Lily Yohannes
NOS Voetbal

Oranje-doelwit Yohannes scoort bij debuut voor de Verenigde Staten

Voor Ajax-voetbalster Lily Yohannes werd haar debuut voor het nationale team van de Verenigde Staten er een die ze niet snel zal vergeten. De 16-jarige Yohannes, die ook door Oranje-bondscoach Andries Jonker nauwlettend wordt gevolgd, maakte in het vriendschappelijke duel met Zuid-Korea (3-0) het derde doelpunt.

De middenvelder met Eritrese roots was tien minuten daarvoor in het veld gekomen als vervanger van PSG-speelster Korbin Albert. Bij een lage voorzet van Trinity Rodman stapte Yohannes uit en schoof ze de bal achter de Koreaanse keeper.

Na haar doelpunt vlogen al haar medespeelsters Yohannes om de nek en ook de bankzitters van Amerika sprongen op om te juichen voor het memorabele moment.

Bekijk in het X-bericht hieronder het doelpunt van Yohannes in de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

"Een droom komt uit", zei Yohannes na afloop. "Ik heb dit scenario meerdere keren in mijn hoofd afgespeeld vooraf. Het was mooi om te zien hoe iedereen op mij afkwam na het doelpunt, dat maakte het nog specialer."

Nederlands elftal

Yohannes is geboren en opgegroeid in Springfield, in de Amerikaanse staat Virginia. Sinds 2017 woont ze in Nederland.

Ze kwam een paar keer uit voor Amerikaanse jeugdteams en heeft (nog) geen Nederlands paspoort, waardoor een oproep voor het Nederlandse team nu nog niet mogelijk is. De KNVB benaderde haar al wel om mee te trainen met Oranje onder 19.

Lily Yohannes wordt besprongen na haar doelpunt tegen Zuid-Korea

Ondanks haar eerste minuten voor de Amerikaanse ploeg hoopt Jonker dat Yohannes ervoor kiest om voor Oranje uit te komen. "Ik hoop dat zij als voetbalster mag uitkomen voor Nederland, vooral omdat ze zich Nederlands voelt", zei de bondscoach eerder dit jaar.

In theorie kan Yohannes na haar debuut voor de VS nog wisselen van nationaal team. De FIFA staat voetballers onder 21 jaar toe om over te stappen naar een ander nationaal elftal als ze niet meer dan drie duels bij hun 'eerste' land hebben gespeeld.

Die regel gaat niet op voor spelers die minuten hebben gemaakt op een (inter)continentaal eindtoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl