De Eiffeltoren met de olympische ringen
NOS Sport

Vrijdag is openingsceremonie, maar Olympische Spelen beginnen eigenlijk woensdag al

Vrijdagavond (19.30 uur) is in Parijs de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2024. De organisatie belooft een spektakel: het wordt de eerste openingsceremonie ooit die niet in een stadion is. In plaats daarvan worden de sporters in boten over de Seine gevaren.

Op het moment dat dat gebeurt, zijn de Olympische Spelen al ruim 48 uur bezig. Op woensdag staan de eerste onderdelen namelijk al op het programma. Hoe zit dat precies?

Welke sporten beginnen het eerst?

Komende woensdag worden de Olympische Spelen letterlijk afgetrapt, want dan begint het voetbaltoernooi bij de mannen met de wedstrijden Argentinië-Marokko en Oezbekistan-Spanje (beide om 15.00 uur). Een half uur later begint ook het rugby sevens-toernooi van de mannen met de wedstrijd Australië-Samoa.

Een dag later, op donderdag, komen daar ook boogschieten en handbal bij.

Eerste Nederlandse vrouwenteam handboogschieten in 32 jaar op Spelen

Maar waarom beginnen deze sporten al voor de openingsceremonie?

Dat is om een praktische reden: bij voetbal, rugby, boogschieten en handbal worden er relatief veel wedstrijden gespeeld, omdat daar wordt gewerkt met voorrondes en groepsfases. Dus beginnen die toernooien al wat eerder, zodat ze een speelschema hebben met ook genoeg rustdagen.

Welke Nederlanders komen deze week in actie?

Voor het voetbal en rugby heeft Nederland zich niet geplaatst, dus woensdag zijn er nog geen oranje tricots te zien in olympische wedstrijden. Op donderdag is dat wel het geval.

Bij het handboogschieten zijn dan 's ochtends de kwalificaties bij de vrouwen (Gaby Schloesser, Laura van der Winkel en Quinty Roeffen) en 's middags ook die van de mannen (Steve Wijler).

Daarnaast begint ook het handbaltoernooi. De Nederlandse vrouwen hebben zich daarvoor geplaatst en beginnen het toernooi donderdag om 11.00 met een wedstrijd tegen Angola. Dat zal in de Paris Sud 6 Arena in Parijs zijn.

Na twee sportdagen op woensdag en donderdag zou je vrijdag de eerste rustdag kunnen noemen. Het olympische schema is die dag helemaal vrij gehouden voor de openingsceremonie, die om 19.30 uur begint.

De boten waar de atleten op staan, maken een aardige tocht over de Seine. De route brengt ze langs het Île Saint Louis en het Île de la Cité en eindigt bij de Jardins du Trocadéro, waar de olympische vlam wordt onstoken.

De fans in Parijs die geen plaatsje langs het water kunnen bemachtigen, hoeven niet te treuren. In het centrum van Parijs worden tachtig megaschermen geplaatst waarop de openingsceremonie te zien is.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl