NOS SportAangepast

Dubbelaars Nadal en Alcaraz klaar voor Spelen • Excuses Canada na drone-spionage

Over twee dagen beginnen de 33ste Olympische Spelen, blijf hier op de hoogte van alles wat er gebeurt in aanloop naar het evenement in Parijs:

  • Olympisch vuur wordt aangestoken op 26 juli
  • Eerste wedstrijden (van voetbal en rugby) zijn al op 24 juli
  • Vanaf zaterdag dagelijks live bij de NOS van 09.00u tot 22.30u op NPO 1 (en 3), NOS.nl, in de NOS-app en de NOS Live-app
  • Studio Parijs, het avondprogramma vanuit Frankrijk, is vanaf zaterdag dagelijks te zien rond 22.30u, ook RadiOlympia wordt dagelijks in Parijs gemaakt van 09.30 tot 23.00u

Excuses Canada na vermoedelijke drone-spionage bij Nieuw-Zeeland

Olympisch voetbalstadion

Het Canadese Olympisch Comité (COC) heeft "oprechte excuses" aangeboden voor vermoedelijke drone-spionage. Maandag diende het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité (NZOC) een klacht in bij het IOC, nadat er een drone boven hun training in Frankrijk vloog.

Canada zegt in een verklaring dat de drone-operator een "niet-geaccrediteerd lid van het Canadese ondersteuningsteam" was, maar bevestigt dat het personeelslid "vermoedelijk een drone heeft gebruikt om de training van het Nieuw-Zeelandse voetbalteam vast te leggen."

Het COC geeft aan "geschokt en teleurgesteld" te zijn. Wat de consequenties van het incident zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Titelverdediger Canada speelt donderdag in een groepsfase tegen Nieuw-Zeeland.

Olympisch voetbaltoernooi begint vandaag: dit zijn de spelers om op te letten

Ajax-doelman Gerónimo Rulli

De Olympische Spelen worden vandaag afgetrapt met het voetbaltoernooi. Op welke spelers moet je letten?

Bij wereldkampioen Argentinië kom je veel bekende gezichten tegen. De grootste naam in de selectie is waarschijnlijk Julián Álvarez, de spits van Manchester City. Hij speelde al 36 interlands en gaat mee naar Parijs als dispensatiespeler. Dat geldt ook voor Ajax-doelman Gerónimo Rulli (zie foto) en verdediger Nicolás Otamendi.

Bij het vrouwentoernooi is de duidelijke favoriet: Spanje. De regerend wereldkampioen neemt Aitana Bonmatí mee, die in 2023 werd verkozen tot beste voetbalster ter wereld. Net als Alexia Putellas en toppers als Salma Paralluelo en Jenni Hermoso.

Trinity Rodman (22), dochter van basketballegende Dennis Rodman, schitterde al op het WK en is in Frankrijk een van de jongelingen. Dat geldt niet voor Lily Yohannes, die vorige maand debuteerde voor de VS. De 17-jarige Ajacied is niet opgeroepen, waardoor de deur naar het Nederlands elftal nog altijd niet dicht is.

Koffiebar, gym en 40.000 maaltijden per dag: dit is het olympisch dorp

Koffiebar, gym en 40.000 maaltijden per dag: dit is het olympisch dorp

Olympische surfers actief op 17.000 kilometer van Parijs: 'Beste golven ter wereld'

Olympische surfers actief op 17.000 kilometer van Parijs: 'Beste golven ter wereld'

Deschamps draagt olympische vlam

Voordat de olympische vlam terugkeert naar Parijs voor de start van de Olympische Spelen, vervolgt de vlam zijn reis door Frankrijk. Vandaag droeg bondscoach Didier Deschamps van de Franse voetbalmannen de vlam door Clairefontaine, waar de nationale voetbalacademie is gehuisvest.

Olympiërs krijgen advies mondkapje te dragen en boks te geven

Nederlandse sporters en begeleiders krijgen rond de Olympische Spelen in Parijs het advies om in drukke ruimtes een mondkapje te dragen en mensen te begroeten met een boks in plaats van een knuffel of hand. "Zo willen we allerlei soorten infecties voorkomen. Maar we hebben geen regels, alleen adviezen", zo licht een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF toe.

Ruim honderd sporters zijn tussen eind vorige week en dinsdag in het olympisch dorp in Saint-Denis aangekomen, ongeveer een even grote groep volgt nog. Dinsdagmiddag, bij de openstelling van het dorp voor de pers, arriveerden onder anderen de badmintonequipe en tafeltennisster Britt Eerland.

Daarbij waren nog niet voor iedereen de adviezen duidelijk. Bij aankomst werd een van de leden van de ploegen gewezen op de adviezen: "Ik wilde een knuffel geven, maar kreeg op m'n flikker", klonk het uit de mond van een begeleider. Ook schudden meerdere sporters de handen van journalisten.

Onderkomen TeamNL

Het onderkomen van TeamNL, de Nederlandse sporters die in actie komen op de Olympische Spelen,

Ook op de fiets

Hockeyspelers Seve van Ass en Pirmin Blaak fietsen in het olympisch dorp van Parijs

Op de fiets

Handbalsters Estavana Polman en Angela Malestein fietsen door het olympisch dorp van Parijs

Spaanse dubbelaars zijn er klaar voor

In het tennis krijgt het dubbelspel vaak minder aandacht dan het enkelspel. Dit jaar zou dat zomaar anders kunnen zijn, want Rafael Nadal en Carlos Alcaraz gaan samen dubbelen in Parijs.

Nadal (38) geldt als één van de beste tennissers aller tijden: hij won 22 grand slams en één keer olympisch goud, in Peking in 2008. Hij zit inmiddels in de herfst van zijn tenniscarrière. Volgens velen is Nadals 'natuurlijke opvolger' Carlos Alcaraz (21). Ondanks zijn jonge leeftijd was Alcaraz al nummer één van de wereld en won hij vier grand slams, waaronder Wimbledon eerder deze maand.

In Parijs spelen ze voor het eerst (en wellicht direct voor het laatst) samen. Dat belooft wat!

Britse dressuurkampioene Dujardin trekt zich terug: 'Schaam me diep'

De Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin heeft zich teruggetrokken van de Olympische Spelen. In een statement laat de 39-jarige Dujardin weten dat er naar haar een onderzoek is ingesteld door de internationale paardensportbond FEI. Hangende het onderzoek doet ze aan geen enkele wedstrijd mee.

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een opgedoken video, waarin de drievoudig olympisch kampioene naar eigen zeggen "een beoordelingsfout" heeft gemaakt. "Ik schaam me diep en had een beter voorbeeld moeten geven in die situatie."

De beelden zijn naar verluidt van vier jaar geleden, over de precieze inhoud is weinig bekend. "Wat er gebeurde was niet hoe ik ben en weerspiegelt niet hoe ik mijn paarden train of hoe ik mijn pupillen coach. Er is geen excuus."

Dujardin is een van de meest succesvolle Britse olympiërs ooit. Naast drie gouden medailles won ze ook zilver en tweemaal brons op de Spelen. Met een medaille in Parijs zou ze de gestopte baanwielrenster Laura Kenny passeren als Britse met de meeste olympische medailles.

Charlotte Dujardin

Australische waterpoloster in isolatie door covid-19

Een Australische waterpoloster is in Parijs in isolatie gegaan vanwege een positieve coronatest. De twee speelsters met wie ze in nauw contact stond, worden gemonitord.

Het doet denken aan de Spelen in Tokio, toen covid-19 de wereld in zijn greep had. Ook toen gingen sporters in isolatie na een positieve coronatest.

"Dit is een omgeving voor topsport, dus we gaan voorzichtig te werk", aldus Anna Meares, de Australische chef de mission. "Maar ik moet benadrukken dat we corona niet anders behandelen dan andere virussen zoals griep. Dit is geen Tokio."

Rapper Snoop Dogg draagt olympische vlam

De Amerikaanse raplegende Snoop Dogg zal vrijdag de olympische vlam dragen in Saint-Denis in aanloop naar de openingsceremonie.

De rapper bekend van Drop It Like It's Hot zal ook de Spelen als sportcommentator coveren voor de Amerikaanse zender NBC.

Snoop Dogg is in eigen land betrokken bij American football. Hij richtte de Snoop Youth Football League op, om kinderen kennis te laten maken met de sport.

De rapper is niet de enige niet-sporter die de vlam zal dragen in Saint-Denis. Ook de Franse actrice Laetitia Casta en de Frans-Senegalese rapper MC Solaar zullen dat doen.

Tweevoudig olympisch kampioen Murray beëindigt loopbaan na Spelen

Andy Murray stopt met tennissen na de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft de Britse tennisser dinsdagochtend bekendgemaakt op X.

"Aangekomen in Parijs voor mijn laatste tennistoernooi ooit", aldus de 37-jarige Murray. De voormalig nummer één van de wereld zegt enorm trots te zijn dat hij nog een laatste keer mag uitkomen voor Groot-Brittannië.

Franse turnster geschorst wegens doping

Turnster Djenna Laroui, die als reserve was geselecteerd voor de Franse turnploeg in Parijs, is zes maanden geschorst na een positieve dopingtest. Dat heeft de Franse turnbond bekendgemaakt.

De positieve test kwam aan het licht tijdens de Franse turnkampioenschappen in Lyon op 7 juni. Laroui werd positief getest op salbutamol, een product dat meestal bedoeld is om astma te behandelen. De turnster zou lijden aan astma.

Ondanks de schorsing laat de Franse bond weten "overtuigd te zijn van de goede trouw" van de 19-jarige atlete.

De verdediging van Djenna Laroui stelt dat zij nooit de intentie heeft gehad om doping te gebruiken, maar dat zij is "misleid" door een "dubbelzinnig" medisch voorschrift.

Gracenote voorspelt recordaantal goud voor Nederland op Spelen

De Nederlandse sporters maken kans op een recordaantal gouden medailles, zo luidt althans de voorspelling van statistiekenbureau Gracenote.

Nederland zou 16 gouden plakken kunnen veroveren. Dat zijn er 4 meer dan het record van de Spelen van Sydney in 2000. Met 34 medailles zou het totaal (goud, zilver, brons) van de laatste Spelen in Tokio net niet worden geëvenaard. Drie jaar geleden pakten Nederlandse sporters 36 medailles.

Met 16 gouden medailles weet Nederland alleen de Verenigde Staten (39), China (34), Frankrijk (27) en Groot-Brittannië (17) boven zich. Het totaal van 34 medailles zou goed zijn voor de negende plaats op de virtuele medaillespiegel. De Verenigde Staten (112), China (86) en Groot-Brittannië (63) vormen de top drie van Gracenote.

Gracenote verwacht Nederlandse medailles in twaalf verschillende sporten. De roeiers, baanwielrenners en atleten moeten de helft daarvan bij elkaar halen.

Polman wil medaille met gretige handbalsters: 'Hoef niemand te motiveren'

Estavana Polman over de Spelen, die voor de handbalsters donderdag al beginnen.

Polman wil medaille met gretige handbalsters: 'Hoef niemand te motiveren'

Kijk straks naar het Olympisch Journaal

Om 21.20 is op NPO 1 het Olympisch Journaal te zien. Vrijdagavond gaan in Parijs de 33e Olympische Spelen officieel van start, maar er is nu al genoeg te melden over de Spelen.

Russische journalisten niet welkom: 'Schending van persvrijheid'

Het Kremlin in Rustland noemt het 'onaanvaardbaar' dat de accreditaties voor vijf Russische journalisten zijn geweigerd. Er is volgens een Russische regeringswoordvoerder sprake van een schending van de persvrijheid. Dat schrijft L'Equipe.

De visa zijn niet geweigerd door het IOC, maar door de Franse overheid. De minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk gaf aan dat er visa zijn geweigerd voor mensen die mogelijk spionage-activiteiten wilden ontplooien. Het zou gaan om minder dan honderd mensen die zich voordeden als journalist, technisch personeel of fysiotherapeut.

Russische IOC-medewerkers zijn wel welkom bij de Spelen.

Speciale taskforce om oplichting rondom Spelen aan te pakken

Er heerst niet alleen goudkoorts bij de deelnemers aan de Olympische Spelen. Ook oplichters proberen toe te slaan in Parijs, daarom is een speciale taskforce in het leven geroepen, die fraude en oplichting aan probeert te pakken. Le Parisien schrijft over de aanpak van oplichters.

Voorbeelden van oplichtingspraktijken zijn het vervalsen van kaarten, het aanbieden van niet bestaande slaapaccommodaties of het aanbieden van staplaatsen voor foodtrucks die er niet zijn. Sommige ondernemers die dachten een mooi plekje bemachtigd te hebben tijdens het sportevenement gingen voor wel 40.000 euro het schip in. Ook zijn er verhalen van bedrijven die zeggen beveiligers te leveren, maar dat niet doen.

Al deze vormen van fraude kunnen, tegenwoordig ook door niet-Fransen, worden gemeld bij de taskforce via de site. De Franse politie waarschuwt mensen die last minute een ticket willen kopen om geen papieren kaartje te kopen, maar alleen via de officiële apps.

Tourwinnaar Pogacar toch niet naar Spelen in Parijs, nog wel naar Surhuisterveen

Tourwinnaar Tadej Pogacar doet toch niet mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Dit meldt het Sloveense olympische team op sociale media. Pogacar zou volgende week zaterdag meedoen aan de wegwedstrijd.

De officiële lezing is dat de 25-jarige Pogacar te vermoeid is van de Tour de France. Het kan echter zijn dat er wat anders speelt...

IOC-baas: olympiërs zijn 'vredesambassadeurs van onze tijd'

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zegt dat er bij de Spelen in Parijs niet alleen medailles te winnen zijn. "Jullie zijn de vredesambassadeurs van onze tijd", zei Bach bij de inhuldiging van de muurschildering van het Olympische Bestand tegen een aantal sporters die daarbij aanwezig waren.

De sporters droegen sjaals en hielden vlaggen vast met daarop de tekst 'Geef vrede een kans'. De IOC-voorzitter voegde daar aan toen: "Moge deze oproep alle politieke leiders van de wereld inspireren om actie te ondernemen voor de vrede."

Thomas Bach

Iraëlische sporters streng beveiligd door politie

De Israëlische sporters worden in Parijs streng beveiligd door de Franse politie. "Zij zijn, zoals we onlangs nog hebben gezien, het doelwit van aanvallen", zei de Franse waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin bij televisiezender France 2.

Alle Israëlische teams en individuele sporters krijgen speciale bescherming tijdens hun trainingen. Dit ook om een herhaling van de Spelen in 1972 te voorkomen. Toen voerden Palestijnse terroristen in München een aanval uit waarbij elf leden van het Israëlische olympische team en een politieagent om het leven kwamen.

Volgens de krant Israel Hayom hebben verschillende sporters al dreigmails gekregen waarin werd gemeld dat ze zijn uitgenodigd voor hun eigen begrafenis.

Vondrousova meldt zich af voor tennistoernooi

Marketa Vondrousova won op de Olympische Spelen in Tokio nog de zilveren medaille, maar dit jaar zal ze niet met eremetaal naar huis gaan. De Tsjechische tennisster heeft last van een handblessure en heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi.

Vondrousova is de huidige nummer achttien van de wereldranglijst. Vorig jaar wist ze Wimbledon te winnen, maar dit jaar werd ze op dat toernooi al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Marketa Vondrousova

Op Tahiti testen de surfers de golven alvast

Even een blik op de training van de golfsurfers, die voor de kust van Tahiti in Frans-Polynesië hun olympische wedstrijden zullen surfen.

  • Reuters
    Vahine Fierro uit Frankrijk op de golven
  • Reuters
    Kauli Vaast uit Frankrijk op de golven
  • Reuters
    Sanoa Dempfle-Olin uit Canada op de golven bij Tahiti

Zijn er nog tickets? Jazeker, veel zelfs

Nog honderdduizenden tickets zijn een week voordat de Olympische Spelen beginnen nog niet verkocht, meldt de Britse krant The Times. De olympische organisator zegt dat er nog tussen de 500.000 en 600.000 tickets beschikbaar zijn. Zelfs voor de finale van de 100 meter sprint bij de vrouwen en mannen. Normaal gesproken zijn die vlot uitverkocht.

Voor een prijs tussen de 295 en 980 euro kun je er nog bij zijn, bij die finalesessie van het atletiek.

15 euro voor voetbal, 230 euro voor zwemmen

Overigens kun je nog voor 15 euro naar de groepswedstrijd in het voetbaltoernooi tussen Argentinië en Marokko, en voor 24 euro naar Oezbekistan-Spanje. Voor 230 euro zit je bij de heats van de 100 meter rugslag (vrouwen) en 800 meter vrije slag (mannen). Voor 50 tot 160 euro zie je de halve finales van het tafeltennis bij de mannen en de vrouwen.

Tel uit je winst!

De vlagdrager voor de VS? Basketballer LeBron James

De 39-jarige Amerikaan LeBron James draagt de vlag van de Verenigde Staten tijdens de openingsceremonie. De basketballer, topscorer aller tijden in de Amerikaanse NBA, maakt op de Spelen zijn rentree in Team USA, dat met een sterrenteam naar Parijs komt.

Macron heeft inmiddels lunch gehad in het olympisch dorp

Macron met dienblad in de kantine

Intussen in het olympisch dorp: president Macron heeft geluncht in de kantine. Een pizzapunt en een bakje watermeloen, zo te zien.

Macron aan de lunch in de kantine

Handbalster Abbingh en basketballer De Jong vlaggendragers bij openingsceremonie

Worthy de Jong en Lois Abbingh

Handbalster Lois Abbingh en 3x3 basketballer Worthy de Jong zijn de Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

De openingsceremonie in Parijs is vrijdagavond en begint om 19.30 uur. De sporters worden dan met boten over de Seine gevaren.

Lees hier verder:

Macron in het olympisch dorp

De Franse president Emmanuel Macron nam vandaag even poolshoogte in het olympisch dorp, waar hij ook enkele werknemers toesprak. Goedkeurende blik van de president, nou, dan kunnen we echt beginnen.

Macron in het olympisch dorp

Op weg naar Parijs

Nog niet alle Nederlandse atleten zijn in Parijs, maar dat gaat langzaamaan wel gebeuren deze week. Een aantal vertrok gisteren al.

Zoals de turners:

Maar ook de handbalsters:

En de hockeyers namen de bus:

De hockeyers onderweg naar Parijs
Hockeyers nemen de bus naar Parijs
Hockeyers zeggen hun vriendinnen vaarwel en nemen de bus naar Parijs

En skateboarders gingen met de trein:

De skateboardploeg onderweg naar Parijs

Dressuur in Versailles, beachvolleybal onder Eiffeltoren: dit zijn de sportlocaties

De plattegrond van de wedstrijdlocaties in Parijs en de rest van Frankrijk

Dit zijn de olympische medailles van Parijs

  • AFP
    De gouden medaille op de Olympische Spelen van Parijs
  • AFP
    De zilveren medaille op de Olympische Spelen van Parijs
  • AFP
    De bronzen medaille op de Olympische Spelen van Parijs

En hoe ziet de keerzijde van de medailles er eigenlijk uit?

Zo:

  • IOC Media
    De medailles op de Olympische Spelen van Parijs
  • IOC Media
    De medailles op de Olympische Spelen van Parijs

Vrijdag is openingsceremonie, maar Olympische Spelen beginnen eigenlijk woensdag al

Vrijdagavond (19.30 uur) is in Parijs de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2024. De organisatie belooft een spektakel: het wordt de eerste openingsceremonie ooit die niet in een stadion is. In plaats daarvan worden de sporters in boten over de Seine gevaren.

Op het moment dat dat gebeurt, zijn de Olympische Spelen al ruim 48 uur bezig. Op woensdag staan de eerste onderdelen namelijk al op het programma. Hoe zit dat precies?

Lees alles via onderstaande link:

Hoe zien de slaapkamers eigenlijk eruit? IOC-baas Bach neemt je mee

Helm op en hesje aan, veiligheid voor alles bij IOC-voorzitter Bach, die het bed van de olympische sporters uitprobeert:

Deze Nederlandse sporters zijn gekwalificeerd voor de Spelen van Parijs

Op 26 juli gaat in Parijs de 33ste editie van de Olympische Spelen van start. Het is nog maar drie jaar geleden dat de vanwege het coronavirus uitgestelde Spelen van Tokio werden gehouden. Nederland keerde toen huiswaarts met een recordaantal van 36 medailles: 10 gouden, 12 zilveren en 14 bronzen plakken.

Welke sporters gaan Nederland vertegenwoordigen in Parijs deze zomer? Bekijk hieronder het overzicht van Nederlandse sporters die zich hebben gekwalificeerd voor de Spelen:

Eerste Nederlandse sporters in olympisch Parijs: 'Nog nooit zulke grote tribunes gezien'

Eerste Nederlandse vrouwenteam handboogschieten in 32 jaar op Spelen

Het olympisch dorp in Parijs stroomt langzaam maar zeker vol met sporters, want over een kleine week gaan de Olympische Spelen al van start. De handboogschutters waren de eerste Nederlandse atleten in het dorp, want zij komen donderdag al in actie.

"Het is heel vet om hier te zijn", zegt handboogschutter Laura van der Winkel in Langs de Lijn en Omstreken. De 22-jarige Brabantse maakt volgende week haar debuut op de Spelen. Ze kwam donderdag samen met haar teamgenoten aan in het olympisch dorp, dat in de Parijse voorstad Saint-Denis ligt.

"Ons gebouw is mooi aangekleed met oranje TeamNL-banners en Nederlandse vlaggen", vertelt Van der Winkel, die een studio deelt met teamgenote Quinty Roeffen. "Heel indrukwekkend is dat."

Lees hier het hele verhaal:

Zij gaan voor het eerst naar de Spelen: 'Genieten van elk moment'

Al bijna 3.500 sporters hebben tot nu toe voor Nederland meegedaan aan de Olympische Spelen. Vanaf volgende week komen daar tientallen sporters bij. Voor het eerst krijgen debutanten een speldje en een oorkonde, om stil te staan bij dat bijzondere moment.

Even voorstellen aan deze debutanten: turner Casimir Schmidt (28), breakdancer India Sardjoe (18) en Floris Wortelboer (27).

Zij gaan voor het eerst naar de Spelen: 'Genieten van elk moment'

Tweede Spelen als chef de mission voor Van den Hoogenband: 'Enorm Oranje-legioen naar Parijs'

Voor chef de mission Pieter van den Hoogenband worden dit zijn tweede Olympische Spelen als baas van de Nederlandse delegatie.

Blik vooruit met de Nederlandse chef de mission:

Tweede Spelen als chef de mission voor Van den Hoogenband: 'Enorm Oranje-legioen naar Parijs'

Olympisch golfsurfen niet in Frankrijk maar op Tahiti: 'Meest perfecte golf van de wereld'

Olympisch golfsurfen niet in Frankrijk maar op Tahiti: 'Meest perfecte golf van de wereld'

Schmidt op tour met Biles

Turner Casimir Schmidt heeft de komende periode genoeg om naar uit te kijken. In Parijs maakt hij zaterdag na twee gemiste Spelen zijn olympisch debuut en doet hij een gooi naar een finaleplek. Van 17 september tot 3 november maakt hij vervolgens deel uit van de Gold Over America Tour (GOAT), een showtour van wereldster en zevenvoudig olympisch medaillewinnares Simone Biles uit de VS.

"Dit zijn wel de mooie dingen in het leven", zegt Schmidt. "Ik denk niet dat ik dit nog een keer mee ga maken. Je eerste Spelen en daarna nog zeven weken lang door heel Amerika touren, dat is echt heel vet."

Wie wordt vlaggendrager? Bekendmaking rond middaguur

Uitkomen voor je land op de Spelen is al een eer, de vlag dragen tijdens de openingsceremonie is nog een mooier extraatje. Maar wie wordt het? Dat maakt NOC*NSF rond het middaguur bekend.

Hoe ziet de openingsceremonie eruit? Op de Seine!

Hè bah, de openingsceremonie. Saai! Nou, deze Olympische Spelen is dat zeker niet het geval. De organisatie is trots op wat het bedacht heeft - en dat is ook best een beetje terecht.

De presentatie van de landen vindt plaats óp de Seine. De delegaties worden op in totaal 94 boten gezet en over de rivier dwars door Parijs gevaren. Een route van zes kilometer lang, met tribunes op de kade, langs verschillende locaties waar wedstrijden worden gehouden.

De botenparade eindigt ter hoogte van de Trocadéro, bij de Eiffeltoren, waar de olympische vlam zal worden aangestoken.

Olympische zeilploeg in de haven van Marseille: 'Ongelofelijk gave plek'

De laatste drie keer op de Spelen won Nederland goud bij het windsurfen. Nu maakt Luuc van Opzeeland zijn debuut. "Als het goed gaat, komt er een vierde", zegt de Nederlander vijf dagen voordat de Spelen beginnen.

Olympische zeilploeg in de haven van Marseille: 'Ongelofelijk gave plek'

Van den Hoogenband en Cats: 'Veiligheid in Parijs, écht een punt van zorg'

Ooit stonden Pieter van den Hoogenband en André Cats als zwemmer en coach zij aan zij in het zwembad. Nu staan ze als chef de mission en directeur topsport van NOC*NSF aan het roer van de Nederlandse olympische ploeg in Parijs.

Een dubbelinterview aan de hand van zes stellingen. Vandaag deel 1, morgen deel 2. "De veiligheid, dat is écht een punt van zorg."

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

Zo volg je de Spelen bij de NOS

Bonjour!

Ça commence! Het begint! Oké, bijna dan. Over vier dagen, op vrijdag 26 juli 2024, wordt in Parijs het olympisch vuur aangestoken. Dan kunnen de Spelen echt beginnen. Toch wordt er deze week al gesport in Parijs en stroomt de Franse hoofdstad steeds voller met sporters, journalisten en fans.

Wees gerust, je hoeft niet te wachten tot zaterdag om sport te zien. Woensdag zijn de eerste groepswedstrijden al van het voetbal en het rugby.

Blijf hier op de hoogte van alles wat er in aanloop naar de openingsceremonie van vrijdag gebeurt.

De Eiffeltoren in Parijs met de olympische ringen ervoor