NOS Voetbal

'Mister Ajax' Sjaak Swart ziet een beetje van zichzelf terug in Yohannes

  • Susanne Morren

    volgt vrouwenvoetbal voor de NOS

  • Susanne Morren

    volgt vrouwenvoetbal voor de NOS

Met een kwartfinaleplaats in de Champions League weet Ajax Vrouwen dit seizoen vriend en vijand te verbazen. Een teamprestatie, zeker, maar wel een met een uitblinker: de pas 16-jarige Lily Yohannes. Ook 'Mister Ajax' Sjaak Swart bewondert haar talent. "Het is geweldig wat ze kan met een bal."

Yohannes woonde tot haar tiende in Springfield, in de Amerikaanse staat Virginia. Het leven van de familie staat al vanaf haar geboorte in het teken van een grote "hobby", zoals vader Daniel Yohannes het noemt.

Die hobby, genaamd voetbal, staat nog altijd continu aan op televisie. En de kelder van het huis in de VS werd omgedoopt tot een ware trainingsplek voor Lily en haar twee broers.

Chelsea

Inmiddels heeft Yohannes van haar hobby haar beroep kunnen maken. Vanavond speelt ze met Ajax in de kwartfinales van de Champions League. Nadat de ploeg knap tweede was geworden in een poule met Bayern München, Paris Saint-Germain en AS Roma, wacht nu Chelsea.

Swart roemt Yohannes: 'Ze kan in kleine ruimte twee mensen uitspelen, net als ik'

De Engelsen zijn een tegenstander van formaat. Chelsea staat eerste in de Women's Super League, die wordt beschouwd als de sterkste competitie ter wereld, en stond vorig jaar in de halve finales van de Champions League. Toch zal Yohannes daar niet zenuwachtig van worden, denkt vader Daniel.

"Ze is heel zelfverzekerd en rustig. Ze laat zich niet gauw gek maken. Ze speelt met zoveel plezier en dat helpt haar kalm te blijven. Ik denk dat dat belangrijk is."

Oud-voetballer Swart, met zijn 85 jaar nog altijd erg betrokken bij het wel en wee van Ajax, roemt Yohannes' techniek en overzicht. Hij ziet in haar iets van zichzelf terug. "Ze kan wat ik ook kon. Twee mensen uitspelen in een kleine ruimte en dan iemand aanspelen die een doelpunt kan maken. Dat is heel belangrijk."

Oranje of Stars and Stripes?

Het talent van Yohannes valt niet alleen op in Nederland. De middenvelder werd opgeroepen voor jeugdelftallen van de Verenigde Staten en zal, zodra ze een Nederlands paspoort heeft, waarschijnlijk moeten kiezen tussen Oranje en de 'Stars and Stripes'.

Dat de geboren Amerikaanse een indrukwekkend seizoen draait bij Ajax, blijft ook in haar thuisland niet onopgemerkt. Een dag voor de wedstrijd zitten er tijdens de persconferentie niet alleen Nederlandse journalisten maar ook een Amerikaanse in de zaal, met de opdracht om een portret over Yohannes te schrijven.

Ook Emma Hayes, de coach van Chelsea, is onder de indruk. "Haar laatste pass is uitzonderlijk. Ik geloof soms niet dat ze pas 16 jaar is."

Binnenhalen

Hayes heeft extra reden om op de middenvelder te letten. De coach vertrekt na dit seizoen bij de Engelse club om aan de slag te gaan als bondscoach van de Verenigde Staten. Al grijpt ze deze wedstrijd niet aan om Yohannes binnen te halen voor Team USA. "Ik ben hier voor Chelsea. Ik ben meer bezig met hoe we haar moeten stoppen."

Maar is er dan helemaal niets aan te merken op het 16-jarige talent? Swart kan niet veel noemen. "Het enige wat ze meer moet doen, is doelpunten maken. Dan is ze compleet."

Toekomstig VS-bondscoach: "Ik ga Yohannes niet overhalen"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl