Charlotte Dujardin
NOS SportAangepast

Olympisch kampioene Dujardin geschorst na video: 'Paardenwelzijn in gevaar'

De Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin is voor zes maanden geschorst door de internationale paardensportbond FEI. De aanleiding is een video die is opgedoken waarin zij 'in strijd met de principes van het paardenwelzijn' handelt.

Dinsdag werd al bekend dat ze zich had teruggetrokken van deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Dujardin zei "een beoordelingsfout" te hebben gemaakt. "Ik schaam me diep en had een beter voorbeeld moeten geven in die situatie."

'Geen excuses'

De videobeelden zijn zo'n vier jaar oud. Te zien is hoe Dujardin binnen korte tijd 24 keer met een zweep tegen de benen van een paard slaat.

"Wat er is gebeurd, was niet hoe ik ben en weerspiegelt niet hoe ik mijn paarden train of hoe ik mijn pupillen coach", zegt Dujardin. "Er is echter geen excuus. Ik heb oprecht spijt van wat ik heb gedaan en ik ben er kapot van dat ik iedereen heb laten zitten, inclusief het team, de fans en de sponsors."

Dujardin won gouden medailles op de Spelen van Londen in 2012 (tweemaal) en Rio de Janeiro in 2016 (één). In Tokio in 2021 bleef het bij twee bronzen plakken voor de Engelse.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl