In deze hal in Veghel krijgen morgen de eerste mensen hun coronavaccinatie
NOS Nieuws

Coronavaccinatie begint: wanneer ben jij aan de beurt (als de planning uitkomt)?

De eerste mensen in Nederland worden vanaf morgen ingeënt tegen het coronavirus. In Veghel krijgen verpleeghuismedewerkers hun eerste prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin, vooralsnog het enige vaccin dat is goedgekeurd in de EU. Wanneer volgt de rest?

De verpleeghuismedewerkers maken deel uit van de grotere groep zorgmedewerkers die als eersten in Nederland het coronavaccin kunnen krijgen. Ook medewerkers van de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de acute covid-zorg in het ziekenhuis staan vooraan in de rij voor het vaccin.

Na hen volgen andere groepen, de meest kwetsbare mensen het eerst. Maar wanneer zij precies aan de beurt zijn, is nog niet bekend. Dat hangt onder meer af van wanneer vaccins worden goedgekeurd en geleverd.

Hieronder vind je een overzicht van wie wanneer aan de beurt is:

Maar let op: de vaccinatiestrategie van het kabinet kan veranderen. Zo werden de ziekenhuismedewerkers die acute coronazorg geven, dit weekend plotseling toegevoegd aan het rijtje mensen dat voorrang krijgt.

Ook is minister De Jonge van Volksgezondheid nu nog van plan om de groep 60-plussers die thuis wonen te splitsen in twee groepen: de 3 miljoen van 60-75 jaar en de 1,8 miljoen van 75+. "Maar dit kan nog door allerlei factoren worden beïnvloed", waarschuwde hij gisteren de Tweede Kamer, "zoals de capaciteit bij de GGD en de huisartsen, maar ook de omvang en levering van de vaccins. Ook mobiliteit is een factor".

Veel hangt af van vaccins

De Jonge benadrukte in dezelfde Kamerbrief nog maar eens dat veel afhangt van de snelheid van de goedkeuring van de vaccins voor de Europese markt en hoeveel vaccins wanneer kunnen worden geleverd.

Het Moderna-vaccin wordt naar verwachting morgen goedgekeurd door het EU-medicijnagentschap EMA en De Jonge verwacht dat het AstraZeneca/Oxford-vaccin half februari kan worden ingezet. Of en wanneer de overige vaccins die zijn besteld worden geleverd, is nog onbekend.

Het AstraZeneca-vaccin is bepalend voor mensen onder 60 jaar met medische indicatie, overige zorgmedewerkers en 18-60 jarigen. Die laatsten zijn met ruim 7 miljoen mensen de grootste groep die wordt ingeënt. De Jonge denkt dat zij vanaf april/mei aan de beurt zijn.

De minister wil dat iedere volwassenen voor eind september de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl