NOS SportAangepast

Fransen vieren rugbygoud met Moulin Rouge-dans • Australië leidt medaillespiegel na eerste dag

Dit is ons blog over de eerste dag van de Olympische Spelen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot morgen. Dan zijn we in alle vroegte weer terug. Zie hieronder het programma. Tot dan!

  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli
  • NOS
    Programma OS 28 juli

Fransen vieren rugbygoud met Moulin Rouge-dans

Fransen vieren rugbygoud met Moulin Rouge-dans

Australië leidt medaillespiegel na eerste dag

Met drie gouden medailles gaat Australië na de eerste dag van de Olympische Spelen van Parijs aan de leiding. Zwemster Ariarne Titmus won de 400m vrije slag, de Australische estafettezwemsters wonnen de 4 x 100m vrij en wielrenster Grace Brown zegevierde in de olympische tijdrit.

De Australiërs noteerden ook twee zilveren plakken. China staat op de tweede plaats met twee keer goud en één keer brons. Nog geen medaille voor Nederland, maar België bezet dankzij de olympische tijdrit bij de mannen voorlopig een knappe zesde plaats. Remco Evenepoel werd kampioen en Wout van Aert pakte brons.

Studio Parijs met Epke Zonderland, Ellen van Dijk, Tornike Tsjakadoea en Annemiek van Vleuten

Kijk nu via deze link of op NPO 1 naar de nabeschouwing van de eerste dag van de Olympische Spelen in Parijs. Te gast zijn Epke Zonderland, Ellen van Dijk, Tornike Tsjakadoea en Annemiek van Vleuten.

Studio Parijs

Laatste medailles van de dag voor Zuid-Korea en Hongkong

De laatste medailles van de dag zijn ook verdeeld. Sabelschermer Oh Sang-uk verovert in het Grand Palais in Parijs de titel. De 27-jarige Zuid-Koreaan is de Tunesiër Fares Ferjani in de finale met 15-11 de baas.

Vivian Kong pakt de titel bij het degenschermen. De nummer één van de wereld uit Hongkong kijkt in de finale tegen Auriane Mallo tegen een 1-7 achterstand aan, maar wint met 13-12.

Oh Sang-uk

Zwemgoud voor Verenigde Staten op de 4 x 100 meter vrij

Zwemgoud voor Verenigde Staten op de 4 x 100 meter vrij

Finale voor turners Schmidt, Rijken en De Munck

Turners Casimir Schmidt, Frank Rijken en Loran de Munck hebben zich geplaatst voor een individuele finale. In de kwalificatie eindigden Schmidt en Rijken als 17de en 23ste in het klassement van de meerkamp. De beste 24 turnen woensdag in de finale.

De Munck eindigde als zesde in het klassement van paard voltige en dat was net genoeg voor een plaats in de finale (volgende week zaterdag). De Munck won bij de EK's van 2022 en 2024 zilver op dit toestel.

Meer finaleplaatsen zaten er niet in. Schmidt werd nog dertiende op sprong en twintigste op ringe, Rijken werd zestiende op brug. In het teamklassement werd Nederland tiende (van de twaalf). De eerste acht gaan naar de finale op maandag.

Australische zwemsters pakken vierde goud op rij op 4 x 100 vrij

Australische zwemsters pakken vierde goud op rij op 4 x 100 vrij

Kamminga geniet van publiek en tankt vertrouwen: 'In de finale nog tikkie harder'

Kamminga geniet van publiek en tankt vertrouwen: 'In de finale nog tikkie harder'

Eerland bereikt tweede ronde

Tafeltennisster Britt Eerland heeft de tweede ronde bereikt. De 30-jarige Schiedamse wint in Versailles van de Hana Goda (16) uit Egypte: 11-9, 13-11, 11-6, 11-6.

Britt Eerland

Enkelspeldeelname Nadal in Parijs op de tocht

De deelname van Rafael Nadal zondag in de eerste ronde van het enkelspel is onzeker. De Spanjaard uitte na zijn zege met Carlos Alcaraz in het dubbelspel op de Argentijnen Máximo González en Andrés Molteni zijn zorgen of hij morgen fit genoeg is. De partij tegen de Hongaar Márton Fucsovics staat morgen om 14.00 uur op het programma op het Court Philippe-Chatrier.

"Speel ik om 14.00 uur? Ik begrijp het niet. Het is nu al 22.00 uur. Dit lijkt me schandalig", zei Nadal tegen Spaanse media.

Vanwege een hamstringblessure begon de 38-jarige Nadal niet fit aan het toernooi en zijn lichaamstaal tijdens en na het dubbelspelduel sprak boekdelen.

Onze Spelen-redacteur Franklin Stoker was bij de wedstrijd en na afloop in de mixed zone: "Nadal maakte een gestreste en gefrustreerde indruk. Op een gegeven moment was hij er klaar mee, wilde hij weg en wees hij de perschef op zijn wedstrijd van morgen. Ik denk dat hij de organisatie gaat proberen om zijn wedstrijd van morgen op een later tijdstip af te laten werken."

Rafael Nadal

Oranje-hockeysters winnen van thuisland Frankrijk: 6-2

De Nederlandse hockeysters hebben hun openingswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Na een moeizaam begin weten ze uiteindelijk met duidelijke cijfers gastland Frankrijk te verslaan: 6-2. Yibbi Jansen, debutante op de Olympische Spelen, eiste een hoofdrol op door vier keer raak te schieten uit een strafcorner. Dat is een evenaring van een Oranje-record van Lisanne Lejeune, die in 1988 ook vier goals maakte in een wedstrijd op de Olympische Spelen.

Lees hieronder het verslag:

Nederlandse hockeysters pakken door: Burg tikt de 6-2 binnen

Nederland verhoogt de druk en lijkt de Fransen nu op de knieën te dwingen. Marijn Veen bedient Joosje Burg, die van dichtbij raak tikt: 6-2.

En de vierde goal van Jansen!

Niet te stoppen lijkt ze. Wéér Yibbi Jansen! Ze maakt haar vierde doelpunt van de avond uit een strafcorner en brengt Oranje op een 5-2 voorsprong.

Yibbi Jansen

Eerste strafcorner gelijk raak voor de Fransen

Ondanks de dominantie van de Oranje-hockeysters krijgt Frankrijk opnieuw de kans op een doelpunt. Die kans wordt met beide handen aangegrepen. Paola Le Nindre schiet de strafcorner binnen via een Nederlandse stick, onder keeper Anne Veenendaal door. De stand is nu 4-2.

Kamminga en Corbeau naar finale 100m schoolslag

Arno Kamminga en Caspar Corbeau kwalificeren zich zonder problemen voor de finale van de 100 meter schoolslag. Kamminga (59,12) en Corbeau (59,24) eindigden in hun heat als tweede en derde en zetten in totaal respectievelijk de derde en vijfde tijd neer.

De tweevoudig olympisch kampioen Adam Peaty klokte met 58,85 de snelste tijd, maar is al lang niet meer onklopbaar, zo zal ook Qin Haiyang denken. De Chinees, goed voor WK-goud in 2023, zwom naar 58,93.

Arno Kamminga

Drie op rij voor Jansen: hockeysters op 4-1

Hattrick! Weer haalt Yibbi Jansen genadeloos uit bij een strafcorner. De bal vliegt hoog in de rechterhoek binnen, en de keeper kan de push niet stoppen. Met nog een kwartier op de klok is de stand 4-1.

Titmus prolongeert haar titel op 400 meter vrij

Ariarne Titmus prolongeert haar olympische titel op de 400 meter vrije slag. In een buitengewoon sterk bezette finale is de Australische in 3.57,49 oppermachtig. De Canadese Summer McIntosh wordt in 3.58,37 tweede en de Amerikaanse Katie Ledecky, olympisch kampioene van 2016, in 4.00,86 derde.

Geen finale voor Giele na slechte nacht: 'Zenuwen hebben me opgebroken'

Geen finale voor Giele na slechte nacht: 'Zenuwen hebben me opgebroken'

Droomduo Nadal/Alcaraz verder in Parijs

Het illustere duo Rafael Nadal/Carlos Alcaraz plaatst zich voor de tweede ronde van het dubbelspel. Het Spaanse droomkoppel verslaat de Argentijnen Maximo Gonzalez en Andres Molteni met 7-6, 6-4 op het Court Philippe-Chatrier.

Spaans droomkoppel Nadal en Alcaraz naar tweede ronde in Parijs

Frankrijk maakt eerste olympische doelpunt tegen Oranje-hockeysters

Frankrijk doet onverwacht wat terug! Lisa Post maakt een cruciale fout terwijl ze probeert de bal te stoppen. Yohanna Lhopital maakt daar gebruik van en verslaat keeper Anne Veenendaal met een backhand. De stand is nu 3-1.

Nu gaat het hard: Jansen maakt de 3-0 voor Oranje-hockeysters

Strafcorner nummer vijf is ook raak en weer is het Yibbi Jansen die scoort: 3-0.

Van Aert dankt brons aan Heijboer en 'dicht voorwiel': 'Ze mogen beginnen met na-apen'

Van Aert dankt brons aan Heijboer en 'dicht voorwiel': 'Ze mogen beginnen met na-apen'

Jansen schiet Oranje-hockeysters naar de 2-0!

Voor de derde keer krijgt Nederland een strafcorner toegewezen en Yibbi Jansen weet deze buitenkans te verzilveren. Met een lage sleeppush geeft de strafcornerspecialist van SCHC de keeper geen kans.

Märtens pakt eerste zwemgoud

Lukas Märtens verovert op de Spelen in Parijs de eerste gouden medaille in het zwembad. De Duitser leidde in de finale van de 400 meter vrije slag van start tot finish. De 22-jarige Europees kampioen, die op de laatste WK brons pakte, ging als een komeet van start. Halverwege lag hij ver onder het wereldrecord van landgenoot Paul Biedermann uit 2009, maar dat moest hij in de laatste baan laten schieten.

Märtens moest ook nog de concurrentie in de gaten houden, want vooral Elijah Winnington kwam flink opzetten. Met een tijd van 3.41,78 tikte hij alsnog als eerste aan. De Australiër moest genoegen nemen met zilver.

Lukas Märtens

Oranje-hockeysters eindelijk op voorsprong via natuurlijk: Matla

De Franse keepster, Lucie Ehrmann, speelt tot nu toe een sterke wedstrijd, maar een schot van topscorer Frédérique Matla, dat op het oog te controleren leek, rolt snoeihard door de benen van de doelvrouw. Wie anders dan Matla, topscorer van de Tulp Hoofdklasse, scoort en Nederland gaat met een voorsprong de rust in.

Nederland viert de 1-0

In de categorie van onverwachtste duo's: Flavor Flav en waterpolo

De grootste fan van de Amerikaanse waterpolovrouwen? Dat is natuurlijk rapper Flavor Flav. De onverwachte samenwerking ontstond toen aanvoerder Maggie Steffens in mei een oproep deed voor financiële steun. Flav kwam direct in actie door het team te sponsoren en zijn bekendheid te gebruiken om de aandacht op hen te vestigen.

De 65-jarige oprichter van de Amerikaanse rapgroep Public Enemy ging eerder viraal toen hij met het team trainde in het zwembad. Ook nu stond de artiest vol enthousiasme langs het zwembad in Parijs om de ploeg aan te moedigen. De partij tegen Griekenland werd uiteindelijk gemakkelijk gewonnen door de VS met 15-6.

De details van de sponsorovereenkomst zijn onbekend, maar Flav onthulde dat er een bonus voor de spelers en hun families is, waaronder een luxe cruise die na de Spelen op het programma staat.

Giele uitgeschakeld in halve finales 100 meter vlinderslag

Tessa Giele is er niet in geslaagd een verrassende finaleplaats op de 100 meter vlinderslag te bemachtigen. Ze eindigde in 57,91 als achtste en laatste in haar race en als vijftiende in totaal. De 21-jarige Zeeuwse zwom in de series met 57,89 ook al de 15de tijd. In een olympisch record van 55,38 was de Amerikaanse Gretchen Walsh de snelste.

Tessa Giele

De 1-0 voor Oranje-hockeysters! Of toch niet...

Marijn Veen lijkt Oranje op voorsprong te brengen met de 1-0, maar vlak voor haar schot raakt ze de bal met haar voet. Dit werd ook door de VAR opgemerkt, waardoor de openingstreffer voor Oranje alsnog wordt afgekeurd.

Attentie: zwemmers Giele, Corbeau en Kamminga in actie

Er komen vanavond drie Nederlandse zwemmers in actie:

  • 20.35 uur: Tessa Giele (halve finales 100 vlinder vrouwen)
  • 21.10 uur: Caspar Corbeau, Arno Kamminga (halve finales 100 schoolslag mannen)

Deze halve finales en een reeks finales zijn te volgen via onze stream

Nederland nog niet gescoord na eerste kwart, Fransen houden stand

Oranje creëert een paar redelijke kansen via onder anderen routinier Matla en aanvoerder De Waard, maar af en toe is het spel van de hockeysters nog wat slordig. De Franse ploeg weert zich prima tegen Nederland en na het eerste kwartier staat het nog steeds 0-0.

Gouden Evenepoel stond donderdag pas 'deftig' op: 'Het was krap, maar het was genoeg'

Gouden Evenepoel stond donderdag pas 'deftig' op: 'Het was krap, maar het was genoeg'

Rugbyers bezorgen Frankrijk eerste goud

Frankrijk pakt in een vol Stade de France zijn eerste olympische gouden medaille van deze Spelen. In de finale van het rugby sevens wint het met 28-7 van Fiji, dat zijn eerste nederlaag lijdt op de Olympische Spelen.

Fiji won in de historie twee olympische gouden medailles, maar behaalde deze wel allebei in het mannentoernooi van het rugby sevens. Ook nu haalde de favoriet met groots vertoon van macht de finale, maar dat gold ook voor Frankrijk.

Aan de hand van Antoine Dupont, die in 2021 uitgeroepen werd tot beste speler van de wereld in het reguliere rugby, namen de Fransen na de rust afstand van Fiji. Dupont maakte zelf twee tries.

Antoine Dupont van Frankrijk viert een try

Wegman plaatst zich voor halve finale: 'Kon in de tweede run energie sparen'

Wegman plaatst zich voor halve finale: 'Kon in de tweede run energie sparen'

Oranje-hockeysters, topfavoriet voor goud, in actie tegen thuisland Frankrijk

De Nederlandse hockeysters zijn begonnen aan hun olympische toernooi tegen gastland Frankrijk, dat luid werd toegezongen bij de Marseillaise. De laatste ontmoeting tussen Nederland en Frankrijk vond plaats in 2015. Oranje won toen overtuigend met 11-0. Het is afwachten of we vandaag weer zo'n doelpuntenregen gaan zien. De beste vier van de poule gaan door naar de kwartfinales.

Bekijk hier de livestream van de wedstrijd.

Marijn Veen, Luna Fokke, Yibbi Jansen, Freeke Moes, Laura Nunnink tijdens het spelen van het volkslied voor de wedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs.

Argentinië herstelt zich van chaos tegen Marokko

De Argentijnse voetballers hebben hun tweede wedstrijd op het voetbaltoernooi gewonnen. Na een 1-1 ruststand werd het in Lyon 3-1 tegen Irak. Thiago Almada zette Argentinië op voorsprong, Aymen Hussein maakte op slag van rust gelijk en in de tweede helft bezorgden Luciano Gondou en Ezequiel Fernández de Argentijnen de winst.

Argentinië verloor de eerste chaotische wedstrijd na een veldbestorming, een ontruiming en een na twee uur afgekeurde goal met 2-1 van Marokko. In Saint-Etienne ging Marokko vandaag met 2-1 onderuit tegen Oekraïne. Alle teams in groep B hebben na twee duels drie punten. Alleen de nummers één en twee gaan door naar de volgende ronde.

Argentinië viert de goal van Thiago Almada

Turner De Munck in spanning na kwalificatie: 'Erop of eronder, heel naar'

Turner De Munck in spanning na kwalificatie: 'Erop of eronder, heel naar'

Kwelgeest van Tsjakadoea pakt olympische titel

Jeldos Smetov is olympisch kampioen geworden in de klasse tot 60 kilogram. De 31-jarige Kazachstaanse judoka, die in de eerste ronde had afgerekend met Tornike Tsjakadoea, was in de finale te sterk voor de Fransman Luka Mkheidze.

Smetov, wereldkampioen in 2015, had al olympisch zilver (2016) en brons (2020) in de prijzenkast hangen en hoopte zijn verzameling zaterdag compleet te maken. Gezien zijn prestaties van de laatste jaren, hij is de mondiale nummer 22, was hij op voorhand geen titelkandidaat.

Jeldos Smetov

Schmidt hoopt op meerkampfinale: 'Gaat er hard aan toe tussen allerbeste turners'

Schmidt hoopt op meerkampfinale: 'Gaat er hard aan toe tussen allerbeste turners'

FIFA straft Canada met zes punten in mindering

Canada is door voetbalbond FIFA bestraft voor spionage op het olympisch voetbaltoernooi. De Canadese voetbalsters, drie jaar geleden olympisch kampioen, krijgen zes punten in mindering. Drie stafleden zijn voor een jaar geschorst.

Lees hier verder:

Fraai tennistoetje: duo Rafael Nadal/Carlos Alcaraz op de baan

Na het grotendeels in het water gevallen tennisschema op de banen van Roland Garros, staat er vandaag wel een fraai toetje op het programma. Het duo Rafael Nadal/Carlos Alcaraz is op de baan gekomen voor hun eerste ronde in het dubbelspel. Het Spaanse droomkoppel speelt tegen de Argentijnen Maximo Gonzalez en Andres Molteni.

Nadal en Alcaraz worden in het nagenoeg uitverkochte stadion, dat plaats biedt aan ruim 15.000 toeschouwers, met enorm gejuich ontvangen en zijn overduidelijk vanavond de publieksfavorieten. Is Nadal enigszins hersteld na zijn plichtplegingen als vlaggendrager?

Alcaraz was vrijdag niet bij de openingsceremonie. Hij won eerder vandaag zijn eerste ronde in het enkelspel van de Libanees Hady Habib met 6-3, 6-1. Het is voor Alcaraz zijn eerste officiële dubbelpartij sinds het masterstoernooi in Madrid in 2022. Nadal dubbelde eerder deze maand nog in het Zweedse Bastad met de Noor Casper Ruud.

Carlos Alcaraz (r), Rafael Nadal (2r), Maximo Gonzalez (2l) en Andres Molteni (l)

Brown zegt wielrennen gedag met olympisch goud: 'Wilde stoppen op hoogtepunt'

Brown zegt wielrennen gedag met olympisch goud: 'Wilde stoppen op hoogtepunt'

Dag 1 van eventing is afgerond, Kooremans beste Nederlander

Bij de 'meerkamp' van de paardensport zit het eerste onderdeel erop. Drie Nederlanders kwamen vandaag in actie bij de dressuur. Echt indruk hebben de ruiters echter nog niet gemaakt. Raf Kooremans behaalde met zijn paard Radar Love de hoogste score en staat zestiende in het algemeen klassement. Daarna volgen Janneke Boonzaaijer op de 29ste plaats en Sanne de Jong op plek 40.

Paardensport in paleistuinen Versailles: samenvatting Eventing

Hoole niet bang, wel voorzichtig in gladde bochten: 'Kon niet veel harder'

Hoole niet bang, wel voorzichtig in gladde bochten: 'Kon niet veel harder'

Wegman plaatst zich voor halve finale kajakslalom

Martina Wegman heeft zich met gemak geplaatst voor de halve finale van de kajakslalom. De Nederlandse overleefde de eerste schifting en eindigde daarmee bij de beste 22. Haar tweede run was iets minder snel dan de eerste, maar het was genoeg voor de volgende ronde. Morgen zal de 35-jarige kanovaarster weer in actie komen.

Lees hieronder meer:

IOC: 'NOC*NSF heeft goed heeft gehandeld met Van de Velde'

Het Internationaal Olympisch Comité heeft in een persconferentie aangegeven dat NOC*NSF goed heeft gehandeld in de zaak van beachvolleyballer Steven van de Velde. Hij mag van het IOC deelnemen aan de Spelen in Parijs, zo werd nogmaals benadrukt.

Van de Velde werd in 2016 door een Engelse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel voor seks met een minderjarige. Dat gold door de leeftijd van het meisje (12) als verkrachting, ongeacht of zij had ingestemd. Van de Velde was zelf destijds, in 2014, negentien jaar oud.

"Om het te omschrijven als comfortabel zou niet correct zijn", reageerde woordvoerder Mark Adams van het IOC tijdens de persconferentie op de vraag of het IOC blij is met de deelname van Van de Velde. "We hebben het duidelijk aangegeven in lange gesprekken met het Nederlandse nationale olympisch comité. Het delict gebeurde tien jaar geleden. Een groot deel van de rehabilitatie heeft plaatsgevonden en strenge veiligheidsmaatregelen zijn genomen."

NOC*NSF besloot in samenspraak met Van de Velde om de sporter te isoleren en niet in het olympisch dorp te laten verblijven. Ook praat hij niet met de pers. De IOC-woordvoerder reageerde ook daarop: "We vinden dat het nationale olympisch comité zijn beslissing heeft uitgelegd. De verklaring die ze ons hebben gegeven is correct en we gaan verder met de situatie zoals die is."

Met partner Matthew Immers debuteert Van de Velde zondagochtend om 10.00 uur op de Spelen in de wedstijd tegen de Italianen Adrian Carambula en Alex Ranghieri.

IOC-woordvoerder": 'NOC*NSF correct gehandeld met Van de Velde'

Turners hebben zicht op finales landenwedstrijd, meerkamp en paard voltige

De Nederlandse turners hebben de kwalificatie van de olympische landenwedstrijd afgesloten met een totaal van 247,295 punten. Na twee van de drie subdivisies staat de equipe op een voorlopige zevende plaats.

De beste acht landen plaatsen zich voor de eindstrijd, die maandag op het programma staat. Individueel maken Casimir Schmidt, Frank Rijken en Loran de Munck nog kans op een finaleplaats.

Lees hieronder meer:

Finale EK onder 19 (v) met Nederland live bij NOS

Zo tussen de olympische bedrijven door aandacht voor andere sport: de voetbalsters van Oranje onder 19 spelen op dit moment de finale van het EK onder 19 tegen Spanje.

'Oudje' steelt harten bij tafeltennis

Spelen-redacteur Anne van Eijk was aanwezig bij een bijzondere tafeltenniswedstrijd. De 58-jarige Chinees-Chileense Zeng Zhiying debuteerde op de Spelen en stal de harten van het publiek, vertelt ze.

"Ze heeft de naam 'Tania' aangenomen, omdat die makkelijker uit te spreken is dan haar eigen naam. Dat 'Tania' galmde hier keihard door de zaal. Ze verloor de wedstrijd uiteindelijk, maar het publiek juichte haar het hardste toe. Nu staat het bij de mixed-zone vol met journalisten, want haar verhaal is heel geliefd."

Zeng Zhiying

Evenepoel pakt olympische titel, Hoole zeventiende

Remco Evenepoel maakt zijn favorietenrol waar. De Belgische wereldkampioen tijdrijden, nummer drie van de afgelopen Tour de France, zet in de straten van Parijs de snelste tijd neer: 36.12,16. De Italiaan Filippo Ganna (+14,92) wordt tweede en de Belg Wout van Aert derde (+25,63) . Daan Hoole moet genoegen nemen met de zeventiende plaats (+1.54,52).

Remco Evenepoel

Otten uitgeschakeld bij kanoslamlom

Na een rommelige tweede run is de Nederlander Joris Otten uitgeschakeld bij de kanoslalom. Hij moest bij de beste zestien eindigen voor een halvefinaleplek, maar hij maakte te veel foutjes en haalde de volgende ronde niet.

Hoole voorlopig negende, Van Aert de snelste

Daan Hoole heeft zijn olympische tijdrit afgerond. De 25-jarige Hoole zet na 32,4 kilometer in de stromende regen in Parijs een tijd van 38.06,68 neer. Daarmee was hij toen vijfde, maar inmiddels staat hij negende.

Wout van Aert noteerde voorlopig veruit de snelste tijd: 36.37,79. Favoriet Remco Evenepoel is inmiddels ook weg. De Belg ging als laatste van start.

Daan Hoole

Partijen Griekspoor, Haase en Rus afgelast

Vanwege de regen en de natte banen in Parijs is de partij tussen Tallon Griekspoor en de Brit Cameron Norrie in de eerste ronde van het tennistoernooi voor vandaag afgelast. Ook de wedstrijden van Robin Haase (tegen de Oostenrijker Sebastian Ofner) en Arantxa Rus (tegen de Oekraïense Anhelina Kalinina) gaan niet door.

Om 17.45 uur maakte de organisatie bekend dat alle partijen op de bijbanen zijn geschrapt. Het park van Roland Garros heeft twee banen met een dak, maar daarop stonden de Nederlanders niet ingedeeld.

Tennisbaan Parijs

Hoole begonnen aan tijdrit

Na Ellen van Dijk en Demi Vollering eerder vandaag is bij de mannen Daan Hoole inmiddels begonnen aan zijn tijdrit.

Nog bezig: de turners

De Nederlandse turnmannen begonnen om 15.30 uur aan hun kwalificatie. Jermain Grünberg, Loran de Munck, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Martijn de Veer knokken momenteel met hun concurrenten uit China, Japan en Oekraïne.

We laten straks weten hoe het met de turners is afgelopen.

Komend de Nederlandse tennissers vandaag nog in actie?

Het is niet zeker dat de wedstrijden van Robin Haase, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus vandaag nog worden gespeeld. De banen waar zij op zouden tennissen, zijn erg nat.

De laatste update is dat de wedstrijden in ieder geval niet voor 18.00 uur beginnen. Het ziet er bovendien naar uit dat het ook dan nog niet droog is.

Vollering in tranen na olympische tijdrit: 'Droomde stiekem toch van een medaille'

Vollering in tranen na olympische tijdrit: 'Droomde stiekem toch van een medaille'

De historische tiende Spelen op rij van Salukvadze

De Georgische schutter Nino Salukvadze is als eerste vrouw ooit begonnen aan haar tiende (!) Olympische Spelen op rij. Salukvadze (55) sport nu namens Georgië, maar kwam ook onder andere vlaggen uit.

Ze debuteerde op de Spelen van 1988 als 19-jarig toptalent namens de Sovjet-Unie. Ze pakte toen meteen goud. Kort na de val van de Sovjet-Unie deed ze aan de Spelen mee in het 'Equipe Unifiée' voor sporters uit voormalige Sovjet-landen. Haar zoon is trouwens ook actief in de schietsport.

Vandaag kwam ze met haar luchtpistool de voorrondes niet door, maar vrijdag volgt een herkansing.

Straks Hoole in de tijdrit mannen

Om 17.00 uur gaat met Daan Hoole een Nederlandse renner van start in de tijdrit bij de mannen. De wedstrijd begint om 16.32 uur, als Amir Ansari als eerste wegrijdt.

Kanoslalom: zestiende tijd voor Otten

Kanovaarder Joris Otten heeft zijn eerste run in de slalom met de zestiende tijd afgesloten. Zometeen komt Martina Wegman in actie in de slalom.

Later vandaag staan de tweede runs bij de mannen en vrouwen op het programma.

Om door te gaan naar de halve finales, is een plek bij de snelste zestien nodig.

Hockeyvrouwen hossen met koninklijke familie

De speelsters van het Nederlandse hockeyteam kwamen Willem-Alexander, Maxima en hun kroost tegen in Parijs.

Hockeyvrouwen hossen met koninklijke familie

Goud voor Brown, Dygert derde

Het olympisch goud is voor Grace Brown. De Australische was liefst anderhalve minuut sneller dan de Britse nummer twee, Anna Henderson. De derde plek is voor Chloé Dygert.

Geen medaille voor Vollering

Definitief geen medaille voor Demi Vollering. Ze stond op de derde plek, maar na de binnenkomst van de Australische Grace Brown valt Vollering van het podium. Ze eindigt op plek vijf.

De strijd om het goud gaat tussen Brown en de Amerikaanse Chloé Dygert, die binnenkort binnenkomt.

Vollering pakt voorlopig derde tijd

Vollering is binnen en Vollering heeft de derde tijd in handen. Maar of dat genoeg is het voor brons valt te betwijfelen.

Er komen straks nog een aantal favorieten over de finish.

Van Dijk redt het niet

Nee, helaas. Geen medaille voor Ellen van Dijk.

Ze is definitief de top drie uit gereden. Lotte Kopecky, Kim Cadzow en Audrey Cordon Ragot zijn haar te snel af.

Vollering heeft nog kans

Er blijven (top)rensters onderuit gaan. Deze keer is het de Amerikaanse Chloé Dygert die ten val komt, waardoor de Australische Grace Brown haar uitgangspositie beter ziet worden.

Vollering heeft nog altijd kans.

Van Dijk lijkt naast medaille te grijpen

Ellen van Dijk is de finishlijn gepasseerd en heeft momenteel de derde tijd achter haar naam staan, maar ze gaat zeer waarschijnlijk geen olympische medaille winnen. Daarvoor zijn de concurrenten die nog moeten finishen te sterk.

Het was misschien ook wel te mooi om waar te zijn, nadat ze vorige maand op drie plekken haar enkel had gebroken.

Aan de steun van haar familie lag het in ieder geval niet:

De familie van Ellen van Dijk was aanwezig voor

Ramptijdrit Amerikaanse Knibb op olympische tijdrit: crash, crash en nog een crash

Triatlete Taylor Knibb, die verrassend Amerikaans kampioen tijdrijden werd, gaat in de olympische tijdrit twee keer onderuit in amper een minuut. En bij een fietswissel gaat het daarna weer mis.

Ramptijdrit Amerikaanse Knibb in Parijs: crash, crash en nog een crash

Regen, regen, regen: wat brengt de nabije toekomst?

De vele regen - met als gevolg een aantal valpartijen - is het verhaal van deze tijdrit. Hoe ziet het weer er de komende tijd uit? Weerman Marco Verhoef geeft antwoord.

"Het weer knapt vanaf nu langzaam op. De meeste regen is inmiddels gevallen, al blijft het tot ver in de avond wel overwegend bewolkt. Morgen ziet het er dan heel anders uit. Het is vrij zonnig, het blijft droog en het wordt 25 graden."

"Maandag is er een mix van zon en sluierwolken en het zelfs 30 graden, dinsdag 35 graden en in een broeierige atmosfeer neemt de kans op stevige onweersbuien toe. Ook woensdag en donderdag is er kans op onweersbuien in de loop van de dag, met maxima rond 30 graden."

Vollering met vijfde tijd langs eerste tussenpunt

Demi Vollering is met de vijfde tijd het eerste tussenpunt gepasseerd. Ze heeft een achterstand van 33 seconden op de Australische Grace Brown.

Brown is met de Amerikaanse Chloé Dygert verwikkeld in de strijd om het goud.

Tennis: Djokovic en Alcaraz eenvoudig door

In het enkelspel hebben Novak Djokovic en Carlos Alcaraz hun partijen in de eerste ronde eenvoudig gewonnen.

Djokovic versloeg de Australische Matthew Ebden met 6-0, 6-1.

Alcaraz was met 6-3, 6-1 te sterk voor Hady Habib uit Libanon.

Kopecky onderuit

Ook Lotte Kopecky, een van de favorieten voor de zege, is onderuit gegaan. Vollering en Van Dijk blijven voorlopig overeind.

Van Dijk niet op medaillekoers

Op dit moment heeft Ellen van Dijk geen zicht op een medaille. Bij het eerste tussenpunt blijkt ze al behoorlijk wat tijd te zijn verloren ten opzichte van haar voornaamste concurrenten.

Nederlanders in actie in kanoslalom

In het kanovaren is Joris Otten begonnen aan zijn eerste run in de slalom. Om 16.00 uur komt Martina Wegman in actie in de slalom bij de vrouwen.

De tweede run wordt ook vandaag afgewerkt. Om 17.10 uur begint Otten aan zijn tweede run, om 18.10 uur is het de beurt aan Wegman.

Voor een plek in de halve finales moeten Otten en Wegman na twee runs bij de zestien snelste tijden zitten.

De mannen slalommen in een kano, de vrouwen slalommen in een kayak.

Onze verslaggeefster Susanne Morren was aanwezig bij de warming-up:

De warming-up bij het kanoslalommen

Ook Vollering van start in tijdrit

Ook wielrenster Demi Vollering is begonnen aan haar tijdrit.

De tijdrit begon om 14.30 uur en de eerste rensters zijn inmiddels gefinisht.

Oppassen geblazen in de tijdrit

In een linke bocht vlogen net meerdere renners onderuit. Door alle regen is het wegdek hartstikke glad geworden.

Van Dijk en Vollering moeten straks echt oppassen.

Taylor Knibb kwam zelf al twee keer ten val en als ze van fiets wil wisselen gaat ook haar mecanicien tegen de grond.

Waterpolosters knokken zich langs Hongarije

De Nederlandse waterpolosters hebben hun eerste groepswedstrijd bij de Olympische Spelen in Parijs gewonnen. Hongarije werd na een pittige strijd met 10-8 verslagen.

Er stond in deze eerste groepswedstrijd veel op het spel. Nederland en Hongarije gelden beide als medaillekandidaten. Oranje is Europees kampioen en was tot voor kort wereldkampioen. Hongarije veroverde zilver bij het laatste WK, achter de Verenigde Staten. Nederland werd toen vijfde.

Droomstart

Nederland startte sterk. Dankzij een hoog baltempo en het snelle doorwisselen - een techniek afgekeken van het hockey - stond het na vijf minuten al 3-0. Ook keepster Laura Aarts was in topvorm en verrichte belangrijke reddingen.

Van Dijk van start in tijdrit

Wielrenster Ellen van Dijk is van start gegaan in de tijdrit. Haar voorbereiding werd verstoord door een botsing waarbij ze drie breuken in haar enkel opliep.

We gaan zien wat voor impact dat heeft op haar tijdrit.

Voor olympische sfeer moet je bij Parc de la Villette zijn

Journalisten onder een zeil, mannetjes in poncho's en kletsnatte sportvelden. Het ziet er allemaal wel een beetje droevig uit op de regenachtige eerste olympische dag in Parijs. Hangt er in de stad überhaupt iets van een olympisch sfeertje?

Spelen-redacteur Franklin Stoker zegt dat het er maar net aan ligt waar je precies bent. "Op het Parc de la Villette leeft het hier het meeste. Dat is ook waar het 'Team NL Huis' staat. In de buurt van dat terrein is het ontzettend bedrijvig en zie je overal mensen in de outfits van hun land."

Morgen wordt het trouwens vrolijker weer in Parijs. Als het goed is schijnt dan de zon en regent het niet.

Wielrennen: Van Dijk en Vollering in tijdrit

Terwijl de waterpolosters nog bezig zijn met hun groepswedstrijd tegen Hongarije, gaan wij ons richten op het wielrennen. Er komen zometeen twee Nederlanders in actie bij de tijdrit. De hoofdpunten op een rij:

  • Ellen van Dijk start om 15.00 uur
  • Demi Vollering start om 15.15 uur
  • Vlak parcours van 32,4 kilometer, met start en finish op de Pont Alexandre III, een brug in het centrum van Parijs
  • De rensters komen langs een aantal iconische plekken, waaronder de Place de la Bastille
  • Het is de langste tijdrit voor vrouwen in de olympische geschiedenis

De tijdrit is live te volgen via deze livestream.

Swiatek eenvoudig langs Begu

Iga Swiatek, de Poolse nummer één van de wereld, heeft haar eerste partij in het enkelspel eenvoudig gewonnen.

Ze versloeg Irina-Camelia Begu uit Roemenië met 6-2, 7-5.

Nederlandse hockeyers winnen van Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeymannen hebben hun eerste groepswedstrijd bij de Olympische Spelen in Parijs gewonnen. Zuid-Afrika werd met 5-3 verslagen.

Nederland geldt als een van de medaillekandidaten. Zuid-Afrika is daarentegen op papier juist de slechtste ploeg in het toernooi. Een overwinning was dus noodzakelijk om de medaille-ambities kracht bij te zetten.

In de tweede minuut van de wedstrijd kwam Nederland al op voorsprong. Jip Janssen benutte een vroege strafbal door hard binnen te schieten. Zuid-Afrika kwam echter vlug op 1-1 door een mooie goal van Dayaan Cassiem.

De koninklijke familie was aanwezig op de tribune:

Waterpolosters staan voor tegen Hongaren

De waterpolosters doen het prima tegen Hongarije. Na het eerste kwart staan ze met 4-2 voor.

Australië, Canada en China zijn trouwens de andere landen in de poule van Nederland.

Djokovic begint aan zijn toernooi

Novak Djokovic is begonnen aan zijn tennistoernooi. De Serviër staat momenteel tegenover de Australische Matthew Ebden.

Ook Wimbledon-winnaar Carlos Alcaraz is begonnen aan zijn eerste partij in het enkelspel. Tegenstander is Hady Habib uit Libanon.

Samenvatting

Met zoveel livesport is het makkelijk om het overzicht te verliezen. Laten we daarom even terugblikken op wat we vandaag allemaal al hebben gezien.

Zwemmen: series voorbij, later vandaag finales

  • Succes op de individuele nummers: Arno Kamminga en Caspar Corbeau (100 meter schoolslag) komen hun serie door, net als Tessa Giele op de 100 meter vlinderslag
  • Persoonlijk succes voor Corbeau: hij zwemt met 59,04 seconden een persoonlijk record
  • De estafettevrouwen slagen er op de 4x100 meter vrije slag niet in zich te plaatsen voor de finales
  • Vanaf 20.30 uur gaan de halve finales beginnen, later op de avond volgen de finales en de medaille-uitreikingen

Roeien: zorgeloze dag

  • De Nederlandse roeiers maken een sterke indruk
  • In de skiff plaatsen Simon van Dorp en Karolien Florijn zich zorgeloos voor de volgende rondes
  • De mannen- en vrouwenploeg in de dubbel-vier komen zorgeloos als eerste over de finish

Handboogschieten: teleurstellende start

  • In Tokio wonnen Gaby Schloesser en Steve Wijler nog zilver, ditmaal komen de handboogschutters niet eens tot de achtste finales

Badminton: eerste groepsduel eindigt in nederlaag

  • Robin Tabeling en Selena Piek verliezen hun eerste groepsduel met 2-1 in sets van hun tegenstanders uit Thailand

Judo: olympische droom Tsjakadoea binnen zes minuten voorbij

  • In de categorie tot 60 kilogram legt Tsjakadoea het in de eerste ronde in de golden score af tegen de Kazachse Jeldos Smetov

Hockeyers Nederland krijgen derde goal tegen

Zuid-Afrika is op 5-3 gekomen. Nederland moet in het slot toch even oppassen.

Veel tijd is er niet meer, de wedstrijd duurt nog maar zes minuten.

Die arme Tamberi...

Gianmarco Tamberi heeft op Instagram zijn excuses aangeboden aan zijn vrouw, omdat de regerend olympisch kampioen hoogspringen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van vrijdagavond zijn trouwring is verloren.

Tamberi droeg de Italiaanse vlag en sprong enthousiast op en neer op de boot, die de Italiaanse ploeg over de Seine voer. Daarbij viel zijn ring in de rivier. "Te veel water, te veel afgevallen of mijn oncontroleerbare enthousiasme? Waarschijnlijk was het een combinatie van de drie dingen", zoekt hij een verklaring.

Tamberi: "Plots zag ik mijn ring vliegen. Ik kreeg een sprankel hoop, maar helaas stuiterde die naar de verkeerde kant. Het was een moment dat een eeuwigheid leek te duren."

Waterpolosters nu in actie

De Nederlandse waterpolosters zijn begonnen aan hun eerste groepsduel. Hongarije is in Parijs de tegenstander.

Vanavond bij Dione: Annemiek, Epke en Tornike

Dione de Graaff blikt in Studio Parijs elke avond rond 22.30 uur (NPO 1) terug op de olympische dag. Vanavond bij haar aan tafel: analisten Epke Zonderland en Annemiek van Vleuten. En ook judoka Tornike Tsjakadoea schuift aan. Zijn olympische droom spatte vanochtend al in de eerste ronde uit elkaar.

Snel na rust twee goals bij Nederland - Zuid-Afrika

Het staat alweer 5-2 in het Stade Yves du Manoir. Eerst tikte Duco Telgenkamp een voorzet van Thierry Brinkman binnen, maar kort daarna deed Tevin Kok wat terug voor de Zuid-Afrikanen.

Valse start Tabeling en Piek bij Spelen: 'Hoop niet dat het is uitgezonden'

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek reageren na een nederlaag in hun eerste groepswedstrijd op de Spelen.

Tennistoernooi begonnen, Swiatek bezig

Door de regen werden de olympische tenniswedstrijden uitgesteld, maar ook op het Parijse gravel zijn de Spelen nu onderweg.

Iga Swiatek, nummer één van de wereld bij de vrouwen, speelt op dit moment tegen Irina-Camelia Begu.

Straks komen met Robin Haase, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus drie Nederlanders in actie.

Nederland lijkt het nu al af te maken tegen Zuid-Afrika

De hockeyers lijken de buit nog voor rust helemaal binnen te hebben tegen Zuid-Afrika. Jip Janssen knalde zojuist namelijk de 4-1 binnen uit een strafcorner.

De sombere olympische dag van de handboogschutters

Hier moest het gebeuren voor de Nederlandse handboogschutters...

"Dit is gewoon een medaillekans die nu de prullenbak in kan..."

Steve Wijler staat er bij de Olympische Spelen beteuterd bij op een verlaten trainingsveld van de handboogschutters. In de motregen met een kartonnen bekertje met koffie in zijn hand. Zojuist heeft hij een shoot-off verloren van Taiwan (18-19), maar dat heeft vrijwel niemand meegekregen.

De wedstrijd om een plaats bij de beste zestien van het olympisch toernooi is behoorlijk lastig te vinden. In het stadion geen shoot-off, het is er zo goed als leeg. Slechts een enkele medewerker in poncho dwaalt rond tussen de verregende stoeltjes. Er wordt wel geschoten, maar dat blijken trainingen te zijn.

De shoot-off, die kan zorgen voor een olympische droom in duigen of een olympische droom die nog in leven blijft, wordt op het trainingsveld gehouden. Daar zijn niet eens tribunes aanwezig.

Lees hier een reportage van Spelen-redacteur Anne van Eijk:

Oranje op 3-1 tegen Zuid-Afrika

Nederland verdubbelt de marge en staat met 3-1 voor tegen Zuid-Afrika. Tjep Hoedemakers maakte de goal.

De werkplekken bij het roeien

Zo werken journalisten die ter plaatse het roeien verslaan. Onder een zeiltje en in een poncho...

Nederland weer voor tegen Zuid-Afrika

Jip Janssen mist een strafcorner, maar Jonas de Geus maakt er uit de rebound 2-1 van. Nederland speelt prima tegen de Zuid-Afrikanen, op dat ene moment van onachtzaamheid bij een counter na.

Kamminga nam revanche op omstreden Qin Haiyang

Dit jaar werd bekend dat 23 Chinese zwemmers kort voor de Spelen van 2021 in Tokio waren betrapt op het middel trimetazidine. De Chinese autoriteit beweerde echter dat zij het prestatiebevorderende middel via besmette voeding hadden binnengekregen. Daar kon geen bewijs tegen worden gevonden

In aanloop naar de Spelen toonde Kamminga zich al kritisch over de afhandeling. Zijn concurrent Qin Haiyang ontsprong volgens hem de dans. Kamminga was erop gebrand om hem te verslaan en dat lukte.

"Ik heb in het najaar al flink tegen Qin geracet, maar ik heb nu wel wat extra wil om te winnen vanwege de hele dopingzaak. Dit zijn toch wel tikjes die je uitdeelt. Natuurlijk heeft nog niemand echt het achterste van zijn tong laten zien, maar winnen is toch lekker", aldus Kamminga, die als gedeeld nummer 4 van de series zaterdagavond de halve finale zwemt.

Over de dopingzaak schreven we onderstaand artikel:

Zuid-Afrika maakt gelijk tegen Nederlandse hockeyers

Oei, na een sterke start krijgt Oranje zomaar een doelpunt tegen. Het staat weer gelijk...

Finaleplaats voor roeisters in dubbelvier

De Nederlandse roeisters staan in de finale van de dubbelvier. Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis kwamen in hun heat als eerste over de finishlijn, voor Oekraïne (tweede) en China (derde).

Voor een plek in de eindstrijd moesten de roeisters bij de beste twee ploegen horen. Dat is dus gelukt.

De roeisters komen als eerste over de streep in de dubbel-vier

Nederland snel voor tegen Zuid-Afrika

Al heel snel na het eerste fluitsignaal staat Nederland voor. Jip Janssen benutte een strafcorner.

Roeisters begonnen aan heat in dubbelvier

De Nederlandse roeisters zijn begonnen aan hun heat in de dubbelvier. Een plek bij de eerste twee is benodigd om de finale te bereiken.

Hockeyers zijn begonnen tegen Zuid-Afrika

Ook het hockeytoernooi is onderweg. Met de koninklijke familie op de tribunes is Nederland - Zuid-Afrika begonnen.

n

Hockeycoach Paul van Ass ontmoet koning Willem-Alexander

Hockeycoach Paul van Ass ontmoet koning Willem-Alexander

Geen finale voor zwemsters op 4x100m vrije slag

De Nederlandse zwemsters Tessa Giele, Kim Busch, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen hebben naast een finaleplek op de 4x100meter vrije slag gegrepen.

De estafetteploeg kwam tot de negende tijd. Voor een plek in de finale was een plek bij de snelste acht benodigd.

Het is een flinke klap voor de sterke Nederlandse estafetteploeg.

Hockeyers zingen Wilhelmus

Nederland - Zuid-Afrika gaat over vijf minuten van start. Joep de Mol is er niet bij, want hij is ziek.

Van Vleuten: 'Van Aert maakt spannende keuze met twee dichte wielen'

Vanaf 16.30 uur strijden de beste tijdrijders ter wereld bij de mannen om olympisch goud. Een van de kanshebbers op de titel, Wout van Aert, gaat met twee dichte wielen rijden. Dat levert een aerodynamisch voordeel op, maar er kleeft ook een risico aan, zegt regerend olympisch kampioen tijdrijden Annemiek van Vleuten.

"Het is onwijs veel sneller, maar ook echt heel anders sturen en met beetje wind heel spannend."

Een dicht achterwiel is gebruikelijk in het tijdrijden, maar twee dichte wielen niet. "Ik heb het weleens willen gebruiken bij een proloog, maar durfde het uiteindelijk toch niet aan. Op weg naar de metro waaide ik met mijn paraplu bijna weg, dus ik zou het een spannende keuze vinden vandaag. Gisteren was het wel bijna windstil", zegt Van Vleuten.

Bekijk hieronder een parcoursverkenning met Van Vleuten:

Van Vleuten verkent olympische tijdrit: 'Dit parcours is voor échte tijdrijders'

Oranjemannen naar finale dubbelvier

Bij het roeien zijn de Oranjemannen in de dubbelvier als eerste geëindigd. Daarmee hebben ze zich geplaatst voor de finale.

Voor een plek in de eindstrijd moesten Koen Metsemakers, Tone Wieten, Finn Florijn en Lennart van Lierop bij de snelste twee eindigden in een heat van vijf teams. Dat is gelukt.

Om 12.50 uur is het de beurt aan de Oranjevrouwen in de dubbelvier. Ook daar geldt: bij de beste twee eindigen betekent een plek in de finale.

Nederlandse zwemsters vierde op 4x100meter vrije slag

De Nederlandse zwemsters zijn als vierde geëindigd in hun heat op de 4x100 meter vrije slag. Ze noteerden een tijd van 3.36,78.

De acht snelste teams (van de zestien in totaal) plaatsen zich voor de finales. De tweede heat begint zo. Afwachten dus, hoewel Nederland met deze tijd kansrijk is voor een plek in de eindstrijd.

Kamminga tevreden na series: 'Ik heb gedaan wat ik moest doen'

Arno Kamminga won zijn serie op de 100 meter schoolslag en gaat overtuigend door naar de halve finales.

Kamminga tevreden na series: 'Ik heb gedaan wat ik moest doen'

Oranjevrouwen in actie op 4x100meter vrij

De Nederlandse zwemsters Tessa Giele, Kim Busch, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen maken zich op voor hun heat op de 4x100meter vrije slag. Zij gaan van start in baan 3.

Er zijn twee heats van acht teams, zestien teams in totaal dus. De acht snelste teams plaatsen zich voor de finale, de rest ligt eruit. Er is geen herkansingsmogelijkheid op dit onderdeel.

IOC-voorzitter in gesprek met Zuid-Koreaanse president

Het IOC ging op X al door het stof voor het feit dat de Zuid-Koreaanse olympische ploeg gisteren als de Noord-Koreaanse werd aangekondigd tijdens de openingsceremonie.

Zojuist is aangekondigd dat IOC-voorzitter Thomas Bach ook nog in gesprek gaat met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol.

Veldhuis en Scheenaard naar herkansingen in dubbeltwee

Bij het roeien zijn Martine Veldhuis en Lisa Scheenaard inmiddels klaar met hun heat in de dubbeltwee.

Het duo kwam als vierde over de finishlijn en is daardoor veroordeeld tot de herkansingen. De zege ging naar Nieuw-Zeeland.

De herkansingen staan morgenochtend om 10.10 uur op het programma.

Ook in de dubbelvier komt Oranje vandaag in actie. De mannen starten om 12.30 uur met hun heat, de vrouwenploeg om 12.50 uur.

Wissel bij hockeyers

Een late wissel bij de Nederlandse hockeyploeg. Joep de Mol is ziek en wordt vervangen door Tijmen Reyenga. De Mol, die negatief testte op covid, mag later terug gewisseld worden.

Om 12.45 uur speelt Nederland zijn eerste groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika.

Joep de Mol tijdens een interland in 2023

Tennispartijen uitgesteld wegens regenval

Tennissers Robin Haase, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus moeten nog even geduld hebben voordat ze kunnen beginnen aan hun eerste partij in het enkelspel. Vanwege regenval zijn de starttijden van de eerste wedstrijden met anderhalf uur uitgesteld, naar 13.30 uur.

Om 12.00 uur zouden de eerste partijen beginnen op de gravelvelden van Parijs. Het Nederlandse tennisprogramma van vandaag:

  • Tallon Griekspoor treft de Britse Cameron Norrie op baan 6
  • Op baan 9 staat Robin Haase tegenover Sebastian Ofner uit Oostenrijk
  • Arantxa Rus neemt het op baan 12 op tegen de Oekraïense Anhelina Kalinina

Kamminga wint heat in 59,39

Kamminga tikt op de 100 meter schoolslag als eerste aan met een tijd van 59,39 seconden. Daarmee laat hij de Duitser Melvin Imoudu (tweede) en de Chinees Haiyang Qin (derde) achter zich.

Daarmee is Kamminga langzamer dan Corbeau, die op de 100 meter schoolslag een persoonlijk record zwom (59,04 seconden).

Desondanks lijkt Kamminga behoorlijk tevreden uit het water te stappen.

Corbeau zwemt persoonlijk record

Corbeau lijkt in vorm! Hij zwemt een persoonlijk record en tikt als eerste aan, met een ruime voorsprong. Dat doet hij bovendien met een persoonlijk record van 59,04.

Een uitstekend begin. Hierna is het de beurt aan Kamminga.

Corbeau en Kamminga gaan zo te water

Direct door naar een andere watersport: het zwemmen. Caspar Corbeau gaat zo beginnen aan zijn heat in de 100 meter schoolslag.

Arno Kamminga komt daarna in actie op de 100 meter schoolslag. Tegen 12.30 uur volgt nog de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen.

Twellaar en Broenink winnen heat in dubbel-twee

Roeiers Stef Broenink en Melvin Twellaar zijn hun eerste wedstrijd in de dubbel-twee goed doorgekomen.

Het Nederlandse duo, regerend wereldkampioen in deze discipline, eindigt als eerste. De Amerikanen en Nieuw-Zeeland komen gelijktijdig over de virtuele eindstreep.

Stef Broenink en Melvin Twellaar winnen de heat in de dubbel-twee

Eerste goud is voor China

De eerste van ruim 5.000 geproduceerde medailles zijn verdeeld. Het Chinese schuttersduo Huang Yuting/Sheng Lihao won goud op het onderdeel 10 meter luchtgeweer voor gemengde teams.

In de finale waren de twee te sterk voor de Zuid-Koreanen Keum Jihyeon en Park Hajun. Het brons was voor de Kazachen Alaxandra Le en Islan Satpajev. Zij versloegen de Duitsers Anna Janssen en Maximilian Ulbrich in de troostfinale.

China is door het winnen van het goud ook de eerste leider van het medailleklassement. De Chinezen wonnen bij de vorige Spelen in Tokio in totaal 38 gouden medailles. Daarmee eindigde het land als tweede in de medaillespiegel achter de Verenigde Staten (39 keer goud).

Twellaar en Broenink halverwege aan kop

Roeiers Stef Broenink en Melvin Twellaar zijn in hun dubbel-twee halverwege de twee kilometer.

Ze gaan nipt aan de leiding. De Serviërs zijn tweede, het Amerikaanse duo volgt op plek drie.

Broenink en Twellaar halverwege

Dubbel-twee van start met Twellaar en Broenink

We gaan weer terug naar Vaires-sur-Marne, waar in het nautisch stadion de roeiwedstrijden worden afgewerkt.

In de dubbel-twee zijn Stef Broenink en Melvin Twellaar namens Nederland begonnen aan de seriewedstrijd in de dubbel-twee.

Broenink en Twellaar behaalden op de Spelen van Tokio een zilveren medaille in de dubbel-twee. Ze zijn regerend wereldkampioen in deze discipline.

Eerder vandaag zagen we al hoe Simon van Dorp en Karolien Florijn hun wedstrijd wonnen in de skiff, een eenpersoonsboot.

Broenink en Twellaar in baan 1

IOC biedt excuses aan na blunder tijdens de openingsceremonie

Het IOC heeft excuses aangeboden aan Zuid-Korea, na een pijnlijke blunder tijdens de openingsceremonie. De Zuid-Koreaanse ploeg werd aangekondigd als de Noord-Koreaanse. Dat ligt door de grote politieke spanningen tussen de twee landen natuurlijk zeer gevoelig.

Zuid-Korea tekende na het incident protest aan en diende een officiële klacht in. "We verontschuldigen ons diep voor de fout die gemaakt is tijdens de voorstelling van het Zuid-Koreaanse team tijdens de openingsceremonie", reageerde het IOC op X.

Favoriet voor olympisch skiffgoud Florijn plaatst zich zorgeloos voor kwartfinales

Bekijk een samenvatting van de race van skiffeuse Karolien Florijn op de eerste dag van het olympische roeitoernooi in Parijs.

Favoriet voor olympisch skiffgoud Florijn plaatst zich zorgeloos voor kwartfinales

Giele als vijfde binnen op 100 meter vlinder

Tessa Giele is in de series op de 100 meter vlinderslag als vijfde geëindigd. Ze noteerde een tijd van 57,89 seconden.

De Amerikaanse Torri Huske won de serie met een tijd van 56,72 seconden.

Ook de rest van de ochtend wordt er gezwommen: om 11.36 uur is het de beurt aan Caspar Corbeau op de 100 meter schoolslag, om 11.41 uur komt Arno Kamminga in actie in dezelfde discipline.

Joop Zoetemelk en Kiran Badloe openen 'TeamNL Huis'

Joop Zoetemelk en Kiran Badloe hebben zojuist het 'TeamNL Huis' geopend. Dat is de opvolger van het welbekende Holland Heineken House. Zoetemelk en Badloe zijn de oudste en de jongste sporter van een groep Nederlandse goudenmedaillewinnaars die de ceremonie op uitnodiging van NOC*NSF bijwoonden.

Het 'TeamNL House' ligt in het oosten van Parijs en er passen 6.500 Nederlandse fans in. Zij kunnen op grote schermen naar sport kijken en medaillewinnaars toejuichen bij hun huldiging.

Joop Zoetemelk en Kiran Badloe tijdens de officiële openingsceremonie van het TeamNL Huis.

Zwemster Giele in actie op 100 meter vlinder

Zwemster Tessa Giele komt nu in actie in de series van de 100 meter vlinderslag.

D 21-jarige Nederlandse zwemt in baan 2.

Tessa Giele in baan 2 op de 100 meter vlinderslag

Skiffeur Van Dorp vloog erin tijdens eerste heat op Spelen: 'Ik sta er goed voor'

Skiffeur Van Dorp vloog erin tijdens eerste heat op Spelen: 'Ik sta er goed voor'

Badmintonners verliezen eerste groepswedstrijd

De Nederlanders badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben hun eerste groepswedstrijd in het gemengd dubbelspel verloren. Het duo uit Thailand was in twee sets te sterk: 21-14, 21-16.

Morgenavond spelen Tabeling en Piek hun tweede groepsduel. Een tweetal uit Zuid-Korea is dan de tegenstander.

Gemengde handboogschutters liggen eruit

De Nederlandse gemengde handboogschutters hebben met 19-18 verloren van Taiwan in de zogenaamde shoot-off. Zowel Nederland (Gaby Schloesser en Steve Wijler) als Taiwan kwam in de kwalificatieronde uit op 1317 punten. Daarom was een speciaal georganiseerde shoot-off nodig om te bepalen wie naar de achtste finales zou gaan.

Schloesser en Wijler pakten drie jaar geleden nog verrassend zilver op dit onderdeel.

Taiwan neemt het in de achtste finales op tegen regerend olympisch kampioen Zuid-Korea.

Eerste medaille is voor Kazachstan

Het is toch altijd een aardig momentje: de eerste medaille van deze Spelen is gewonnen. De Kazachse schutters hebben brons gepakt in de 10 meter luchtgeweer voor gemengde teams.

Even naar het badminton

Intussen in het noorden van Parijs...

In de Porte de la Chapelle Arena zijn de Nederlandse badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek nu bezig met hun eerste groepswedstrijd in het gemengd dubbelspel. Ze staan momenteel met 1-0 achter tegen een duo uit Thailand.

Het badminton wordt gedomineerd door Aziatische landen als Maleisië, Indonesië en China. In die landen leeft het badminton enorm en zitten de stadions bij grote wedstrijd helemaal vol.

Het Thaise duo waar Tabeling en Piek nu tegen spelen is ook echte wereldtop. In de mixed double staan zij zesde op de wereldranglijst. Tabeling en Piek bezetten samen de negentiende plek.

Hoe moeilijk kan het zijn: badminton met Selena Piek

Florijn als eerste over de finish

Florijn houdt Janzen uit Zwitserland ruim achter zich en gaat als eerste over de finish. Ze kan zich op gaan maken voor de finales.

Het moment waarop Karolien Florijn over de finish komt

Geen zorgen voor Florijn

Florijn heeft haar zaken uitstekend voor elkaar. Ze ligt 25 meter voor op haar Zwitserse achtervolger.

Met nog 200 meter te gaan, kan ze fluitend naar de finish roeien.

Tsjakadoea gediskwalificeerd

Het is voorbij voor judoka Tsjakadoea. Hij heeft een straf te veel gekregen en is daarmee gediskwalificeerd. Zijn Kazachse tegenstander wint. Later vandaag worden de medaillewedstrijden afgewerkt, zonder de 27-jarige Fries dus.

Het is hard en wrang: Tsjakadoea gaat als eerste Nederlander weer naar huis.

Tsjakadoea baalt na zijn diskwalificatie

Florijn ligt op kop

Met nog 1.500 meter te gaan ligt Florijn op kop. Zwitserland volgt op plek twee, de roeister uit de Filipijnen is derde.

De skiffeuses roeien in totaal twee kilometer.

Florijn roeit weg

Karolien Florijn is begonnen in de skiff. De topfavoriete voor olympisch goud roeit in baan 3.

Als ze deze series in de 2000 meter overleeft, wachten de finales op zaterdag 3 augustus.

Tsjakadoea begonnen!

Judoka Tsjakadoea is begonnen aan zijn partij in de voorrondes tegen Yeldos Smetov uit Kazachtstan.

De 27-jarige Tsjakadoea won nog nooit van Smetov. Op de vorige Spelen van Tokio streden beiden om het brons, dat toen naar de Kazach ging.

Hoe moeilijk kan het zijn: roeien met Ymkje Clevering en Veronique Meester

Voor het nodige begrip van de roeisport, is het handig om onderstaande video te bekijken. Daarin vertellen wereldkampioenen Ymkje Clevering en Veronique Meester wat de basics zijn.

Hoe moeilijk kan het zijn: roeien met Ymkje Clevering en Veronique Meester

Karolien Florijn: Nederlandse troef in het roeien

Roeister Karolien Florijn is natuurlijk al een gevestigde naam, maar voor degenen die haar nog niet kennen, toch wat feiten over haar op een rij:

  • Florijn is regerend Europees en wereldkampioene in de skiff en topfavoriete voor olympisch goud
  • In 2022 werd ze met overmacht Europees kampioene, als eerste Nederlandse sinds 1972
  • Voor haar prestaties ontving ze dit jaar de Gouden Riem, een prijs voor uitzonderlijke prestaties in de skiff
  • Ze is de dochter van Ronald Florijn, die tweemaal olympisch roeigoud won
  • Haar twee jaar jongere broertje Finn komt op de Spelen in actie in de dubbel-vier

We spraken in aanloop naar de Spelen met Florijn. Hoe gaat ze om met de olympische druk?

Skatewedstrijden uitgesteld, waarschijnlijk door regen

Bij de mannen zijn er een aantal skatewedstrijden die vandaag op het programma stonden uitgesteld. De organisatie meldt nog niet wat daar de reden van is, maar het lijkt met de regen te maken te hebben. De wedstrijden die vandaag niet doorgaan, zijn verplaatst naar maandag.

De vrouwen - met Nederlanders Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving - komen morgen in actie.

Handboogschutters in actie in shoot-off

Het is bijna 10.00 uur en dat betekent dat de Nederlandse handboogschutters klaarstaan voor hun shoot-off tegen Taiwan.

De shoot-off is nodig omdat zowel Nederland (met Gaby Schloesser en Steve Wijler) als Taiwan in de kwalificatieronde op 1317 punten uitkwam. Daarmee eindigden beide landen op de zestiende plaats.

De beste zestien landen plaatsen zich voor de achtste finales, dus volgt er nu een beslissend duel voor een plek in de volgende ronde.

Schloesser en Wijler wonnen drie jaar geleden in Tokio nog olympisch zilver. Mochten ze de achtste finales bereiken, dan wacht meteen een zware kluif. Dan is olympisch kampioen Zuid-Korea de tegenstander.

Gaby Schloesser in actie tijdens de kwalificaties. Het handboogtoernooi begon een dag voor de officiele openingsceremonie

Wat zie je als je judo kijkt? Henk Grol laat het zien in NOS Sportschool

Ippon, waza-ari, tatami. Wat zie en hoor je eigenlijk als je naar het judo kijkt? Oud-judoka en NOS-commentator Henk Grol laat zien hoe judo werkt.

Wat zie je als je judo kijkt? Henk Grol laat het zien in NOS Sportschool

Op naar het judo

We zijn aanwezig in de Champ-de-Mars Arena, pal achter de Eiffeltoren. Hier wordt vanaf 10.00 uur gejudood. Tornike Tsjakadoea komt in de derde partij in actie. Hij neemt het op de tweede mat op tegen Yeldos Smetov uit Kazachstan.

Kees Jongkind en oud-judoka Henk Grol, onze commentatoren, zitten er klaar voor!

Paardensport begonnen, met drie Nederlanders

De paardensporters zijn begonnen aan de eerste dag van de meerkamp. Later vandaag zijn er drie Nederlanders actief en dat zijn Janneke Boonzaaijer, Sanne de Jong en Raf Kooremans.

Even weg van het roeien

We laten Vaires-sur-Marne even achter ons. Om 10.24 uur zijn we hier terug, want dan gaat medaillekandidaat Karolien Florijn van start in de skiff.

Van Dorp als eerste binnen!

Een uitstekend begin van deze dag. Roeier Simon van Dorp is als eerste over de finish in de skiff.

Hij was veel sterker dan zijn tegenstander. Hij kan zich op gaan maken voor de kwartfinale van dinsdag.

Van Dorp komt in baan 3 als eerste over de finish

Van Dorp loopt uit

Op de helft van zijn race ligt Van Dorp meer dan twintig meter voor.

Simon van Dorp aan kop in de skiff

Van Dorp ligt voor

Van Dorp heeft het uitstekend voor elkaar! Hij ligt dik voor op zijn concurrenten.

Van Dorp is weg!

De eerste Nederlander van de dag is begonnen. In baan 3 is Van Dorp ervandoor in zijn skiff.

We gaan zien hoe hij zijn 1000 meter door gaat komen.

Van Dorp in de skiff vanuit baan 3

Nog meer weten over Van Dorp?

We spraken in aanloop naar de Spelen uitgebreid met Simon van Dorp, die zo zijn skiff in springt in Vaires-sur-Marne.

Lees in onderstaande artikel meer over zijn drijfveren:

Wie is Simon van Dorp?

Simon van Dorp heeft als eerste Nederlander van de eerste officiële dag van de Spelen de spotlights op zich. Even een paar feiten over hem op een rij:

  • Hij is 27 jaar oud en komt uit Amsterdam
  • Van origine is Van Dorp een teamroeier, maar hij maakte een tijd geleden de overstap naar de skiff, een eenmansboot
  • In zijn derde wedstrijd in de skiff behaalde hij de zilveren medaille op de vorige WK, waarbij hij drievoudig wereldkampioen Oliver Zeidler versloeg
  • Met schoenmaat 51 en een lengte van 2.03 meter is Van Dorp een opvallende verschijning in de relatief kleine skiff
Simon van Dorp

Skiff mannen is begonnen

Er wordt geroeid! In Vaires-sur-Marne zijn de mannen in de skiff onderweg op de 1000 meter. Dit zijn de series en op 3 augustus zijn de finales. Voor degenen die de series niet door komen, is morgen nog een herkansing.

Om 09.24 uur beginnen de Spelen voor Simon van Dorp.

NOC*NSF vraagt Nederlandse journalisten om (soms) mondkapjes te dragen

De zorgen om corona zijn in Parijs flink opgelopen. Meerdere atleten zijn besmet (geweest), dus de voorzorgsmaatregelen zijn aangescherpt.

Vandaag roept sportkoepel NOC*NSF Nederlandse journalisten op om mondkapjes te dragen als ze in besloten ruimtes na wedstrijden met sporters spreken.

Tot nu toe zijn voor zover bekend geen Nederlandse atleten positief getest op covid.

Van Vleuten verkent olympische tijdrit: 'Dit parcours is voor échte tijdrijders'

Van Vleuten verkent olympische tijdrit: 'Dit parcours is voor échte tijdrijders'

Tijdrijden is pijn lijden: ‘Je moet je vinger tussen de deur durven doen’

Komt dat zien: zelfkastijding op twee wielen in het centrum van Parijs. Dat is waar de tijdrijders op de Olympische Spelen zich vanmiddag aan wagen. Want tijdrijden is pijn lijden, stelt olympisch kampioen Annemiek van Vleuten.

Een race tegen de klok is een spektakel voor de kijker. Maar de beste - of beter gezegd: vooral de beste - tijdrijders zal je zelf niet snel horen zeggen dat tijdrijden een genot is.

"Als renners tegen mij zeggen: ik vind tijdrijden leuk, dan ben je of de pijn heel snel vergeten of je ging gewoon niet hard genoeg", zegt Van Vleuten. "Dumoulin verwoordde het ooit mooi: tijdrijden is alsof je je vinger tussen de deur doet en 'm zo lang mogelijk ertussen probeert te houden."

Een kleine terugblik

Gisteravond zijn de Olympische Spelen dan echt geopend met een openingsceremonie. Het was nat, lang, maar vooral heel erg spectaculair. Heb je hem gemist? Geen probleem, we hebben voor jou de vier uur lange ceremonie samengevat in twee minuten.

Terugkijken: de olympische openingsceremonie in Parijs van vier uur in twee minuten

Bonjour!

Goedemorgen en welkom in ons blog!

Vandaag gaan de Spelen officieel van start met de eerste sporten. Om 09.25 uur beginnen we al met roeien en dan komt ook de eerste Nederlander in actie: Simon van Dorp. Hij zit in de skiff.

Daarnaast zijn de eerste medaillekansen er vandaag ook al. Zo is er een tijdrit bij het wielrennen, waar Ellen van Dijk, ondanks haar gebroken enkel, toch echt tot de favorieten behoort. Ook gaan we in het zwembad al de finale zien van de 4x100 meter vrije slag.

En er is nog veel meer. Wat precies? Dat kun je zien in ons programma.