NOS Sport

Parijs vandaag: op eerste dag direct kans op Nederlandse medailles

Alle olympische dagen beginnen we met het programma van de dag. Wanneer komen de Nederlanders in actie? Wat staat er nog meer te gebeuren? Volg alles ook in ons liveblog en via een livestream. Vandaag dag 1. Klik hier voor het volledige programma.

De eerste dag van de Olympische Spelen in Parijs kan direct een aantal Nederlandse medailles opleveren. Bij het wielrennen, zwemmen en judo heeft de Nederlandse equipe ijzers in het vuur.

De grootste kans op Nederlands succes zal bij het wielrennen op de weg zijn. Om 14.30 uur is de tijdrit voor vrouwen, met Ellen van Dijk en Demi Vollering als kanshebbers. De race tegen de klok gaat over 32,4 kilometer door Parijs en is zo goed als vlak. Met name Van Dijk geldt ondanks een gebroken enkel als favoriet. Ze werd in 2013, 2021 en 2022 wereldkampioen op dit onderdeel.

De mannen leggen vanaf 16.30 uur exact dezelfde route af, met Daan Hoole als enige Nederlandse renner. Hij behoort vooraf niet tot de kanshebbers.

Demi Vollering

Bij het judo gaat Tornike Tsjakadoea in de klasse tot 60 kilogram voor een medaille. Bij de vorige Spelen verloor hij de wedstrijd om het brons. Vanaf 10.00 uur stappen de judoka's de mat op en in Tsjakadoea's categorie zijn de finales vanaf 16.00 uur.

Zwem- en roeitoernooi beginnen meteen

Ook het zwemtoernooi gaat vandaag direct van start. Vanaf 11.00 uur zijn er series en het eerste finaleblok begint om 20.30 uur. Marrit Steenbergen, Kim Busch, Sam van Nunen en Tessa Giele vormen de 4x100 meter vrije slag-estafetteploeg bij de vrouwen. De finale van dat onderdeel is om 21.37 uur.

Bij het roeien, dat ook meteen begint, zijn vandaag nog geen medailles te verdienen. Er worden vanaf 9.00 uur alleen series gevaren met diverse Nederlanders.

Veel vertrouwen bij Nederlandse roeiploeg: 'Doel is twee keer goud'

Verder werken de hockeymannen (12.45 uur) en hockeyvrouwen (20.15 uur) vandaag hun eerste groepswedstrijd af, net als de waterpolosters (14.00 uur). Alle drie de ploegen zijn kanshebber op een medaille in Parijs, de hockeyvrouwen zullen met minder dan goud zelfs niet tevreden zijn.

Ook Nederlandse badmintonners, tennissers, eventingruiters, kanovaarders, turners en tafeltennisster Britt Eerland komen in actie.

De allereerste medailles van de Spelen worden verdeeld bij het schieten en het schoonspringen. De schutters eindigen rond 11.50 uur het onderdeel 10 meter air rifle voor gemengde teams en de schoonspringers zijn omstreeks 12.00 uur klaar op de 3 meter-plank. Aan die onderdelen doen geen Nederlanders mee.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl