NOS Voetbal

FIFA bestraft Canada voor drone-spionage: zes punten aftrek en schorsing voor coaches

Canada is door voetbalbond FIFA bestraft voor spionage op het olympisch voetbaltoernooi. De Canadese voetbalsters, drie jaar geleden olympisch kampioen, krijgen zes punten in mindering. Drie stafleden zijn voor een jaar geschorst.

Het gaat om bondscoach Bev Priestman, assistent-coach Jasmine Mander en analist Joseph Lombardi. De drie waren al naar huis gestuurd door de Canadese voetbalbond. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het met een drone bespioneren van Nieuw-Zeeland.

De Nieuw-Zeelandse ploeg klaagde in aanloop naar de openingswedstrijd over een drone tijdens een besloten training. Het was geen incident, maar systematisch, concludeerde de Canadese voetbalbond.

Bev Priestman

Na afloop van de door Canada gewonnen wedstrijd (2-1) nam de bond daarom maatregelen. "In de laatste 24 uur is er nieuwe informatie tot ons gekomen waaruit blijkt dat er eerder drones zijn ingezet, al voor de Olympische Spelen", zei Kevin Blue, baas van de voetbalbond, toen de stafleden werden weggestuurd.

Op rand van uitschakeling

Door de puntenaftrek dreigt voor Canada uitschakeling in de groepsfase. Als is er nog wel een kleine kans, omdat ook de twee beste nummers drie naar de volgende ronde gaan.

Om daar kans op te maken, zal Canada de volgende twee groepswedstrijden moeten winnen. Frankrijk (zondag) en Colombia (woensdag) zijn de tegenstander van de ploeg die nu wordt gecoacht door Andy Spence, voormalig assistent van Priestman.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl