Martina Wegman op de Olympische Spelen
NOS Sport

Kanovaarster Wegman houdt zicht op olympische medaille, Otten uitgeschakeld

Martina Wegman heeft zich geplaatst voor de halve finale van de kajakslalom, die zondag al plaatsvindt. Ondanks een mindere tweede run was haar prestatie goed genoeg, ze werd zestiende.

Joris Otten is uitgeschakeld. Hij deed mee aan de kanoslalom en kwam net tekort om een plek in de finalerondes te bemachtigen. Otten werd zeventiende, waar een plaats bij de beste zestien nodig was.

Kanovaarder Otten loopt halvefinaleplek net mis, Wegman plaatst zich wel

Er zijn meerdere disciplines in het kanovaren, waaronder de slalom in de kajak of de kano. Het grootste verschil zit in de peddels. Kanoërs hebben een enkelbladige peddel, kajakkers een dubbelbladige peddel.

Bij de slalom moesten Wegman en Otten een wildwaterbaan van 250 meter zo snel mogelijk afleggen en onderweg moeten ze tussen 25 poortjes door. Wie de paaltjes raakt, krijgt twee strafseconden. Wie een poortje mist, krijgt er vijftig.

Wegman in top tien bij eerste run

Bij de 25 kajaksters plaatsten 22 atleten zich voor de halve finale. De twintig kanoërs moesten op hun beurt een plek bij de beste zestien bemachtigen.

Wegman sloot haar eerste kwalificatierun als tiende af en was daarmee eigenlijk al zo goed als veilig. Otten stond na de eerste run precies zestiende, waardoor de spanning er bij hem vol op stond.

  • NOS
    Kanovaren uitgelegd
  • NOS
    Kanovaren uitgelegd
  • NOS
    Kanovaren uitgelegd
  • NOS
    Kanovaren uitgelegd

Otten zette alles op alles voor een zo goed mogelijke tijd, maar maakte te veel fouten. Hij raakte meerdere poortjes en kreeg acht strafseconden, terwijl hij er in zijn eerste run nul had. Hij verbeterde zijn eerste tijd niet.

De Ier Liam Jegou, in de eerste run zeventiende, verbeterde zich wel en stoomde op naar de vijftiende plaats, waardoor Otten net buiten de top zestien viel.

Wegman bouwde genoeg marge in bij de eerste run, waardoor ze energie kon sparen in de tweede run. Na een relatief langzame tweede race plaatste zich als zestiende voor de volgende ronde.

De 35-jarige kanovaarster deed drie jaar geleden voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. In Tokio werd ze zevende, in Parijs hoopt ze op meer.

Wegman plaatst zich voor halve finale: 'Kon in de tweede run energie sparen'
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl