NOS Nieuws

Gebruik van openbaar vervoer afgelopen jaar bijna gehalveerd

Het gebruik van het openbaar vervoer is het afgelopen jaar door de coronacrisis bijna gehalveerd, blijkt uit een analyse van OVPro van cijfers over de inchecktransacties, die worden bijgehouden door Translink en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er werd vorig jaar ongeveer 660 miljoen keer ingecheckt met de ov-chipkaart, tegen bijna 1,3 miljard keer een jaar eerder. Ruim 40 procent van de check-ins vond plaats in de eerste elf weken van 2020, toen er nog geen coronamaatregelen waren.

Overigens staat het aantal check-ins niet gelijk aan het aantal reizigers. Iemand kan voor een reis meerdere keren inchecken, bij een overstap naar een andere vervoerder of een ander vervoersmiddel.

Eerst lichte stijging, daarna forse daling

In januari en februari was er nog sprake van een lichte stijging van het aantal check-ins vergeleken met een jaar eerder. Op woensdag 11 maart, toen de eerste landelijke coronamaatregelen werden aangekondigd, zette een forse daling in. Daarna lag het ov-gebruik gemiddeld ruim 60 procent lager dan in 2019.

April was vorig jaar de rustigste maand, met ongeveer 16 miljoen check-ins. Normaal gesproken wordt in die maand per week alleen al 26 miljoen keer ingecheckt. De drukste maand in coronatijd was september, al was het aantal check-ins in die maand nog altijd bijna de helft van het aantal het jaar ervoor. Eind december was het aantal check-ins weer gedaald tot een derde van het gebruikelijke aantal.

OVPro verwacht dat het nog jaren duurt voordat het ov-gebruik weer op het niveau van 2019 ligt, mogelijk pas in 2025. Het gebruik zal weer toenemen als de coronamaatregelen worden opgeheven, maar door structurele gedragsveranderingen zullen niet alle reizigers terugkeren, is de verwachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl