Snoop Dogg bij een concert in Ahoy, vorig jaar
NOS Nieuws

Snoop Dogg, Zorro en ambachtelijk bier: de opening van de Olympische Spelen in Parijs

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Er circuleren al foto's waarop Lady Gaga te zien zou zijn: achter een vleugel, drijvend op een kunststof rotsblok in de Seine. Céline Dion is in Parijs aangekomen, dat staat vast, maar wat ze komt doen is nog onzeker. En Snoop Dogg zal één van de dragers van de Olympische vlam zijn aanstaande vrijdag, dat is wel al bevestigd.

In Frankrijk wordt aan de lopende band gepraat en gespeculeerd over de openingsceremonie van de Olympische Spelen, vrijdagavond in Parijs. Het scenario van die ceremonie is volledig geheim. Maar de pers licht al een tipje van de sluier op.

"Er doen 3000 dansers, musici en acteurs aan mee", schrijft dagblad Le Figaro. "Sommige dansers zullen te zien zijn op de daken van monumenten", aldus de krant Le Parisien. En die daken: dat zou dan wel eens van de Notre Dame of van het Louvre kunnen zijn, denkt Le Figaro.

"Wie is de geheimzinnige Zorro die de Olympische vaas zal aansteken?", vraagt Midi Libre zich af. In geheim overleg van het organisatiecomité wordt de laatste vlamdrager in Parijs namelijk consequent 'Zorro' genoemd, om de echte identiteit van die persoon schuil te houden. Midi Libre noemt twee opties: voetballer Zinedine Zidane (vanwege de Z) of steracteur Jean Dujardin (die de rol van Zorro speelt in een nieuwe serie).

Acteur Jean Dujardin speelt Zorro in een nieuwe serie

Vrijdagavond om 19.30 uur gaat de openingsceremonie van start. Het is een boottocht van zes kilometer, dwars door Parijs, over de Seine, die eindigt voor de Eiffeltoren. Er doen ongeveer honderd boten aan mee, met daarop het merendeel van de ruim 10.000 sporters die meedoen aan de Olympische Spelen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zo'n Olympische opening zich in de buitenlucht afspeelt. De stad Parijs gaat zelf de hoofdrol spelen, inclusief de monumenten op de route langs de Seine. "Waarom zou ik decors laten maken terwijl we in het mooiste decor ter wereld staan?", zei artistiek directeur Thomas Jolly tegen de pers.

"De ceremonie zal zo'n 300.000 toeschouwers trekken, terwijl miljarden mensen in de hele wereld het op tv zullen volgen", schreef Vogue in een interview met Jolly. Bij het artikel was een foto afgedrukt die topfotografe Annie Leibovitz van hem nam, drijvend in een zwemband in de Seine omringd door zwanen. Jolly zelf zei tegen Vogue: "Dit project is zo ongelooflijk groot dat ik óf volledig in paniek kan raken en nu kan instorten, óf afstand kan nemen en kalmte moet bewaren."

10.000 liter bier

Lichte paniek was er in ieder geval bij Emilie en Xavier Poisson. Zij hebben een kleine bierbrouwerij in het stadje Chaingy, in Midden-Frankrijk. Een paar weken geleden kregen ze een telefoontje: of ze maar even voor het bier konden zorgen voor de 300.000 bezoekers van de openingsceremonie. Er werd 10.000 liter van hun ambachtelijke Octopus-bier besteld.

De Eiffeltoren in Parijs

Het is gelukt. "In vier uur gaan we straks meer bier verkopen dan we normaal in een maand produceren", aldus Xavier in de regionale pers. Met een speciale koelwagen, de Bière Truck, wordt de drank aan Parijs geleverd. "Het kostte ons alleen al twee weken om alle papieren in orde te krijgen. Elk biervat moest een eigen barcode krijgen en de vrachtwagen wordt gecontroleerd op explosieven."

Kortom: met 3000 dansers, 300.000 bezoekers en 10.000 liter bier is Parijs klaar voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Eén ding kan nog roet in het eten gooien: het weer. Het zou wel eens kunnen gaan regenen. Zelfs dat leidt nu al volop tot speculaties in de pers. "Er komt weinig wind, de temperatuur zal aangenaam zijn, maar er is 30 procent kans op regen", verwacht de krant La Provence.

Advertentie via Ster.nl