurd, is de hoop dat ouderen in de loop van februari kunnen worden ingeënt.

De Jonge hoopt dat iedereen in ons land in het najaar gevaccineerd is:

De Jonge: we starten woensdag met vaccineren

Onvoldoende wendbaar

Partijen in de Tweede Kamer hadden de afgelopen tijd kritiek op het vaccinatiebeleid: waarom kon het in de meeste andere Europese landen eerder en sneller? De Jonge beschrijft dat verwachtingen over vaccins niet altijd uitkwamen en dat hij nu kan vaststellen dat we "onvoldoende wendbaar zijn gebleken om de veranderingen die zich voordeden te kunnen accommoderen."

Zo erkent de minister ook dat hij de GGD's eerder had kunnen vragen hun systemen gereed te maken:

De Jonge: vaccineren had eerder gekund

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl