NOS Nieuws

Personeel acute zorg ook als eerste aan de beurt, kabinet wil vaccineren ook vervroegen

Het kabinet heeft besloten om als eerste ook de 30.000 medewerkers van de acute zorg te vaccineren, naast onder meer het personeel van verpleeghuizen. Ook wil het kabinet dat het vaccineren wordt vervroegd, melden Haagse bronnen aan de NOS. Ziekenhuizen werken nu een plan uit om zo snel mogelijk te beginnen. Maandag wordt duidelijk wanneer precies.

Andere Europese landen dienen sinds vorige week het Pfizer-vaccin al toe. Daardoor is minister De Jonge onder vuur komen te liggen. Hij moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden.

Het besluit om het personeel in de acute zorg toe te voegen aan de eerste groep die gevaccineerd wordt, zou afgelopen week al zijn genomen. Dat gebeurde onder druk vanuit de zorg. Reden is dat er op dit moment veel coronagerelateerd ziekteverzuim is onder bijvoorbeeld het personeel op ic's en op de spoedeisende hulp.

De Jonge legt uit waarom toch besloten is medewerkers in de acute zorg als eerste te vaccineren:

'Zijstap om medewerkers acute zorg te vaccineren gerechtvaardigd'

Kuipers

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat er hoogstwaarschijnlijk niet voor de geplande datum van 8 januari gevaccineerd zal worden in ziekenhuizen. "De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd", zei hij bij de NOS op NPO Radio 1.

Het Catharinaziekenhuis in Eindhoven zegt direct te kunnen beginnen met vaccineren zodra de vaccins er zijn. "Alles is in gereedheid gebracht."

Oss

De eerste lading coronavaccins van de farmaceuten Pfizer en BioNTech kwam precies een week geleden aan in Nederland. Ze worden bewaard in een bedrijf in Oss dat gespecialiseerd is in de opslag van geneesmiddelen. De vaccins komen uit de Pfizerfabriek in het Belgische Puurs.

Afgelopen woensdag riepen intensivist Diederik Gommers en ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers in Nieuwsuur op om zo snel mogelijk te beginnen met het vaccineren van essentieel ziekenhuispersoneel. Minister De Jonge herhaalde na die uitzending dat het niet mogelijk was om vóór 8 januari te beginnen met vaccineren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl