Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid
NOS NieuwsAangepast

De Jonge: we maken kleine zijstap op de vaccinatieroute

Minister De Jonge noemt het logisch dat hij, nog voordat het vaccinatieprogramma in Nederland is begonnen, afwijkt van de gekozen route. De acute zorg dreigt de toestroom niet meer aan te kunnen en daarom heeft hij besloten om zo snel mogelijk 30.000 vaccins beschikbaar te stellen voor personeel op ambulances, de spoedeisende hulp en de ic- en covidafdelingen in de ziekenhuizen.

"Het is een klein zijstapje op de hoofdroute" , zegt de minister van Volksgezondheid. De strategie van het kabinet blijft om eerst de meest kwetsbare mensen te beschermen. Dat zijn de mensen in de verpleeghuizen. Aanstaande maandag krijgt het verplegend personeel van die instellingen al een uitnodiging om zich te laten vaccineren. De eerste prikken worden vrijdag gezet.

De zijstap is volgens De Jonge nodig om te voorkomen dat de acute zorg ernstig onder druk komt te staan:

'Zijstap om medewerkers acute zorg te vaccineren gerechtvaardigd'

Vanmorgen werd duidelijk dat de eerste groep toch wordt uitgebreid. En dat is zeer te rechtvaardigen, vindt De Jonge, omdat er steeds meer berichten komen over mensen in de acute zorg die zich ziek melden vanwege corona. "Je moet voorkomen dat ze de toestroom van patiënten niet meer aankunnen" , zegt De Jonge.

Kerstavond

De bewindsman wijst erop dat het door de uitbreiding van de eerste groep iets langer gaat duren voordat de volgende groepen aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden. Naar zijn schatting is er een vertraging van ongeveer een week. "We blijven erbij dat we zoveel mogelijk vaccin moeten reserveren voor de meest kwetsbare groepen." Daarom is gekozen om alleen "een afgebakende, beperkte groep" toe te voegen.

Woensdag riepen intensivist Diederik Gommers en ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers in Nieuwsuur op om zo snel mogelijk te beginnen met het vaccineren van essentieel ziekenhuispersoneel. Maar De Jonge zegt dat hem al eerder signalen bereikten dat er iets moest worden gedaan. "Ik ben hier al sinds 24 december, Kerstavond, over aan het nadenken."

Niet maandag al prikken

Het is niet duidelijk wanneer het personeel in de acute zorg gevaccineerd kan worden. Het RIVM moet het plan van aanpak van de ziekenhuizen eerst goedkeuren, zegt Kuipers. Bovendien is er tijd nodig om de vaccins naar de verschillende regio's te brengen en van daaruit te verdelen over de ziekenhuizen en ambulancediensten in het land.

Zaterdag was er even sprake van dat de eerste prikken maandag al zouden worden gezet. Maar dat gaat niet door, bevestigt Kuipers. "Ik baal daar niet van, ik ben blij dat we niet nog lange tijd hoeven wachten."

"Er is straks overleg met alle acute zorgregio's over hoe we zo snel mogelijk kunnen beginnen. Het is een heel ander plaatje dan als deze zorgmedewerkers veel later in het vaccinatieprogramma zouden komen. Morgen of overmorgen weet ik meer over wanneer we beginnen met vaccineren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl