Bondscoach Jonker verguld met Ajax en Yohannes, die 'graag' voor Oranje wil spelen
Oranje-bondscoach Andries Jonker zat gisteren glunderend op de tribune in de Johan Cruijff Arena. Hij zag dat de vrouwen van Ajax zich door een 2-1 overwinning op AS Roma plaatsten voor de kwartfinales van de Champions League. Iets wat geen enkel Nederlandse vrouwenteam tot nu toe lukte. "Er gebeuren bijzondere dingen", volgens Jonker.
Hij noemt het feit dat twee derde van de selectie jonger dan 23 jaar is, dat de groep wordt geleid door een jonge Nederlandse coach (Suzanne Bakker, 37) en dat er werd gewonnen met "10,5 Nederlander".
Yohannes in Oranje?
Die "halve" Nederlander is de 16-jarige Lily Yohannes, Een in Amerika geboren en opgegroeid talent met Eritrese roots dat sinds 2017 in Nederland woont. Ze was tegen Roma belangrijk met een assist. In de euforie na de overwinning deelt Jonker mee dat de procedure om haar in het Nederlands team te krijgen in gang is gezet.
"Ze kent de Nederlandse cultuur en weet wat lof en spruitjes zijn." Bovendien, niet onbelangrijk, wil ze volgens Jonker ook graag in Oranje spelen. Hij zegt dat de KNVB voor het debuut van Yohannes in Ajax 1 al bezig was met aanvragen van een paspoort voor haar.
In welke fase de procedure zich nu bevindt, doet Jonker geen uitspraken over. "Laat ik mij als bondscoach niet op dat vlak begeven. Het vlak van immigratie in Nederland", zegt Jonker met een glimlach. "Ik hoop dat zij als voetbalster mag uitkomen voor Nederland, vooral omdat ze zich Nederlands voelt."
Jonker wil het liever hebben over de voetballende capaciteiten van Yohannes. "Ze onderscheidt zich met fantastische acties. Het lukt nog niet altijd, het is af en toe wat slordig, maar dat hoort bij talent zijn. Je ziet af en toe geweldige dingen."
Er zijn ergere dingen in het leven, maar voor een sportvrouw is het verschrikkelijk.
Dit zag Jonker ook gisteren weer. Al is de lofzang niet alleen voor Yohannes. Hij vindt dat alle speelsters en de organisatie van Ajax complimenten verdienen. Juist omdat de beste Nederlandse speelsters in het buitenland spelen.
"De top is dus afgeroomd. Je bent afhankelijk van de talenten die niet in het buitenland spelen. Als je dit dan voor elkaar krijgt, verras je iedereen in binnen- en buitenland."
Volgens Jonker zegt het resultaat van Ajax wat over de hele eredivisie. Hij vindt dat er een goed voetbalklimaat aan het ontstaan is. "We lopen achter de mannen aan." Hij zegt dat topclubs de talenten goed in het vizier hebben en dat de kleine clubs ook "gas" aan het geven zijn.
Blessure Roord
Er is niet alleen maar sprake van rozengeur en maneschijn voor de bondscoach. Jill Roord scheurde vorige week haar voorste kruisband. De zoveelste zware knieblessure voor een speelster van Oranje. "De vierde al, in de tijd dat ik bondscoach ben", zegt Jonker. Hij wijst op Kayleigh van Dooren, Vivianne Miedema en Anniek Nouwen.
De blessures noemt hij het vervelendste aspect van het bondscoachschap. Elke speelronde is hij weer bezig met de vraag of spelers zonder schade het veld kunnen verlaten. "Bij elke blessurebehandeling denk je: het zal toch niet."
Hij noemt de blessure van Roord een drama. "Er zijn ergere dingen in het leven, maar voor een sportvrouw is het verschrikkelijk." Jonker zegt dat de vele knieblessures bij vrouwen komen door een "complex van factoren".
Belastbaarheid
De bondscoach zegt dat er nagedacht wordt over hoe knieblessures voorkomen kunnen worden. Hij heeft het over de belastbaarheid van vrouwelijke voetbalsters en het toegenomen aantal wedstrijden. "Je moet je afvragen of je daarmee door moet gaan. Daar gaan we binnenkort wat over zeggen."
Hij erkent ook dat Roord daar niets meer aan heeft. "Het is gebeurd. Punt." Voor Jonker en Ajax is het in ieder geval te hopen dat zware knieblessures Ajax bespaard blijven in de race naar nog meer Champions League-succes.