Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Israël roept op tot ontruiming 'veilige zone' Khan Younis • Weer aanval op Amerikaanse troepen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Scholz roept Netanyahu op werk te maken van staakt-het-vuren

De Duitse bondskanselier Scholz heeft de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen een akkoord te sluiten met Hamas over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. De twee spraken elkaar telefonisch, zegt een woordvoerder van Scholz.

Scholz heeft Netanyahu ervan willen overtuigen dat Israël veel militaire doelen in de strijd tegen de terreurorganisatie heeft behaald. Ook heeft hij de Israëlische premier gewezen op de enorme tol die Gazanen betalen, velen met hun leven, aldus een verklaring. "Een einde maken aan de oorlog kan een duidelijke stap zijn op weg naar de-escalatie." Scholz benadrukte daarbij dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen dreigingen van Iran, Hezbollah en andere militante groeperingen.

Intussen lijkt Israël weinig aanstalten te maken de oorlog te beëindigen. Vandaag nog zijn mensen in het noordelijke deel van Khan Younis opgeroepen te vertrekken, om ruimte te maken voor een Israëlische aanval.

In de regio, en erbuiten, wordt met spanning uitgekeken naar een mogelijke reactie van Iran en Hezbollah op de liquidaties van Hamas-leider Haniyeh en Hezbollah-kopstuk Shukr. Zowel Iran als Hezbollah hebben wraak gezworen tegen Israël.

Israëlische leger roept op tot ontruiming van wijk in Khan Younis

Het Israëlische leger heeft mensen in de noordelijke wijk Al Jalaa in de zuidelijk gelegen stad Khan Younis opgeroepen om te vertrekken. De troepen zeggen dat ze een aanval voorbereiden nadat ze "aanzienlijke terroristische activiteiten" hebben waargenomen.

Daarmee is de wijk, die tot nu toe juist door het leger werd aangewezen als veilig, geen humanitaire zone meer. Palestijnen in Al Jalaa krijgen een sms of telefoontje met de oproep om te evacueren. Ook worden er flyers boven het gebied gedropt.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft kritisch gereageerd op de beslissing van Israël, die wederom eenzijdig de grenzen van de veilige gebieden wijzigt. Volgens de organisatie zijn Palestijnen nergens meer veilig.

Eerder deze week trokken duizenden Palestijnen al de stad uit na Israëlische aanvallen. Meestal zonder duidelijke bestemming. "We hebben geen idee waar we heengaan. Er is hier geen veilige plek. Ze hebben overal toegeslagen, ze hebben Al-Mawasi al aangevallen en veel mensen zijn gedood", zei een Palestijnse man tegen persbureau Reuters. Ook Al-Mawasi werd eerder door Israël aangeduid als veilige zone. Toch zijn er al meerdere keren doden gevallen na Israëlische aanvallen.

Beelden van Palestijnen die eerder deze week Khan Younis verlieten:

'We zijn moe, we zijn het zat'

Weer aanval op Amerikaanse troepen, ditmaal in Syrië

Amerikaanse troepen zijn door drones aangevallen op een basis in het noordwesten van Syrië. De droneaanval vond vrijdag plaats, maar een Amerikaanse functionaris die anoniem wil blijven deelde het nieuws vandaag met persbureau Reuters.

De functionaris zei aanvankelijk dat er geen slachtoffers waren, maar kwam daar later van terug. Enkele militairen zijn met lichte verwondingen naar een andere locatie gebracht.

De spanningen in de regio zijn hoog opgelopen nadat vermoedelijk Israël vorige week Hamas-leider Haniyeh had omgebracht in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran dreigde hierna met een vergeldingsaanval, die tot dusver is uitgebleven.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval op de Amerikaanse basis in Syrië opgeëist. Eerder zijn soortgelijke aanvallen uitgevoerd door groepen die steun krijgen van het Iraanse regime. Met dit soort acties uiten zij hun ongenoegen over de westerse aanwezigheid in het land. De Verenigde Staten zijn ook de belangrijkste bondgenoot van Irans aartsrivaal Israël.

Vorige week raakten vijf Amerikaanse militairen gewond toen een vliegbasis in het westen van Irak werd getroffen door een raket en drone. Op deze basis zijn 2500 Amerikanen gelegerd, die ervoor moeten zorgen dat Islamitische Staat geen nieuwe kansen krijgt in het gebied.

Netanyahu houdt vast aan de macht en riskeert verdere escalatie

Het is een vaker gehoord verwijt in de afgelopen maanden: Netanyahu probeert de oorlog te rekken om zelf aan de macht te kunnen blijven. Israëlische veiligheidsfunctionarissen hebben aangedrongen om een deal met Hamas te sluiten en daarmee de gijzelaars vrij te krijgen, maar Netanyahu ligt persoonlijk dwars, meldde onder meer The Financial Times deze week op basis van bronnen binnen het veiligheidsapparaat.

Een einde aan de oorlog in Gaza zou hoogstwaarschijnlijk ook het politieke einde betekenen voor Netanyahu. Zijn ultrarechtse bondgenoten, ministers Ben-Gvir en Smotrich, dreigen het kabinet te laten vallen als er een deal komt met Hamas. De premier is impopulair en de kans is klein dat hij bij nieuwe verkiezingen herkozen zal worden. Dan kunnen ook corruptiezaken die tegen hem lopen in een stroomversnelling komen.

Lees hier meer over hoe de positie van Netanyahu steeds neteliger wordt:

De Israëlische premier Netanyahu

Slachtoffers aanval school Gaza begraven: 'Wat hebben ze misdaan?'

Nabestaanden rouwen om de doden die vanochtend vroeg vielen bij een Israëlische aanval op een school in Gaza-Stad. Volgens de autoriteiten in Gaza zijn er meer dan 100 doden gevallen. Op beelden is te zien hoe slachtoffers met meerdere tegelijk in geïmproviseerde graven worden begraven.

"Je kunt niet eens lichamen herkennen, alleen verspreide lichaamsdelen", vertelt een omstander.

Kijk hier de beelden:

Slachtoffers aanval school Gaza begraven: 'Wat hebben ze misdaan?'

VS maakt 3,5 miljard aan militaire steun voor Israël vrij

De VS maakt 3,5 miljard dollar (3,2 miljard euro) vrij voor Israël om te besteden aan Amerikaanse wapens en militair materieel. Het geld is onderdeel van een militair steunpakket voor Israël dat het Amerikaanse Congres in april had goedgekeurd. Dat meldt nieuwszender CNN.

Het gaat om geld voor geavanceerde wapensystemen die nu in ontwikkeling zijn en die de komende jaren aan Israël geleverd kunnen worden. Vanuit pro-Palestijnse hoek is er veel kritiek op de Amerikaanse wapensteun aan Israël. Ook sommige Amerikaanse politici, zoals de Democraat Bernie Sanders, willen dat de VS de hulp aan Israël stopzet vanwege de oorlog in Gaza. Op een enkele levering zware munitie na, zijn de wapenleveranties van de VS aan Israël gedurende de oorlog onverminderd doorgegaan.

Minister Veldkamp: beelden uit Gaza onderstrepen belang staakt-het-vuren

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken dringt erop aan om snel tot een deal in Gaza te komen. "De verwoestende beelden van vanochtend uit de Gazastrook onderstrepen het belang van het staakt-het-vuren-initiatief van de VS, Egypte en Qatar", schrijft Veldkamp op X. "De humanitaire situatie is erbarmelijk en de gijzelaars moeten worden vrijgelaten."

Vanochtend kwamen zeker tientallen, en mogelijk meer dan honderd Palestijnen om het leven bij een Israëlische aanval op een school in Gaza-Stad. Op beelden van persbureaus is te zien hoe reddingswerkers lichaamsdelen onder het puin vandaan halen. Volgens het Israëlische leger zaten er Hamasstrijders in de school.

Donderdagavond zei het kantoor van premier Netanyahu dat Israël een delegatie zou sturen naar een nieuwe onderhandelingsronde op 15 augustus "om de details af te ronden". Een lid van het politieke bureau van Hamas, Mousa Abu Marzouk, ziet in de aanval op de school een poging van Israël om deze onderhandelingen te dwarsbomen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van Jordanië beschuldigt Israël ervan met de aanval vredesonderhandelingen te willen frustreren.

EU: 'Geen rechtvaardiging voor deze bloedbaden'

Van verschillende kanten is geschokt gereageerd op de dodelijke Israëlische luchtaanval op een school in Gaza-Stad. De beelden van de aanval vervullen EU-buitenlandchef Josep Borrell "met afschuw", schrijft hij op X. "Minstens tien scholen waren de afgelopen weken doelwit. Er is geen rechtvaardiging voor deze bloedbaden", aldus Borrell.

Nieuwszender Al Jazeera en Palestijnse hulpdiensten spreken van zeker honderd doden bij de aanval. De school huisvestte honderden ontheemde Palestijnen. Israël zegt dat er twintig militanten in de school aanwezig waren en trekt de gemelde dodenaantallen in twijfel.

Een journalist van Al Jazeera meldt dat veel lichamen onherkenbaar verminkt of uit elkaar gerukt zijn bij de aanval. Op foto's van persbureaus zijn inderdaad verminkte lichamen, waaronder die van kinderen, te zien. Een arts van een ziekenhuis waar veel slachtoffers naartoe zijn gebracht vertelt nieuwszender BBC dat zeventig doden zijn geïdentificeerd, en veel anderen dusdanig verminkt zijn dat identificatie moeilijk is.

Het hoofd van UNRWA, Philippe Lazzarini, spreekt op X van "weer een horror-dag" in Gaza. Francesca Albanese, VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden en een fel criticus van Israël, noemt Gaza het grootste concentratiekamp van de 21ste eeuw. "Israël pleegt genocide op de Palestijnen, wijk voor wijk [...], school voor school", schrijft ze op X.

Qatar, een van de bemiddelaars in de onderhandelingen tussen Hamas en Israël, noemt de aanval een "verschrikkelijk bloedbad en een brute misdaad tegen weerloze burgers".

  • Reuters
    Palestijnen staan in de verwoeste school na de Israëlische aanval
  • Reuters
    Een slachtoffer wordt per paard en wagen weggevoerd na de aanval op een school

Drone-aanval op Amerikaanse troepen in Syrië, geen gewonden

Amerikaanse troepen in het noordoosten van Syrië zijn aangevallen met een drone. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Amerikaanse functionaris. Er worden geen gewonden gemeld.

Bij een aanval eerder deze week op een legerbasis in Irak raakten wel vijf Amerikanen gewond. Volgens het Pentagon zaten pro-Iraanse milities achter deze aanval. Een week werden vier leden van zo'n militie gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. Volgens de VS vormden deze militanten een bedreiging voor Amerikaanse troepen.

Iran heeft gezegd dat de VS verantwoordelijkheid draagt voor de liquidatie van Hamas-leider Haniyeh vorige week in Teheran, vanwege de steun die de VS verleent aan Israël. In afwachting van een vergeldingsactie van Iran tegen Israël heeft de VS extra troepen naar het Midden-Oosten gestuurd.

Harris: tijd om een deal in Gaza te sluiten

Kamala Harris, de huidige vicepresident van de VS en presidentskandidaat voor de Democraten, heeft tijdens een campagnebijeenkomst in Arizona gezegd dat het "tijd is een deal rond te krijgen over een staakt-het-vuren en de gijzelaars". Ze reageerde hiermee op mensen in het publiek die "Free Palestine" scandeerden.

"De president [Biden] en ik werken dag en nacht om een staakt-het-vuren-akkoord te sluiten en de gijzelaars naar huis te halen", zei Harris. "Ik respecteer jullie stem", richtte ze zich tot de pro-Palestijnse demonstranten. Bij een campagnebijeenkomst in de staat Michigan op woensdag werd de toespraak van Harris ook onderbroken, en reageerde ze meer geagiteerd.

"Wij zullen niet stemmen voor genocide", riepen mensen in het publiek, waarop Harris zei: "Als je wilt dat Donald Trump wint moet je dat roepen".

Kamala Harris tijdens de campagnebijeenkomst in Arizona

Israël: 20 militanten in school

Het Israëlische leger zegt dat er 20 strijders van Hamas en de Islamitische Jihad aanwezig waren in de school in Gaza-Stad die tijdens het ochtendgebed werd gebombardeerd. Journalisten ter plekke van nieuwszender Al Jazeera zeggen dat er zeker 100 doden zijn gevallen bij de aanval. De hulpdiensten in Gaza spreken ook van meer dan 100 doden. Het Israëlische leger noemt deze aantallen "overdreven".

Een lid van het politieke bureau van Hamas ontkent dat er gewapende mensen in de school aanwezig waren en zegt dat alle doden burgers zijn. De bewering van het Israëlische leger dat Hamas een commandocentrum in de school had, noemt hij "verzonnen en een absurd voorwendsel om burgers, scholen, ziekenhuizen en vluchtelingenkampen aan te vallen".

Egypte, een van de bemiddelaars in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, beschuldigt Israël van het "bewust doden" van ongewapende Palestijnen. De aanval laat volgens Egypte zien dat Israël niet de "politieke wil" heeft de oorlog te stoppen. Naast de aanval op de school melden Palestijnse media en Al Jazeera vandaag ook meerdere doden bij Israëlische aanvallen in Jabalia in Noord-Gaza en in Nuseirat en Deir Al-Balah in Centraal-Gaza.

  • AFP
    Palestijnen bergen de doden na aanval op school
  • AFP
    Palestijnen bergen de doden na aanval op school
  • AFP
    Palestijnen bergen de doden na aanval op school
  • AFP
    Palestijnen bergen de doden na aanval op school
  • AFP
    Palestijnen bergen de doden na aanval op school
  • AFP
    Palestijnen bergen de doden na aanval op school

'Tientallen doden bij Israëlische aanval op school in Gaza'

Bij een Israëlische aanval op een school in Gaza-stad die vannacht heeft plaatsgevonden zijn volgens Gazaanse autoriteiten tientallen doden gevallen. Sommige bronnen spreken over honderd slachtoffers. Israël zegt dat Hamas zich er schuilhield.

Volgens Al Jazeera werd de school geraakt tijdens het ochtendgebed. Na de aanval brak brand uit in de school. In de school zouden meerdere ontheemde mensen geschuild hebben.

Volgens het Israëlische leger is gebruikgemaakt van bommen die vanuit vliegtuigen werden afgevuurd. Het leger stelt dat terroristen van Hamas zich schuilhielden in de school en dat maatregelen zijn genomen om het aantal burgerslachtoffers te beperken. Hoeveel van de doden Hamas-leden waren, is niet onafhankelijk vast te stellen. In officiële communicatie maakt Hamas geen onderscheid tussen burgers en Hamas-leden bij het melden van doden.

Een ambulance in de Gazastrook (ter illustratie)

VN-gezant Hennis-Plasschaert praat met Hezbollah en Israël: 'Reactie zo klein mogelijk houden'

Alle diplomatieke inspanningen zijn er nu op gericht de reactie van Hezbollah op de liquidatie van Shukr door Israël zo klein mogelijk te houden. Dat zegt Jeanine Hennis-Plasschaert, speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon in gesprek met Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. "We zijn nu op een cruciaal punt beland: het kan echt morgen misgaan."

Hennis-Plasschaert is sinds juni dit jaar aan de slag als VN-gezant in Libanon en spreekt namens de VN rechtstreeks met zowel Israël als Hezbollah. Dat is noodzakelijk om duidelijkheid te creëren aan beide kanten, zegt ze. "Wat zijn de verwachtingen en wat zijn de rode lijnen?" Veel kan ze niet zeggen over hoe haar ontmoetingen met Hezbollah en Israël precies verlopen. "De gesprekken zijn heel open en recht voor zijn raap", zegt Hennis.

Het beste scenario is een deal voor Gaza, zegt ze. Dat betekent dat de rust in het zuiden van Libanon en het noorden van Israël terugkeert. Maar niet alleen een staakt-het-vuren, ook een deal die op de langere termijn "echt vooruitzichten geeft en biedt aan de Palestijnen" is essentieel, zegt de VN-gezant. "Als dit niet gebeurt zullen we keer op keer geconfronteerd worden met heel veel onrust en vijandelijkheden in de regio."

'Zeker 29 Palestijnen gedood in Gazastrook vandaag'

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat er vandaag in totaal 29 Palestijnen zijn omgekomen, van wie 19 in de stad Khan Younis.

Onder de slachtoffers in Khan Younis zouden twee Palestijnse journalisten zijn, Tamim Muammar van en Abdullah Al-Susi. Bij de aanvallen kwamen ook familieleden van de journalisten om, schrijft Al Jazeera.

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn er sinds het begin van de oorlog zeker 113 journalisten gedood.

Inwoners Khan Younis moeten opnieuw vluchten, maar waarheen?

In de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn duizenden Palestijnen sinds gisteren opnieuw op de vlucht geslagen voor het Israëlische leger. "We hebben geen idee waar we heen gaan, naar het strand, naar al-Mawasi, of een andere plek waar we zullen verblijven. Er is hier geen veilige plek. Ze hebben overal toegeslagen, ze hebben al-Mawasi al aangevallen en veel mensen zijn gedood." zei een Palestijnse man tegen persbureau Reuters.

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat er vandaag bij een Israëlische aanval op al-Mawasi vijf doden gevallen zijn. Het Israëlische leger heeft in het verleden al-Mawasi aangeduid als humanitaire zone. Toch zijn er al meerdere keren doden gevallen na Israëlische aanvallen.

Duizenden Palestijnen slaan opnieuw op de vlucht

Belgische tijdschrift Humo haalt column offline na ophef

Het Belgische tijdschrift Humo heeft een column van Herman Brusselmans offline gehaald, nadat er ophef was ontstaan over het stuk. Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT.

In de column schreef de journalist: "Ik zie een beeld van een huilend en schreeuwend Palestijns jongetje dat helemaal buiten zinnen om z'n onder het puin liggende moeder roept, en ik beeld me in dat dat jongetje m'n eigen zoontje Roman is, en de moeder m'n eigen vriendin Lena, en ik word zo woedend dat ik iedere Jood die ik tegenkom een puntig mes los door de keel wil rammen."

'Satirische column'

De European Jewish Association (EJA) zei eerder deze week rechtszaak aan te spannen tegen de columnist en Humo. "De uitspraken van Herman Brusselmans maken deel uit van een satirische column, niet van een journalistiek artikel of een interview", reageerde het tijdschrift in eerste instantie. "De uitspraken van Herman Brusselmans maken deel uit van een satirische column, niet van een journalistiek artikel of een interview." Om die reden had de redactie het stuk niet aangepast, schreef Humo.

"Het is vanzelfsprekend nooit de bedoeling geweest om de Joodse gemeenschap te kwetsen", laat adjunct-hoofdredacteur Herman Vanderaspoilden nu weten in een stuk in het tijdschrift zelf. "Als dat toch is gebeurd, willen we ons daar graag voor verontschuldigen. Daarom hebben we uiteindelijk ook beslist om de column offline te halen."

Brusselmans zelf reageerde eerder deze week dat hij "een overdrachtelijk beeld" had gebruikt via schrift. "Het is in geen geval aanzetten tot moord." Ook zei hij dat hij in een volgende zin schreef dat hij niet alle Israëliërs over een kam scheert.

Iraans persbureau: 'niet-detecteerbare kruisraketten nu in bezit marine'

Iran heeft nieuwe kruisraketten met zeer zware explosieven die niet te detecteren zijn toegevoegd aan het wapenarsenaal van de marine. Dat meldt het Iraanse persbureau Tasnim, dat nauwe banden onderhoudt met de Iraanse Revolutionaire Garde.

Volgens Tasnim kunnen de kruisraketten ingezet worden om torpedoboten tot zinken te brengen. Ook zou de Iraanse vloot onder meer nieuwe drones en radars hebben.

Na de aanslag op Hamas-kopstuk Haniyeh in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn de spanningen opgelopen in het Midden-Oosten. Iran heeft Israël ervan beschuldigd achter de aanslag te zitten. Er klinken volop oproepen tot de-escalatie, maar Iran heeft meerdere keren laten weten dat een reactie onvermijdelijk is.

Israëlische rechtbank verlengt voorarrest militairen, verdacht van verkrachting

Een Israëlische militaire rechtbank heeft het voorarrest van vijf militairen verlengd die verdacht worden van het martelen en verkrachten van een Palestijnse gevangene. Een Israëlische tv-zender zond gisteren bewakingsbeelden uit waarop de verkrachting van de man te zien zou zijn. De arrestatie van de tien Israëlische soldaten leidde vorige week tot felle protesten van ultrarechtse Israëlische ministers en hun aanhangers.

UNRWA: '70 procent van onze scholen is geraakt, sprake van een patroon'

Inmiddels is 70 procent van de scholen van VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook geraakt door Israëlische aanvallen sinds het uitbreken van de oorlog afgelopen najaar, zegt woordvoerder Juliette Touma tegen de Amerikaanse krant The Washington Post. "Er is sprake van een patroon", zegt Touma over de Israëlische aanvallen op scholen.

Het Israëlische leger publiceert steevast een verklaring na een aanval op een school waarin staat dat de gebouwen werden gebruikt door Hamasstrijders. Dat zou ze een legitiem doelwit maken. Gisteren werden twee scholen in het oosten van Gaza-Stad geraakt. Het Israëlische leger bracht naar buiten dat de schoolgebouwen als hoofdkwartier van Hamas werd gebruikt. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde dat er vluchtelingen werden opgevangen in de gebouwen.

"We hebben geen enkele manier om deze beweringen te controleren, of te onderzoeken. Wat we wel weten is dat elke keer dat er een school of gebouw wordt geraakt er burgers worden geraakt, onder wie vrouwen en kinderen", zegt Touma.

Palestijnen bekijken de schade na de Israëlische aanval op de al-Zahra school in Gaza-stad

Israëlische minister Smotrich hekelt nieuwe onderhandelingen

De ultrarechtse minister van Financiën Smotrich noemt de aankondiging van hernieuwde onderhandelingen op X een "gevaarlijke valstrik" en roept premier Netanyahu op niet in "de val" te trappen.

Het kantoor van Netanyahu maakte eerder bekend volgende week een delegatie van onderhandelaars te sturen om te praten over het vrijlaten van Israëlische gijzelaars en een staakt-het-vuren in Gaza.

Volgens Smotrich zal de deal de "Israëlische afschrikking en het imago van Israël in het Midden-Oosten ondermijnen".

Israël akkoord met hervatten onderhandelingen

Israël stuurt volgende week een team van onderhandelaars naar een bijeenkomst over het vrijlaten van Israëlische gijzelaars en een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt het kantoor van premier Netanyahu. "In navolging van het voorstel van de Verenigde Staten en de bemiddelaars zal Israël op 15 augustus een delegatie van onderhandelaars naar een nader te bepalen plaats sturen om de details af te ronden en een raamovereenkomst te implementeren."

De VS, Egypte en Qatar hebben in een gezamenlijke verklaring Israël en Hamas aangespoord om de onderhandelingen te hervatten en af te ronden. De gesprekken zouden in de Egyptische hoofdstad Caïro of de Qatarese hoofdstad Doha moeten plaatsvinden.

"Het is tijd om onmiddellijke hulp te bieden aan zowel de lijdende bevolking van Gaza als de lijdende gijzelaars en hun families. De tijd is gekomen om het staakt-het-vuren af te ronden en de gijzelaars en gedetineerden vrij te laten", staat in de gezamenlijke verklaring. Hamas heeft nog niet gereageerd op het voorstel van de genoemde landen.

De overeenkomst die op tafel ligt is gebaseerd op de voorstellen die president Biden eind mei naar buiten bracht en die zijn bekrachtigd door een aangenomen resolutie van de VN-Veiligheidsraad op 10 juni. Het plan voorziet onder meer in een permanent staakt-het-vuren, volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook, een ruil van gijzelaars tegen gevangenen, een plan voor de wederopbouw, het herstel van de aanvoer van humanitaire hulp en de terugkeer van vluchtelingen naar hun woningen.

Ook United Airlines schort vluchten op Israël op

In verband met de dreigende situatie in het Midden-Oosten schort ook het Amerikaanse United Airlines zijn vluchten op Tel Aviv op. Net als andere vliegmaatschappijen is United bang dat het Israëlische luchtruim onveilig wordt als Iran en Hezbollah in Libanon wraak nemen op Israël voor de gewelddadige dood van Hamas-leider Haniyeh en Hezbollah-leider Shukr.

Ook veel andere luchtvaartmaatschappijen vliegen tijdelijk niet meer op Tel Aviv en ook niet meer op Teheran, Beiroet en andere bestemmingen in de regio. Het Israëlische El Al voert juist meer vluchten uit, vermoedelijk om te voorkomen dat veel passagiers stranden.

Passagiers op het Ben Gurion-vliegveld bij Tel Aviv zien dat er vluchten uitvallen

Rechtbank verlengt voorarrest van verkrachting verdachte militairen

Een Israëlische militaire rechtbank heeft het voorarrest van vijf militairen die verdacht worden van het martelen en verkrachten van een Palestijnse gevangene tot zondag verlengd. "Er is een redelijke verdenking dat ze dit gedaan hebben", zegt de rechter. De vijf militairen van de legerbasis Sde Teiman werden vorige week met vijf anderen opgepakt. Op de basis worden Palestijnen vastgehouden die in de Gazastrook gevangen zijn genomen.

Een Israëlische tv-zender zond gisteren bewakingsbeelden uit waarop het moment van de verkrachting te zien zou zijn. De militairen hielden schilden omhoog om te verhullen wat er gebeurde. De Israëlische krant Haaretz schrijft op basis van een medische bron dat het slachtoffer verwondingen had die hij onmogelijk zelf kon hebben aangebracht, omdat zijn handen en voeten gebonden waren. De andere verdachten zijn eerder al vrijgelaten.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem omschreef het Israëlische gevangenissysteem gisteren als "een netwerk van martelkampen". De gevangenen krijgen te maken met fysiek geweld, seksueel misbruik, uithongering en slaapgebrek, stelt de mensenrechtenorganisatie.

Eerder meldden de nieuwszender CNN, hulporganisatie Save the Children en de VN al dat Palestijnse gevangenen worden mishandeld en gemarteld. Het Israëlische leger ontkent dat dit stelselmatig gebeurd. Er zitten meer dan 9600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, van wie ongeveer de helft zonder proces wordt vastgehouden.

Radicaal-rechtse Israëliërs protesteerden vorig maand bij de legerbasis tegen de aanhouding van de militairen

Amerikaanse versterkingen komen aan in Midden-Oosten

Het grootste deel van de Amerikaanse militaire versterkingen in het Midden-Oosten is aangekomen. De VS kondigde vorige week aan extra gevechtscapaciteit naar de regio te sturen, in afwachting van een vergeldingsactie door Iran tegen Israël.

Het gaat om 24 gevechtsvliegtuigen en een vloot met amfibische voertuigen. Die worden in de buurt van Iran en Libanon gestationeerd, als aanvulling op de schepen die daar al lagen. Ook is het vliegdekschip USS Abraham Lincoln met ondersteuning onderweg naar de Rode Zee. Naar verwachting komt die over twee weken aan.

Deze versterkingsmacht is vergelijkbaar met eerdere momenten dat de spanning tussen Israël en Iran hoog opliep, zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Maar het is wel enorm veel gevechtskracht. Dat is het doel van de Amerikanen: een signaal afgeven aan Iran en haar bondgenoten dat hun vergeldingsacties beperkt moeten zijn."

Dat de VS met grote overmacht aanwezig is, betekent niet dat er met harde hand zal worden gereageerd. Dat gebeurde in april ook niet, toen Iran honderden drones en raketten op Israël afvuurde. "De Amerikanen plannen op het slechtste scenario, niet op het meest aannemelijke. Het gaat om afschrikking: er is geen behoefte om de situatie te escaleren," zegt De Kruif.

Israël beveelt evacuatie burgers uit oostelijk deel Khan Younis

Het Ieger van Israël heeft Palestijnen in het oostelijk deel van Khan Younis opdracht gegeven een veilig heenkomen in het westelijk deel van de stad te zoeken. Het leger wil in het oostelijk deel aanvallen uitvoeren omdat vandaaruit raketten worden afgeschoten.

Khan Younis is de tweede stad van Gaza en is grotendeels al vernield bij eerdere acties van het Israëlische leger. Het gebeurt vaker dat het leger opnieuw in actie komt op plekken waar Hamas en andere groepen verslagen leken te zijn. Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat veel inwoners van het oostelijk deel van de stad net waren teruggekeerd, nadat ze noodgedwongen weken op straat hadden doorgebracht.

Het grootste deel van de 2,3 miljoen Palestijnen is op de vlucht. Honderdduizenden verblijven in tenten of zelf gebouwde onderkomens in geïmproviseerde vluchtelingenkampen. Omdat ze ook daar niet veilig zijn, kiezen sommigen ervoor om evacuatiebevelen te negeren.

Palestijnen verlaten het oostelijk deel van Khan Younis

Israel bombardeert twee scholen

In het oosten van Gaza-Stad heeft Israël bombardementen uitgevoerd op twee scholen. Volgens het Israëlische leger werden de schoolgebouwen als hoofdkwartier gebruikt door Hamas en dienden ze als uitvalsbasis voor aanvallen tegen Israëlische troepen. Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat er vluchtelingen werden opgevangen.

Palestijnse bronnen melden dat er vijftien doden zijn gevallen bij de aanval. Dertig mensen raakten gewond.

Doden bij Israëlische aanvallen op Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het Palestijnse vluchtelingenkamp Bureij in het midden van de Gazastrook zijn doden gevallen. Media melden verschillende dodentallen: het Palestijnse persbureau Wafa spreekt van negen doden, tv-zender Al Jazeera van tien en de Israëlische krant Haaretz schrijft dat er twaalf mensen zijn gedood.

Ook komen er berichten van Israëlische luchtaanvallen op het zuidelijke Khan Younis. Al Jazeera meldt dat daarbij zeker één persoon is gedood. Volgens Haaretz is het leger bezig met een grote aanval op Khan Younis.

Rookwolken boven Khan Younis vandaag na een Israëlisch bombardement

De Hamas-autoriteiten in Gaza zeggen dat het dodental sinds het uitbreken van de oorlog op 39.699 staat. En 91.722 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Bij een aanval in Deir al-Balah, ook in het midden van de Gazastrook, raakten volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zeker veertien mensen gewond. De zusterorganisatie van het Rode Kruis heeft beelden op X geplaatst van de aankomst van de gewonden bij een ziekenhuis.

Israël trekt diplomatieke status Noorse diplomaten in

Israël heeft de diplomatieke accreditatie van acht diplomaten uit Noorwegen ingetrokken. Het gaat om de Noren die vanuit de ambassade in Tel Aviv werken voor hun diplomatieke post in de Palestijnse gebieden. Daarvoor hebben ze nu geen toestemming meer, waarmee de Noren hun vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit verliezen.

De maatregel volgt op de erkenning door Noorwegen van de Palestijnse staat. Dat was eind mei. Israël reageerde toen al verbolgen en kondigde maatregelen aan. "Dit laat Israël niet stilzwijgend over zijn kant gaan. Ze zijn van plan een boodschap te sturen aan Palestijnen en de hele wereld: terrorisme loont", zei minister van Buitenlandse Zaken Katz toen.

Vandaag kiest Katz nog scherpere bewoordingen. Hij zegt dat "anti-Israëlisch handelen" een prijs heeft. "In plaats van sinds 7 oktober tegen Palestijns terrorisme te vechten en Israëls strijd tegen de Iraanse as van het kwaad te steunen, kiest Noorwegen ervoor om de moordenaars en verkrachters van Hamas te belonen door de Palestijnse staat te erkennen."

Noorwegen noemt de maatregel extreem en zegt dat Israël hiermee vooral de Noorse hulp aan de Palestijnen dwarszit. "Dit laat maar weer eens zien dat de regering van Netanyahu actief een tweestatenoplossing tegenwerkt."

Canada haalt kinderen diplomaten uit Israël

Canada wil dat Canadese diplomaten hun kinderen en verzorgers uit Israël halen uit angst voor een groter conflict in het Midden-Oosten. De vrees is dat er een vergeldingsaanval komt op Israël vanwege de moord op Hamas-leider Haniyeh in Iran en op de hoogste militaire commandant van Hezbollah in Libanon.

Canada gaf daarom afgelopen weekend ook een negatief reisadvies voor Israël. De ambassade in Tel Aviv blijft wel gewoon geopend en Canadezen kunnen van de diplomatieke diensten gebruik blijven maken.

Vanwege de opgelopen spanningen stelde ook Nederland het reisadvies voor Israël bij. Sinds maandag geldt voor heel Israël een negatief reisadvies.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse diplomaten in Israël niet te horen hebben gekregen dat hun kinderen het land moeten verlaten. Wel krijgen ze van het ministerie "de ruimte om daarin een eigen afweging te maken".

De Canadese ambassade in Tel Aviv

Israël bevestigt dood belangrijk Hamas-lid

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat een belangrijk Hamas-lid is gedood bij een Israëlische aanval. Die vond al plaats op 24 juli in de Gazastrook, maar het duurde tot vandaag dat het leger de bevestiging van zijn dood rondkreeg.

Het gaat om Nael Sakhel, die volgens Israël vanuit Gaza betrokken was bij het aansturen van terroristische aanslagen op de Westelijke Jordaanoever die door Israël wordt bezet. Hij zou terroristen geld en wapens hebben gegeven.

Israëlische media schrijven dat Sakhel in 2003 door Israël werd opgepakt voor betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag. Hij kreeg levenslang, maar kwam in 2011 vrij bij een grote gevangenenruil. Hij werd toen naar de Gazastrook uitgezet.

Arabische media schreven vorige week al over de dood van Sakhel, die uit Nablus op de Westoever kwam. Vrijdag werd er in die stad voor hem gebeden.

Hulporganisatie WCK: medewerker gedood in Gaza

Voedselhulporganisatie World Central Kitchen meldt dat een Palestijnse medewerker is omgekomen in Gaza. Volgens WCK maakte het slachtoffer "vanaf de begindagen van ons werk in Rafah volledig deel uit van ons magazijnteam".

WCK zegt nog niet alle details van het incident te weten, maar denkt dat hij op dat moment niet aan het werk was. Hij werd gedood in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook.

Het is niet voor het eerst dat een hulpverlener van WCK wordt gedood in Gaza. In april kwamen zeven internationale medewerkers van WCK om het leven bij een Israëlische luchtaanval, ook in Deir al-Balah. Ze werden geraakt nadat ze een opslagplaats hadden verlaten.

Onlangs bleek uit Australisch onderzoek dat Israël de hulpverleners niet met opzet doodde. De Israëlische legereenheid die de aanval uitvoerde, wist niet dat het transport zou plaatsvinden. Volgens het onderzoek zag het Israëlische leger de door WCK ingehuurde beveiligers aan voor terroristen en dacht het leger dat zij de auto's hadden gekaapt. Communicatie met het konvooi was niet mogelijk.

'Iraanse president roept Khamenei op Israël niet aan te vallen'

De nieuwe president van Iran, Masoud Pezeshkian, zou bij opperste leider Ali Khamenei hebben aangedrongen op terughoudendheid. De relatief gematigde Pezeshkian heeft de ayatollah aangespoord om Israël niet aan te vallen, meldt nieuwszender Iran International op basis van anonieme bronnen.

Volgens de zender, die in Londen is gevestigd, is nog niet bekend of Khamenei ingaat op het verzoek van de president. Landen als Qatar, Rusland, de VS en Egypte hebben al druk uitgeoefend op het Iraanse regime om escalatie te voorkomen.

Het is maar de vraag of de ayatollah daarnaar zal luisteren. Hardliners binnen het regime hebben juist opgeroepen om hard terug te slaan om de vermoedelijk door Israël uitgevoerde liquidatie van Hamas-leider Haniyeh in Teheran te vergelden.

Masoud Pezeshkian, president van Iran

Saudi-Arabië veroordeelt liquidatie Haniyeh op ingelaste top

De liquidatie van Hamas-leider Haniyeh in Teheran is een grove schending van de Iraanse soevereiniteit. Dat heeft de Saudische onderminister van Buitenlandse Zaken Waleed Al-Khuraiji gezegd op de ingelaste top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC).

De 57 aangesloten landen zijn met spoed bijeengekomen in de Saudische stad Jeddah vanwege de spanningen in het Midden-Oosten. Iran had vooraf aangekondigd dat het op de OIC-top steun zou vragen voor een vergeldingsaanval tegen Israël. Of dat ook is gebeurd en wat daarvan de uitkomst was, is nog onbekend.

Het is de eerste keer dat Saudi-Arabië de moordaanslag in Teheran, die zeer waarschijnlijk het werk van Israël was, openlijk heeft veroordeeld. Iran en Saudi-Arabië zijn de twee meest invloedrijke landen in de regio. Op de top werd zoals verwacht ook hard uitgehaald naar Israëls grondoffensief in Gaza. "De secretaris-generaal veroordeelt de oorlogsmisdaden en de genocide die Israël pleegt in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever".

Egypte breidt periode van vliegverbod boven Iran uit

De Egyptische autoriteiten hebben de periode uitgebreid waarin Egyptische luchtvaartmaatschappijen het Iraanse luchtruim moeten vermijden. Van 22.00 uur tot morgenochtend 06.00 uur Nederlandse tijd mag er niet worden gevlogen over Iran. Aanvankelijk zou het vliegverbod pas om 03.00 uur ingaan.

De Iraanse autoriteiten hebben Egypte hiertoe verzocht. Als reden wordt een 'militaire oefening' gegeven, schrijft het Egyptische ministerie van Luchtvaart in een verklaring. Maar gezien de hoog opgelopen spanningen tussen Israël en Iran wordt gevreesd voor een Iraanse vergeldingsaanval komende nacht.

Eerder vanavond zei een Egyptische bron dat de wereldwijde burgerluchtvaart door Iran is opgeroepen om zijn luchtruim te mijden. Maar dit bericht is nog niet bevestigd of ontkend vanuit Teheran of Caïro.

Minister Brekelmans: we bereiden ons voor, houden situatie in de gaten

Defensie houdt de gespannen situatie in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten, zegt minister Brekelmans op X. Hij zegt ook dat "we ons voorbereiden op verschillende scenario's voor de mogelijke inzet van militaire capaciteiten". Daarmee wordt gedoeld op voorbereiding van eventuele evacuaties van Nederlanders, laat Defensie aan de NOS weten.

Nederlanders worden opnieuw opgeroepen om Libanon zo snel mogelijk te verlaten. Ook wordt hen met klem aangeraden niet naar Libanon te reizen. KLM vliegt sinds een week niet meer over Iran, Israël en Irak. Er wordt gevreesd voor een vergeldingsaanval van Hezbollah in Libanon en Iran tegen Israël.

'Iran roept burgerluchtvaart op luchtruim te vermijden'

Een Egyptische functionaris zegt dat Iran de wereldwijde burgerluchtvaart heeft verzocht het Iraanse luchtruim te vermijden. De anonieme bron stelt dat deze oproep is gedaan vanwege "militaire oefeningen", meldt de Egyptische staatszender Al Qahera News TV.

De Iraanse autoriteiten hebben het bericht nog niet bevestigd. Eerder werd duidelijk dat Egypte zijn luchtvaartmaatschappijen heeft opgedragen vannacht tussen 03.00 en 06.00 uur Nederlandse tijd niet meer over Iran te vliegen. De informatie suggereert dat er mogelijk een Iraanse aanval op Israël komt, maar daarover is geen enkele duidelijkheid.

De internationale luchthaven van Teheran

Egyptische luchtvaart vermijdt komende nacht luchtruim boven Iran

Egypte heeft zijn luchtvaartmaatschappijen opgedragen een deel van de komende nacht niet boven Iran te vliegen. Het besluit is genomen vanwege de hoog opgelopen spanningen tussen Israël en Iran.

Tussen 03.00 uur en 06.00 uur Nederlandse tijd mogen er geen Egyptische lijnvluchten over Teheran en omgeving vliegen. Deze specifieke tijdspanne suggereert dat de Egyptische autoriteiten informatie hebben over een op handen zijnde aanval. Dezer dagen wordt een vergeldingsactie verwacht voor de moordaanslag op Hamas-kopstuk Haniyeh in Teheran en de hoogste Hezbollah-commandant in Libanon.

Gezien de status van Egypte als regionale grootmacht ligt het voor de hand dat de autoriteiten op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren. Het land werd bijvoorbeeld ook gewaarschuwd toen Iran in april ruim 300 raketten afvuurde op Israël. Bij deze actie werden vrijwel alle projectielen neergehaald door Israël, maar ook door lokale bondgenoten van de VS zoals Jordanië.

Aanvankelijk dacht de VS dat Iran al eerder deze week zou toeslaan, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten nu dat de aanval morgen of vrijdag komt, schrijft de Saudische nieuwszender Al Arabiya op basis van anonieme bronnen.

WHO stuurt ruim miljoen vaccins om polio-uitbraak in Gaza

Wereldgezondheidsorganisatie WHO stuurt 1,2 miljoen doses poliovaccins naar Gaza. In de belegerde Palestijnse enclave woedt sinds kort een uitbraak van polio. Een WHO-functionaris erkent dat het een uitdaging wordt om de vaccins toe te dienen. Elke dag zijn er bombardementen en beschietingen in Gaza.

Polio is een zeer besmettelijke ziekte die kan leiden tot een verlamming en hersen- of hersenvliesontsteking. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal zeven tot veertien dagen. Het virus werd begin vorige maand vastgesteld in het rioolwater van Gaza. Een uitbraak was een kwestie van tijd.

In Gaza woedt al sinds het begin van de oorlog een zware humanitaire crisis. Als gevolg daarvan zijn de ruim 2 miljoen inwoners extra kwetsbaar voor virusuitbraken.

Palestijnse ontheemden in Centraal-Gaza, foto van vorige maand

Israëlische zender deelt video van vermoedelijk seksueel misbruik Palestijnse gevangene

Een Israëlische tv-zender heeft beelden uitgezonden waarop te zien zou zijn dat een Palestijnse gevangene wordt verkracht door bewakers. Op de beveiligingsbeelden uit de omstreden militaire gevangenis Sde Teiman is te zien dat militairen schilden omhoog houden om het veronderstelde misbruik te verhullen.

Tien Israëlische militairen werden vorige gearresteerd op verdenking van de zware mishandeling. Als reactie daarop hebben ultrarechtse betogers de basis bestormd in een poging de tien militairen te bevrijden, wat niet is gelukt. Een deel van de verdachte militairen is inmiddels vrijgelaten.

Een arts verklaarde tegenover Israëlische media dat de Palestijnse gevangene vorige maand ernstig letsel heeft opgelopen. Hij moest met spoed worden geopereerd vanwege longschade door diepe penetratie. De arts was naar eigen zeggen verbaasd dat bewakers tot zoiets in staat waren. De gevangene werd ervan verdacht dat hij lid was van een elite-eenheid van terreurorganisatie Hamas.

Een journalist van de Canadese publieke omroep CBC heeft de beelden op X gedeeld:

Het is uitzonderlijk in Israël dat een militaire basis wordt bestormd door burgers, evenals dat militairen worden vervolgd voor mishandeling van gevangenen in Sde Teiman. Volgens mensenrechtenorganisaties worden Palestijnen systematisch gemarteld in gevangenissen. Israël spreekt dat tegen.

'In plaats van honderden meldden slechts 48 ultraorthodoxe joden zich bij het leger'

Het Israëlische leger had de afgelopen twee dagen honderden ultraorthodoxe joden verwacht om zich te registreren voor het leger. Slechts 48 van de 900 mensen die opgeroepen zijn voor de dienstplicht zijn echter op komen dagen, meldt de Israëlische krant The Times of Israël.

Volgens een woordvoerder van het leger was de verwachting dat ongeveer tweehonderd ultraorthodoxe joden zich per dag zouden melden bij het rekruteringscentrum. De protesten deze week bij het rekruteringskantoor op de Tel Hashomer-legerbasis hebben mensen waarschijnlijk ervan hebben weerhouden om zich te melden, denkt hij.

Gisteren drong een groep ultraorthodoxe joden een rekruteringsbureau binnen uit protest tegen de dienstplicht. Een dag eerder waren er ook al demonstraties en aanvaringen met de politie.

Tot voor kort hoefden ultraorthodoxe joden niet het leger in, maar het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde eind juni dat hun uitzonderingspositie discriminerend is. Vorige maand werd een eerste groep van duizend ultraorthodoxe joden opgeroepen. Ultraorthodoxe leiders zeggen bang te zijn dat hun identiteit en levensstijl onder druk komen te staan als leden van de gemeenschap in het leger moeten dienen. Ze willen al hun tijd besteden aan studie en gebed.

Op de vlucht in Gaza: steeds op zoek naar een nieuwe plek

Het evacuatiebevel dat Israël heeft uitgegeven voor wijken in het noorden van de Gazastrook betekent dat veel Palestijnen opnieuw op de vlucht moeten slaan. Dat betekent dat volledige tentenkampen afgebroken en weer opnieuw opgebouwd moeten worden.

Frankrijk roept Israël op uitspraken Smotrich te veroordelen

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische regering opgeroepen om de opmerkingen van de ultrarechtse minister Smotrich te veroordelen, citeren Israëlische media een verklaring van het ministerie.

Smotrich heeft als minister van Financiën en Civiel Bestuur in bezet gebied in zijn portefeuille. "We brengen hulpgoederen omdat we geen andere keuze hebben", citeerde de Israëlische krant The Times of Israël Smotrich eerder deze week. "Niemand zal toestaan dat we twee miljoen burgers laten omkomen van de honger, ook al is dat misschien gerechtvaardigd en moreel verantwoord, totdat onze gijzelaars zijn teruggebracht", zei Smotrich. "We hebben internationale legitimiteit nodig voor deze oorlog."

In beeld: verwoesting in Deir-al-Balah na Israëlische luchtaanval

In Deir-al-Balah, waar gisteren drie mensen zijn omgekomen door een Israëlische luchtaanval, nemen Palestijnen de schade op en proberen ze tussen de brokstukken hun bezittingen terug te vinden.

Deir-al-Balah is een van de belangrijkste plekken waar ontheemde Palestijnen verblijven. "We dachten dat we naar Deir-al-Balah konden gaan: dat is een veilige plek", zegt een man tegen persbureau Reuters. "Er is geen veilige plek."

Het Israëlische leger bevestigde vandaag Deir-al-Balah te hebben aangevallen omdat er in het humanitaire gebied een wapenproductieplek zou zijn voor Hamas en de Islamitische Jihad.

  • AFP
    Palestijnen controleren de schade in Deir-al-Balah na de Israëlische aanval
  • AFP
    Een meisje bekijkt spullen temidden van de ravage in Deir-al-Balah
  • AFP
    Palestijnen controleren de schade in Deir-al-Balah na de Israëlische aanval

Het Israëlische leger bevestigde vandaag Deir-al-Balah te hebben aangevallen omdat er in het humanitaire gebied een wapenproductieplek zou zijn voor Hamas en de Islamitische Jihad.

Palestijnen nemen de schade op na aanval op Deir-al-Balah

Druk op Iran om terughoudendheid te betrachten

Van verschillende kanten wordt er diplomatieke druk uitgeoefend op Iran om het conflict met Israël niet verder op de spits te drijven. Iran heeft gezegd de liquidatie van Hamas-leider Haniyeh in Teheran te gaan vergelden, maar het is onduidelijk hoe zo'n vergelding eruit zou zien. Israël zelf heeft geen commentaar geleverd op de dood van Haniyeh, maar het wordt algemeen aangenomen dat het land achter de liquidatie zit.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft de Arabische bondgenoten van de VS gevraagd om er bij Iran op aan te dringen terughoudendheid te betrachten, meldt The Washington Post. "Niemand moet dit conflict laten escaleren, die boodschap hebben we duidelijk overgebracht aan Iran en Israël", zei Blinken gisteren.

Afgelopen weekend belde de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken met zijn Iraanse collega en bracht de minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië een bezoek aan Teheran. Maandag belde de premier van Qatar met Iran en waarschuwde voor escalatie. De Russische president Poetin heeft Khamenei, de hoogste leider van Iran, ook gevraagd terughoudend te reageren op de liquidatie van Haniyeh en geen Israëlische burgers te treffen, vertelden Iraanse bronnen aan persbureau Reuters.

Vandaag spreekt Iran op een bijeenkomst van islamitische landen in Saudi-Arabië over vergeldingsacties tegen Israël.

'Turkije sluit zich vandaag aan bij genocidezaak'

Turkije dient vandaag bij het Internationaal Gerechtshof een formeel verzoek in, een zogeheten "verklaring van interventie", om zich aan te sluiten bij de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een diplomatieke bron. In mei zei Turkije al dat het land zich wilde aansluiten bij de zaak, waarin Zuid-Afrika Israël beschuldigt van het plegen van genocide in Gaza.

"De interventie van Turkije spoort de internationale gemeenschap aan om de humanitaire crisis in Gaza te erkennen en aan te pakken", zegt de bron tegen Reuters. In tussenvonnissen riep het hof Israël op alles in het werk te stellen om genocide te voorkomen en het offensief in Rafah, dat nog altijd gaande is, te stoppen.

Turkije is een van de landen die felle kritiek uiten op de acties van Israël in de Gazastrook. De Turkse president Erdogan suggereerde vorige week dat Turkije Israël zou kunnen binnenvallen om de Palestijnen te helpen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zei in reactie daarop dat Turkije uit de NAVO zou moeten worden gezet. Vrijdag ontbood Israël de Turkse ambassadeur in Tel Aviv, nadat de ambassade de vlag halfstok had gehangen uit eerbetoon voor de gedode Hamas-leider Haniyeh.

Israël verwerpt de beschuldiging van genocide en zegt dat het een legitieme defensieve oorlog voert in Gaza in reactie op de aanslag van Hamas op 7 oktober. Tot dusver hebben Nicaragua, Libië, Mexico, Colombia, Spanje en de Palestijnse Autoriteit een formeel verzoek ingediend om zich aan te sluiten bij de zaak van Zuid-Afrika. Als die verzoeken worden gehonoreerd, kunnen de landen spreken tijdens openbare hoorzittingen en stukken aanleveren. Andere landen, zoals Egypte en Ierland, hebben gezegd dat ze erover denken om zich ook aan te sluiten.

De Turkse president Erdogan spreekt op een NAVO-top vorige maand

Evacuatie uit Midden-Oosten? 'Nederland heeft geleerd van Kabul en Sudan'

Door de liquidatie van Hamas-leider Haniyeh in Teheran zijn de spanningen tussen Iran en Israël opgelopen en groeit de vrees voor een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten. Nederland gaf maandag een negatief reisadvies voor heel Israël af. Canada heeft volgens Israëlische media besloten de families van diplomaten in Israël te evacueren.

De vraag is nog of Nederland ook tot evacuaties overgaat en zo ja, hoe die zouden verlopen. Nieuwsuur nam twee recente evacuaties, uit Kabul in 2021 en Khartoem in Sudan in 2023, onder de loep en keek wat Nederland daarvan heeft geleerd.

Lees hier meer:

Israëlische leger vaardigt nieuw evacuatiebevel Noord-Gaza uit

Het Israëlische leger heeft een nieuw evacuatiebevel uitgegeven voor wijken in het noorden van de Gazastrook. "Aan alle aanwezigen in het gebied Beit Hanoun [...] Hamas schiet raketten af vanuit jullie gebied [..] Vertrek voor jullie veiligheid onmiddellijk naar schuilplaatsen in het centrum van Gaza-Stad", schrijft een woordvoerder van het leger op X.

Het leger geeft regelmatig evacuatiebevelen uit voor delen van de Gazastrook waar het een grondoffensief gaat inzetten, ook voor gebieden die eerder als veilig waren aangewezen. Bijna 90 procent van de bevolking van Gaza is volgens cijfers van de VN ontheemd en een groot deel heeft meerdere keren moeten vluchten. Vorige week zei de VN dat al voor 86 procent van de Gazastrook een evacuatiebevel gold.

Al-Mawasi in Zuid-Gaza en Deir al-Balah in Centraal-Gaza zijn nu de belangrijkste plekken waar ontheemden Palestijnen bivakkeren, veelal opeengepakt in tentenkampen. Ook in deze gebieden voert het Israëlische leger luchtaanvallen uit. Gisteren vielen er drie doden bij een Israëlische aanval in Deir al-Balah, waarbij tenten en huizen werden geraakt.

Rook boven een tentenkamp in Deir al-Balah na een Israëlische aanval

Blinken: Sinwar had en heeft laatste woord van Hamas in onderhandelingen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft gezegd dat de nieuwe leider Yahya Sinwar altijd al het laatste woord namens Hamas had in de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren.

Sinwar werd gisteren benoemd tot politiek leider van Hamas, nadat zijn voorganger Ismail Haniyeh was geliquideerd in de Iraanse hoofdstad Teheran. In tegenstelling tot Haniyeh, die zelf aan tafel zat bij de onderhandelingen en in Qatar woonde, zit Sinwar in Gaza. Hij leidt daar de militaire operaties en wordt gezien als brein achter de aanslag op 7 oktober.

Blinken zei dat Sinwar nu aan zet is om een staakt-het-vuren door te zetten. Verder zei hij dat de gesprekken over een bestand en gevangenenruil in de "laatste fase" zitten. De liquidatie van Haniyeh vorige week was een klap voor de onderhandelingen, die ook daarvoor al uiterst moeizaam verliepen. "Wat valt er te bemiddelen als de ene partij de onderhandelaar van de andere kant liquideert?" vroeg de premier van bemiddelaar Qatar zich af.

Een woordvoeder van het Israëlische leger zei in reactie op de benoeming van Sinwar dat er voor hem "maar één plek" is en dat is naast de geliquideerde Hamasleiders. "Dat is wat we voorbereiden en van plan zijn met hem", zei de woordvoerder op de Saoedische nieuwszender Al-Arabiya. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz schrijft op X dat de benoeming van Sinwar een "volgende overtuigende reden is om hem snel te elimineren".

De leider van Hamas, Yahya Sinwar, in 2023

Dertien doden in dag tijd op Westelijke Jordaanoever

Het was vandaag een van de dodelijkste dagen op Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de oorlog in Gaza. Bij Israëlische invallen en luchtaanvallen werden volgens Palestijnse bronnen twaalf mensen gedood. Het leger zegt daarnaast een Palestijn te hebben doodgeschoten die een illegale nederzetting van kolonisten zou hebben geprobeerd te beschieten.

Op de door Israël bezette Westoever werd ook een aanval door kolonisten op een Palestijns dorp gemeld. Volgens de krant Haaretz staken ze auto's in brand. De Palestijnse nieuwssite Wafa meldt dat er ook werd geprobeerd een olijfplantage en een huis in brand te steken. Dorpelingen zouden dat hebben voorkomen.

Sinds de aanslagen van 7 oktober in Israël die leidden tot de oorlog in de Gazastrook is ook het geweld op de Westelijke Jordaanoever fors toegenomen. Zeker 569 Palestijnen zijn gedood door Israëlische militairen of kolonisten. Veertien Israëliërs zijn omgebracht bij aanslagen door Palestijnse militanten.

De Israëlische regering en kolonisten nemen steeds meer land in van Palestijnen op de Westoever. Minister Smotrich heeft gezegd dat het uiteindelijke plan is om het hele gebied te annexeren. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin kolonisten wonen illegaal.

Een Israëlische bulldozer die een huis sloopt vandaag op de Westover

Yahya Sinwar volgt gedode Haniyeh op als hoogste Hamas-leider

Yahya Sinwar is door Hamas uitgeroepen tot de nieuwe leider van de Palestijnse militante beweging. Sinwar was tot voor kort alleen de hoogste bevelhebber in de Gazastrook. Hij volgt Ismail Haniyeh op, die vorige week werd gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Sinwar wordt beschouwd als het brein achter de terreuraanslagen van 7 oktober, waarbij in Israël 1200 burgers en militairen werden gedood. De 61-jarige Sinwar is al jaren de meest gezochte man in Gaza.

Sinwar in oktober 2022

Tientallen raketten afgevuurd vanuit Libanon, Israël bombardeert Hezbollah

Dertig raketten zijn vanavond vanuit Libanon door Hezbollah afgevuurd op Israël, meldt het Israëlische leger. Er is vooralsnog geen sprake van gewonden; de meeste projectielen zouden zijn neergehaald. De Israëlische luchtmacht heeft vandaag ook bombardementen uitgevoerd op verschillende plekken in Zuid-Libanon, naar eigen zeggen op doelwitten van Hezbollah.

De beschietingen door Hezbollah zijn niet de grote aanval die een dezer dagen wordt verwacht. Eerder op de dag zei de hoogste leider van de sjiitische militie nog dat Israël een "krachtige en effectieve" aanval kan verwachten als vergelding voor de liquidatie van Hezbollah-commandant Fuad Shukr.

Aan Israëlische zijde werd vandaag een persoon gedood bij een drone-aanval door Hezbollah. Ook raakten zeventien Israëliërs gewond. Hezbollah meldde eerder op de dag dat er vijf strijders waren gedood bij Israëlische aanvallen. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen bij de nieuwste reeks luchtaanvallen op Zuid-Libanon.

Rookpluimen stijgen op na een raketaanval op de door Israël geannexeerde Golanhoogten

Nasrallah: 'Onze reactie zal krachtig en effectief zijn'

De reactie van Hezbollah op de liquidatie van een hoge commandant zal "krachtig en effectief" zijn. Dat heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gezegd in een toespraak tot zijn aanhangers. Hij sprak via een beeldverbinding tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de vorige week door Israël gedode commandant Fuad Shukr.

Hezbollah zal een vergeldingsaanval alleen of gezamenlijk met zijn bondgenoten uitvoeren, aldus Nasrallah. Een van die bondgenoten is Iran, dat op zijn beurt de liquidatie van Hamas-leider Haniyeh in Teheran wil vergelden. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat Iran geen escalatie wil, maar dat Israël wel moet worden gestraft.

In zijn toespraak refereerde Nasrallah aan een aanval vandaag, waarbij drones van Hezbollah dieper dan voorheen het noorden van Israël binnendrongen. Israël heeft alle reden om zich zorgen maken, zei Nasrallah. Verder zei hij dat het Israëlische wachten op een vergeldingsaanval onderdeel van de "straf" is, omdat de strijd "ook psychologisch is".

Vlak voor het begin van zijn toespraak braken Israëlische straaljagers drie keer door de geluidsbarrière boven Beiroet, wat in de stad paniek veroorzaakte.

  • Reuters
    Mensen kijken in een café in Beiroet naar de toespraak van Nasrallah
  • Reuters
    Aanhangers van Hezbollah met foto's van de gedode commandant Fuad Shukr
  • Reuters
    Hezbollah-leider Nasrallah spreekt zijn aanhangers toe

Leger: gewonden Noord-Israël door gevallen Israëlische raket

De gewonden in het noorden van Israël zijn veroorzaakt door een raket van de Israëlische luchtafweer die zijn doel heeft gemist en is neergestort. Dat zegt het Israëlische leger op basis van een eerste onderzoek. De luchtafweer was in actie gekomen vanwege de drone-aanval van Hezbollah op een legerbasis ten noorden van de stad Akko aan de Middellandse Zee.

Eerder vandaag meldden Israëlische media vijf gewonden door granaatscherven bij de aanval, van wie een er slecht aan toe is.

Door de drone-aanval van Hezbollah brak brand uit

Israëlische straaljagers breken door geluidsbarrière boven Beiroet

Israëlische straaljagers hebben paniek veroorzaakt in Beiroet door laag over de stad te vliegen en drie keer in korte tijd door de geluidsbarrière heen te breken. Wanneer een straaljager door de geluidsbarrière gaat geeft dat een luide knal.

Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr zegt vanuit Beiroet dat mensen zich kapot schrokken. Kinderen begonnen te huilen en ramen trilden. Persbureau Reuters meldt dat mensen op straat rennend naar dekking zochten. Het komt vaker voor dat Israëlische straaljagers boven Beiroet door de geluidsbarrière breken, maar niet eerder zo laag en zo luid.

De straaljagers kwamen vlak voor het begin van een toespraak van de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, op een herdenking voor de vorige week gedode Hezbollahcommandant Fuad Shukr. Deze liquidatie heeft tot verder oplopende spanningen tussen Israël en Hezbollah geleid. De toespraak van Nasrallah is nu aan de gang.

Uitzicht over de zuidelijke wijken van Beiroet, waar Hezbollah veel invloed heeft

Ultraorthodoxe demonstranten dringen rekruteringskantoor binnen

Een groep ultraorthodoxe joden is een rekruteringskantoor van het Israëlische leger binnengedrongen uit protest tegen de dienstplicht. Dat meldt de Israëlische krant Times of Israel. Gisteren waren er ook al demonstraties en aanvaringen met de politie bij het rekruteringskantoor.

Het Israëlische leger schrijft op X dat de betogers door de politie van het terrein zijn verwijderd en veroordeelt de actie. "Het binnendringen van een legerbasis is een zware overtreding", schrijft het leger.

Tot voor kort hoefden ultraorthodoxe joden niet het leger in, maar het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde eind juni dat hun uitzonderingspositie discriminerend is. Vorige maand werd een eerste groep van duizend ultraorthodoxe joden opgeroepen. Ultraorthodoxe leiders zeggen bang te zijn dat hun identiteit en levensstijl onder druk komen te staan als leden van de gemeenschap in het leger moeten dienen. Ze willen al hun tijd besteden aan studie en gebed.

Het leger noemt de dienstplicht voor ultraorthodoxen een "kritieke operationele behoefte" en is "vastbesloten" deze door te zetten.

Confrontaties tussen ultraorthodoxe joden en de politie

Rapport: 'systematische marteling' in Israëlische gevangenissen

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem omschrijft het Israëlische gevangenissysteem als "een netwerk van martelkampen" op basis van getuigenissen van 55 recent vrijgelaten Palestijnen. Het rapport van B'Tselem volgt op eerdere onderzoeken van onder andere nieuwszender CNN, hulporganisatie Save the Children en de VN, waarin de mishandeling en marteling van Palestijnse gevangenen wordt beschreven.

Volgens B'Tselem zijn de omstandigheden voor Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen sinds het begin van de oorlog in Gaza ernstig verslechterd. "De getuigenissen wijzen duidelijk op een systematisch, institutioneel beleid gericht op de voortdurende mishandeling en marteling van alle Palestijnse gevangenen die worden vastgehouden door Israël", schrijft B'Tselem. De gevangenen zijn onderhevig aan fysiek geweld, seksueel misbruik, uithongering en slaapgebrek, stelt de mensenrechtenorganisatie.

Er zitten meer dan 9600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, van wie ongeveer de helft zonder proces wordt vastgehouden. Dit noemt Israël "administratieve detentie".

Een woordvoerder van het Israëlische leger ontkent tegenover persbureau Reuters dat gevangenen stelselmatig worden gemarteld en zegt dat ze volgens de wet worden behandeld. De Israëlische minister die verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen, de uiterst rechtse Ben Gvir, schreef vorige maand zelf op X dat hij de omstandigheden in gevangenissen heeft verslechterd.

Vorige week werden negen Israëlische militairen voorgeleid op verdenking van verkrachting van een Palestijnse gevangene in het militaire gevangeniskamp Sde Teiman. De voorgeleiding leidde tot felle protesten van ultrarechtse ministers en hun aanhangers. Vier militairen zijn inmiddels vrijgelaten.

Vijf gewonden in Israël bij drone-aanval Hezbollah

Bij een drone-aanval in het noorden van Israël zijn door granaatscherven vijf mensen gewond geraakt, van wie een ernstig, meldt de Israëlische krant Haaretz. Het Israëlische leger zegt dat een aantal drones vanuit Libanon het luchtruim is binnengedrongen en dat de luchtafweer er een heeft onderschept. Haaretz en andere Israëlische media delen beelden van kleine drones boven Israël.

Hezbollah bevestigt de drone-aanval en zegt dat het doelwit een militaire basis in Noord-Israël was. In een bericht op Telegram zegt de Libanese militante groep dat de aanval een vergelding was voor de dood van een Hezbollahstrijder bij een Israëlische aanval in Zuid-Libanon gisteren. Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme bron binnen Hezbollah dat deze aanval niet moet worden gezien als vergelding voor de liquidatie van Hezbollahcommandant Fuad Shukr in Beiroet vorige week.

Vanwege de opgelopen spanningen tussen Hezbollah en Israël vliegt luchtvaartmaatschappij Air France tot 8 augustus niet op Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten stopgezet naar zowel Beiroet als Tel Aviv. Veel landen hebben een negatief reisadvies voor Libanon en Israël uitgegeven. Vandaag kwamen volgens persbureau AFP vier Hezbollahstrijders om bij een Israëlische drone-aanval in Zuid-Libanon.

Israëlische militairen inspecteren de inslag van een projectiel

Israëlische luchtaanvallen in Zuid-Libanon, vier Hezbollahstrijders gedood

Vier Hezbollah-strijders zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval in de plaats Maifadoun in Zuid-Libanon. Dat meldt persbureau AFP op basis van veiligheidsbronnen. Het Israëlische leger bevestigt dat het luchtaanvallen in Libanon heeft uitgevoerd, maar Hezbollah heeft de dood van strijders nog niet bevestigd.

De spanningen tussen Hezbollah en Israël zijn opgelopen na de liquidatie van Hamasleider Haniyeh in Teheran en van een hoge Hezbollahcommandant in Beiroet. Hezbollah, een bondgenoot van Iran en Hamas, heeft gezegd dat het de liquidaties zal vergelden. De Libanese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de regering een reactie van Hezbollah die tot een grotere oorlog kan leiden, probeert te voorkomen.

De Libanese militante groepering en het Israëlische leger beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza. Daarbij zijn volgens persbureau AP meer dan 400 Hezbollah-strijders en zo'n 90 burgers in Libanon om het leven gekomen; in Israël zijn 22 militairen en 24 burgers gedood.

Rook boven een dorp in Zuid-Libanon na een Israëlische beschieting

Doden bij Israëlische invallen op Westoever

Bij Israëlische invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn doden gevallen. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt vier dode Palestijnen bij een inval in de buurt van de plaats Tubas en nog eens vier doden bij drone-aanvallen in Jenin.

Nieuwszender Al Jazeera meldt vijf doden in Jenin, maar dat is niet bevestigd. Volgens het ministerie zijn er vier tieners onder de doden, van wie de jongste 14 jaar is.

Het Israëlische leger heeft de aanval in Jenin bevestigd en zegt dat deze gericht was tegen militanten. De operatie bij Tubas had volgens Israëlische media als doel verdachten te arresteren, waarbij een vuurgevecht uitbrak. Een Palestijnse militante organisatie die actief is in Tubas heeft de dood van vier van haar leden in confrontaties met Israëlische troepen bevestigd.

Daarnaast melden Israëlische media dat een Israëlische politieagent lichtgewond is geraakt bij een aanval met een mes bij een checkpoint op de Westoever en dat de dader vervolgens is doodgeschoten.

Israël voert regelmatig invallen uit op de Westoever om veronderstelde militanten te arresteren of te doden. Volgens de VN-hulporganisatie OCHA zijn er sinds vorig jaar oktober zeker 569 Palestijnen op de Westoever gedood door het Israëlische leger en kolonisten. 14 Israëliërs, onder wie militairen en kolonisten, werden in dezelfde periode gedood door Palestijnen. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde vorige maand in een niet-bindend advies aan de Algemene Vergadering van de VN dat de Israëlische aanwezigheid op de Westoever in strijd is met het internationaal recht.

Een kapotte auto na de Israëlische drone-aanval in Jenin, Westoever

Abbas: Dood Haniyeh had als doel om Gaza-oorlog te verlengen

De moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh had als doel om de oorlog in Gaza te verlengen en de reikwijdte ervan te vergroten. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas gezegd tegen het Russische staatspersbureau RIA.

Ook zei hij dat de dood van Haniyeh een negatief effect zal hebben op de onderhandelingen om het conflict te beëindigen. "We zien dit als een laffe daad en een gevaarlijke ontwikkeling in de Israëlische politiek", zei Abbas.

Internationaal wordt er gevreesd voor een verdere escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten sinds de dood van de Hamas-leider. Hij kwam om het leven in Teheran, Iran. Dat land is een bondgenoot van Hamas en gaat ervan uit dat Israël achter de dood van Haniyeh zit. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde in de nacht van maandag op dinsdag dat Iran niet uit is op escalatie, maar Israël "absoluut" zal straffen voor de aanslag.

'Meerdere Amerikanen gewond op legerbasis Irak'

Een aantal Amerikanen is gewond geraakt bij een vermoedelijke raketaanval op een legerbasis in Irak. Dat melden Amerikaanse functionarissen aan zowel persbureau Reuters als persbureau AP.

Iraakse veiligheidsbronnen melden aan Reuters dat er twee raketten zijn afgevuurd op de luchtmachtbasis Al Asad, ten noordwesten van de hoofdstad Bagdad. Een van de raketten zou op de basis terecht zijn gekomen. Reuters spreekt van vijf gewonde Amerikanen, onder wie één zwaargewonde. Het aantal slachtoffers zou nog kunnen oplopen.

De legerbasis, waar ook Nederlandse militairen zitten, werd eind juli ook al twee keer aangevallen. De vorige keer was er volgens het ministerie van Defensie sprake van beperkte materiële schade op het terrein. De aanvallen komen waarschijnlijk van milities die banden hebben met Iran, schrijft AP.

Op de basis zitten 120 Nederlandse militairen. Samen met onder meer 2500 Amerikaanse militairen doen zij mee aan een missie tegen Islamitische Staat in de regio. Ook dragen ze bij aan een missie van de NAVO om de Iraakse overheid bij te staan, de regio te stabiliseren en ervoor te zorgen dat IS niet opnieuw voet aan de grond krijgt.

VN: negen UNRWA-medewerkers mogelijk betrokken bij aanval op Israël

Negen UNRWA-medewerkers waren volgens de Verenigde Naties mogelijk betrokken bij de aanvallen van Hamas op Israël van 7 oktober. Hun contract wordt opgezegd, laat de VN weten.

"Bij negen mensen was het bewijs overtuigend genoeg om te concluderen dat ze bij de aanvallen van 7 oktober betrokken konden zijn", zegt VN-woordvoerder Farhan Haq. Het gaat om negen mannen.

Het interne onderzoek richtte zich op 19 werknemers van UNRWA, de organisatie die namens de VN hulp verleent aan Palestijnse vluchtelingen. "Voor ons is elke deelname aan de aanslagen een enorm verraad aan het soort werk dat we geacht worden te doen ten behoeve van het Palestijnse volk", zegt Haq. Details over wat hun mogelijke betrokkenheid was, gaf de VN niet.

Israël zei al eerder dat medewerkers bij de aanslagen betrokken waren en plaatste vraagtekens bij de rol van de gehele organisatie. Dat was voor veel landen, waaronder Nederland, aanleiding om geld voor de organisatie op te schorten. Een onafhankelijk onderzoek van voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna wees uit dat er geen bewijs was dat de gehele organisatie een link had met terrorisme. Wel werd een aantal aanbevelingen gedaan om donateurs meer inzicht te bieden in de organisatie. Inmiddels hebben de meeste landen hun financiële steun aan de organisatie weer hervat.

Iran praat woensdag met islamitische landen over vergeldingsaanval

Iran heeft woensdag beraad met de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), een overlegorgaan van 57 moslimlanden. Daarin gaat het volgens The Guardian steun vragen voor vergeldingsaanvallen op Israëlische doelen. Na de aanslag op Hamas-leider Haniyeh zwoer Iran wraak. En ook het door Iran gesteunde Hezbollah wil wraak na de Israëlische aanslag op de hoogste commandant van de terreurgroep in Libanon.

De ontmoeting is woensdag in het hoofdkantoor van OIC in Saudi-Arabië. Of Iran de steun gaat krijgen van het overlegorgaan is uiterst onzeker. Meerdere landen in de regio, waaronder Jordanië, riepen op tot terughoudendheid. En het lukte de vorige president Ebrahim Raisi niet om de Golfstaten te laten instemmen met militaire actie of economische sancties tegen Israël.

De OIC-leden kwamen voor het laatst samen in mei in Gambia:

OIC-congres in Gambia

Volledig negatief reisadvies voor Israël

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een volledig negatief reisadvies afgegeven voor Israël. Eerder gold dat nog niet voor alle delen van het land. Het ministerie schrijft: "Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt."

Hoewel niet duidelijk is wanneer dat gaat gebeuren, wordt aangenomen dat Iran en mogelijk Hezbollah binnen afzienbare tijd met wraakacties komen vanwege de moord op Hamas-leider Haniyeh in Iran en de moord op de hoogste militaire commandant van Hezbollah in Libanon. De actie in Libanon is door Israël opgeëist, de moord op Haniyeh niet. Toch wordt aangenomen dat Israël ook daarbij betrokken was.

Met het reisadvies volgt Nederland onder meer Canada. Dat land bracht afgelopen zaterdag de kleurcode naar rood voor heel Israël. Nederland is nog wel strenger dan onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk. De VS vraagt inwoners om hun reis naar Israël "te heroverwegen" en raadt alleen reizen naar Gaza en het grensgebied met Libanon expliciet af. De Fransen en de Britten hanteren meer beperkingen, maar ook zij hebben geen rood reisadvies voor heel Israël.

Vanwege de onrust hebben veel luchtvaartmaatschappijen vluchten naar Israël geannuleerd. Op de luchthaven van Tel Aviv is het daarom veel rustiger dan normaal:

Een nagenoeg lege vertrekhal op Ben Gurion International Airport bij Tel Aviv

Israël brengt 84 lichamen van Palestijnen terug naar Gaza

Het Israëlische leger heeft de lichamen van 84 Palestijnen teruggebracht naar Gaza via de grensovergang bij Kerem Shalom, meldt nieuwszender Al Jazeera. Het Israëlische leger had de lichamen in beslag genomen ter identificatie, om te kijken of er Israëlische gijzelaars bij zaten.

De lichamen zijn overgedragen aan het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis en zijn volgens een woordvoerder van ziekenhuis direct begraven. Verslaggevers van persbureau AP zagen dat de lichamen naar een begraafplaats zijn gebracht en zijn begraven in een massagraf.

De belangenorganisatie voor naasten van gijzelaars in Gaza heeft woedend gereageerd op het nieuws. Ze eisen een uitleg van onder meer de Israëlische premier Netanyahu waarom de lichamen zijn teruggebracht zonder dat Israël daar iets voor heeft teruggekregen.

Israël eist aanslag op 'Hamas-minister van Economische Zaken' op

Het Israëlische leger zegt gisteren de minister van Economische Zaken van het politiek bestuur van Hamas te hebben gedood in Gaza. Het leger zegt dat al-Zariai naast zijn politieke rol betrokken was bij de productieafdeling van de militaire tak van Hamas. Volgens Israël was al-Zariai daarnaast betrokken bij de inbeslagname van humanitaire hulp die de Gazastrook binnenkwam en het verspreiden hiervan "voor militante doeleinden".

Hamas heeft de dood van al-Zariai bevestigd, maar zegt dat hij als staatssecretaris van het ministerie werkte. Ook zou hij andere "eervolle posities" hebben bekleed. Naar de door Israël genoemde betrokkenheid bij de militaire tak verwijst de verklaring van Hamas niet. Hamas zegt dat ook de moeder van al-Zariai is gedood bij de luchtaanval.

Iran: 'Willen geen escalatie, maar Israël moet gestraft worden'

Iran is niet uit op escalatie in de regio, maar Israël moet gestraft worden, zegt een woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds vorige week is de spanning tussen de twee landen verder opgelopen. In de Iraanse hoofdstad Teheran werd vorige week Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas gedood. Haniyeh was daar ter gelegenheid van de inhuldiging van de nieuwe Iraanse president. Hamas en Iran zeggen zeker te weten dat Israël achter de aanval zit, al heeft dat land de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist.

Er gaan verschillende verhalen rond over hoe Haniyeh is gedood, maar deskundigen stellen dat deze aanval op Iraans grondgebied hoe dan ook een vernedering is voor Iran. Iran heeft sindsdien meerdere keren benadrukt dat het wraak gaat nemen. Dit voorjaar vuurde Iran honderden raketten en drones af op Israël als reactie op een Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat in Syrië. Israël wist die aanval vrijwel volledig af te slaan.

Ultraorthodoxe joden protesteren bij rekruteringskantoor Israëlische leger

Honderden ultraorthodoxe Israëlische mannen hebben zich verzameld bij het rekruteringskantoor van het Israëlische leger in Tel Hashomer. Ze demonstreren daar tegen de dienstplicht. Tot voor kort hoefden ultraorthodoxe joden niet verplicht het leger in, maar het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde eind juni dat hun uitzonderingspositie discriminerend was.

Ultraorthodoxe leiders zeggen bang te zijn dat hun identiteit en levensstijl onder druk komen te staan als leden van hun gemeenschap in het leger moeten dienen met seculiere Israëliërs, waaronder vrouwen.

Israëlische media melden dat er confrontaties zijn tussen de aanwezige politie en de demonstranten voor het gebouw. Sommige demonstranten roepen "Naar de gevangenis en niet naar het leger", schrijft The Times of Israël. Ook delen meerdere vrouwelijke Israëlische journalisten op sociale media dat ze worden lastiggevallen door de demonstranten. Volgens de vrouwen zijn ze bekogeld met flessen, water en yoghurt.

Ultra-orthodoxe joden demonstreren bij een rekruteringsbureau Israëlisch leger

'Twee doden in Libanon na Israëlische aanval'

Libanese media melden dat er twee mensen zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval in Zuid-Libanon. Een van hen zou een hulpverlener zijn, schrijft het Libanese staatspersbureau NNA. Het Israëlische leger heeft de aanval niet bevestigd.

Veel landen hebben de afgelopen dagen een negatief reisadvies afgegeven voor Libanon en hun burgers opgeroepen het land te verlaten vanwege de oplopende spanningen in het gebied. Nederland gaf al eerder een rood reisadvies af voor heel Libanon, wat betekent dat reizen naar het land wordt afgeraden.

Biden maandag met nationale veiligheidsteam bijeen vanwege spanning Midden-Oosten

De Amerikaanse president Biden komt maandag met zijn nationale veiligheidsteam bijeen in de Situation Room, het crisiscentrum van het Witte Huis. Hier zullen zij spreken over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Er wordt sterk rekening gehouden met een aanval van Iran op Israël, nadat Hamas-leider Haniyeh begin vorige week werd vermoord in Teheran.

De Amerikaanse nieuwswebsite Axios meldt dat de Amerikaanse buitenlandminister Blinken zondag in een gesprek met de andere buitenlandministers van de G7 heeft gezegd dat Iran en Hezbollah Israël "in de komende 24 tot 48 uur" zouden kunnen aanvallen. Ook zou hij hebben benadrukt dat het beperken van de impact van die aanvallen de grootste kans zou geven op het voorkomen van een brede oorlog in het Midden-Oosten.

Herdenkingen en protesten na dood Haniyeh

Op meerdere plekken in de wereld is dit weekend stilgestaan bij de dood van Hamas-leider Haniyeh, die begin deze week in Iran werd geliquideerd.

Onder meer in Indonesië, Turkije en Marokko gingen mensen de straat op, maar ook bijvoorbeeld in een moskee in Johannesburg werd Haniyeh herdacht. Ook in de Australische stad Sydney ging een groep moslims de staat op om hun ongenoegen te uiten over de oorlog in Gaza en de dood van Haniyeh.

  • AFP
    Een pro-Palestijns protest in Istanbul
  • AFP
    Een portret van Haniyeh bij een protest in Sydney, Australië
  • EPA
    Een demonstratie in de Afghaanse hoofdstad Kabul na de dood van Haniyeh
  • EPA
    Een betoging in de Marokkaanse hoofdstad Rabat
  • EPA
    Een herdenkingsbijeenkomst voor Haniyeh in een moskee in Johannesburg, Zuid-Afrika

The Wall Street Journal: Iran negeert oproep tot terughoudendheid

Iran heeft de verzoeken van Amerikanen en Arabische landen om terughoudend op te treden na de moord op Hamas-leider Haniyeh afgewezen, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant heeft het land zaterdag aan Arabische diplomaten laten weten dat het Iran niet kan schelen of hun reactie op de moord een oorlog kan veroorzaken.

Iran zwoer wraak nadat Haniyeh begin deze week in Teheran werd vermoord. Hoewel Israël daar niets over zegt, wordt algemeen aangenomen dat dat land achter de aanslag zit. In Israël wordt steeds meer rekening gehouden met een grote Iraanse tegenreactie.

Ondertussen hebben ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen alle partijen die betrokken zijn bij het huidige conflict in het Midden-Oosten vanavond opgeroepen om "af te zien van elk initiatief dat de weg van dialoog en gematigdheid zou kunnen belemmeren en een nieuwe escalatie zou kunnen aanmoedigen".

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week is hier terug te vinden.