Nieuw-Zeeland tijdens de training in Saint-Étienne
NOS VoetbalAangepast

Olympische rel: drone-spionage Canada bij voetbal, twee stafleden weggestuurd

Het Canadese Olympisch Comité (COC) heeft "oprechte excuses" aangeboden voor spionage met een drone bij het voetbal en daarmee is nog voor de Olympische Spelen zijn begonnen een rel geboren.

Het Nieuw-Zeelandse team zag de drone maandag overvliegen tijdens een training in Saint-Étienne, 400 kilometer ten zuiden van de Franse hoofdstad, waar de wedstrijd tegen Canada zal worden gespeeld. Daarop diende Nieuw-Zeeland een klacht in bij het IOC.

De assistent-coach van het Canadese team, Jasmine Mander, en analist Joseph Lombardi worden door Canada verantwoordelijk gehouden voor de drone-spionage en zijn naar huis gestuurd. De drone-operator is volgens Canada een "niet-geaccrediteerd lid van het Canadese ondersteuningsteam" en is inmiddels aangehouden door de Franse autoriteiten.

Een van de olympische voetbalstadions (Bordeaux)

Hoofdcoach Beverly Priestman neemt tijdens het duel met Nieuw-Zeeland geen plaats op de bank: "Dit vertegenwoordigt niet de waarden waar ons team voor staat. Ik ben eindverantwoordelijk voor dit gedrag. Om de integriteit van ons team te benadrukken, heb ik daarom vrijwillig besloten om donderdag af te zien van het coachen tijdens de wedstrijd."

Beveiliging aangescherpt

Het vliegen met drones in de buurt van olympische locaties is verboden. De Franse premier Gabriel Attal vertelde maandag aan de Franse krant Le Monde dat er gemiddeld zes drones per dag worden onderschept.

Dat kunnen ook drones van toeristen zijn. Wie een drone bestuurt, wordt meteen gearresteerd.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl